Naar de sauna met kinderen? Wel tijdens de familieochtend bij Fort Resort Beemster

Een dagje naar de sauna is meestal iets dat je met vriendinnen of je partner doet. Saskia leerde lezeres Anita kennen en zij vertelde dat het erg leuk is om met kinderen naar de sauna te gaan. Een paar weken later komt er een mail van Anita binnen: “Vinden jullie het leuk als ik een blog schrijf over een bezoek aan de sauna met kinderen?”. Ja, dat vinden we leuk en daarom lezen jullie vandaag de ervaring van Anita, aangevuld met een lijstje met andere sauna’s waar je met kinderen terecht kan.

Naar de sauna met kinderen

Hij dobbert met zijn ogen dicht in het zoutwaterbad, en ik zorg dat hij nergens tegenaan botst.

“Je lijkt wel een badeendje,” zeg ik.

“Knijp eens in me, mama. Zachtjes.”

Ik geef hem een kneepje in zijn schouder.

“Piep!”

Ik heb niet veel vrije dagen, maar als ik een keer echt geen afspraken en verplichtingen heb, ga ik heel graag naar de sauna. Elke keer als ik ga, vraagt zoon J. (7) of hij met me mee mag. En elke keer moet ik nee zeggen. Veel wellnessfaciliteiten hanteren een minimumleeftijd van 16 jaar.

Familieochtend in de sauna

Bij toeval ontdek ik dat mijn favoriete regionale sauna Fort Resort Beemster eens per maand een familieochtend heeft, toegankelijk voor (groot)ouders met kinderen vanaf zes jaar. Vanaf het moment dat ik dat aan J. vertel, telt hij de dagen af tot de laatste zondag van de maand. Samen naar de sauna, wat een feest!

Eind november gaan we op verzoek van mijn zoon nog eens. We reserveren vooraf, en dat is maar goed ook, want de familieochtend is helemaal volgeboekt. Gelukkig is Fort Resort Beemster ruim opgezet, waardoor het niet voelt als een volgeboekte faciliteit.

De sauna is gevestigd in een fort uit 1913 dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. Het is al lang niet meer in gebruik als verdedigingswerk, en in 2012 is het verbouwd tot een duurzaam wellness resort. Van buiten ziet het er nog altijd uit als een onneembare vesting, maar achter de glazen schuifdeuren heerst de kalmerende rust van een luxe sauna. Nou ja, op familieochtend is het er een tikkie minder sereen dan op andere dagen, want veel jonge bezoekers zijn net zo enthousiast als mijn zoon. Da’s logisch.

Genieten van de sauna met kinderen tijdens een familieochtend

We bergen onze kleren op in een kluisje en dan lopen we langs de beautyfaciliteiten naar de sauna. Het is er gezellig druk, maar er is ruimte genoeg om te douchen en om een stukje te zwemmen in het binnenbad. “Waar zullen we naartoe gaan?” vraag ik dan. “Naar het eiland!”

De buitenruimte van de sauna beslaat een grote ligweide met een zwembad, een bubbelbad, een zoutbad en diverse sauna’s. Aan het eind is een strandje en daarachter een stuk natuurwater. We vinden het te koud om daarin te duiken, maar als we het water oversteken via de stapstenen komen we uit op Klein Bali, een prachtig eilandje met hoge bomen, een rustruimte met een houtkachel, hangmatten, een blotevoetenpad en een heerlijke warmwaterbron. We nemen plaats in het warme bad, tussen een paar andere gezinnen. Hoewel het minder rustig is dan op een reguliere dag, zie ik overal om me heen ontspannen gezichten. Sauna met kinderen is anders, normaal gesproken gaat er niemand afgevallen herfstblaadjes opduiken in het buitenbad, maar het is evengoed relaxt.

Opgietingen met kinderen

Na een kwartiertje dobberen stel ik voor dat we naar de kelosauna gaan. Er zijn tijdens de familieochtend speciale opgietingen, en die willen we zeker meemaken. We zijn niet de enigen, maar we vinden nog net een plekje. De onderste bank zit helemaal vol met kinderen, hun ouders zitten op de hogere banken. De saunameester giet verschillende geuren op de hete stenen, en de kinderen mogen raden welke geuren het zijn. Halverwege de opgieting worden er ijsblokjes uitgedeeld. We laten ze smelten op onze armen. Tijdens de opgieting, die beduidend minder heet is dan normaal gesproken, verlaten een aantal kinderen de sauna. Zij worden buiten opgevangen door een medewerker.

Na afloop van de opgieting komen de saunameester en haar collega langs met fruit, en we krijgen instructies over hoe we het best kunnen afkoelen. Mijn zoon weet al wat hij wil: in het ijskoude doorloopbadje. Als een doorgewinterde saunaganger doorstaat hij de beproeving. Daarna gaan we lekker drijven in het zoutbad en bubbelen in het bubbelbad. En mijn zoon, die normaal gesproken geen halve minuut kan stilzitten, komt meer en meer tot rust.

Samen relaxen

We zwemmen nog een rondje, en nemen dan plaats in de panoramasauna. Van daaruit hebben we via kijkgaten prachtig uitzicht over het polderlandschap van de Beemster. Het is er goed warm, en na tien minuten besluit J. dat het mooi geweest is. We koelen af in de frisse buitenlucht, en na een koude douche nemen we uitgebreid de tijd om elkaar met scrubzout in te wrijven tot we zo zacht zijn als knuffelbeertjes. We ruiken naar vanille.

Afsluitende lunch

We sluiten onze saunadag af met een lunch in het restaurant bij de sauna. Voor de familieochtend is er een speciale kaart met broodjes, soep, friet, pannenkoeken en taart. Op de achterkant van de kaart staat een ganzenbordspel dat langs de forten van de Stelling van Amsterdam voert, maar we zijn allebei te loom voor een spelletje. J. kiest kipnuggets met friet en ik neem een broodje oude kaas. Terwijl we op ons eten wachten, glijdt mijn zoon langzaam van zijn stoel. Zijn wangen zijn rood en zijn ogen stralen.

“Was het leuk?” vraag ik.

“Ja!”

“En wat vond je het allerleukst?”

“Het koude badje!”

Mijn zoon is een held.

De speciale menukaart voor kinderen.
De speciale menukaart voor kinderen.

Voor de sauna reken ik 22 euro af: 9,50 voor mijn zoon en 12,50 voor mezelf. De lunch komt, inclusief een glas limonade voor J. en twee glazen thee voor mijzelf, op 19,50 euro. En de volgende keer wil J. met zijn vader. Eens zien of die ook in het koude badje durft.

Naar de sauna met kinderen? Dat kan bij meer sauna’s

Na het lezen van het blog van Anita weet ik zeker dat ik ook een keer naar de sauna met kinderen wil. Binnenkort maar eens bij bij mijn kinderen vragen of ze meewillen. Voor ons ligt Fort Resort Beemster niet naast de deur, maar dankzij een fijn forum waar ik zit heb ik al een lijstje met sauna’s waar kinderen regelmatig welkom zijn.

Wil je naar een sauna met kinderen? Dan zou dat hier moeten kunnen met kinderen onder de 12 jaar oud:

  • Spa Wellness Weesp
  • Sauna De Heuvelrug in Veenendaal
  • Omega Soesterberg
  • De Waterlelie in Zevenhuizen
  • Thermae Son
  • Sauna Velp bij Arnhem
  • Thermen Goirle
  • Sauna Swoll in Zwolle

Vermoedelijk is het lijstje niet compleet. Check ook altijd vooraf de website en/of neem contact op met de desbetreffende sauna als je twijfelt of kinderen nog steeds welkom zijn. Heb je aanvullende tips, laat het in een reactie hieronder weten.

Meer lezen

Op zoek naar meer originele uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelBijzondere accommodatie in Frankrijk: vakantiepark Defiplanet
Volgend artikelCamp Lijak, kleine camping in Slovenie
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

6 REACTIES

  1. Bij ons in de regio (oostelijk noord brabant), kan je voor een lekkere saunadag op zondag van 10.30 tot 18.00 met je kinderen onder 12 jaar, terecht op de Wellnessboot in Mill. Het is een prachtig saunacomplex in de vorm van een groot cruiseschip. Natuurlijk kan het op deze dagen wat minder sereen aanvoelen, maar over het algemeen is de sfeer er dan erg gemoedelijk en rustig. Wij zijn er al ,enig keer met onze kinderen geweest en zij vinden het er fantastisch !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.