Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen: de 10 leukste tips voor jouw vakantie!

Saksen is misschien niet de eerste regio waar je aan denkt als je een kindvriendelijke vakantiebestemming in Duitsland zoekt. Jammer, want er zijn heel veel kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen. Blogger Fieke bezocht Saksen in de herfst en kwam tot de conclusie dat een week veel te kort is voor een bezoek aan deze veelzijdige regio.

Zijn er kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen?

Deelstaat Saksen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel veel weet van deze regio. Het enige wat bij mij opkomt is dat het voormalig Oost-Duitsland is en dat de stad Dresden in WOII volledig plat gebombardeerd is. De folders en informatie die ik over Saksen tegen kom maken me nieuwsgierig en enthousiast. Ik zie prachtige steden en mooie natuur voorbij komen. Maar ik kom ook heel veel kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen tegen.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
Wist jij dat er zoveel kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen zijn?

Saksen, deelstaat in het oosten van Duitsland

En zo reizen we een tijd later af naar Saksen. Vanaf de Nederlandse grens is het zo’n 500 kilometer rijden. We kunnen nagenoeg in een rechte streep van huis naar het oosten rijden. Waar we in het begin door het glooiende Duitse landschap rijden, komen we halverwege in een heel vlak en leeg stuk Duitsland. Als we er bijna zijn en een stukje richting het zuiden rijden, wordt het landschap bosrijker en begint het weer te glooien. De regio Saksen dient zich aan.

Saksen ligt tussen Berlijn en Praag en grenst aan de zuidzijde aan een middelgebergte. Naast de hoofdstad Dresden zijn twee andere grote plaatsen Leipzig en Chemnitz. Langs de Elbe in de rivierdalen vind je leuke kleine stadjes en wijngaarden. Het landschap is heuvelachtig en de weggetjes kronkelen door het landschap. Je komt er veel kastelen tegen met een rijke geschiedenis. Nijverheid, handel en mijnbouw brachten de deelstaat Saksen voorspoed. Al deze elementen kom je tegen tijdens een bezoek aan Saksen.

Nu al nieuwsgierig? Kijk dan eerst ons filmpje waarin heel wat kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen voorbij komen:

We delen graag 10 tips voor kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen.

1. Zoo Leipzig: ruime dierentuin in hartje Leipzig

Midden in de stad Leipzig ligt een dierentuin: Zoo Leipzig. Als we aan komen lopen zijn we direct onder de indruk van de prachtige ingang met bovenop de poort een grote leeuwenkop.  Teun roept bij binnenkomst: “Ik wil naar de neushoorns”.

Als we op de kaart kijken zien we dat de dierentuin in zes delen is opgedeeld. De neushoorn kunnen we vinden in Afrika, maar we kunnen ook naar Founders Garden, Azië, Pongoland, Gondwanaland en Zuid Amerika. We volgen de aangegeven route op de borden waardoor we bijna aan het eind van ons bezoek de neushoorn tegen komen.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Zoo Leipzig
De prachtige ingang van Zoo Leipzig midden in het centrum van Leipzig

Nadat we de vissen, haaien en pinguïns direct bij de ingang hebben gezien, lopen we naar Gondwanaland.

Gondwanaland in Zoo Leipzig

Midden in de dierentuin is een glazen koepel van 16.500 m2. Binnen kun je kennismaken met het oercontinent dat ooit Afrika, Azië en Zuid-Amerika met elkaar verbond. We zijn direct onder de indruk van deze tropische omgeving. Wat is dit mooi aangelegd. Je vindt hier 500 verschillende plantensoorten en 40 diersoorten.

Helaas vaart het bootje dat je door de jungle kunt nemen niet, dus lopen we de gehele route. “Wie maakt dat schreeuwende geluid?” vraag Jet. Als we verder lopen zien we dat het de otters zijn. We zijn alle vijf verbaasd over de herrie die ze maken. We klimmen over touwbruggen tussen de toppen van de bomen. Zien prachtige vogels, miereneters en apen. En sluiten het bezoek af met een baby nijlpaard.

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Leipzig zoo
Het bootje waarmee je door de tropen kan varen in Gondwanaland.
Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Leipzig zoo
We lopen over touwbruggen door de boomtoppen.
Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen nijlpaard
Teun heeft een bijzondere ontmoeting met een baby nijlpaard.

Kindvriendelijke routes en speeltuin

We verlaten de tropen en lopen via de Himalaya naar Azië. Tijgers, beren en olifanten vinden we hier. Op verschillende plekken in de dierentuin zijn speciale routes voor kinderen aangelegd. Routes waar de kinderen omhoog moeten klimmen en klauteren zodat ze nog beter zicht hebben op de dieren of leuke touwbruggen tussen de paden door. De dierentuin is heel ruim opgezet, dat verwacht je niet midden in de stad.

Als we van Azië naar Afrika lopen komen we een grote speeltuin tegen. In het midden staat een draak met er omheen allemaal andere dieren. Zelden heb ik zo’n leuke speeltuin in een dierentuin gezien. Dat wordt dus verplicht een koffiepauze nemen. De kinderen zijn hier echt niet weg te slaan.

Neushoorn

De dierentuin is groot genoeg om een hele dag door te brengen. Wij willen het alleen combineren met een bezoek aan Leipzig en dus moeten we de keuze maken het apenland, Pongoland, over te slaan. Afrika is onze volgende bestemming. We zijn nog steeds op zoek naar de neushoorn. En dan komen we aan bij een hele grote steppe. Hier leven de Afrikaanse dieren allemaal bij elkaar. “Ik zie de neushoorn” roept Teun enthousiast. Zijn doel is bereikt. We zien er trouwens wel meer dan één, vijf stuks kunnen wij er vinden.

Dan is het tijd om terug naar de uitgang te lopen. Onderweg genieten we nog van de omgeving en de dieren. Zoo Leipzig is een van de mooiste kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen.

Een familiekaart kost 41 euro (prijspeil 2017).

Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Neushoorn
Teun vindt de Neushoorn waar hij de gehele tijd al naar op zoek was.
Kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen dierverlblijven
Zoo Leipzig is erg ruim opgezet. De dieren hebben grote verblijven.

2. Volkerschlacht: indrukwekkend monument in Leipzig

Tijdens de stadswandeling in het centrum lopen we langs het oude raadhuis, de oude waag, de Thomaskerk waar Johann Sebastian Back werkte, het gerechtshof, de universiteit van Leipzig en het indrukwekkende station van Leipzig. We komen echter niet langs een groot monument dat ik wel in alle folders heb zien staan. Als we de folder van Leipzig erbij pakken blijkt het te gaan om het Volkerschlachtdenkmal. Dit blijkt net buiten het centrum te staan. We stappen de auto in en rijden er naar toe.

Tip: Lees op het blog van Jenny meer over andere bezienswaardigheden in Leipzig.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
Tijdens de rondwandeling door Leipzig lopen we langs prachtige gebouwen.

Het Volkerschlachtdenkmal is een monument ter nagedachtenis aan de Volkerenslag die hier in oktober 1813 plaats heeft gevonden. De door Napoleon onderdrukte volkeren Oostenrijk, Pruisen, Rusland en Zweden, sloten zich in 1813 aaneen. Ze vochten tegen het leger van Napoleon en dit was de beslissende wending in de bevrijdingsoorlog tegen de overheersing van Napoleon. Het monument dat hier is gebouwd is het grootste vredesmonument van Europa. Het monument is 91 meter hoog, 126 meter breed en de koepelhal is 60 meter hoog.

Een familiekaart kost 41 euro (prijspeil 2017) leipzig
Het Volkerschlachtdenkmal is niet te missen met zijn hoogte van 91 meter.

Volkerschlachtdenkmal bezoeken

Als we aan komen rijden zijn we direct onder de indruk van de grootte van het monument. Voor het bouwwerk ligt een groot waterbassin waarop in de winter geschaatst wordt. We zien bovenop de Volkerschlachtdenkmal mensen lopen en dat willen wij ook. We slaan het bijbehorende museum over.

Met behulp van een folder leggen we aan de kinderen uit waarvoor dit monument is gebouwd. We willen het bijzondere gebouw vooral beleven. Bezoekers kunnen zowel met de lift als met de trap naar boven. Wij kiezen natuurlijk voor de trap en beginnen aan de eerste van de in totaal 500 treden naar boven.

Waar we in het begin nog redelijk ruime wenteltrappen beklimmen, worden ze steeds smaller naarmate we hoger komen. Tussendoor stoppen we op de vloer van de binnengalerij waar we uitzicht hebben op vier 9,5 meter hoge wachters des doods. Ze beelden de deugden van het Duitse volk uit: dapperheid, geloof, kracht van de mens en offerbereidheid. Boven ons zie we de koepel die voorzien is van paarden. Het is niet te bevatten hoe groot het allemaal is. We vragen ons ook af hoe dit grote gebouw begin 1900 in 15 jaar gebouwd kon worden.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
Bij de ingang van het monument staat een maquette. Zo kunnen we precies zien hoe het monument is opgebouwd.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
We kijken uit op de vier grote beelden die op de eerste galerij staan. We zijn onder de indruk van het formaat van de beelden.

Uitzicht van de Volkerschlachtdenkmal over Leipzig

We klimmen verder en komen uit bij de buitengalerij. Langs een smalle rand kunnen we buiten om het monument lopen. Het uitzicht over Leipzig is nu al prachtig, maar we zijn benieuwd naar het uitzicht van bovenaf.

De wenteltrap wordt zo smal dat ik bijna met beide schouders tegen de wand aan kom. En dan staan we bovenop en kijken we uit over Leipzig en omgeving. We zien hoe groen de omgeving is en we spotten een kasteel. Daarna is het tijd om naar beneden te lopen.

We willen naar de galerij waar je aan de voet van de grote beelden staat. Maar hoe komen we daar? Moeten we dan toch de lift nemen? Maar nee, ook dan komen we er niet. Bij navraag blijkt dat we buitenom moeten lopen om daar te komen. Weer staan we voor een flink aantal treden omhoog. Als we bij de beelden staan lijken ze nog veel groter.

Dan lopen we terug naar de auto en zijn we het er allemaal over eens dat dit een mooie afsluiting van een dag Leipzig is. Bob en ik snappen het hele verhaal achter het monument, de kinderen globaal maar ook zij vonden het een indrukwekkend bezoek.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
De wenteltrappen nemen we ook weer terug naar beneden. In totaal lopen we meer dan 1000 treden.

Toegangsprijs is 8 euro per persoon voor personen ouder dan 16 jaar. Onder de 16 jaar is toegang gratis (prijspeil 2017).

3. Gläserne Manufaktur in Dresden: van dichtbij zien hoe een auto gemaakt wordt

In Dresden, direct aan het park, staat een grote glazen fabriek. Het is de Gläserne Manufaktur van Volkswagen. In deze fabriek wordt de E-Golf gemaakt. Dagelijks worden er rondleidingen in de fabriek gehouden zodat je van dichtbij kunt zien hoe auto’s worden gemaakt.

Rondleiding door de Gläserne Manufaktur

Onze rondleiding begint bij de geschiedenis van de elektrische auto van Volkswagen. We leren over de drie uitdagingen die autofabrikanten hebben. Het kleiner maken van de batterij, de afstand die er op een volgeladen batterij gereden kan worden verhogen en de oplaadtijd van de batterij verlagen. De eerste stappen die hierin gezet zijn, zien we voor ons staan. Onze gids geeft tussendoor voldoende tijd om het Engelse verhaal te vertalen naar het Nederlands. Hij betrekt de kinderen bij het verhaal door ze continue vragen te stellen.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
De ingang van de glazen fabriek van Volkswagen in Dresden.

Kijken in de fabriek van de Volkswagen E-Golf

Dan is het tijd om de fabriek in te gaan. We moeten achter de blauwe lijnen blijven en zien hoe de auto’s langs ons heen schuiven. “Hé, de vloer beweegt” roept Teun. Zo worden de auto’s de hele fabriek door geloodst en kunnen de mensen die de auto’s maken blijven staan. Overal zien we zelfrijdende karretjes. Roos is verbaasd over hoe netjes deze autofabriek is, en dat bijna alles vanzelf gaat. Ze had een heel ander beeld van een autofabriek. We zien hou het dashboard in 40 seconden in een auto wordt geplaatst. We maken de ‘bruiloft’ mee wanneer de carrosserie op het onderstel wordt geplaatst. Zijn onder de indruk van de robots die alle ramen en wielen aan de auto maken.

Als we na 90 minuten aan het einde van de rondleiding komen, mogen de kinderen even racen op de racebaan. Wie kan het meeste rondjes rijden in 10 minuten tijd? Teun verliest maar blijkt wel het snelste rondje op zijn naam te hebben staan.

Een bezoek aan een autofabriek is niet alleen voor jongens, de meiden vinden het ook echt interessant. Van alle kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen was dit bezoek misschien wel het meest leerzaam.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
We zijn getuigen van de ‘bruiloft’ van de carrosserie en het onderstel van een auto.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen
Even lekker racen aan het eind van ons bezoek aan de autofabriek.

Meer informatie over de rondleidingen kan je vinden op de website. Mocht je na de rondleiding eens kennis willen maken met een E-Golf dan kun je gratis een proefrit maken van 45 minuten.

4. Dresden met kinderen verkennen: stad met een verleden

Dresden is een stad met een verleden. Het was eeuwenlang de woonplaats van de vorsten van Wettin. Gekenmerkt door zijn vele barokke gebouwen. Het ligt in het dal van de Elbe en wordt ook het Florence aan de Elbe genoemd. In WOII is Dresden hard getroffen door de bombardementen op de stad. De hele stad lag in puin. Veel mensen kennen de foto van de kapotte Frauenkirche te midden van al het puin.

Dresden is prachtig opgeknapt

Bijna 70 jaar later is de stad voor een groot deel weer in zijn oude staat hersteld en ademt zij energie en levendigheid uit. Na ons bezoek aan de autofabriek hebben we een middag om de stad te ontdekken.

We beginnen in de Aldstad op de Neumarkt waar de Frauenkirche staat. De kerk is volledig gerenoveerd. Binnen mogen we helaas geen foto’s maken. We lopen daarna via de Fürstenzug (optocht der vorsten) richting het Theaterplatz. Teun bekijkt het grote tegelplateau aandachtig en probeert de mannen op de paarden na te doen.

Op het Theaterplatz besluiten we een stadsrondrit met de bus te maken. We willen meer van deze mooie stad zien en hebben tijd te kort om alles te voet te doen. We lopen door het indrukwekkende Zwinger paleis. De binnentuin is echt prachtig.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Dresden
De Neumarkt waaraan de beroemde Frauenkirche ligt. De barokke stijl spat overal vanaf.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen dresden
Teun bekijkt de optocht der vorsten aandachtig en probeert de vorsten na te doen.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Dresden
Het Theaterplatz in der Altstadt in Dresden.

Bustour door Dresden

Als we de bus instappen aan de voorzijde van het Zwinger, besluiten we tot aan de Neustad te blijven zitten. Neustadt ligt aan de andere zijde van de Elbe. De rondrit duurt een uur en brengt ons door de gehele oude stad. Via de blauwe stalen brug komen we aan de andere zijde van de Elbe. Aan deze zijde staan een aantal mooie kastelen die uitkijken op de Elbe.

Even later rijden we Neustadt in. Hier stappen we uit omdat we via de brug zelf terug willen lopen naar de oude stad. Het uitzicht vanaf de brug op beide zijden van de stad is prachtig, zeker met de al laagstaande zon. We lopen nog een stuk door het oude centrum. Wat is het hier toch mooi.

Dan is het tijd om ergens te gaan eten. Als we rond zeven uur terug lopen naar onze auto is de stad nog steeds prachtig. De kinderen genieten van de mooi verlichte stad. Het was een lange maar mooie dag in Dresden.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Dresden
We verkennen de stad met een rondrit met een hop-on-hop-off-bus.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Dresden
Als we over de brug teruglopen van Neustadt naar Altstadt hebben we een prachtig uitzicht.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Dresden
De Frauenkirche is ook ’s avonds erg mooi.

Van alle kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen hadden we hier graag nog wat meer tijd willen doorbrengen. We hadden graag nog wat meer van de stad gezien en een paar musea bezocht. Dresden zou een prima stad zijn voor een meerdaagse stedentrip met kinderen.

5. Belantis in Leipzig: pretpark met voor ieder wat wils

Tussen alle cultuur en natuur mag een pretpark niet missen in een lijst met de meest kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen. In Saksen vind je pretpark Belantis. Het pretpark ligt aan de zuidkant van Leipzig en is makkelijk bereikbaar.

Als we eind oktober de parkeerplaats op rijden hebben we direct door dat het heel erg rustig is. Bob en ik weten wat dat betekent: heel vaak in de achtbaan zonder te wachten. Thuis hebben de kinderen alle YouTube filmpjes van het pretpark bekeken. Daardoor weten ze dat er achtbanen zijn waar alleen Roos in mag, maar dat er ook twee achtbanen zijn waar ze alle drie in mogen.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen belantis
De ingang van Belantis is sprookjesachtig.

De leukste attracties in Belantis

Belantis is gesitueerd om een grote waterplas. Zomers kun je hier heerlijk aan het water zitten. Wanneer je een rondje om de plas loopt kom je vanzelf alle attracties tegen. De attracties zijn rondom verschillende themagebieden gebouwd.

We, nou ja Bob en Roos, beginnen direct met de meest spannende attractie. Een achtbaan die eerst loodrecht naar beneden gaat en dan nog vijf keer over de kop. Daarna volgen een schip, kleinere achtbanen, een grote kabelbaan, vliegen met vliegtuigjes op grote hoogte, een rit op kleine autootjes en ga zo maar door. Er is voor alle leeftijden genoeg te doen. De kinderen weten dan ook niet van ophouden.

Aan het einde van het rondje komen we bij een grote piramide. Met een soort raftboot gaan we de piramide in en worden we naar het hoogste punt gebracht. Vanaf daar gaan we via een waterbaan naar beneden. Hier word je goed nat van!

Roos wil voordat we weggaan terug naar de eerste achtbaan. Dan doen we, zij gaat nog 15 keer over de kop en Jet en Teun genieten van de kleine attracties tegenover de achtbaan. Met drie blije kinderen rijden we aan het eind van de dag weer naar huis.

Een volwassene betaalt 31,90 euro voor de entreetickets, kinderen tussen de 4-10 jaar 27,90 euro en kinderen onder de vier zijn gratis.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen belantis
Het pretpark ligt aan een grote waterplas.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen belantis
De achtbaan waar Roos geen genoeg van kon krijgen. Maar liefst 30 maal over de kop is ze gegaan.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen belantis
Wat een plezier hebben de kinderen. Ook Teun is niet uit de achtbaan te slaan.

6. Schloss Colditz: ontsnappingsverhalen uit de gevangenis

Van alle kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen was ons bezoek aan Schloss Colditz wel de meest indrukwekkende. Schloss Colditz is een kasteel gelegen in het plaatsje Colditz, 20 minuten onder Leipzig. Dit kasteel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als gevangenis voor geallieerde militaire krijgsgevangen. Gedurende de oorlog zijn er vanuit dit slot 300 ontsnappingspogingen gedaan waarvan er slechts 31 geslaagd zijn. Denk hierbij aan het graven van tunnels, het vermommen als iemand anders, maar ook aan ontsnappen met een zelfgemaakt vliegtuig. Het ene verhaal nog spannender en verrassender als het anderen. Onze kinderen hoor ik er nog regelmatig over.

Een rondleiding door dit slot is voor kinderen een prima manier om in aanraking te komen met de Tweede Wereld Oorlog zonder dat alle gruwelijkheden direct besproken worden. Lees ons uitgebreide verhaal over ons bezoek aan Schloss Colditz in het blog Schloss Colditz, ontsnappingsverhalen uit WOII.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Schloss colditz
Schloss Colditz is niet te missen. Het kasteel ligt boven op een rots.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Schloss colditz
De kinderen zijn onder de indruk van het gangenstelsel wat de gevangenen hebben gegraven.

7. Sächsische Schweiz: wandelen in een bijzonder mooi Nationaal Park

De regio Saksen heeft een prachtig Nationaal Park: Sächsische Schweiz. Een middelgebergte, ten zuiden van de Elbe, met prachtige rotsformaties. In dit natuurgebied vind je 1200 kilometer aan wandelpaden. Wij trekken onze wandelschoenen aan om een wandeling richting de brug van Bastei te maken. Deze brug is gebouwd om bezoekers van rotspunt naar rotspunt te laten lopen tussen de rotsformatie Bastei.

Wij varen met de pont vanuit Kurord Rathen over de Elbe naar het beginpunt van de wandeling. Vanaf daar klimmen we ongeveer 200 meter naar de brug. Onze ervaringen tijdens deze wandeling heb ik beschreven in het blog Sächsische Schweiz, met kinderen wandelen naar de Bastei.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen sachsische schweiz
Het Nationaal Park Sächsische Schweiz kenmerkt zich door rotsformaties.
kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen Sachsische Schweiz
De beroemde brug van Bastei is het bezoeken meer dan waard.

8. Döllnitzbahn: eropuit met een oude stoom- of dieseltrein

In Saksen rijden er op verschillende routes oude stoom- en dieseltreinen. In 1885 werd een smalspoorroute aangelegd om in het centrale deel van Saksen plattelandsdorpen met elkaar te verbinden. Ook werd het gebruikt om kinderen naar school te laten reizen. Rondom het plaatsje Mügeln werd dit netwerk gebouwd. Sinds 1993 rijden er op deze oude smalspoorroutes weer treinen. Treinmaatschappij Döllnitzbaan voert de ritten uit.

Met de dieseltrein van Mügeln naar Oschafz Südbahnhof

Eerder maakte wij al een rit met een stoomtrein in Schotland en de kinderen vonden dit erg leuk. Als we de site van de Döllnitzbahn bekijken, zien we dat er in onze herfstvakantie geen stoomtreinen rijden. Maar gelukkig wel een oude dieseltrein. Wij maken een rit van Mügeln naar Oschafz Südbahnhof.

We blijken de enige te zijn die met de trein van 10.20 uur meegaan. Het toeristenseizoen is eind oktober achter de rug. We hebben dus alle ruimte en de kinderen maken daar volop gebruik van. Allemaal zitten ze bij het raam. Vanuit de trein zien we het Saksische boerenland aan ons voorbij trekken.

Bob ziet dat we net buiten de treinwagon ook op het platje kunnen staan. Dat vinden de kinderen wel spannend om te doen. Om en om mogen ze even buiten staan terwijl de trein rijdt. Lekker de wind door je haren voelen.

kindvriendelijke bezienswaardigheden in Saksen dollnitzbahn