Sächsische Schweiz, met kinderen wandelen naar de Bastei

0
273

Op de grens van Duitsland en Tsjechië ligt het Nationaal Park Sächsische Schweiz. Blogger Fieke ging met haar familie op vakantie naar Saksen en bezocht dit Nationale Park. Als je alleen de foto’s van dit nationaal park ziet wil je er ook heen!

Rotsformaties in het zuiden van Saksen

In alle folders die ik over de regio Saksen lees, kom ik foto’s tegen van het Nationale Park Sächsische Schweiz. De stoere rotsformaties doen mij denken aan Nationaal Park Bryce Canon in Amerika. Alleen kenmerkt de Sächsische Sweiz zich door grijze rotsformaties en is de omgeving mooi groen. De foto die ik het meest tegenkom is er een van een stenen brug midden tussen de rotsen en met uitzicht op de Elbe.

Ik besluit dat een bezoek aan Nationaal Park Sächsische Schweiz onderdeel van onze vakantie moet zijn.

Nationaal Park Sächsische Schweiz

Het natuurgebied Sächsische Schweiz is ook wel bekend als Saksisch Zwitserland. Het is het Duitse gedeelte van het Elbsandsteingebirge, tussen de stad Dresden en de Tsjechische grens. Aan de Tsjechische zijde loopt het gebied over in Nationaal Park České Švýcarsko. Vanuit Nederland rijden we er in zo’n 7 uur naar toe.

De Sächsische Schweiz is een middelgebergte. Een bergachtig gebied waar je alle kenmerken van de bergen vindt, alleen dan iets kleiner van formaat. Dus ravijnen, kloven, rotskammen van zandsteen, rotsnaalden en tafelbergen. En daarom heen eindeloze bossen. De 1200 kilometer aan wandelpaden verklappen al dat het een ideale wandellocatie is, ook met kinderen. Het gebied staat daarnaast bekend als één van de meest fotogenieke delen van Duitsland.

Nationaal Park Sächsische Schweiz wordt gekenmerkt door prachtige rotsformaties.
Nationaal Park Sächsische Schweiz wordt gekenmerkt door prachtige rotsformaties.

Brug van Bastei, stenen brug in Nationaal Park Sächsische Schweiz

In Nationaal Park Sächsische Schweiz ligt het hoogstgelegen kasteel van Duitsland, vesting Köningstein. Een ander bekend bouwwerk is de brug van Bastei, een rotsformatie op de oever van de rivier de Elbe. De rotsformatie is 305 meter hoog. Vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over het Elbedal en het Elbezandsteengebergte.

Om de verschillende rotspunten met elkaar te vinden is er in 1824 een houten brug gebouwd. In 1851 is deze houten brug vervangen door een zandstenen brug. Deze 76 meter lange brug staat er nog steeds en is speciaal voor bezoekers gemaakt. De rotsformatie Bastei, en later ook de brug, vormen al meer dan 200 jaar een toeristische attractie.

Wandelroutes in de Sächsische Schweiz

De 1200 kilometer aan wandelpaden bieden heel veel wandelmogelijkheden. Omdat ons bezoek aan het natuurgebied op een reisdag tussen twee overnachtingslocaties is, ben ik op zoek gegaan naar een niet al te lange wandeling. Een wandeling waar de brug van Bastei onderdeel vanuit maakt.

Eerst kom ik de optie tegen om vanaf het parkeerterrein bij de Bastei naar de brug te wandelen. Er is een rondwandeling van 4,5 km die prima te lopen moet zijn. Ik lees dat deze route het meest gelopen wordt en behoorlijk druk kan zijn.

Na wat extra speurwerk kom ik bij de optie om met de auto naar Kurord Rathen te rijden. Kurord Rathen ligt aan de andere kant van de Elbe en kijkt uit op de rotsformatie. In Kurord Rathen kun je met de pont de Elbe oversteken en vanaf daar omhoog wandelen naar de Bastei. Deze optie klinkt mij beter in de oren.

Naar de pont over de Elbe in Kurord Rathen

Tijdens onze vakantie in Saksen rijden we continue over kronkelende en heuvelachtige wegen. Als we bijna bij Kurord Rathen zijn is het weggetje net wat breder dan een auto. Gelukkig is het vandaag niet druk. In de zomer moet het hier veel drukker zijn. Als we iets verder rijden komen we bij de oever van de Elbe en zien we aan de overkant het grillige landschap liggen dat ik herken van de foto’s.

Op een groot parkeerterrein parkeren we de auto. We trekken onze wandelschoenen aan, gaan naar het toilet en kopen kaartjes voor de pont. Wij kopen de kaartjes bij de automaat op de parkeerplaats. Later blijkt dat je ze ook op de pont zelf kunt kopen.

De pont ligt aan de overkant en dat geeft de kinderen de mogelijkheid om in de speeltuin naast de parkeerplaats te spelen. Als we de pont van de overkant zien vertrekken, lopen we naar de aanlegsteiger. Het is dinsdagochtend 11 uur in oktober en we stappen met zo’n 60 mensen de pont op. Er kunnen ruim 200 mensen op de pont, wat doet vermoeden dat het hier in het hoogseizoen veel drukker is. We varen in een paar minuten muisstil naar de overkant van de Elbe.  De pont werkt op waterkracht die opgewekt wordt door het stromende water en trekt zich aan een kabel voort.

Sächsische Schweiz parkeren
We parkeren aan de over van de Elbe waar we direct kaartjes kunnen kopen voor de pont en het parkeren.
Sächsische Schweiz speeltuin
De kinderen spelen in de speeltuin terwijl we wachten op de pont.
Sächsische Schweiz pont
De pont over de Elbe naar Niederrathen.
Sächsische Schweiz pont wachten
We hoeven maar een paar minuten te wachten tot de pont komt.

De trappen op richting de brug van Bastei

We stappen uit en staan direct in een levendig toeristisch straatje in Niederrathen. Er zijn vanaf daar verschillende wandelroutes naar boven. We twijfelen of we de vooraf gekozen route TK 8 van 9 km makkelijk kunnen halen. De kinderen zijn wat moe en we zullen hier minimaal 3 uur voor uit moeten trekken zonder stoppen. We besluiten daarom toch te kiezen voor de meest directe route omhoog de Sächsische Schweiz in.

Sächische Schweiz
We twijfelen over de te lopen route maar kiezen uiteindelijk voor de route direct naar de Bastei.

Na 100 meter door het toeristische straatje te hebben gelopen slaan we links af. De eerste treden omhoog komen daarna snel in zicht. De meeste mensen die van de pont kwamen lopen deze route en dus lopen we in het begin een beetje in file. Het pad is niet breed, je kan net met zijn tweeën naast elkaar lopen. Als we even op weg zijn en we wat mensen achter ons hebben gelaten kunnen we makkelijk ons eigen tempo lopen.

We beginnen de route in het bos waar nog geen rotsen te bekennen zijn.
We beginnen de route in het bos waar nog geen rotsen te bekennen zijn.
Sächsische schweiz bospad
We beginnen aan de klim omhoog. Gelukkig verandert het smalle pad snel in een mooi bospad.

Voordat ik er erg in heb zijn B., dochter J. en zoon T. al uit het zicht. Die twee kleine berggeiten rennen de treden op. Ik loop gezellig met dochter R. naar boven. We stoppen regelmatig voor het maken van foto’s. Hier lopen zonder foto’s te maken is echt niet mogelijk.

Het landschap verandert van een prachtig herfstboslandschap naar een rotslandschap. Op verschillende plekken langs de route vind je korte uitstapjes naar uitzichtpunten. Doordat het pad smal is en er best wel een aantal mensen lopen is het hier best druk. Maar het blijkt niet voor niets zo druk te zijn, de uitzichten vanaf de punten zijn de drukte meer dan waard. We vervolgen onze weg tussen de rotsblokken en punten door. En de traptreden houden maar niet op.

Sächsische schweiz mooie omgeving
We stoppen regelmatig om van de mooie omgeving te genieten.
Sachsische Schweiz uitzicht punt
Tussendoor zijn er verschillende uitkijkpunten langs de route met uitzicht over de Elbe.

Betaalde route door de Sachsische Schweiz met uitzicht op de brug van Bastei

Net voor het bereiken van de brug van Bastei staat er een klein huisje op de route. Hier kun je een kaartje kopen om een speciaal aangelegde route, via trappetjes en kleine paden, door het rotslandschap te lopen. Wij kopen voor 5 euro een familiekaartje (prijspeil 2017). Maar onze twee klimgeiten zijn al op de brug van Bastei. We besluiten zelf ook eerst de brug te bezoeken en daarna een stukje terug te lopen naar het huisje. Op de brug is het vrij druk. Een foto maken zonder andere toeristen is bijna onmogelijk. Bij de brug komen alle mensen samen. Ook de mensen die vanaf de parkeerplaats vlakbij de Bastei komen.

sächsische schweiz kaartje kopen
Het huisje waar je een kaartje kan kopen voor het betaalde stukje van de wandeling.
Sächsische schweiz brug van Bastei
De brug van Bastei. Wat een indrukwekkend bouwwerk tussen de rotsen.

We besluiten terug te lopen naar het afgesloten stukje waarvoor we apart hebben betaald. We klimmen over aangelegde paden en trapjes door de rotsformaties. Om de paar meter stoppen we om foto’s te maken. Wat is dit een bijzonder en mooi landschap. Deze route biedt echt goed zicht op de de Bastei. De herfstkleuren en het grijs van de rotsen steken mooi tegen elkaar af. Zeker als de zon even door de wolken piept. Misschien is dit wel het mooiste seizoen om deze wandeling te maken. We klimmen en klauteren verder. Trapje op, trapje af, foto maken en weer door. De kinderen genieten zichtbaar van de omgeving. “Zie je die mooie rots daar?” vraagt R. die naast mij staat.

Na een kwartiertje zijn we weer op het reguliere pad.

sächsische schweiz betaalde route
We klimmen via verschillende trapjes en paden door de rotsen.
Sächsische schweiz genieten van het uitzicht
Wat genieten we van het mooie uitzicht tijdens dit stuk van de wandeling
Sachsische Schweiz
Het uitzicht op de Bastei, met daar omheen bomen in herfstkleuren, is prachtig.

Uitrusten boven op de Bastei

We lopen nogmaals over de brug van Bastei en bezoeken twee andere uitzichtpunten, één aan de noordzijde en één aan de zuidzijde van de Bastei. Aan de noordzijde heb je prachtig uitzicht over de Elbe. “Kijk mama, de boot is wel heel klein vanaf hier” roept T. als hij de pont spot waarmee we de Elbe over gestoken zijn. Ja je kijkt hier echt recht omlaag op de Elbe. Nu pas merk ik hoe hoog de rotswanden echt zijn.

Sächsische Schweiz uitzicht op de Elbe
Uitzicht op de Elbe en op de pont die ons over de Elbe bracht.

Zoals het hoort bij een toeristische attractie zijn vlakbij de brug een paar horecagelegenheden. Wij kiezen ervoor om bij het kleine tentje met ruim terras wat te halen. Het is heerlijk weer en we vinden gelukkig een vrij tafeltje in de zon op het terras. J. en T. hebben na al het klimmen wel een ijsje verdiend. R. gaat voor een Duits broodje worst.

Als je verder loopt is er een groot restaurant waar de pendelbussen vanaf de parkeerplaats stoppen.

Weer terug naar beneden

En dan moeten we terug. We gaan op zoek naar een andere route voor de terugweg, maar deze lijken allemaal vrij lang. Omdat we nog een tijdje in de auto moeten zitten, kiezen we er voor om dezelfde route terug te nemen. We stoppen onderweg niet meer bij de uitzichtpunten, maar blijven wel foto’s maken.

Het is 14.30 uur en de stroom mensen die naar boven loopt is heel beperkt. Ook lopen we maar met een paar mensen naar beneden. Later op de dag de route lopen of waarschijnlijk ruim voor 11 uur kan dus op drukke dagen handig zijn. Ik denk sowieso dat het gebied prachtig is bij een opkomende en ondergaande zon. De laaghangende mist die van de Elbe optrekt in de herfst zal het helemaal mysterieus maken.

Sächsische schweiz terugweg
Op de terugweg is het een stuk rustiger en genieten we opnieuw van de mooie omgeving.
Sächsische Schweiz Elbe zicht
Het uitzicht over de Elbe blijft mooi.

Als we met z’n allen weer op de pont staan, kijken we naar boven. “Stonden we helemaal daarboven?” vraag T. “Dan zijn we echt heel hoog geklommen” roept J.. R. zegt dat ze het een super leuke dag vond en daar sluit ik mij helemaal bij aan. Jammer dat we niet meer tijd hadden om te wandelen. Een dag Sächische Schweiz smaakt naar veel meer.

Ik realiseer me dat de 9 km route nooit in 3 uur was gelukt. We hadden veel te vaak moeten stoppen om van het landschap te genieten. Daar hadden we waarschijnlijk de hele dag voor uit kunnen trekken.

Sächsische schweiz terugweg
Op de terugweg met de pont kijken we letterlijk en figuurlijk terug op een prachtige wandeling door de Sächsische Schweiz

Meer weten over Nationaal Park Sächsische Schweiz

Wij parkeerden onze auto op het grote parkeerterrein aan de over van de Elbe in Kurord Rathen. Ik verwacht dat deze parkeerplaats in de zomer snel vol zal zijn. Hou er rekening mee dat je wat verder naar de pont moet lopen.

Voor de pont betaal je voor een retour kaartje 1,80 euro volwassenen en 0,80 euro voor kinderen (6 t/m 16 jaar), kinderen onder de 6 zijn gratis. We betalen voor een dagkaart parkeren 4 euro (prijspeil 2017).

Op de website van Nationaal Park Sächsische Schweiz staat een overzicht met mogelijke wandelingen in het gebied. Met filters vind je snel de wandeling die past bij jouw wensen. Ben je op zoek naar meer informatie over deze streek, kijk dan ook op de website van Saksen.

Kende jij Nationaal Park Sächsische Schweiz al? En wist je dat het er zo mooi is?

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie natuurgebieden in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met regio Saksen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.