Kraantje Lek: klimduin en pannenkoeken eten

Blogger Daphne ging naar Kraantje Lek bij Overveen. Lokaal een bekende plek. Heb jij er nog nooit van gehoord? Lees dan wat Daphne en haar gezin daar deden.

Kraantje Lek: klimduin en pannenkoeken eten

Op een zonnige zondag mocht ik kiezen wat we gaan doen. De keuze is snel gemaakt: we nemen een tas met lekkere dingen mee en gaan op pad naar Kraantje Lek.

Kraantje Lek is de naam van een historische plek in Overveen, vlak bij Haarlem aan de voet van het steile duin De Blinkert. Men vindt er onder meer een restaurant en een speeltuin met een enorme wipwap (bron: Wikipedia).

Na een half uurtje rijden komen we bij het klimduin aan, wat veel zand! De meiden beginnen meteen aan de klim naar boven. Binnen de kortste keren staan ze boven en rennen ze weer naar beneden. Als we allemaal boven zijn, lopen we een stuk over de zandvlakte en komen we bij het bos.

Rennen op het klimduin bij Kraantje Lek.
Rennen op het klimduin bij Kraantje Lek, Namé komt weer naar boven.
Jeli probeert van het duin af te glijden.
Jeli probeert van het duin af te glijden.

Het leuke in het bos is, dat er steeds verschillende paadjes zijn die later weer samen komen. De meiden kunnen soms dus een ander pad nemen en zich verstoppen. Al werkt die roze rok dan wel tegen ;-).

Wandelen bij Kraantje Lek.
Wandelen bij Kraantje Lek.
Door de leuke paadjes vinden de kinderen het erg leuk.
Door de leuke paadjes vinden de kinderen het erg leuk.
Verstoppen valt niet mee als je van roze houdt...
Verstoppen valt niet mee als je van roze houdt…

Onderweg komen we verschillende bomen tegen waar de meisjes in willen klimmen en grote wortels waar ze tussen door kunnen klimmen.

Tussen de wortels van een boom.
Tussen de wortels van een boom.
In de boom klimmen.
Op de boom zitten.

Na een tijdje lopen en klimmen komen we bij een grotere zandvlakte. Tijd voor een pauze, even wat lekkers eten en drinken. De meiden ploffen meteen neer in het zand en gaan op zoek naar mooie steentjes en schelpjes.

Genoeg zand om lekker in te spelen.
Genoeg zand om lekker in te spelen.

Behalve mooie stenen en schelpen vindt Mike een grote slak. De meiden kijken vol bewondering hoe de slak weer langzaam uit zijn huisje komt en Elin leert er een nieuw woord bij: Slakkie. Nadat ze allemaal de slakken goed bekeken hebben, worden ze uiteraard weer terug op hun plekje gezet, tussen de blaadjes.

Elin leert een nieuw woord: Slakkie.
Elin leert een nieuw woord: Slakkie.
Namé maakt een hele studie van de slak...
Namé maakt een hele studie van de slak…
Namé en Jeli met de slakken.
Namé en Jeli met de slakken.

Daarna is het tijd voor de wandeling terug. Hoewel we geen fanatieke wandelaars zijn, vinden we het allemaal een leuk stuk om te lopen. De verschillende paadjes, het klimmen tussendoor en het heerlijke weer zorgen ervoor dat we zo weer terug zijn bij het klimduin.

1, 2 en 3: springen!
1, 2 en 3: springen!

Beneden aan het klimduin zit het restaurant/pannenkoekenhuis Kraantje Lek met een speeltuin. We zoeken een tafeltje en de grote meiden duiken de speeltuin in. Er zijn diverse schommels, een grote wipwap (waar toen wij er waren een jongetje vanaf viel, dus daar wilden ze niet op) en er zijn wat geiten en kippen.

Elin op de schommel in de speeltuin bij Kraantje Lek.
Elin op de schommel in de speeltuin bij Kraantje Lek.

Helaas was de bediening niet voorbereid op de grote hoeveelheid mensen, dus we moeten even wachten voor de bestelling opgenomen wordt. De pannenkoeken en de broodjes waren gelukkig wel heel lekker. Na het ijsje besluiten we door te rijden naar het strand. Niemand wil nog naar huis toe.

Zijn jouw kinderen ook zo dol op pannenkoeken? Lees dan onze tips voor de leukste en lekkerste pannenkoekenrestaurants voor kinderen.

Op het strand spelen Namé en Elin bij de zee en Jeli speelt lekker in het zand. Normaal nemen we altijd droge kleding mee, maar nu we spontaan door gingen hadden we die dus niet mee. Het werd een kort bezoekje, omdat Namé binnen de kortste keren tot op haar ondergoed nat was en dat toch wel fris was.

Wat was het een heerlijke dag!

Lekker spelen op het strand.
Lekker spelen op het strand.
Wat is dit toch voor schuim?
Wat is dit toch voor schuim?
De zee komt opeens wel heel dichtbij....
De zee komt opeens wel heel dichtbij….

Ben jij al eens bij Kraantje Lek geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer te doen is in deze omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelNationale Modderdag: spelen met water, zand en modder
Volgend artikelHoera, KidsErOpUit 1 jaar!
Daphne gaat met haar 3 dochters (2007, 2009 en 2013) graag op pad. Museum, (natuur)speeltuinen, wandelen in de bergen, weekendjes weg en skiën zijn een paar van onze favoriete uitjes. Het is een uitdaging om uitjes te vinden waar alle 3 de meiden het naar hun zin hebben gezien het leeftijdsverschil. Leuke, nieuwe plekken ontdekken vinden we allemaal heerlijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.