Hamburg: Miniatur Wunderland met kinderen

Kedeng, Kedeng… 20.000 meter spoor, meer dan 1000 treinen, ruim 200.000 poppetjes en een bouwtijd van meer dan 800.000 uur(!) dat zijn een aantal spectaculaire cijfers van Miniatur Wunderland in Hamburg. Deze bijzondere plek bezocht blogger Marije samen met haar gezin.

Miniatur Wunderland, treinen, treinen en nog meer?

In een prachtig oud pakhuis in de wijk Speicherstadt in Hamburg vind je een van de grootste toeristische attracties van Duitsland: Miniatur Wunderland, de grootste modelspoorbaan ter wereld! Onze meiden hebben nooit echt met treintjes gespeeld. Een Thomas de Trein en Chuggington-fase hebben ze overgeslagen, dus ik ben benieuwd hoe ze dit uitje zullen ervaren. In de metro hebben dochters E. (10) en I. (5) hele verhalen over wat ze willen bekijken als we er zijn. Daarnaast zijn er vragen of er echt alleen maar treinen te zien zullen zijn en of het eigenlijk wel leuk is. We gaan het meemaken.

Het schijnt op bepaalde dagen flink druk te zijn. Je kan op de website zelfs een kaart met tijdslot kiezen zodat je een lange rij bij de kassa kan omzeilen, vooral in het hoogseizoen is dit een aanrader. ’s Avonds is het meestal rustig. Wij gaan ’s ochtends al vroeg en dit is een prima keuze want als wij aankomen is er amper een rij en kunnen we bijna direct doorlopen.

Miniatur Wunderland Speicherstadt
In een paar van deze prachtige oude pakhuizen in Speicherstadt bevindt zich Miniatur Wunderland.

 

Een miniatuur wereld vol kleine details

Eenmaal binnen komen we ogen tekort. Overal waar we kijken is iets anders te zien. Je loopt van de ene naar de andere wereld en beleeft deze wereld zowel overdag als nachts. Treinen waar we maar kijken en ook mooie steden, varende boten en duizenden kleine details vol grapjes. Zo fietst er in de Alpen bijvoorbeeld een jongetje met ET in zijn fietsmand en is er een poppetje van Pippi Langkous te vinden. Grote besneeuwde bergen in Noorwegen tot het stadse leven in Rome, Las Vegas en een groots festival met podium. Je weet bijna niet waar je moet kijken.

Bij alle werelden hebben ze aan de randen verhogingen waar kinderen op kunnen staan om het beter te zien. Het vliegveld met de echt opstijgende vliegtuigen vindt I. het mooiste en hier wil ze naar blijven kijken. E. kijkt haar ogen uit bij het Alpenlandschap waar de makers flink de hoogte in gegaan zijn.

Het dag en nacht verschil is prachtig gedaan. Ieder kwartier verandert de miniatuurwereld van dag naar nacht. Overdag is er normale verlichting en als het nacht wordt gaat het normale licht uit en wordt het echt donker. Alle lampjes in de verschillende werelden schijnen, betoverend mooi.

Las Vegas
Een bezoekje aan Las Vegas…
Koud
Best koud zo koorddansen in de sneeuw…
De Elbphilharmonie licht
het Elbphilharmonie met daglicht…
Als het donker wordt mogen we binnen kijken

Stedentrip Hamburg in het klein

Als je dan toch een stad als Hamburg bezoekt is het erg leuk om deze stad terug te zien komen in miniatuur formaat. De Elbphilharmonie is dan wel het grote hoogtepunt. Heel langzaam gaat hij open en dan kun je zien en horen hoe het in de concertzaal is. Het theater van de Leeuwenkoning viel I. natuurlijk gelijk op en de watertaxi’s. Ook kun je het station vinden, de dierentuin, de grote lange brug, de zendmast en och zoveel meer! Hoe beter je de stad kent hoe meer je zal herkennen.

Donker Hamburg
De straten van Hamburg in het donker vol lichten…
theater taxi
I. herkent dit theater direct en vindt vooral de watertaxi geweldig!
dierentuin
De dierentuin van Hamburg. Wat een details!

Miniatur Wunderland, niet alleen voor modelspoorbaanfans

Ik reis veel met de trein maar verder heb ik niks met treinen, laat staan met modelspoorbanen… Ook Hugo en de meiden zijn geen echte treinenfans maar wat is dit een geweldige plek om te zijn. Achter iedere hoek komen we weer voor een andere verrassing te staan en wat is alles toch prachtig gemaakt. “Kijk mam, er rijden hier zelfs treinen in de trap” de verwondering straalt van E. haar gezicht af…

Het is echt een hele bijzondere plek, ook voor niet miniatuurtrein en modelspoorbaan fans.

trein traptrede miniatur wunderland
Er rijden zelfs treinen door de traptrede!!!
Verhogingen
Er zijn fijne verhogingen voor kinderen zodat zij ook alles kunnen zien.
Vligveld miniatur wunderland
Het vliegveld is echt waanzinnig mooi gemaakt.

Handig om te weten bij een bezoek aan Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland heeft hele wisselende openingstijden en is op sommige dagen zelfs tot 23 uur geopend. Je kan tijdens je bezoek ook een rondleiding boeken met gids in het Duits of Engels. Met de gids kom je op plaatsen waar je normaal niet mag komen en zal je veel uitleg krijgen over alles wat er te zien is, hoe het gemaakt is en de techniek er achter. Volwassenen betalen 13 euro en kinderen tot 15 jaar 6,50 euro, tot 100 cm kan je gratis naar binnen. Meer informatie over openingstijden en Miniatur Wunderland is te vinden op de website van Miniatur Wunderland.

Tip: Ga na een bezoekje aan Miniatur Wunderland een koffie ervaring opdoen bij Speicherstadt Kaffeeösterei wat zich in hetzelfde blok bevindt. Dit is een koffiebranderij waar echt koffie gebrand wordt en waar je kan genieten van heerlijke verschillende soorten koffie terwijl je je ogen uitkijkt. Natuurlijk hebben ze ook andere drankjes en heel wat zoetigheid om uit te kiezen.

Landschappen miniatur Wunderland
Geweldige landschappen om te zien…

Zou Miniatur Wunderland een geslaagd uitje kunnen zijn voor jullie gezin?

Meer lezen

Op zoek naar tips over Hamburg met of uitjes in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het toeristenbureau van Hamburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.