Tropical Islands, een heel bijzonder zwemparadijs bij Berlijn

0
414
Een deel van de lagune.
Een deel van de lagune.

Tropical Islands, Het mooiste zwemparadijs van Duitsland, is vlakbij Berlijn te vinden. Saskia ging een dag naar dit bijzondere ‘zwembad’. Ja, zwembad tussen aanhalingstekens, want het is veel meer dan dat.

Bekijk hier direct de prijzen van een vakantie bij Tropical Islands

Tropical Islands in Duitsland: subtropisch zwembad, waterpark of themapark?

“Wat is Tropical Islands dan als het geen zwembad is?” Dochter M. probeert te begrijpen waar we heen gaan. “Het is een soort waterpark, maar dan met een tropische sfeer” vertel ik. Beide kinderen kijken me wat glazig aan. Ze hebben totaal geen idee wat ze kunnen verwachten.

Dat vraagteken boven hun hoofd wordt nog groter als we er bijna zijn. Op een voormalig Sovjet luchthaventerrein staat een hele grote hal. Geen vierkante blokkendoos, maar een langwerpige koepel. Ooit gebruikt om zeppelins in te bouwen.

Ik parkeer de auto op het grote parkeerterrein achter de hal. We lopen naar binnen en dan beginnen ze langzaam een beeld te krijgen van Tropical Islands. “Het is net een grote kas. Wat veel planten, maar waar kun je dan zwemmen?” vraagt zoon C. We besluiten te starten met een oriëntatie rondje door het zwemparadijs.

In deze hal is Tropical Islands te vinden. We worden steeds nieuwsgieriger.
In deze hal is Tropical Islands te vinden. We worden steeds nieuwsgieriger.
Dit is alleen maar het binnengedeelte van Tropical Islands.
Dit is alleen maar het binnengedeelte van Tropical Islands.

Wat is er bij Tropical Islands te doen? Een eerste indruk van dit subtropisch zwembad

Tropical Islands bestaat uit meerdere themagebieden. We lopen eerst door het Regenwoud. “Mam, ze hebben hier echte dieren!” roept C. als we langs de flamingo’s lopen.

Echte flamingo's
Echte flamingo’s

Aan de andere kant van het Regenwoud komen we uit bij de Südsee. “Daar wil ik zwemmen!” klinkt het. Langs de Südsee ligt echt zand met daarop hele rijen ligbedden. Het is net een echt strand. Naast de Südsee zien we een spraypark, waar vooral de kleine kinderen heerlijk met water kunnen spelen. De horeca is te vinden in gebouwtjes die eruit zien als strandtenten.

De zon schijnt door een speciaal doek naar binnen. Dat doek zorgt ervoor dat het zonlicht de planten echt kan bereiken. Het heeft wel als consequentie dat je hier als bezoeker echt zonlicht op je huid krijgt. Insmeren dus!

De Südsee.
De Südsee.

Dan lopen we door naar Amazonia, sinds 2016 het buitenbad van Tropical Islands. Hier treffen we een wildwaterbaan (vanaf 8 jaar), zwembaden met stroomversnellingen, bubbelbaden, een glijbaan en een spraypark. Voor de liefhebbers is het mogelijk om baantjes te trekken.

Overal rondom de buitenbaden en een stukje verder op het gras zijn ligbedden te vinden. Je kunt hier zelfs een potje beachvolleybal spelen.

Binnen zien we eerst de glijbanen. In eerste instantie denken we dat het er drie zijn, later blijken het er vier te zijn. De blauwe glijbaan is de hoogste van Duitsland. Vanwege de snelheid is deze alleen toegankelijk als je 15 jaar of ouder bent en tussen de 40 en 100 kg weegt. De andere glijbanen kunnen kinderen vanaf 7 jaar vanaf.

De glijbanen.
De glijbanen.

Tropica is het kindergedeelte. Met een klimtoestel zoals we dat kennen uit de binnenspeeltuinen. Er zijn autootjes, bestuurbare bootjes, airhockey en een gigantisch ballenbad.

Kindergedeelte Tropica.
Kindergedeelte Tropica.

Tot slot lopen we langs de Lagune, het andere grote binnenbad. Een waterval komt uit de rotsen naar beneden, er is een stroomversnelling, bubbelbaden en twee glijbanen. In het ondiepe gedeelte zorgt een fontein voor extra waterpret.

Een deel van de lagune.
Een deel van de lagune.

Dit is slechts een eerste indruk. Later zien we een theater, er is een fitness, winkeltjes, saunagedeelte, heel veel horeca en je kunt zelfs met een luchtballon een rondje maken over Tropical Islands.

Per deelgebied laten we in dit blog zien wat we hebben gedaan. Ook vertellen we meer over de overnachtingsmogelijkheden van Tropical Islands Resorts en de aanwezige horeca.

Bekijk hier direct de prijzen van een vakantie bij Tropical Islands

Zwemmen in de Südsee

De Südsee heeft grote aantrekkingskracht op de kinderen, terwijl er in het bad zelf eigenlijk weinig extra faciliteiten zijn. Maar geen enkel probleem. Hier is ruimte om zelf te spelen. We zien andere kinderen met opblaasbeesten ronddobberen. Oeps, onze roze flamingo ligt thuis. Die had hier goed gepast.

M. en C. vermaken zich met onder elkaar door zwemmen, kopje onder gaan en drijven. Ik geniet vooral van de sfeervolle thematische inrichting. Het is net alsof we echt op een tropisch eiland zijn….

Tussen de palmbomen door zien we de Südsee.
Tussen de palmbomen door zien we de Südsee.

Veel meer vermaak in de Lagune

De Lagune vind ik misschien nog wel mooier dan de Südsee. Hier zijn de wanden van de hal van Tropical Islands nauwelijks te zijn, tenzij je naar boven kijkt. We droppen onze handdoeken op een ligstoel. Dit wordt onze uitvalsbasis.

M. en C. liggen al in het water en ik ga mee. We laten ons meesleuren door de stroomversnelling en bubbelen op de banken in het water. Via een tunnel komen we in het andere deel van de Lagune, daar komen de twee glijbanen uit. “Ga je mee?” vraagt C. aan M. Ze twijfelt even tussen relaxen en glijden, maar gaat dan toch met C. in de rij staan. De ene glijbaan is kort en snel, de andere duurt wat langer en heeft licht- en watereffecten. C. krijgt er geen genoeg van en gaat keer op keer van de glijbanen af. M. sluit zich later bij mij aan in het bubbelbad.

Het gedeelte van de Lagune met stroomversnelling en waterval.
Het gedeelte van de Lagune met stroomversnelling en waterval.
Een van de bubbelbaden. De glijbanen komen in het bad erachter uit.
Een van de bubbelbaden. De glijbanen komen in het bad erachter uit.

Waterpret in buitenbad Amazonia

C. en ik willen met de wildwaterbaan in Amazonia. De rij lijkt lang, maar groepsgewijs mag iedereen de wildwaterbaan in en dus gaat het best snel. Het water stroomt snel en we laten ons meesleuren. “Dit is zo leuk!!!” hoor ik C. achter me roepen. Ik ben het helemaal met hem eens. Op twee plekken in de wildwaterbaan kunnen we kiezen: gaan we links of rechts? Een goede reden om daarna nog een keer van de wildwaterbaan te gaan.

Plons, we zijn opeens bij het einde van de wildwaterbaan. Hier is het water 130 cm diep. Voor mij een prima diepte om te kunnen staan, alleen C. redt dat niet. Hij gaat behoorlijk kopje onder en ik trek hem omhoog. Dit had hij niet aan zien komen en hij is even geschrokken. “Nog een keer, nog een keer” roept hij zodra hij het water uit z’n ogen heeft geveegd. Dat doen we.

Amazonia heeft heel veel faciliteiten in het water. We gaan door de stroomversnelling. Kijken alleen even naar de bubbelbaden en sproeiers. Want een zwembad verder zien de kinderen een snelle brede glijbaan. Ik ga op een ligbedje liggen en geniet van de lachende gezichten die ik steeds voorbij zie rennen: “Ik ga nog een keer” klinkt het steeds.

Ook buiten is een spraypark. Een leuke speelplek waar waterstralen uit allerlei figuren komen. Het is dat we op weg zijn naar onze lunch, anders was C. hier graag langer gebleven.

Plattegrond van Amazonia.
Plattegrond van Amazonia.
De sfeervolle gang naar Amazonia.
De sfeervolle gang naar Amazonia.
Vanuit binnen hebben we zicht op de wildwaterbaan.
Vanuit binnen hebben we zicht op de wildwaterbaan.
Met mooi weer is er buiten genoeg plek op de ligbedjes. De parasols zorgen voor de schaduw.
Met mooi weer is er buiten genoeg plek op de ligbedjes. De parasols zorgen voor de schaduw.

Met luchtballon over Tropical Islands

We hebben ‘m al gespot bij ons eerste verkenningsrondje: de luchtballon. Er zijn er twee, een waarmee je alleen omhoog gaat en een waarmee je een rondje over Tropical Islands maakt. Ik twijfel even. Het ziet er zo gaaf uit, maar ik moet er wel extra voor betalen. Whateve