Speelgoedmuseum in Deventer

Blogger Fieke ging in de voorjaarsvakantie voor een uitje dicht bij huis naar het Speelgoedmuseum en vertelt of het ook de moeite waard is om speciaal voor dit museum naar Deventer te rijden.

Uitje dicht bij huis: Het Speelgoedmuseum in Deventer

Het is voorjaarsvakantie en de kinderen zijn vrij maar ikzelf heb een gewone werkweek, dus alleen de woensdag vrij en ook niet de hele dag tijd om wat te gaan doen. Dit brengt mij op het idee om hier in Deventer naar het Speelgoedmuseum te gaan. We wonen al jaren in Deventer maar zijn nog nooit met de kinderen naar dit museum geweest. De kinderen zijn direct enthousiast.

Het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum bevindt zich in een groot pand aan het grote centrale plein “De Brink” in Deventer. Bij binnenkomst kan je de jassen prima kwijt in de garderobe en voor waardevolle spullen zijn kluisjes beschikbaar. Jammer dat er bij de balie geen speurtocht of opdrachtenkaart voor kinderen meer te krijgen is, hier zijn ze mee gestopt. Het museum is opgedeeld in verschillende zalen verdeeld over meerdere verdiepingen (kinderwagens en buggy’s zijn hier dan ook niet handig).

Het Speelgoedmuseum heeft ook altijd een tijdelijke tentoonstelling. Tijdens het bezoek van Fieke was dat 'Strategy, de geschiedenis van bordspellen'.
Het Speelgoedmuseum heeft ook altijd een tijdelijke tentoonstelling. Tijdens het bezoek van Fieke was dat ‘Strategy, de geschiedenis van bordspellen’.

We beginnen bij de poppententoonstelling waar de kinderen direct op zoek gaan naar de poppen die oma vroeger heeft gehad. Daarna de poppenhuizen. Hier vindt je een zeer groot aantal verschillende soorten, van scholen, winkeltjes en natuurlijk gewone huizen. Qua inrichting en kleurstellingen kan je goed het verschil zien tussen de hele oude en de wat nieuwere versies.

Op de tweede verdieping komen we bij de bewegende beelden en het optische ‘speelgoed’, de toverlantaarn en lachspiegels, etc. De kinderen vinden de kamer van Ames erg leuk. Door de schuine wanden geeft deze kamer een optisch bedrog en lijken de personen in de linker achterhoek veel kleiner, en de mensen in de rechter achterhoek groter. Er wordt heel wat heen en weer gerend.

Door het dolle heen in de kamer van Ames in het Speelgoedmuseum Deventer.
Door het dolle heen in de kamer van Ames in het Speelgoedmuseum Deventer.

Daarna gaan we naar de spelletjes zolder. Overal staan tafels met gezelschapsspellen, wij doen een potje Triominos Junior. Daarna dalen we weer af en bekijken we nog snel de zaal met strategische spellen voordat we door gaan naar de auto’s en de treinen.

Een spelletje Triominos spelen in het museum.
Een spelletje Triominos spelen in het museum.
Terug in de tijd met een origineel mens-erger-je-niet-spel.
Terug in de tijd met een origineel mens-erger-je-niet-spel.

De brandweer auto’s en de modeltreinen zijn favoriet bij Teun. Helemaal beneden is er een speelhoek waar men kan bouwen met Lego en Kapla, een uitgebreide treinbaan gemaakt kan worden maar er ook verkleedkleren zijn en een hoog kraaiennest! Daarnaast is er een winkel met een klein restaurantje waar je wat kan eten en/of drinken.

De modelspoorbaan.
De modelspoorbaan.
Teun is gek op de miniaturen.
Teun is gek op de miniaturen.
Oude speelgoedautootjes.
Oude speelgoedautootjes.
Terug naar vroeger...
Terug naar vroeger…

Tijdens de vakanties worden er ’s middags verschillende activiteiten (verhalen bij de sprookjeslantaarn, bouwmiddagen, voorstelling blikkenspeelgoed, etc) georganiseerd, maar wij bezochten het museum in de ochtend en kunnen hier dus niet zelf iets over vertellen.

Waarschijnlijk kent iedereen het wel, de musea dicht in de buurt zijn niet de eerste waar je aan denkt als je een dagje uit gaat, maar juist voor een bezoek tussen de gewone dingen door juist heel leuk. Daarnaast maakt het een museumbezoek lekker laagdrempelig voor kinderen. Zeker met een Museumjaarkaart hoeft zo’n bezoek geen uren te duren en kan je nog eens terug komen.

Moet je voor het Speelgoedmuseum speciaal naar Deventer komen?

Nee, het is zeker een leuk lokaal museum maar natuurlijk niet vergelijkbaar met een museum als NEMO waarvoor je speciaal naar Amsterdam gaat en je je een dag kan vermaken. MAAR wanneer je een leuke dag uit wilt is Deventer zeker een geschikte stad voor kinderen. Als je naar Deventer komt en je auto op de Worp (westkant van de IJssel) parkeert (gratis) kun je met de pont over de IJssel naar het centrum. Er zijn verschillende stadswandelingen in de Hanzestad Deventer te doen met o.a. een beklimming van de toren van de Lebuineskerk. De stad is niet te groot dus prima loopafstanden. En op zo’n dag is een bezoek aan het Speelgoedmuseum zeker een leuke aanvulling.

Ben jij al eens in het Speelgoedmuseum geweest? Vertel in een reactie hieronder wat je er van vond.

Meer lezen

Er zijn meer musea waar je niet een grote afstand voor rijdt, maar die wel leuk zijn om heen te gaan als je in de buurt bent. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.