Natuurlijk spelen in OERRR speelbos in ‘s-Graveland

Soms heb je van die dagen, dat je zin hebt om jezelf en de kinderen eens lekker uit te laten. Herkenbaar? Blogger Elsbeth heeft zo haar favoriete plekken waar ze dit graag doet. Vandaag deelt zij er eentje met je: het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek met OERRR speelbos in ‘s-Graveland vlakbij Hilversum. Lees je mee?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.
Het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

Het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek met OERRR speelbos in ‘s-Graveland

Natuurmonumenten heeft in de afgelopen jaren van het Bezoekerscentrum in ‘s-Graveland een compleet nieuw recreatieknooppunt gemaakt. Ze noemen het een Toeristisch Overstappunt, het startpunt voor het ontdekken en beleven van natuur en cultuur in de regio. Binnen in het bezoekerscentrum komt de directe omgeving door middel van beeld en geluid voor ons tot leven.

Het bezoekerscentrum is een aanrader om met kinderen te bezoeken.
Het bezoekerscentrum is een aanrader om met kinderen te bezoeken.

Eline en Emily kunnen hun ogen, en handen ;-), niet afhouden van het opgezette schaap en ree. In filmpjes wordt meer over de dieren verteld. Ook kunnen we wol vastpakken, zand en andere grondsoorten voelen en naar vissen turen door een speciale bril.

Filmpjes en dieren kijken.
Filmpjes en dieren kijken.
Natuurschatten.
Natuurschatten.

De kinderen mogen hier bovendien hun eigen natuurvondst tentoonstellen. In het bezoekerscentrum is ook een winkel van Natuurmonumenten aanwezig en een VVV-informatiepunt. Er zijn fietsen te huur en er is zelfs een sportersdouche. Naast het bezoekerscentrum zijn meerdere poelen. Bij de balie kun je een schepnetje en zoekkaart ophalen om het waterleven in de poel te ontdekken.

Vanuit het bezoekerscentrum lopen we direct het OERRR Speelbos in. Dit bos is begin 2015 geopend. We kunnen er heerlijk spelen met zand, water en takken. De meiden klauteren en klimmen in en op bomen, schommelen en lopen door tunnels. Er is een apart gedeelte voor kinderen van 4 jaar en ouder. Hier is een grote boomspeelhut en speelvijver. We klimmen de boomhut in en gaan meteen verstoppertje spelen. We gluren door alle kieren heen, spannend!

Het OERRR Speelbos.
Het OERRR Speelbos.
Klimmen maar!
Klimmen maar!
Eindeloos schommelen.
Eindeloos schommelen.
De speelvijver.
De speelvijver.
Welk kind vindt deze boomhut nou niet geweldig?
Welk kind vindt deze boomhut nou niet geweldig?
De bijen zijn op vakantie.
De bijen zijn op vakantie.

Bij de speelvijver is een bijenkast geplaatst. Helaas zijn de bijen net op wintervakantie als wij er zijn.

Café restaurant Brambergen

En wat doen de ouders als kinderen heerlijk spelen? Voor hen is het prettig dat het café restaurant Brambergen direct tegen het speelbos aanligt. Hierdoor kun je met een gerust hart een kop koffie drinken of lekker lunchen, terwijl je je kinderen in de gaten kunt houden. Zowel binnen als op het terras vinden wij de sfeer leuk.

Cafe-restaurant Brambergen.
Cafe-restaurant Brambergen.
Terras vlakbij het speelbos.
Terras vlakbij het speelbos.

Sterrenwacht

Boven café-restaurant Brambergen is een publiekssterrenwacht. Iedere vrijdagavond van 20.00 tot 22.00 uur kan je daar kijken naar de sterrenhemel. Onder een afrolbaar dak staan twee grote telescopen. Ook zijn hier regelmatig presentaties over sterrenkundige onderwerpen en wordt er uitleg gegeven over de telescopen. Kijk voor meer informatie op de website.

Parkbos Boekesteyn

Met moeite krijgen we de meiden mee naar het prachtige parkbos Boekesteyn. We wandelen hier heerlijk in het morgenzonnetje. Er is genoeg te doen: paddenstoelen zoeken, koeien kijken of de reuzestoelen eens van dichtbij bekijken. Mocht je echt wat anders willen, kun je bij het bezoekerscentrum speurtochten kopen. De speurtochten zijn voor kinderen vanaf 4 jaar. De prijzen liggen rond de 7,50 euro per gezin. Voor leden van Natuurmonument geldt een korting.

Wandelen in het mooie park.
Wandelen in het mooie park.
Natuurschatzoeken.
Natuurschatzoeken.
In de herfst is het extra mooi in het park.
In de herfst is het extra mooi in het park.

Geogame Park

Naast Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek in ’s-Graveland is een Geogame Park. Tijdens je zoektocht wandel je over de historische buitenplaats Boekesteyn.  In het park leer je hoe geocaching werkt. Met een GPS of smartphone ga je op jacht naar schatten op de buitenplaats. Je begint met een cache die eenvoudig op te sporen is. Daarna worden de opdrachten steeds moeilijker. Als je alle 7 caches in het Geogame Park vindt, heb je de sleutel van de schatkist in handen. Open met de code de eindschat en haal je beloning op!

Het Geogame Park.
Het Geogame Park.

Leuk voor iedereen vanaf een jaar of 8. Omdat onze meiden nog een stuk jonger zijn,doen wij dit nog niet. Maar ik weet uit eigen ervaring hoe leuk geocaching is. Ga jij voor het eerst geocachen met kinderen? Vergeet dan niet ons blog over geocaching te lezen.

De omgeving van het speelbos.
De omgeving van het speelbos.
Uitzicht vanuit het speelbos.
Uitzicht vanuit het speelbos.

Praktische informatie

Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek is te vinden op het Noordereinde 54B te ‘s-Graveland. Het speelbos is toegankelijk tijdens de openingstijden van het bezoekerscentrum: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Meer lezen

Heb je ook zin om de natuur in te gaan met je kinderen? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.