Het Oertijdmuseum in Boxtel, het uitje voor alle dino-fans!

Het Oertijdmuseum in Boxtel staat al een tijdje op het familie-uitjes-lijstje van blogger Iris D. Zij heeft namelijk twee mini-dinofans in huis. Het was alleen wachten tot ze ook Abel rustig mee naar een museum konden nemen. Maar nu hij inmiddels 3 is, zou dat moeten lukken. Op een lente-achtige zondag gaan ze op pad richting Boxtel.

Oertijdmuseum in Boxtel

Als we van de snelweg afgaan staan we binnen een paar minuten voor de ingang van het Oertijdmuseum in Boxtel. Op de achterbank beginnen twee kinderen meteen te roepen en te wijzen. Ze zien de ene na de andere dino staan. Grappig is dat we al heel vaak langs het museum zijn gereden, over de snelweg richting opa en oma, alleen nu pas ontdekken we dat je de dino’s ook vanaf de snelweg kunt zien.

Abel rent meteen met zijn verrekijker naar de T-rex die op de parkeerplaats staat: “Mama, kom kijken, het is een echte T-rex!” Hij kijkt zijn ogen uit en kan niet wachten om naar binnen te gaan.

Welkom bij het Oertijdmuseum in Boxtel.
Welkom bij het Oertijdmuseum in Boxtel.

Tussen twee grote dinosauruskoppen door, lopen we naar binnen. Ik sta bij de kassa de kaartjes te regelen, maar ben mijn kinderen al meteen kwijt. De kassa staat in een grote hal waar het skelet van een potvis hangt. Daar is ook de museumwinkel, die voor iedereen toegankelijk is. Er staan enorm veel vitrines vol stenen en fossielen. En achterin staat de eerste dinosaurus, met een nest eieren die uitkomen. Hij beweegt en maakt geluid, de dag kan nu al niet meer stuk.

Daar gaan we...
Daar gaan we…

Hoe het ooit begon met de dino’s: het leven in de zee

Via de hellingbaan lopen we omhoog naar de eerste verdieping. Daar begint een tentoonstelling over hoe het leven ooit begon. In de zee. Krabben, ammonieten, schelpen en andere fossielen liggen er uitgestald in vitrines. Iza vind het prachtig en blijft bij veel vitrines even kijken: “Deze krab heeft echt lange poten, kijk dan.” Een van ons loopt met haar mee om de informatie op de kaartjes voor te lezen, die ze opzuigt.

Abel rent als een malle door en stuit om de hoek op een levensechte dinosaurus. Vol verwondering blijft hij staan. Hij wijst. Hij roept. Hij kan niet uit zijn woorden komen. De dino beweegt en maakt geluid. Hij ontdekt nog een dino en nog een. Dit is waar hij voor komt en hij vindt het schitterend.

De krab heeft lange poten.
De krab heeft lange poten.
Een levensechte dinosaurus: fascinerend en spannend tegelijk.
Een levensechte dinosaurus: fascinerend en spannend tegelijk.

Het eerste gedeelte van de tentoonstelling is gericht op het leven in de zee. We zien ammonieten en fossielen. Schelpen en botten van dieren uit de zee. Haaientanden en krabben. En dat alles in alle soorten en maten. Er staan ook twee grotere, bewegende dinosaurussen en een aantal skeletten.

Vitrines vol fossielen, skeletten en vondsten uit de zee.
Zoveel te zien.
Zoveel te zien.

De balustrade met zeedieren

Via een balustrade hebben we zicht op allerlei grote zeedieren die in de lucht hangen. Als we nog verder doorlopen komen we bij het pronkstuk van het Oertijdmuseum. De grote dinosaurushal: een glazen zaal waar heel veel skeletten van dinosaurussen staan opgezet. Grote, kleine, vliegende, kruipende, allemaal door elkaar. We staan op een platform waardoor we alles in een oogopslag goed kunnen bekijken. Onder ons, boven ons en voor ons. We komen echt ogen te kort.

Vanaf de balustrade zien we grote zeedieren hangen.
Vanaf de balustrade zien we grote zeedieren hangen.

Dino’s bekijken vanaf elke hoogte

Vervolgens kunnen we kiezen of we eerst een ronde helemaal bovenin willen lopen of dat we alles liever vanaf de grond bekijken. We doen het uiteraard allebei. Voor de ronde boven moet je zeker geen hoogtevrees hebben, want hoog is het wel! Dat doet ons eens te meer beseffen hoe enorm sommige dinosaurussen waren. Daarnaast zijn de bruggen waar we op lopen gemaakt van staal met gaten, dus je kunt altijd de grond zien.

Op de grond weten we soms niet goed waar we moeten kijken. Overal staan skeletten. Kleine dinosaurussen, grote dinosaurussen. Gelukkig zijn de botten allemaal van verschillende kleuren, zodat het voor kinderen makkelijk te herkennen is welke bij elkaar horen. Het beste is om op een plek even rustig te gaan staan of zitten en dan alles in je op te nemen.

 

De dinosaurushal: het pronkstuk!
De dinosaurushal: het pronkstuk!
Dinosaurussen waren echt heel groot.
Dinosaurussen waren echt heel groot.