De leukste zwembaden in Duitsland net over de grens en iets verder weg

Op zoek naar een waterpark of subtropisch zwembad in Duitsland net over de grens of net wat verder weg?  Dan vind je hier alles wat je wilt weten! Nadat Saskia meerdere goede ervaringen had met zwembaden in Duitsland, besloot ze op zoek te gaan naar leuke zwembaden net over de grens. Ideaal voor een dagje uit vanuit (het oosten van) Nederland. Ook tipt ze de subtropische zwemparadijzen en waterparken die wat verder in Duitsland liggen en absoluut een bezoek waard zijn.

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2020 en werd in 2021 geupdate

De leukste subtropische zwembaden in Duitsland

Het is alweer een paar jaar geleden dat we in het Zwarte Woud naar Badeparadies Schwarzwald gingen. Een paar gemeenten hebben daar de handen ineen geslagen en bouwen daar gezamenlijk een gigantisch zwembad in plaats van allemaal een eigen kleiner zwembad. Dat was onze eerste hele positieve kennismaking met de waterparken en zwembaden in Duitsland.

Lees ons blog over beste zwembandjes voor kinderen

Vorig jaar gingen we naar Tropical Islands, het bekendste zwembad in Duitsland. Een echt tropisch eiland in een oude Zappelin-hal. Je kunt er zelfs blijven slapen, iets dat we dit jaar hebben gedaan. Een indruk van Tropical Islands krijg je in dit filmpje:

Deze twee zwembaden in Duitsland hebben mij nieuwsgierig gemaakt: hoe is het met de andere zwembaden in Duitsland? Zijn die net zo indrukwekkend? Al snel kwam ik heel wat leuke zwembaden tegen, sommige kun je zelfs een indoor waterpark of aquapark noemen.

In dit blog heb ik de leukste subtropische zwembaden in Duitsland net over de grens voor je verzameld, aangevuld met enkele top zwembaden die iets verder weg liggen. Genoeg inspiratie voor een dagje zwemplezier net over de grens, een weekendje weg of als hele toffe tussenstop op weg naar je vakantiebestemming.

Leukste vakantieparken met subtropisch zwembad in Duitsland

Is een dag zwemmen niet genoeg of is Duitsland net iets te ver voor een dagje weg? Dan kun je ook een weekend, midweek of langer gaan!

Vakantieparken met zwembad net over de grens zijn:

Waterparken en zwembaden in Duitsland net over de grens

Op de websites van de meeste zwembaden in Duitsland zijn filmpjes te vinden van de glijbanen en plattegronden van het zwembad. Kijk daar zeker even naar voordat je je keuze maakt!

Alle genoemde entreeprijzen en openingstijden hebben we in november 2018 opgezocht. Check altijd voor vertrek de website van het betreffende zwembad om de actuele gegevens te raadplegen. Daar zijn ook de leeftijdsrestricties te zien die voor sommige glijbanen gelden.

In dit blog richten we ons vooral op gezinnen met kinderen die een zwemdiploma hebben. Met jonge kinderen zal een gezin minder snel geneigd zijn om verder te rijden voor een zwembad, daarom laten we de kleutergedeeltes van de zwembaden hier buiten beschouwing.

Zwembad Aqualand in Keulen

Glijbanen met lichteffecten, een vrije val en een ‘boomerang’-glijbaan. Bij Aqualand in Keulen hebben ze het allemaal. Ben je minder van de spannende glijbanen, dan is de grot een goede plek om te ontspannen. Aqualand Keulen heeft ook een saunagedeelte, ideaal voor ouders die hun tieners alleen willen laten bij de glijbanen en zelf liever de sauna in gaan.

Meer informatie over Aqualand Keulen:

 • Reistijd met de auto vanaf Arnhem: 1 uur en circa 45 minuten.
 • Openingstijden: in ieder geval tussen 9.30 uur en 23 uur, op sommige dagen eerder geopend en/of langer open.
 • Entreeprijzen: 16,90 euro voor 4 uur entree voor volwassenen, zonder gebruik van de sauna. Er zijn ook dagkaarten of entreekaarten voor 2 uur. Kinderen van 7 t/m 15 jaar betalen voor 4 uur entree 12,90 euro.

Uitgebreidere informatie over Aqualand Keulen, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Keulen van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Keulen en Aqualand Keulen.

Atlantis in Dorsten

Atlantis in Dorsten heeft een tropische sfeer, compleet met een echte zeilboot. Al is die alleen om naar te kijken. Het zwembad heeft een UV-doorlatende koepel (insmeren dus!) en 390 meter glijplezier, verdeeld over vijf verschillende glijbanen. Er is een stroomversnelling en allerlei watervallen. Relaxen doe je in het zoutwaterbad. Enne, zomers is het buitenbad ook geopend.

Meer informatie over Atlantis in Dorsten:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 1 uur en circa 10 minuten.
 • Openingstijden: meestal van 9 tot 21 uur, maar er zijn uitzonderingen hierop waarbij het bad eerder of later opent en/of sluit.
 • Entreeprijzen: volwassenen betalen voor 3 uur zwemmen 9 euro en kinderen t/m 16 jaar 6 euro. Er zijn ook dagkaarten verkrijgbaar.

Uitgebreidere informatie over Atlantis in Dorsten, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Dorsten van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Dorsten.

Aquapark in Oberhausen

Aquapark in Oberhausen heeft een Adventuregebied, een openluchtzwembad en een wedstrijdbad. De koepel van het Adventuregebied kan bij mooi weer zelfs open. Erg origineel bij dit zwembad is dat het deels het thema ‘mijnbouw’ heeft, een leuke afwisseling tussen alle tropisch gedecoreerde zwembaden. Voor de stoere bezoekers zijn er drie gave glijbanen, daarna kun je weer tot rust komen in de Lazy-river.

Meer informatie over Aquapark in Oberhausen:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 1 uur en circa 5 minuten.
 • Openingstijden: meestal van 9 tot 21 uur.
 • Entreeprijzen: een familiekaart voor een bezoek van 4 uur kost 26 euro. Er is ook een dagkaart en een entreeticket voor 2 uur. In het weekend geldt een toeslag.

Uitgebreidere informatie over Aquapark in Oberhausen, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Oberhausen van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Oberhausen.

Dit filmpje geeft alvast een indruk van Aquapark in Oberhausen:

Bahia Erlebnisbad in Bocholt

Het Bahia Erlebnisbad in Bocholt heeft een Caribisch sfeertje. Binnen zijn er twee glijbanen. De glijbaan ‘Choice’ heeft een blauwe en een oranje buis waar je uit kunt kiezen. Daarnaast is er binnen een wildwaterglijbaan en buiten een korte brede glijbaan. Bijzonder is de 3 meter hoge duikplank, waar elk uur een kwartier lang een soort ‘schuim’ wordt gecreëerd die zorgt voor een bijzondere zachte landing. Bahia Erlebnisbad heeft ook een mooi saunagedeelte.

Meer informatie over Bahia Erlebnisbad in Bocholt:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 1 uur.
 • Openingstijden: 10 tot 22 uur, alleen op zondag een uur eerder open en gesloten.
 • Entreeprijzen: een gezinskaart voor 3 uur kost 20 euro. Daarnaast is er een dagkaart en een entreekaart voor 2 uur te koop.

Uitgebreidere informatie over Bahia Erlebnisbad in Bocholt, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Bocholt van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Bocholt.

AquaMagis in Plettenberg

AquaMagis in Plettenberg is wat verder rijden, maar dan heb je iets unieks: een windtunnel! Een wat? Ja, een tunnel waar je als bezoeker op een zwemband gaat zitten en dan door de wind wordt voort geblazen. Het is de eerste windglijbaan ter wereld. De rest van de glijbaantoren is trouwens ook behoorlijk indrukwekkend, met onder andere een glijbaan waarin je staand (!) naar beneden gaat. Veel van de glijbanen zijn geschikt voor tieners vanaf 12 jaar en de windglijbaan is voor iedereen vanaf 14 jaar. Verder heeft AquaMagis een sauna, hiervan is een deel toegankelijk met badkleding.

Meer informatie over AquaMagis in Plettenberg:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 2 uur en circa 20 minuten.
 • Openingstijden: 9 tot 22 uur, alleen op zondag tot 21 uur.
 • Entreeprijzen: een 3-uursticket voor 2 volwassenen en 1 kind kost 41 euro en voor elk extra kind betaal je 12 euro. Er zijn ook dagkaarten verkrijgbaar. In de weekenden en tijdens vakanties betaal je 2 euro per keer voor de windglijbaan.

Uitgebreidere informatie over AquaMagis in Plettenberg, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Plettenberg en omgeving van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Plettenberg.

Bekijk dit filmpje voor een indruk van de toffe glijbanen in dit zwembad:

Westfalenbad in Hagen

Het Westfalenbad in Hagen lijkt op het eerste gezicht gewoon een doorsnee zwembad. Dankzij het zoute buitenbad kan er het hele jaar in de openlucht gezwommen worden. Van het binnenbad is in 8 minuten een buitenbad te maken door het dak te openen. Uniek in dit zwembad is de klimwand waar je zonder touw kunt klimmen. Vallen is geen probleem, je komt gewoon in het water terecht. Het Westfalenbad heeft daarnaast een sauna en wellness gedeelte.

Meer informatie over het Westfalenbad in Hagen:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 1 uur en 45 minuten.
 • Openingstijden: 10 tot 22 uur, in het weekend gelden afwijkende openingstijden.
 • Entreeprijzen: familiekaart voor 3 uur voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 21,90 euro.

Uitgebreidere informatie over het Westfalenbad in Hagen, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Hagen en omgeving van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Hagen.

Zwembad Maximare in Hamm

Een heerlijk zoutwater buitenbad, een golfslagbad en enkele glijbanen. Bij zwembad Maximare is dit te vinden in Aqua Welt. Bijzonder is dat dit zwembad een onderwater aquarium heeft, dat geeft toch een andere dimensie aan zwemmen. Het sauna en wellness gedeelte van Maximare ziet er erg goed uit, dat maakt het ook geschikt voor een ontspannen dagje uit.

Meer informatie over Maximare in Hamm:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 2 uur rijden.
 • Openingstijden: 8 tot 22 uur, maar in het weekend is Aqua Welt een uurtje later open.
 • Entreeprijzen: een gezinsdagkaart voor 5 personen kost 23 euro, in het weekend geldt een toeslag van 3 euro.

Uitgebreidere informatie over Maximare in Hamm, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Hamm en omgeving van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Hamm.

Bekijk in dit filmpje meer van Maximare:

Freizeitbad in Olpe

Op een zomerse dag is het leuk om naar het Freizeitbad in Olpe te rijden. Dit zwembad ligt direct naast een meer en rond het buitenbad is een strand gemaakt. Er is een grote glijbaan van 94 meter lang waar bezoekers met een band vanaf kunnen. De thermale baden in het Freizeitbad zorgen voor de nodige ontspanning, net als het sauna gedeelte.

Meer informatie over Freizeitbad in Olpe:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 2,5 uur rijden (maar goed bereikbaar vanuit Winterberg).
 • Openingstijden: in het weekend en tijdens vakanties van 8 tot 20 uur.
 • Entreeprijzen: een gezinskaart voor 3 uur zwemmen voor 3 personen kost 12,90 euro en elk extra kind kost 2 euro, in het weekend geldt een toeslag van 3 euro.

Uitgebreidere informatie over Freizeitbad in Olpe, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Olpe en omgeving van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Olpe.

Schwimm-In in Gevelsberg

Wie kan het snelste de glijbaan af? Bij Schwimm-In in Gevelsberg wordt de tijd bijgehouden en kun je je eigen snelheid vergelijken met leeftijdsgenoten. Dat is een mooie uitdaging om het dagrecord te verbreken. Er zijn vier glijbanen in dit zwembad, waarvan een voor kinderen tot 6 jaar en een voor tieners vanaf 15 jaar. Bij Schwimm-In is het ook mogelijk om vanaf de duikplank te springen, er is keuze uit planken op 1, 3 en 5 meter hoogte. Schwimm-In heeft ook wellness en een sauna landschap.

Meer informatie over Schwimm-In in Gevelsberg:

 • Reistijd met auto vanaf Arnhem: 1 uur en 45 minuten.
 • Openingstijden: 9.30 tot 21 uur, alleen op maandag sluit het zwembad om 17.30 uur.
 • Entreeprijzen: een gezinskaart voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor 4 uur zwemmen kost 23 euro. Er zijn ook entreekaarten voor 2 uur of een hele dag te koop.

Uitgebreidere informatie over Schwimm-In in Gevelsberg, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Gevelsberg en omgeving van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Gevelsberg.

Otlantis in Oldenburg

Otlantis in Oldenburg is een zwembad om op je lijstje te zetten voor de zomer. Naast twee leuke glijbanen is er vooral een mooi buitengedeelte, bestaande uit een buitenbad en natuurwater waar je in kunt zwemmen. Daar ligt zelfs een ‘echt’ piratenschip in, van wel 14,5 meter lang, dat voor veel speelplezier zorgt. Relaxen doe je daarna op het gras. Voor de liefhebbers is er een sauna en wellness bij.

Meer informatie over Otlantis in Oldenburg:

 • Reistijd met auto vanaf Groningen: 1 uur en 30 minuten.
 • Openingstijden: 6.30 tot 21 uur, met in het weekend enigszins afwijkende tijden.
 • Entreeprijzen: een dagkaart voor een gezin van maximaal 5 personen kost 18 euro.

Uitgebreidere informatie over Otlantis in Oldenburg, actuele openingstijden, voordelige familietarieven en meer praktische zaken is te vinden op de website van dit zwembad.

Er een lang weekend Oldeburg en omgeving van maken? Bekijk hier de overnachtingsmogelijkheden in de omgeving van Oldenburg.

Meer zien van dit zwembad? Bekijk dan dit filmpje:

Overige zwembaden in Duitsland net over de grens

De hiervoor genoemde zwembaden in Duitsland sprongen er voor ons het meeste uit. Maar, we hebben meer zwembaden gevonden. Deze zijn vooral leuk als je al in de buurt bent, bijvoorbeeld voor een korte vakantie net over de grens.

Ik noem ze daarom toch even:

 • Freizeitbad Heveney
 • Sport Paradies in Gelsenkirchen
 • Diverse zwembaden in Düsseldorf
 • Neanderbad in Erkrath
 • Sauerland Bad
 • Aqua Mundo van CenterParcs in Hochsauerland (erg mooi, maar ook in Nederland te bezoeken)
 • Erlebnisbad Ocean Wave aan de Noordzeekust

Zwembaden in Duitsland voor op je bucketlist

Naast deze zwembaden in Duitsland net over de grens, zijn er meer zwembaden, waterparken en thermen die een bezoek meer dan waard zijn. Wel wat verder rijden, maar daardoor geschikt als tussenstop in Duitsland of tijdens een vakantie bij onze oosterburen.

Naast de drie door ons al bezochte waterparken (zie hieronder), is Europa Park bezig met het bouwen van een aquapark. Zeker een om in de gaten te houden.

Tropical Islands bij Berlijn

Het allermooiste zwembad in Duitsland is ten zuiden van Berlijn te vinden: Tropical Islands. Binnen zwemmen in de Lagune of in de Zuidzee en buiten in Amazonia. Volop waterpret bij de glijbaantoren of in het spraypark. Neem tussendoor plaats op een van de vele ligbedjes op het strand of maak een rondje door de hal in een luchtballon. Een dag is eigenlijk te kort in dit sub-tropisch zwemparadijs, maar geen probleem, je kunt er blijven slapen.

Lees hier ons blog over Tropical Islands

Direct nieuwsgierig naar de mogelijkheid om bij Tropical Islands te overnachten? Bij de accommodaties die bij Tropical Islands horen is de entree tot het zwembad inbegrepen.

Prijzen en beschikbaarheid Tropical Islands

De Lagune in Tropical Islands.
De Lagune in Tropical Islands.

Badeparadies Schwarzwald in het Zwarte Woud

Badeparadies Schwarzwald in het Zwarte Woud is nu nog groter en mooier dan toen wij er een paar jaar geleden waren. De glijbaantoren is de grootste die ik ooit heb gezien bij een zwembad, hier kun je je echt uren vermaken op de 23 glijbanen. Inmiddels is het buitengedeelte ook klaar, misschien voor ons een goede reden om een keer terug te gaan?

Lees hier ons blog over Badeparadies Schwarzwald

De plattegrond van Badeparadies Schwarzwald.
De plattegrond van Badeparadies Schwarzwald.

Therme Erding bij München

Wat een zwembeleving bij Therme Erding! Met een VR-bril de glijbaan af of snorkelen met zo’n bril op. Gigantisch veel glijbanen en een golfslagbad met hele hoge golven. Maar dat is nog lang niet alles. Drink een cocktail aan een van de poolbars of laat je meevoeren door de stroomversnelling. 

Lees hier ons blog over Therme Erding

Een deel van de glijbanen bij Therme Erding.
Een deel van de glijbanen bij Therme Erding.

Heb jij nog andere tips voor leuke plekken om met de kinderen te zwemmen in Duitsland? We horen het graag!

Meer lezen

We hebben meer handige blogs over Duitsland. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Tips voor zwembaden in Duitsland, dichtbij en verder weg.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

6 REACTIES

 1. Het zwembad in wurselen, net over de grens bij gulpen is ook heel leuk.
  Het heeft o.a. Een bandenglijbaan en golfslagbad.
  Aquana

 2. Jammer dat er niks bij staat in het hoge noorden van Duitsland. We zijn namelijk in Wingst op vakantie en willen niet langer dan een uur rijden voor een zwembad.

  • Dan adviseer ik je om even bij de plaatselijke VVV te informeren naar tips. Een overzicht van alle zwembaden in zo’n groot land is een onmogelijke opgave 😉

 3. Embricana in Emmerich, met zeven baden waarvan drie buiten. Echt geweldig. En dichterbij Arnhem dan alle andere die je noemde. 🙂

 4. En overigens is Tropical Islands inderdaad bij far het leukste, we zijn er al vijf of zes keer (meerdere dagen per keer) geweest en gaan volgend jaar weer, corona permitting.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.