Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo: een verrassend leuk uitje

Een belangrijk sollicitatiegesprek dwarsboomt het plan van blogger Jolinda om met jongste dochter een dagje weg te gaan in de voorjaarsvakantie. Noodgedwongen zoekt ze een uitje dichtbij huis. “Ik wil knutselen en naar een museum.” De eisen liggen op tafel. Jolinda komt uit bij het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. Lees mee over hoe een klein museum verrassend leuk kan zijn.

Nederlands Tegelmuseum Otterlo: klein maar fijn

Ik heb mijn drie kinderen beloofd om de in de voorjaarsvakantie leuke dingen te gaan doen. Met elk kind 1 dag op stap. Oudste kiest natuurlijk voor shoppen, dat combineer ik met theater. Mijn zoon wil een stadswandeling, die doen we in Nijmegen en sluiten ook af met theater. En met jongste wil ik naar een museum in een leuke stad. Onverwacht word ik uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dus moet ik de plannen omgooien. Mijn man oppert dat het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo, dichtbij huis misschien een optie is. Op de website lees ik dat ze net die dag een creatieve doe-middag hebben voor kinderen. Komt dat even goed uit!

Een snoepje mee voor onderweg en wij zijn klaar voor een middagje Tegelmuseum. Ik ben er nog nooit geweest, ik heb niet zoveel met tegels. Dus mijn verwachtingen zijn niet zo hooggespannen. Die van mijn kleine dame wel. “Ik ga lekker knutselen he mam? En misschien hebben ze ook wel een speurtocht!” We parkeren in de straat van het museum. Ik was er al bijna aan voorbij gereden.

De ontvangst is allerhartelijkst. “We hebben een speurtocht en straks komt een meneer over pottenbakken vertellen.” Ik vraag naar de knutselmogelijkheden die ik op de website heb gezien. “Ja, kinderen mogen ook zelf een tegel maken. En misschien nog iets met klei doen, maar dat bekijken we straks even.” Prima, we gaan eerst het museum bekijken. Al snel wordt de aandacht van mijn meisje getrokken door de pottenbakmeneer, zoals zij hem noemt. We staan even te kijken hoe hij kunstig de mooiste potten maakt. Dan vraagt een vriendelijke vrijwilliger of we misschien een tegel willen maken. Mijn dochter springt nog net geen gat in de lucht. De speurtocht maken we later wel af.

In een ruimte met tafels en stoelen, waar de bezoekers van het museum ook wat te drinken kunnen kopen, liggen de tegels klaar. Vrijwilligers begeleiden deze activiteit en dat doen ze met engelengeduld en enthousiasme. “Is de kleur rood bijna op? Oh wacht maar, ik pak wel even nieuwe verf!” En zo zit ik al snel toe te kijken hoe mijn dochter helemaal opgaat in haar werk. Ze mag ook een kaarsenstandaard van verf voorzien en is helemaal in haar element.

Binnen de lijntje is nog lastig op een gladde tegel.
Binnen de lijntjes is nog lastig op een gladde tegel.

Als de tegels liggen te drogen, wil ik de speurtocht afmaken. “Mam, je mag daar ook kleien!” We komen door een ruimte waar inderdaad kinderen aan tafel bezig zijn met klei. De pottenbakmeneer, zoals mijn dochter hem blijft noemen, heeft uitgelegd hoe je dieren van klei kunt maken. Er is een plekje vrij en voor ik het weet mag ik helpen bij het maken van een olifant.

Ook dit kunstwerk staat te drogen als we dan eindelijk de speurtocht af kunnen maken en zo het museum echt leren kennen. De speurtocht is en old-school exemplaar. Een gekopieerd A4tje met een flink aantal vragen. Ik lees alles voor en samen gaan we op zoek naar de antwoorden.

We zien honderden tegels, Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie wandtegels en tegeltableaus.

We maken kennis met tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in Art Nouveau en Art Decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

Speuren door het museum.
Speuren door het museum.
Even van dichtbij bekijken.
Even van dichtbij bekijken.
Antwoorden zoeken.
Antwoorden zoeken.
Appel op tegels.
Appel op tegels.
De gelukkige olifant vinden wij het mooiste.
De gelukkige olifant vinden wij het mooiste.

We zijn het meest onder de indruk van de gelukkige olifant. Natuurlijk moeten we daar ook een vraag over beantwoorden. Door de speurtocht komen we in alle ruimtes van het museum. Als we nog een keer langs de pottenbakmeneer komen, heeft mijn dochter geluk. Hij maakt een klein vaasje dat zij mag houden. “En als mama het nu met haarlak, en zo te zien heeft ze dat wel in huis, inspuit, blijft het vaasje mooi.” Gaan we doen. De andere kunstwerken zijn inmiddels goed gedroogd en vlak voor sluitingstijd zoeken wij met onze handen vol de auto weer op. “Het was hier echt heel leuk he mam?” Missie geslaagd!

Praktisch

Bij het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo is er altijd de mogelijkheid om, tegen betaling van ongeveer 2,50 euro, een tegel te beschilderen. Vraag ernaar bij een van de vrijwilligers. Tijdens schoolvakanties en bijzondere exposities zijn er vaak extra activiteiten, check de website van het museum voor actuele informatie.

Meer lezen

Ben je benieuwd naar wat je nog meer met kinderen kunt doen in de omgeving van Otterlo op de mooie Veluwe? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.