23 leuke uitjes voor kinderen als het regent

Blegh, regen. Volgens mij is niemand er dol op. En helemaal niet als de kinderen de hele dag thuis zijn en elkaar in de haren vliegen. Of doen die van jullie dat niet? Saskia verzamelde met de andere KidsErOpUit-bloggers 23 leuke uitjes voor kinderen als het regent. 

Leuke uitjes voor kinderen als het regent

“Wat zijn leuke uitjes voor kinderen als het regent?” die vraag krijgen we regelmatig. Vaak verzucht de vragensteller daarna: “Ik wil niet weer naar een krijspaleis”. Dat hoeft niet. De meeste binnenspeeltuinen zijn verschrikkelijke plekken voor ouders en voor kinderen kan ik ook leukere plekken bedenken om zich uit te leven. Yep, ik ben zo’n ontaarde moeder die niet tot nauwelijks met haar kinderen naar een binnenspeeltuin gaat.

Onze favoriete uitjes voor kinderen als het regent lees je in dit blog. Er zit voor elke leeftijd iets bij en de meeste activiteiten zijn op verschillende plekken in het land uit te voeren. Op onze kaart van Nederland kan je trouwens meteen zien over welke binnen-uitjes we hebben geblogd, handig toch?

Voordelige entreekaartjes voor een dagje uit als het regent koop je bij Vakantieveiligen

Bekijk de acties van Vakantieveilingen

Een andere website waar vaak goede acties voor een regenachtig dagje uit te vinden zijn, is de Uitjeskrant.

Bekijk de acties van Uitjeskrant

#1 Naar het museum als het regent

Nee, musea zijn niet saai. Echt niet. Nederland heeft zoveel leuke musea voor kinderen. Met uitzondering van een paar openluchtmusea zijn alle andere musea geschikt voor een regenachtige dag. Natuurlijk kan je naar de grote bekende musea gaan zoals het Spoorwegmuseum of Nemo, maar ook heel veel kleintjes zijn de moeite waard. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo, het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam of het Stripmuseum in Groningen.

Vind je het lastig om in te schatten wat er te doen is met kinderen in een museum? Struin dan eens door onze blogs over kindvriendelijke musea, daar vertellen we eerlijk hoe wij het hebben ervaren.

Bekijk de museumkaartjes bij Vakantieveilingen

Zelf aan de slag bij het Nationaal Tegelmuseum (foto: Jolinda).
Zelf aan de slag bij het Nationaal Tegelmuseum (foto: Jolinda).

#2 Indoor klimhal

Zijn je kinderen al iets groter? Dan is een uitje naar een indoor klimhal een aanrader. Vaak moet je als ouder helpen en zit je kind aan jou vast terwijl je op de grond staat. Dit is niet alleen leuk, maar ook een flinke opsteker voor hun zelfvertrouwen.

Lees hier het blog van Daphne over haar ervaringen in een indoor klimhal.

Stoere kids in de klimhal.
Stoere kids in de klimhal (foto: Daphne).

#3 Bowlen

Geen dag vullende activiteit, maar wel even een uurtje bezig zijn met iets anders. Bij de meeste bowlingbanen is zelfs per deelnemer in te stellen of je een hekje naast de goot wil of niet. Zo wordt een potje bowlen voor het hele gezin spannend.

Bekijk de acties voor bowlen bij Vakantieveilingen

Bowlen met de kinderen.
Bowlen met de kinderen.

#4 Bioscoop

Naar de bioscoop! Sommige bioscopen hebben op zondagochtend een voordelig familietarief waardoor een uitje naar de film helemaal niet duur is. Ga je vaker naar de bios? Kies dan eens voor een andere bioscoop, dat geeft nog meer een echt ‘uitjes’-gevoel.

#5 Naar de sauna

Met kinderen naar de sauna? Ja, dat kan dus gewoon. Sommige sauna’s hebben speciale familie ochtenden waarbij je alleen welkom bent met kinderen, bij andere sauna’s is dit gemixt met het gewone publiek. Het is maar net waar jouw voorkeur en die van de kinderen naar uitgaat.

Anita schreef voor ons een gastblog over haar saunabezoek met kinderen.

Bekijk de sauna acties van Vakantieveilingen

#6 De Ontdekhoek

Op meerdere locaties in het land kan je naar De Ontdekhoek. Erg leuk voor kinderen vanaf een jaar of 6. Ze mogen er allerlei proefjes doen, bootjes maken, dammetjes bouwen, zelf chips maken en nog veel meer. Ik kreeg mijn kinderen er bijna niet weg. De Ontdekhoek is ook voor oudere kinderen (vanaf 10 jaar) nog leuk, speciaal voor deze doelgroep zijn er moeilijkere dingen te doen.

Lees hier ons blog over De Ontdekhoek in Zwolle.

De Ontdekhoek.
De Ontdekhoek.

#7 Glow in the dark golf

Minigolf kan niet alleen buiten, maar tegenwoordig ook binnen. Vaak te vinden als Glow in the dark golf. Trek je fluoriserende kleding aan voor nog meer ‘glow’-effecten en sla met elkaar een balletje. Erg bijzonder voor kinderen (en ouders) door de gekke verlichting.

Glowgolf (foto: Suzanne)
Glowgolf (foto: Suzanne)

#8 Zwemmen

Het kan druk zijn in het zwembad op een regenachtige dag, maar de meeste kinderen vinden het wel erg leuk. Je ontwijkt de drukte door of heel vroeg te gaan (als zwembad net open is) of rond lunchtijd. Het is meteen een goed moment om het zwemmen wat bij te houden als ze hun diploma’s al hebben of juist watervrij te worden. Een beetje uitgekeken op het zwembad in de buurt? Rij dan eens een stukje verder.

Lees hier onze tips voor de leukste zwembaden in Duitsland, net over de grens en wat verder.

#9 Naar de bieb

Als je lid bent van de bieb is het een goed moment om nieuwe boeken te halen. Maar ook als je niet lid bent kan je naar de bibliotheek. De meeste bibliotheken hebben leeshoekjes waar je kan zitten met een tijdschrift, strips of een voorleesboekje. In de bibliotheek in Amsterdam kan je zelfs het Muizenhuis bekijken, bekend van de gelijknamige boeken.

#10 Shoppen

Oh help, nooit gedacht dat ik ‘shoppen’ als tip zou geven. Maar ja, mijn dochter is inmiddels 9 jaar en als we naar een stad gaan vraagt ze tegenwoordig: “Gaan we daar ook shoppen?”. Zij vindt dat echt een uitje en ik eigenlijk ook. Maar dan wel met z’n tweeën, want mijn zoon doen we daar zeker geen plezier mee. Op verschillende plekken in Nederland of net daarbuiten zijn overdekte shoppingcenters. Ideaal tijdens een regenachtige dag.

Shoppen kan prima als het regent.
Shoppen kan prima als het regent.

#11 De Uithof

Hou je van wat actie? Dan moet je naar De Uithof in Den Haag. Er zijn daar verschillende sportieve activiteiten te doen. Daphne schreef er in dit blog meer over. Zeker een idee om eens naar te kijken als je op zoek bent naar uitjes voor kinderen als het regent.

Airtuben bij De Uithof (foto: Daphne)
Airtuben bij De Uithof (foto: Daphne)

#12 Een rondvaart in een stad

Hiervoor moet het niet te hard regenen, want dan zie je niets meer door de ruiten. Het is wel een ideale manier om met minder weer iets te zien van een stad. Een rondvaart kan niet alleen in Amsterdam, maar ook in Rotterdam en vele kleinere steden. Zeker die in Rotterdam is indrukwekkend met alle grote schepen die de havens aandoen.

Rondvaart met de pannenkoekenboot in Rotterdam.
Rondvaart met de pannenkoekenboot in Rotterdam.

#13 Naar de grotten

Gegarandeerd droog is het in de grotten in Zuid-Limburg. Voor veel mensen best een eindje rijden, maar he, ook in de auto zit je droog. Wij zijn bij MergelRijk in Valkenburg geweest, een erg leuke grot om met kinderen heen te gaan. Ze kunnen een speurtocht doen en zelf iets van mergel maken. Daarna een stuk vlaai eten en weer terug naar huis.

Mergelrijk in Valkenburg.
Mergelrijk in Valkenburg.

#14 De Spelerij/Uitvinderij in Dieren

De Spelerij is vooral buiten, maar De Uitvinderij is hun binnengedeelte. En daar kunnen kinderen (en jij ook) zich prima vermaken. Want hier mag je echt uitvinden, experimenteren, bouwen en veel meer. Het is bij ons in de buurt een van de favoriete uitjes voor kinderen als het regent.

Bootje maken bij De Uitvinderij.
Bootje maken bij De Uitvinderij.

#15 Indoor skiën

Daphne ging al eens naar Snowworld Zoetermeer, maar ook in Zuid-Limburg en Den Haag kan het: indoor skiën. Leuk voor kinderen die al kunnen skiën, maar ook voor diegene die het niet kunnen. Dan is het wel handig om er een les bij te boeken. Wel een waarschuwing, als ze het leuk vinden dan loop je het risico dat ze op wintersport willen….

Bekijk de acties voor indoorskibanen bij Vakantieveilingen

Proefles bij SnowWorld (foto: Daphne)
Proefles bij SnowWorld (foto: Daphne)

#16 Toch naar een binnenspeeltuin

Als je blij wordt van een binnenspeeltuin dan moet je dat gewoon doen als het regent. We gingen al eens op zoek naar het verschil tussen een leuke binnenspeeltuin en een krijspaleis. Mocht je tips hebben voor binnenspeeltuinen die voor ouders ook leuk zijn, dan kan je die tips nog steeds kwijt onder dat blog.

Schateiland Zeumeren is een leuke binnenspeeltuin.
Schateiland Zeumeren is een leuke binnenspeeltuin.

#17 Karten

Stoer voor de grotere kinderen: karten! Heel hard rondscheuren op een parcours, dat is gewoon hartstikke tof. Het verschilt per kartbaan vanaf welke leeftijd kinderen dit kunnen doen. Meestal geldt er sowieso een minimale lengte. Check dit vooraf eventjes.

#18 Indoor jumping

Trampoline hallen zijn flink in opkomst. Toch jammer ze die in onze jeugd niet hadden. Een uur flink wat energie kwijt raken tijdens het springen doet kinderen zeker goed op een regenachtige dag. Het is wat ons betreft zeker een van de leukste uitjes voor kinderen als het regent.

Uitrazen bij Jumpers Indoor (foto: Daphne)
Uitrazen bij Jumpers Indoor (foto: Daphne)

#19 Naar het circus

Staat er toevallig een circus in de buurt als het regent? Dan is het een aanrader om daarheen te gaan. Je bent er zo een paar uur zoet mee en kinderen zijn daarna zo geinspireerd dat ze thuis verder gaan met ‘circusje’ spelen. In het ergste geval slingeren ze dan door je woonkamer, maar he, ze hebben wel fun!

#20 Creatieve workshop

In elke stad zijn ateliers te vinden waar ze creatieve workshops verzorgen. Erg leuk om zo een middag met kinderen bezig te zijn. Informeer wel vooraf of de workshop geschikt is voor kinderen en of ze welkom zijn.

Bekijk de workshops bij Vakantieveilingen

#21 Lasergamen

Dit vind ik zelf erg leuk om te doen. Ben dan echt bloedje fanatiek. Mijn kinderen zijn bijna oud genoeg hiervoor, want de meeste lasergame-locaties hanteren een minimum leeftijd van 8 jaar. Je moet namelijk wel het ‘harnas’ kunnen dragen en enige behendigheid en speelinzicht hebben.

#22 Escaperoom voor kinderen

Ja, het bestaat: een escaperoom speciaal voor kinderen. Dus trommel wat vriendjes en vriendinnetjes op en neem ze mee naar bijvoorbeeld Harderwijk. Daar gingen onze KidsErOpUit-kids de uitdaging en dat was echt heel erg geslaagd.

Nieuwsgierig hoe een escaperoom voor kinderen is? Lees dan ons blog over de kinder-escaperoom in Harderwijk.

Bekijk de acties voor escaperooms bij Vakantieveilingen

Escapreroom voor kinderen in Harderwijk.
Escapreroom voor kinderen in Harderwijk.

#23 Toch naar buiten en gaan wandelen

Yeah, jammer dan dat je nat wordt. Wandelen in de regen is leuk. Met laarzen aan, regenjas en/of paraplu. In de plassen stampen en vies worden. Laat het los en geniet zelf ook. Maak de wandeling niet te lang, want als de kinderen echt heel nat worden krijgen ze het koud. Thuis trek je het natte spul uit, droge pyama aan, warm drinken erbij en met z’n allen op de bank een filmpje kijken.

Stampen in de plassen met zijn vrolijke regenlaarzen van Fashionbootz.
Stampen in de plassen met zijn vrolijke regenlaarzen.

We zijn heel benieuwd wat jouw favoriete uitjes voor kinderen als het regent zijn!

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes binnen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.