Engelberg in Zwitserland: 12 tips voor een actieve gezinsvakantie in de zomer

0
125
Blotevoetepad Härzlisee
Even voelen hoe koud het water van de Härzlisee is...

Engelberg in Zwitserland is een ideale uitvalsbasis voor een actieve gezinsvakantie in de zomer. Er is genoeg te doen voor kinderen in alle leeftijden. Annemiek ging met haar zoon van bijna 11 jaar een kijkje nemen en zet de 12 leukste activiteiten voor je op een rijtje. Ook vertelt ze je waar je het allerleukste museum van Zwitserland kunt vinden.

Kindvriendelijk Engelberg in Zwitserland

Samen met mijn zoon ben ik een paar dagen in Engelberg, Zwitserland, om de omgeving te verkennen. We ontdekken dat er zoveel te doen is, dat we uiteindelijk tijd te kort komen om alles zelf te beleven. We starten op de berg Brunni, zoals ze het zelf zeggen: The Sunny Side of Engelberg. 

1. Ristis op Brunni: Alpen-paradijs voor kinderen

Ga je met je gezin naar Engelberg dan kun je niet om de Brunni heen. Deze berg bestaat uit twee etappes. De kabelbaan start aan de rand van het dorp en vertrekt iedere 20 minuten.

Het eerste deel van de route naar boven stopt bij restaurant Ristis op 1600 meter hoogte. Hier vind je een grote speeltuin met genoeg mogelijkheden om te klimmen en te spelen met water. Met droog weer kun je voor 5 CHF (ongeveer 4,80 euro, prijspeil 2019) een ritje maken met de rodelbaan. Helaas voor mijn zoon miezert het tijdens ons bezoek en gaat zijn ritje niet door. Gelukkig amuseert hij zich goed met de waterkanalen van Globi’s Water World. 

Brunni dalstation Engelberg
Bij het dalstation van de Brunni kun je zien welke activiteiten die dag open zijn

Globi’s schattentocht voor de jongste kinderen

Voor jongere kinderen is voor 5 euro een speciale schatkaart op te halen bij restaurant Ristis. Vriendje Globi vraagt je hulp en door de schatkisten te vinden kun je hem een handje helpen. De route brengt je naar de Brunnihütte, die verderop naar boven op de berg ligt. Mijn zoon is inmiddels te oud voor een speurtocht, maar ik heb genoeg kinderen met een kaart over de alp zien lopen op zoek naar de schatkisten. Meer info vind je op de website van Brunni.

Vanaf deze plek vertrekken veel mensen voor een wandeling naar de Brunnihütte of een mountainbiketocht. Je kunt vanaf hier ook terug naar het dal lopen. Aangezien wij er net pas zijn, gaan we eerst verder naar boven.

Spelen en klimmen bij Ristis Globi's Alpenspielplatz
Achter het restaurant Ristis kan volop gespeeld worden
Klimmen in de speeltuin op Brunni bij Ristis
Dit palen- en touwenparcours zal kleine bergbeklimmers zeker bevallen
Waterpret bij Ristis Brunni
De waterkanalen van Globi’s Water World zijn het meest favoriet bij mijn zoon

2. Härzlisee op Brunni: Blote voeten, kletteren en méér!

Honderd meter achter restaurant Ristis ligt het dalstation van de kabelbaan die je verder de Brunni op brengt. Op een hoogte van 1860 meter vind je onder meer de Brunnihütte, de Härzlisee met het blotevoetenpad, meerdere barbecueplaatsen en de start van een klettersteig. 

Terwijl ik rondkijk en mijn best doe om de Titlis aan de overkant te zien, klimt mijn zoon in een uitkijktoren. Ik klim achter hem aan en kijk rond. Het uitzicht is wederom fantastisch. We zien het meertje waar je met blote voeten rondom kunt lopen. En we zien veel gezinnen druk in de weer bij de barbecues. Ondanks het matige weer zijn vrijwel alle stenen tafels en banken bezet. Met goed weer kun je bij de Kräuterhütte aan de rand van de Härzlisee worstjes, sauzen en drankjes kopen. Hout wordt verzorgd door een groep vrijwilligers. 

Barbecuen naast de Härzlisee
De Härzlisee met links de Brunnihütte en rechts de Kräuterhütte en barbecueplekken

Klimmen en pootjebaden 

We zien diverse gezinnen elkaar voorzien van klimtuigjes en helmen. Ze bereiden zich voor op het betreden van de via ferrata’s oftewel klettersteig. Ik heb bewondering voor met name de kinderen dat ze dit durven. De klettersteig bij de Brunni Hütte bevat 10 routes speciaal voor gezinnen en beginners, in moeilijkheidsgraad 4a tot 5c. Meer informatie over deze via ferratas vind je op de website van de Brunni.

Inmiddels heeft mijn zoon zijn schoenen uitgedaan en loopt hij een rondje om het meer. De stukken door het water slaat hij over, want het is nog behoorlijk koud. Maar de stukken met kiezels, dennenappels en houtsnippers passeert hij dapper.

Blotevoetenpad Härzlisee
Even voelen hoe koud het water van de Härzlisee is…

3. Wandelen met kinderen op het Brunnipfad

Dit keer gaan we niet met de kabelbaan naar beneden, maar we wandelen via het Brunnipfad naar beneden. Langs dit pad staan enkele borden opgesteld met daarop informatie over het landschap, de dieren en de planten. Wie dat wil kan bij de kassa van het dalstation een gedetailleerde kaart kopen voor 10 CHF (ongeveer 9 euro, prijspeil 2019).

Onderweg naar beneden komen we enkele schatkisten tegen. Mijn zoon is nieuwsgierig wat er in zit. Het blijken stempels te zijn die je kunt verzamelen. Op je arm bijvoorbeeld, alhoewel het natuurlijk de bedoeling is dat je dat op je stempelkaart doet. Overigens wisselen de schatkaarten, opdrachten en lokatie jaarlijks, zodat lokale kinderen steeds iets nieuws kunnen ontdekken. 

Aanvankelijk is het pad breed en goed te doen. Naarmate we verder komen, wordt het pad smaller en op sommige stukken moeten we goed uitkijken voor boomwortels en los liggende stenen. Hoewel het Brunnipfad geschikt wordt geacht voor alle leeftijden, ben ik van mening dat het pad voor kinderen tot een jaar of 6 te onregelmatig is. Zeker wanneer je wandelt met kinderen die niet gewend zijn om te wandelen in de bergen is het uitkijken. 

We komen meerdere bankjes en zelfs een toiletgebouwtje tegen. Er is halverwege een blokhut met (je raadt het vast al) een barbecueplaats. Wandelen met een kinderwagen lukt hier niet. Een rugdrager is handiger. Jonge kinderen houd je het beste aan de hand.

Blokhut langs Brunnipfad
Langs het Brunnipfad kom je deze blokhut tegen waar je ook kunt barbecuen
Alpenweide Bruni Engelberg
Wat een fantastisch uitzicht heb je vanaf de Brunni in Engelberg

4. Wandelen naar de waterval van Engelberg

Op een vrije middag nemen mijn zoon en ik de gratis bus richting Fürenalp en stappen uit bij de waterval. We hoeven nog geen 100 meter te lopen en dan staan we al aan de voet van de enorme waterval. Het vele smeltwater zorgt voor een mooie brede waaier van water en het spettert alle kanten op. 

Meer dan een kijkje nemen is het niet. Spelen bij de waterval lijkt me niet verstandig, maar wellicht dat het op warme zomerdagen wel gebeurt. Wij steken de weg over en zoeken de schaduw van het terras op. Met een ijsje en een apfelsaftschorle kijken we terug naar wat we tot nu toe allemaal gedaan hebben.

Ik stel voor terug te lopen in plaats van de bus te pakken. Met lichte tegenzin stemt mijn zoon in. In een uurtje lopen we via een makkelijk, geasfalteerd pad terug naar Engelberg. Onderweg komen we langs de koeien die hun bellen laten klinken. De grasvelden staan vol met bloeiende planten. 

waterval Engelberg
Aan de voet van de enorme waterval van Engelberg vangen we behoorlijk wat spetters
wandelen in het dal van Engelberg
In het dal van Engelberg zijn genoeg wandelroutes uitgezet. Wij lopen de meest eenvoudige route terug naar het dorp.

5. Titlis bezoeken met het gezin

Een letterlijk hoogtepunt van onze dagen in Engelberg, is het bezoek aan de Titlis. Deze berg is 3000 meter hoog en biedt verschillende actieve belevenissen aan voor jong en oud. Samen met mijn zoon wandel ik door een gletsjertunnel en we betreden de ijzeren Cliff Walk. Met een extra kabelbaantje, de Ice Flyer, ‘vliegen’ we naar een lager gelegen helling, waar je kunt sleeën en snowtuben.

Wil je meer lezen over onze ervaringen op de Titlis? Lees dan dit blog

Vanuit de Ice Flyer kijk je prachtig uit over de wolken
De Ice Flyer ‘vliegt’ je naar het Glacier park waar je kunt sleeën en snowtuben
TITLIS Engelberg Glacier park
Daar gaat mijn zoon, in een rubberband de berg af!

6. Globi Expres, de speciale treinwagon voor kinderen

Tussen Engelberg en Luzern rijdt een heel speciale trein: de Globi Expres. Globi kwamen we al eerder tegen op de Brunni. Het is een blauwe papegaai die bij alle Zwitserse kinderen bekend is om de avonturen die hij beleeft. 

De trein beschikt over een speciale Globi-wagon, waarin kinderen en gezinnen voorrang hebben. De zitplaatsen in de speciale wagon zijn voorzien van leesboekjes. Tijdens onze reis in de Globi Expres horen we dat andere ouders hun kinderen voorlezen.

In een speciale folder van Die Zentralbahn (een soort Zwitserse NS) staat een kijk- en speuropdracht. Op zes verschillende plaatsen die je tijdens de rit passeert, kun je Globi zien en zodoende de vragen in de folder beantwoorden. Heb je ten minste vier antwoorden goed, dan kun je bij het kantoor van Die Zentralbahn in Engelberg een lunchtrommel ophalen.

Meerijden met de Globi Expres kost niets extra; een regulier, geldig treinticket is voldoende. 

Het station van Engelberg
Het station ligt in het centrum van Engelberg

7. Verkehrshaus der Schweiz in Luzern

Wie dacht dat we met de Globi Expres meerijden, alleen om boekjes van Globi te lezen, heeft het mis. Reden dat we in de trein naar Luzern rijden, is ons bezoek aan het Verkehrshaus der Schweiz, het meest populaire museum van Zwitserland. 

Het Verkehrshaus is eigenlijk een combinatie van verschillende musea, een filmzaal en een planetarium. Het zal bij bezoekers van alle leeftijden in de smaak vallen. Er is een uitgebreide collectie treinen, auto’s, vliegtuigen en andere vervoermiddelen te zien.

Op interactieve wijze worden bezoekers geïnformeerd over de geschiedenis van de mobiliteit en hoe in de loop der jaren de techniek zich heeft ontwikkeld. Daarnaast is er aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van techniek, media en toerisme. Er is zelfs een interactieve ‘experience’ waarin uitgelegd wordt hoe de Zwitserse chocolade wordt gemaakt. Genoeg te doen dus!

Verkehrshaus Luzern
Wij zijn klaar voor een bezoek aan het Verkehrshaus in Luzern
Verkehrshaus Luzern
Enorme verkeersborden versieren de buitenkant van de gebouwen van Verkehrshaus Luzern

Teveel voor één dag 

Eigenlijk is één dag te kort om alles te doen en te beleven in het Verkehrshaus der Schweiz. Daarom slaan we het deel met de treinen over en lopen meteen door naar de auto’s. Hier zien we een enorm wandrek waarin echte auto’s staan tentoongesteld. Er zijn auto’s van heel vroeger, maar ook een Formule 1 wagen en tuktuks. Een soort heftruck haalt ze een voor een uit het rek zodat op een speciaal daarvoor ingericht podium meer informatie kan worden gegeven over het ontwerp, de motor, etc. 

Het deel over scheepvaart heeft aanvankelijk niet zo veel aantrekkingskracht op mijn zoon. Toch kijken we rond en bezoeken alle verdiepingen om te zien wat er te doen is. We ontdekken een écht Zwitserse knikkerbaan en een afdeling waarin programmeertechnieken uitgelegd worden. Ook kan mijn zoon oefenen met het aansturen van een bobsleebaan. Het is maar goed dat we hier zijn komen kijken!

Verkehrshaus Luzern
In deze knikkerbaan rolt de knikker langs alle bezienswaardigheden en tradities van Zwitserland

Omdat het regent schenken we weinig aandacht aan wat er buiten te beleven is. Mijn zoon racet even met een stepje rond om zijn energie kwijt te raken terwijl ik schuil voor de regen. 

Er worden gedurende de dag verschillende 3D-films vertoond en in het planetarium worden presentaties gegeven. Omdat we graag naar het planetarium gaan voor een film over de Nieuwe Ster, Stella Nova, breken we ons bezoek aan Media World voortijdig af. Gelukkig hebben we na afloop nog tijd om hier rond te kijken en te zien hoe moderne technieken in de huidige films en op tv ingezet worden. 

Verkehrshaus Luzern
Een muur vol met auto’s en andere vervoersmiddelen. Heb je dat ooit eerder gezien?
Verkehrshaus Luzern
Lekker tussen de vliegtuigen racen op een stepje kan hier ook
Verkehrshaus Luzern
Als een echte douanier doorzoekt mijn zoon de bagage op verboden spullen

Wat kost een bezoek aan Verkehrshaus Luzern? 

Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar die toegang geven tot de afzonderlijke delen van het Verkehrshaus. De meeste uitgebreide toegangskaart is de Day Pass. Hiermee heb je toegang tot alle museumonderdelen, het filmtheater, het planetarium en het Swiss Chocolate Adventure. Deze Day Pass kost 56 CHF (ongeveer 50 euro) voor mensen vanaf 16 jaar. Kinderen van 0 tot 6 jaar betalen 11 CHF (10 euro) en kinderen van 6 – 16 jaar betalen 22 CHF (20 euro, prijspeil 2019).

Bezoek je alleen het museum inclusief Media World, dan betaal je 32 CHF (vanaf 16 jaar, 29 euro) of 12 CHF (6-16 jaar, 10 euro). Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Het bijwonen van een film, óf een presentatie in het Planetarium, óf het bezoeken van het Swiss Chocolate Adventure kost per activiteit 16 CHF (vanaf 16 jaar, 14 euro) of 7 CHF voor kinderen van 0- 16 jaar (6,50 euro).

Verkehrshaus Luzern
In het deel Media World kun je zien hoe moderne technieken worden gebruikt

Wat je nog meer moet weten over het Verkehrshaus

Er gelden kortingsregelingen voor houders van een Swiss Pass of andere voordeelkaart. Het gehele Verkehrshaus is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagen. Honden zijn niet toegestaan (m.u.v. officieel geregistreerde hulphonden).

Bedenk je vooraf goed wat je allemaal zou willen doen in het Verkehrshaus. De films en het planetarium kunnen ook zonder museumbezoek bezocht worden. Mensen die alleen hiervoor een kaartje kopen, krijgen voorrang. Op drukke dagen kan dat betekenen dat je met je Day Pass toch niet naar de film kunt gaan, terwijl je daar wel voor betaald hebt. 

Trek voor een bezoek de hele dag uit. Je zult je niet vervelen.

Op de website van Verkehrshaus Luzern vind je actuele openingstijden, informatie over welke films er draaien en hoe laat de presentaties starten. In de zomermaanden is het museum dagelijks geopend van 10 uur tot 18 uur. In de winter van 10 uur tot 17 uur.

Verkehrshaus Luzern