Er op uit met kinderen in de natuur: 8 tips

0
246
Zoeken naar natuurlijke schatten.

Zeker nu de blaadjes weer van de bomen vallen en de bossen mooie kleuren krijgen is het heerlijk om met je kinderen op pad te gaan in de natuur. Op zoek naar mooie schatten waar je thuis mee kunt knutselen. Maar er is nog veel meer te doen en te ontdekken in de natuurlijke wereld om je heen. Blogger Jolinda zette haar 8 favoriete uitjes in de natuur op een rij. Laat je inspireren en ga er op uit met kinderen in de natuur!

1. Klimmen in het bos

Ga op zoek naar een bos waar goede klimbomen staan. Begeleid de kleinere kinderen, leg uit dat dode takken makkelijk kunnen breken. Maar verder: laat ze los! Hoe lastig dat soms ook is, kinderen kunnen zelf vaak beter inschatten wat ze kunnen dan hun bezorgde ouders. Dus ga niet onder die boom staan roepen “voorzichtig, kijk uit!”(Been there, done that).
Als kind ging ik vaak met de hele familie naar het ‘Paradijs’. Dat is een stuk bos in de Sysselt in Ede waar de beste klimbomen staan. Nu nog noemen mensen in mijn omgeving dit stuk bos het Paradijs. En dat is het ook, ik speelde er als kind heerlijk met mijn neefjes en nichtjes, mijn kinderen klimmen er nu ook graag.

Geen boom te hoog!
Geen boom te hoog!

2. Op schattenjacht

In de herfst kun je natuurlijk gezellig samen eikels, kastanjes, beukennootjes en mooie gekleurde bladeren zoeken om er thuis mee te knutselen of een gezellige herfsttafel mee in te richten. Maar het hele jaar door kun je met je kinderen natuurlijke schatten zoeken. Bijvoorbeeld stenen, die je thuis schildert. Dit zou je zelfs met natuurlijke verf kunnen doen. Verzamel daar dan eerst (bos)bessen, rozenbottels en gras en stamp dat fijn in een kom, wat water erbij en klaar is je verf. Let er op dat je geen giftige bessen gebruikt.

Zoeken naar natuurlijke schatten.
Zoeken naar natuurlijke schatten.

3. Bioloog in de dop

Kinderen vinden het reuze interessant om te ontdekken wat er allemaal leeft om hen heen. Geef ze die kans en ga samen op zoek in het bos, een stadspark of een ander natuurgebied. Je kunt een witte bak meenemen en daar insecten in verzamelen, die je kinderen voorzichtig vangen. Til een steen op en kijk wat er onder zit, of onderwerp een dode boom aan een grondige inspectie. In de zomer kun je met een vlinderkaart kijken of je verschillende vlinders kunt ontdekken. Hetzelfde kun je doen met vogels, ga eens een middagje vogel spotten. In de herfst ga je natuurlijk op paddenstoelen speurtocht. Je kunt dit georganiseerd doen met Staatsbosbeheer of het IVN. Of gewoon zelf op een saaie zondagmiddag. 

Paddenstoelen bestuderen.
Paddenstoelen bestuderen.

4. Wild spotten

Het is fantastisch om samen met je kinderen herten te spotten of misschien wel wilde zwijnen. In de herfst is dit makkelijker dan in de zomer, dieren kunnen zich minder makkelijk verstoppen achter de bladeren. Ga vroeg op pad, dan heb je de meeste kans op succes. Leg je kinderen uit dat ze even stil moeten zijn, dan is de kans nog groter om een hert of andere dieren te zien. Je kunt dit ook georganiseerd doen, en bijvoorbeeld met een boswachter naar een wildkansel gaan.

Samen wild spotten vinden de meeste kinderen geweldig.
Samen wild spotten vinden de meeste kinderen geweldig.

5. Geocachen

Dit is een leuke manier om bezig te zijn in de natuur. We vertelden al eens uitgebreid hoe dat geocachen precies werkt, lees het blog en ga op pad. Je hebt alleen een smartphone of GPS-apparaatje nodig. Kijk of er leuke kindercaches bij jou in de buurt zijn en trek er samen op uit. Dit doe je bij voorkeur wandelend, hoewel er ook tochten uitgezet zijn die je op de fiets kunt doen. Hoe je een wandeltocht nog leuker kunt maken met kinderen vertelden we al eerder.

6. Water

Kinderen zijn gek op knoeien met water. Het is ook leuk om te ontdekken wat er in dat water allemaal leeft. Bakje en schepnetje mee en kijk maar eens wat er in een sloot allemaal leeft. En na een fikse regenbui is het lekker stampen in de plassen!

erop uit in de natuur met kinderen 5

7. Opdrachten uitvoeren

Kinderen houden van speuren, het liefst met een doel. Je kunt een speurtocht uitzetten met natuurlijke materialen (maak bijvoorbeeld pijlen van stokken op de grond). Het is ook leuk om dit door de oudste kinderen te laten doen. Je kunt ook een lijstje maken met te verzamelen materialen. Een soort strandjutten, maar dan in het bos. Bijvoorbeeld zoek 3 dennenappels, 2 licht gekleurde stenen, 4 takken met veel zijtakken, iets groens, iets pluizigs, noem het maar op.

8. Tekenen in het zand

Maak met je kinderen mooie kunstwerken in de natuur. Mijn kids vinden het leuk om in het zand te tekenen. Zoek een stok en ga samen aan de slag. Je kunt ook een collage maken van verzameld materiaal. Stenen, stokjes, bladeren. Maak er een gezinsactiviteit van, en leg het vast op een foto. Als je dit regelmatig doet, kun je van de foto’s weer een collage maken 🙂

Een collage van natuurlijk materiaal.
Een collage van natuurlijk materiaal.

Heb jij nog leuke tips binnen het thema ‘er op uit met kinderen in de natuur’? Wij vinden het leuk als je ze met ons deelt, dan kunnen we ons lijstje aanvullen!

Meer lezen

Wil jij ook er op uit met kinderen in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.