Wandelen door de Breitachklamm met kinderen

0
267
Het is een heerlijke zonnige ochtend.
Het is een heerlijke zonnige ochtend.

Het bezoeken van de Breitachklamm stond al een tijdje op het wensenlijstje van blogger Elsbeth. Afgelopen september was het eindelijk zo ver. Tijdens een kort verblijf in het gezellige Oberstdorf gaat ze wandelen door de Breitachklamm met kinderen. Wandel je mee?

De Breitachklamm is in de laatste ijstijd ontstaan

Ongeveer 8.000 jaar geleden, tijdens het smelten van de gletsjers in de laatste ijstijd, heeft de rivier de Breitach zich in het Allgäu gebied door het zachte gesteente heen geslepen. Het harde gesteente is daarbij blijven staan. Zo is de diepste en ook een van de mooiste rotskloven van Centraal-Europa ontstaan. De Breitachklamm is 2,5 kilometer lang en 150 meter diep. Na verschillende mislukte pogingen, is de kloof in 1905 begaanbaar gemaakt. Er zijn bij de kloof diverse wandelingen met verschillende moeilijkheidsgraden mogelijk.

Hier lijkt de rivier de Breitach nog aardig onschuldig.
Hier lijkt de rivier de Breitach nog aardig onschuldig.

Het kan druk zijn in de Breitachklamm

Wij vertrekken op een zaterdagmorgen vanuit ons hotel in Oberstdorf met de auto naar de onderste ingang van de kloof in Tiefenbach. Het is voor ons een kleine 10 minuten rijden. Eenmaal aangekomen in het dorp is het een kwestie van de borden volgen naar het parkeerterrein dat naast de ingang ligt.

Ondanks dat we in het naseizoen zijn, is het behoorlijk druk. We zien de parkeerplaats voor ons volstromen. Goed om te weten: vanuit Oberstdorf is ook een goede busverbinding aanwezig naar de Breitachklamm. Wellicht dat het hier op een doordeweekse dag wat rustiger is.

Na het kopen van de toegangskaartjes lopen we in de file de kloof in. Wauw! Wat een prachtig natuurverschijnsel. Edwin en ik zijn er stil van. We genieten van de geluiden, de geuren, het water en de rotspartijen. Maar onze dochters niet: die vinden het te druk met mensen en beginnen al snel hardop te protesteren.

We wandelen over een speciaal aangelegd pad door de kloof.
We wandelen over een speciaal aangelegd pad door de kloof.
We zien overal indrukwekkende rotspartijen.
We zien overal indrukwekkende rotspartijen.
Wandelen door de Breitachklamm met kinderen is indrukwekkend.
Wandelen door de Breitachklamm met kinderen is indrukwekkend.

Het is stevig wandelen door de Breitachklamm met kinderen

Ik raad je af deze route met een wandelwagen te lopen: de paden zijn smal met twee richting verkeer en soms lastig begaanbaar. Ook moet je flink wat traptreden beklimmen. Goede stevige schoenen zijn dus zeker aan te raden.

Ik til Emily de verdere wandeling in de draagrugzak. Dat is goed opletten vanwege de uitstekende rotspartijen. Voor Eline, die bijna 4 jaar is, zou de wandeling grotendeels goed te lopen zijn geweest. Wel is het daarbij goed opletten: er is een hek tussen het wandelpad en de diepe kloof, maar een kind kan daar zo onder door vallen. Omdat Eline de mensen stroming niet bij kan houden, besluiten we haar ook mee te tillen in de rugzak. De meiden kunnen zo hoog alles ook extra goed zien.

We genieten volop tijdens de verdere wandeling. We zien het kolkende water ver beneden ons stromen. En langs de rotswanden druppelt het water naar beneden. Tot grote hilariteit van Emily valt het water ook op ons hoofd. We kijken boven ons en moeten even slikken: een groot rotsblok hangt klem in de spleet…

 

Het is een heerlijke zonnige ochtend.
Het is een heerlijke zonnige ochtend.
En dan kijk je omhoog en zie je een rotsblok boven je hoofd hangen.
En dan kijk je omhoog en zie je een rotsblok boven je hoofd hangen.

We klimmen en klimmen, steeds verder omhoog. Best pittig af en toe met die extra kilo’s op je rug. Maar het uitzicht is het waard. Na ruim een uur lopen en de nodige traptreden te hebben getrotseerd, komen we uit bij de bergkassa. Hier kun je kiezen of je de route verder naar boven volgt, waarvoor bijbetaling nodig is. Of dat je de route naar beneden neemt. Wij besluiten dat laatste te doen.

We klimmen via de traptreden verder omhoog en komen uit bij een bos. Zodra we het bos uitlopen komt het vrolijke geklingel van de koeienbellen ons tegemoet. We zien voor ons de groene alpenweides waar we zo van houden. De dametjes op onze rug zijn echter zo moe van alle indrukken, dat ze in slaap zijn gevallen.
We lopen rustig op de weg in het zonnetje naar beneden.

Bij Gasthof Breitachklamm dat naast de ingang ligt, drinken en eten we wat. Ja, onze verwachtingen voor de Breitachklamm zijn zeker werkelijkheid geworden! Maar onze tip is de kloof met kids doordeweeks of op een ander rustiger moment te bezoeken. Denk ook eens aan een bezoek in het najaar of in de winter: de foto’s op de website van de Breitachklmamm zijn ook hiervoor in ieder geval zeer veelbelovend!

We wandelen door de bossen naar beneden.
We wandelen door de bossen naar beneden.
Het geklingel van de koebellen komt ons tegemoet.
Het geklingel van de koebellen komt ons tegemoet.
Via de groene alpenweides lopen we naar beneden.
Via de groene alpenweides lopen we naar beneden.

Handig om te weten over wandelen door de Breitachklamm met kinderen

De onderste ingang van de Breitachklamm is gevestigd aan de Klammstrasse 47 in Tiefenbach. Tijdens het zomerseizoen is de kloof geopend van 9 uur tot 18 uur en in het winterseizoen van 9 uur tot 16 uur. Volwassenen betalen voor toegang 4 euro per persoon, kinderen 1,50 euro (prijspeil 2016). Meer informatie kun je vinden op de website van de Breitachklamm.

Zou wandelen door de Breitachklamm met kinderen iets voor jou zijn?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Zuid-Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).