Op zoek naar de Romeinen in Gelderland

0
240

Wist jij dat de Romeinen tweeduizend jaar geleden op de Veluwe waren? Blogger Jolinda ging met haar gezin op zoek naar de bewijzen hiervan. In de ban van die Romeinen bezocht ze ook nog even Nijmegen. Een weekend Romeinen in Gelderland: spannende geschiedenis voor kinderen.

Op zoek naar de Romeinen in Gelderland

Romeinen op de Veluwe? Ik heb er nog nooit van gehoord. Maar ze waren er wel degelijk tweeduizend jaar geleden. Ze marcheerden van Nijmegen naar Ermelo en wij gaan de sporen daarvan zoeken!

Expeditie

“Wat gaan we doen?” Mijn kinderen zijn verbaasd als ik ze over ons weekend met de Romeinen in Gelderland vertel. “We gaan op zoek naar de Romeinen op de Veluwe.” Het ongeloof straalt van hun gezichten af. “Nou ja, niet echt, maar we gaan wel kijken waar ze zijn geweest.”

Omdat nog niet alle teamleden van deze speciale expeditie razend enthousiast zijn, gaan we eerst maar eens aan teambuilding doen.

Klimbos Garderen

We rijden naar Garderen. Een kleine, maar toeristische plaats op de Veluwe. “Kijk, daar is het klimbos!” klinkt het vanaf de achterbank. Laat dat nu net onze bestemming zijn. We gaan samenwerken om tot grote hoogte te komen. En waar kan dat beter dan in het hoogste en langste klimbos van Nederland? Over onze klimavonturen vertel ik in een apart blog later meer. Ik kan al wel verklappen dat het ontzettend leuk is om te zien hoe er binnen mijn gezin wordt samengewerkt. De jongste wordt goed aangemoedigd en geholpen door mijn andere twee kinderen.

Eerst maar eens aan teambuilding doen.
Eerst maar eens aan teambuilding doen.

Tegenover het klimbos vind je een camping en het leukste familierestaurant van de Veluwe. Van klimmen krijg je honger, dus dat gaan wij eens even testen. Onze bevindingen? Die lees je binnenkort op KidsErOpUit.

Bilderberg hotel Het Speulderbos

Slapen doen we tijdens ons weekendje in de voetsporen van de Romeinen niet in tenten. Wij zijn geen Romeinse soldaten die graag in het veld slapen. Wij duiken liever in een zacht bed van het Bilderberg hotel Het Speulderbos. Ook daarover later meer.

Het is fijn uitrusten bij Bilderbeghotel Het Speulderbos.
Het is fijn uitrusten bij Bilderbeghotel Het Speulderbos.

Museum het Pakhuis in Ermelo

Na een goede nachtrust is het dan tijd om die Romeinen in Gelderland echt op te zoeken. Op naar Ermelo. Onze expeditie begint bij Museum het Pakhuis. Archeologiedeskundige Peter staat ons al op te wachten. Mijn kinderen kijken nieuwsgierig om zich heen. Ze zien van alles wat te maken heeft met insecten, maar waar zijn die Romeinen nou?

In Museum het Pakhuis kijken we een film over de Romeinen.
In Museum het Pakhuis kijken we een film over de Romeinen.
Het Pakhuis, leuk voor jong en oud.
Het Pakhuis, leuk voor jong en oud.

Marskamp op de hei

Peter neemt ons mee naar een aparte ruimte waar we een groot scherm zien. “Ga maar eens lekker zitten, dan laat ik jullie eerst een film zien.” En ja hoor, daar zijn ze dan, de Romeinen. In een korte film leren we dat tweeduizend jaar geleden de Romeinen vanuit garnizoensstad Nijmegen naar Ermelo marcheerden.

We zien hoe de Romeinen een tijdelijk kamp bouwden op de Ermelose heide en hoe ze daar kort leefden. Na de film laat Peter ons nog meer zien over de Romeinen in Gelderland. “Vanaf begin volgend jaar is er hier nog veel meer te zien, in januari 2017 begint ons jaar van de Romeinen.” We boffen dat wij alvast een sneak preview mogen zien.

Wandeling the big five

Ook de huidige tentoonstelling over insecten is zeker de moeite waard. “Je kunt vanaf het museum een leuke wandeling maken van 4,5 kilometer, op zoek naar de big five”, weet Peter te vertellen. Buggyvriendelijk en een echte aanrader met kinderen. Nog de hele zomer te doen.

Wij komen alleen niet voor insecten, maar voor de sporen van de Romeinen in Gelderland. Wij lopen een gedeelte van de marskamp wandeltocht. Al snel komen we Luigi tegen. Peter legt ons uit hoe het kamp vroeger gebouwd werd. “Dit vonden de Romeinen een goede plek, hoog gelegen met een weids uitzicht. Dan kon je de vijand goed zien aankomen.” Mijn kinderen luisteren geboeid als hij uitlegt hoe de Romeinen het kamp bouwden.

Op zoek naar het Marskamp.
Op zoek naar het Marskamp.
Uitleg over het Marskamp.
Uitleg over het Marskamp.

Romeinse tent

“Ze moesten na een lange dag lopen van wel veertig kilometer, met bepakking eerst aan het werk. Een aardwal graven om de vijand tegen te houden. Tenten opzetten.”  Hij kijkt omhoog naar de dreigend grijze lucht. “Zullen wij dat ook maar doen, zo’n tent opzetten?”

Dat willen mijn kinderen wel en samen slaan we haringen en stokken in de grond. Zeil erover en precies op tijd kunnen we eronder duiken om te schuilen voor een flinke bui. Daarna klaart de lucht weer op en kunnen we verder wandelen naar een informatiebord over de wandelroute.

Hier lees je alles over de Romeinen op de Ermelose heide.
Hier lees je alles over de Romeinen op de Ermelose heide.

Het is bijzonder om op de plek te staan waar tweeduizend jaar geleden een compleet legioen van vijfduizend man heeft gebivakkeerd. Hun aanwezigheid is een groot raadsel, want het kamp ligt 35 km ten noorden van de toenmalige grens. De contouren van het kamp zijn goed te zien.

Restaurant Dorpskamer van Ermelo

Na het wandelen en bouwen van een tent is het tijd voor een lunch. Niet in het veld, maar in de Dorpskamer van Ermelo. Zo goed hadden de Romeinen het niet. Mijn kinderen smullen van hollandse pannenkoeken en een tosti, terwijl wij van lekkere broodjes genieten. De sfeer is, hoe kan het ook anders met zo’n naam, huiselijk.

Prima plek om te lunchen.
Prima plek om te lunchen.
Populair restaurant de Dorpskamer.
Populair restaurant de Dorpskamer.

Van het comfort van de huidige tijd, gaan wij weer op zoek naar die Romeinen. In de omgeving van Ermelo is verder niet veel op dat gebied te vinden. We zullen terug moeten naar waar de Romeinen die in Ermelo hun kamp hadden opgezet, vandaan kwamen. We gaan naar Nijmegen.

De Romeinen in Nijmegen

Met lege magen gaat dat zoeken niet zo goed, we gaan eerst genieten van een goed diner in hartje Nijmegen. Op de grote markt vinden wij het sfeervolle restaurant De Waagh. De keuze is er voor kinderen niet uitgebreid, maar friet met een frikadel of kroket gaat er altijd wel in. Buiten op het gezellige terras of binnen. Vriendelijk personeel in een historische omgeving.

Wat een mooi restaurant!
Wat een mooi restaurant!

Het is inmiddels te laat om de resten van de Romeinen in de stad te gaan ontdekken, dus strijken wij neer in het groene Berg en Dal. Bij Fletcher Hotel Val Monte vinden we een grote familiekamer, of eigenlijk twee connecting room, en rusten goed uit van onze avonturen tot nu toe. “Gaan we morgen weer op zoek naar Romeinen?” Mijn kinderen hebben de smaak te pakken.

We nemen weer even een pauze van onze expeditie, dit keer in het Fletcher hotel Val Monte.
We nemen weer even een pauze van onze expeditie, dit keer in het Fletcher hotel Val Monte.

Stadswandeling

De beste plek om meer over de Romeinen te weten te komen is in Museum Het Valkhof. Maar voor we daar naar binnen gaan, verkennen we eerst de omgeving van het museum. Onze gids Mieke neemt ons graag mee om ons op sporen te wijzen van het rijke verleden van Nijmegen. “De oudste stad van Nederland”, zo begint Mieke haar verhaal.

Op pad met gids Mieke vanaf het grote plein voor Museum het Valkhof.
Op pad met gids Mieke vanaf het grote plein voor Museum Het Valkhof.

Ze weet de juiste toon te vinden om mijn kinderen te boeien. Geïnteresseerd stappen ze achter haar aan. Op zoek naar de oude stadsmuur.

Daar is de oude stadsmuur.
Daar is de oude stadsmuur.

In een uur tijd komen we meer te weten over de rijke cultuurhistorie van Nijmegen. Van de Romeinen tot keizer Karel de Grote die het Valkhof uitkoos om er een paleis te bouwen, van keizer Barbarossa tot de Tweede Wereldoorlog. We mogen een kijkje nemen in de kapel, een van de weinige restanten van de eens zo grote en glorieuze burcht. De zoon van keizerin Theonova, volgens onze gids een soort Maxima en zo weten mijn kinderen meteen wat ze bedoelt, liet deze kapel bouwen.

Mooi uitzicht.
Mooi uitzicht.

De wandeling eindigt weer bij het beginpunt, Museum Het Valkhof, waar we binnen nog meer sporen van de Romeinen gaan zoeken. Met het speciale gidsje andersom kun je als gezin elkaar rondleiden door het museum.

Nog even het museum bezoeken.
Nog even het museum bezoeken.
Oude restanten van de Romeinse tijd.
Oude restanten van de Romeinse tijd.
Leuk om te doen, elkaar rondleiden door het museum.
Leuk om te doen, elkaar rondleiden door het museum.
Zo zagen die Romeinen er dus uit.. Gekke jongens...
Zo zagen die Romeinen in Gelderland er dus uit.. Gekke jongens…

Mijn kinderen zijn inmiddels moe geworden van al dat gespeur naar die Romeinen. Wij marcheren weer naar huis, richting de Veluwe. Zoals de Romeinen dat tweeduizend jaar geleden ook deden. Alleen pakken wij voor het grootste gedeelte de auto 😉

Praktische informatie

Museum het Pakhuis is geopend op dinsdag tot en met zaterdag. Toegangsprijzen: kinderen tot en met 13 jaar 2,50 euro, ouder dan 13 jaar 4 euro. Kinderen tot en met 3 jaar en Museumkaart gratis. Er is nu een tentoonstelling over insecten te zien, maar er in de vaste tentoonstelling vind je ook sporen van de Romeinen. Vanaf januari 2017 is er het jaar van de Romeinen in het Museum.

Wandeling naar het Marskamp op de Ermelose heide is geschikt om met kinderen te doen vanwege de korte afstand van 6 kilometer. Met een buggy kun je deze route echter niet doen. Parkeren kan bij de schaapskooi. Je volgt de speciale borden.

Stadswandeling spannende geschiedenis. Wij gingen met een gids op pad, maar je kunt ook goed met een gratis app de geschiedenis van Nijmegen ontdekken. Kijk op spannendegeschiedenis.nl voor meer informatie.

Museum Het Valkhof is geopend op dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. Gratis toegang met een Museumkaart. Kijk op de website voor overige prijzen en informatie.

Er is van alles te beleven in Gelderland. Kijk ook eens op geldersestreken.nl voor meer informatie.

Ga jij deze zomer ook op zoek naar de Romeinen in Gelderland? Zo breng je de geschiedenis tot leven voor je kinderen!

Meer lezen

Heb je nu ook zin om op pad te gaan in de mooie provincie Gelderland? Klik en lees voor meer informatie: