Jeepsafari in de Auvergne, een onvergetelijk avontuur met kinderen

0
240
Even pauze.

Blogger Suzanne maakte samen met haar gezin een echte jeepsafari in de Auvergne, dwars over de vulkanen, langs diepe afgronden en over ruige paden. Een onvergetelijk avontuur waar nog langer over nagepraat werd. Nieuwsgierig naar deze jeepsafari? Lees dan verder.

Jeepsafari in de Auvergne

Op de terugreis van onze vakantie in de Auvergne vraag ik mijn kinderen wat ze het allerleukste vonden tijdens de vakantie. “De jeepsafari!” roepen ze allebei uit volle borst. “Want die was supercool!” Ik kan ze geen ongelijk geven. Het was een onvergetelijke ervaring. 

Centre Tout Terrain de Sancy in Saint-Nectaire

Om 9 uur ’s ochtends melden we ons bij Centre Tout Terrain de Sancy in Saint-Nectaire voor onze jeepsafari in de Auvergne. Hier staat een kolonne 4×4 Suzuki-jeeps klaar. Samen met een ander gezin, een groep vrienden en een echtpaar krijgen we uitleg van eigenaar Alain.

Alain is een zeer ervaren rallycoureur met een flinke staat van dienst. Hij reed al rally’s over de hele wereld en deed meerdere keren mee met Dakar. Zijn uitleg over de jeepsafari is in het Frans en we krijgen weinig mee. Daarna geeft hij ons kort een aantal aanwijzingen in het Frans in combinatie met gebrekkig Engels. “Le premier part is very stiff and bumpy! Drive in first gear.” meldt hij.

Wij mogen in de eerste volgauto. Onze jongens gaan met een smile van oor-tot-oor op de achterbank zitten. Ze hebben er heel veel zin in, maar ook wel wat gezonde spanning. Vervolgens krijgt iedereen een walkie-talkie en gaan we onderweg.

Met de jeep over wandelpaden en mountainbikeroutes

Direct in het dorp nemen we een steile smalle asfaltweg omhoog. Deze leidt naar het begin van de moeilijke mountainbikeroute een paar honderd meter verderop. “Ohhh neeee!!!” roept Steef al snel. We draaien de mountainbikeroute in. Hij kent deze route die hij een week daarvoor nog heeft gefietst (voor zover dat kon). “Dit is de zwarte route en die is heel steil en vol grote keien”, waarschuwt hij ons alvast. Na 50 meter snap ik ook de opmerking van Alain dat het very bumpy is. We worden enorm door elkaar geschud en de auto kraakt en piept aan alle kanten. De kinderen achterin hebben de grootste lol en lachen heel hard. Ik vind het niet zo grappig en grijp me vast aan de beugels. En ondertussen vraag ik me af hoe lang dit gaat duren.

Steil en vol kuilen (hier nog zonder keien).
Sommige stukken zijn “very bumpy”.

Avontuurlijke en gevarieerde route vol obstakels

Het bumpy gedeelte lijkt lang te duren. Net als ik me begin af te vragen of ik dit wel 3 uur lang ga volhouden houdt het op. We komen op een iets rustiger pad. Het genieten kan beginnen. We rijden over smalle landweggetjes, bospaden, langs steile afgronden, over dikke boomwortels, afgewisseld met enkele beter begaanbare stukken over asfalt of split. Over de weg hangende takken komen de open auto in en dwingen ons af en toe om weg te duiken.

We genieten van de uitzichten (onder andere chateau Murol) en het prachtige landschap. Diepe kuilen en grote keien zorgen ervoor dat de auto soms op drie wielen blijft hangen en diepe plassen zorgen voor hilariteit op de achterbank.

Smalle paadjes met overhangende struiken.
Zoals het prachtige chateau Murol.

Pauze tijdens de jeepsafari in de Auvergne

Na het eerste uur van onze jeepsafari in de Auvergne hebben we pauze. Alain heeft een kleine koelbox meegenomen met water en bekers. Dat is wel nodig. We hebben allemaal een droge mond van het stof dat overal in en om de auto terecht komt. De chauffeurs kunnen bijkomen van de inspanningen, de kinderen kunnen even plassen en dan gaan we weer.

Even bijkomen in een korte pauze.
En weer verder rijden.

Technische uitdaging tijdens de jeepsafari

Het tweede deel van de tocht is net zo leuk en afwisselend als het eerste deel. En waar ik had gedacht dat na een uur de nieuwigheid eraf zou zijn voor de jongens, vinden ze het nog net zo leuk als in het begin. Ontspannen zitten ze op de achterbank te zingen. Regelmatig kijken ze achterom om te kijken of de andere jeeps volgen.

Op een gegeven moment stopt Alain voor ons. Hij stapt uit en komt een aantal korte aanwijzingen geven. “Next part technic difficile, suivre ma piste,” geeft hij aan. “Er komt een technisch ingewikkeld stuk, we moeten zijn spoor volgen” begrijp ik hieruit. Ik vind het spannend, maar Steef blijft relaxed. De andere chauffeurs krijgen dezelfde instructies en dan gaan we.

Als we de bocht om gaan schrik ik me kapot. “Dat is steil, dat kan nooit” denk ik nog. Maar de jeep kan het prima aan (en Steef ook). Het daaropvolgende stuk vraagt uiterste inspanning van de chauffeurs. Ik ben trots op Steef. Zeker weten dat ik dit nooit had gedurfd of gekund.

Ja hoor, de hele kolonne volgt.

Scheef hangend rijden

De tweede stop is bij een prachtig punt. Aan één kant hebben we uitzicht over de vulkanen en aan de andere kant zien we Lac Chambon liggen. Na een kort fotomoment gaan we verder met deel drie van onze tocht. Het stuk begint wat saai en net als ik denk dat we het spectaculaire deel hebben gehad stopt Alain weer om uit te stappen en instructies te geven. “Drive à gauche!” waarschuwt hij ons.

Even later rijden we met de hele kolonne in een hoek van meer dan 45 graden aan de linkerkant van de weg. We hangen helemaal scheef. Tuurlijk, dat hadden we nog niet gehad. Onze jongens achterin de auto gieren van het lachen. We passeren nog een diepe waterplas en een houten brug, gevolgd door een steile helling en dan komen we op verharde weg.

De tweede stop is op een prachtig punt.
De tweede stop is op een prachtig punt.
Ook het laatste stuk is afwisselend.

Weer veilig terug!

We zijn weer op bekend terrein, de weg naar Saint-Nectaire. Het loopt inmiddels tegen 12 uur en we zijn bijna drie uur onderweg. Wat is de tijd snel gegaan. “We zijn weer veilig terug!” constateert onze jongste als we het terrein van Alain weer oprijden. We klimmen uit de auto en bekijken ze. Ze zitten vol modder en stof, net als wijzelf. We bedanken Alain, betalen de safari en gaan snel naar de camping terug. Een duik in het zwembad nemen, om het stof kwijt te raken. Wat was dit tof!

Wat je verder moet weten over de jeepsafari in de Auvergne

Centre Tout Terrain de Sancy is gevestigd aan de doorgaande weg in Saint-Nectaire. Je kunt hier, behalve een 4×4 tocht ook deelnemen aan een tocht met buggy’s. Zie deze website voor meer informatie.

Voor de jeepsafari in de Auvergne kun je individueel inschrijven voor een tijdstip. Indien er voldoende belangstelling is gaat de tocht door. In het hoogseizoen worden zelfs extra tochten georganiseerd. Vind je 3 uur in een jeep te lang, dan heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een korte tocht van 1 uur. Je ziet dan wel veel minder omdat de route ingekort is.

Wij boekten de jeepsafari via onze camping in Saint-Nectaire (camping le Viginet) en betaalden daardoor 110 euro voor het hele gezin. Helaas is er plek voor maximaal 2 kinderen. Neem zitverhogers mee voor jonge kinderen. Dan zitten ze beter in de gordels op de achterste stoelen. Volgens Alain kunnen kinderen van alle leeftijden mee (mits in autostoel), maar gelet op het geschud en gestuiter vind ik het persoonlijk beter passen bij kinderen vanaf 6 jaar.

Trek oude kleding aan, want je wordt zeker vies van de stof.

Zou jij zo’n jeepsafari in de Auvergne ook zo gaaf vinden?

Waar vind je Centre Tout Terrain de Sancy?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke en stoere activiteiten met kinderen in Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.