Kristiansand met kinderen: ontdek de leukste bezienswaardigheden

0
883

Kristiansand kennen de meeste Nederlanders van de veerdienst vanDenemarken en Duitsland naarNoorwegen. Het is een populaire overtocht waarmee je in het zuiden van Noorwegen aankomt. Blogger Fieke vertelt wat je in Kristiansand met kinderen kan doen. Ben jij nieuwsgierig welke bezienswaardigheden er in Kristiansand zijn? Lees dan verder.

Een bezoek aan Kristiansand met kinderen

In het zuiden van Noorwegen, op bijna het meest zuidelijke puntje, ligt de stad Kristiansand. Het is de hoofdstad van Zuid-Noorwegen en is met zijn 87.000 inwoners de vijfde stad van Noorwegen. Kristiansand ligt aan de monding van de rivier de Otra. De kust in dit deel van Noorwegen wordt gekenmerkt door de vele strandjes en kleine eilandjes voor de kust. Het klimaat is gunstig en de omgeving is prachtig groen. Niet voor niets trekken veel Noren in de zomer richting het zuiden en bezoeken ze deze stad en haar omgeving.

Kristiansand is ook de toegangspoort voor veel Europeanen naar dit deel van Noorwegen. Dagelijks arriveren er veerboten vanuit Duitsland en Denenmarken en meren er cruiseboten aan. Ook heeft de stad een internationaal vliegveld, Kjevik. Dochter R. en ik maken van deze laatste optie gebruik voor ons bezoek aan Zuid-Noorwegen.

Vanaf Schiphol vliegen we in iets meer dan een uur naar Kristiansand. Na alle drukte op Schiphol is dit kleine vliegveld een verademing. We lopen rustig vanuit het vliegtuig naar de aankomsthal. Nog geen tien minuten na de landing staan we buiten met onze bagage en halen we onze huurauto op. Het is 11 uur en we willen de rest van de dag gebruiken om Kristiansand te ontdekken. Via kronkelende en glooiende wegen, met tussendoor iedere keer weer zicht op water, rijden we binnen een kwartier naar het centrum. Zo’n eerste rit in een totaal nieuwe omgeving en huurauto kan soms best spannend zijn, maar hier niet. Direct voelen we de relaxtheid van het land. R. zit maast me en ik zie haar ook genieten.

Fiskebrygga

We parkeren onze auto vlakbij de vismarkt Fiskebrygga aan de haven. Hier komen de veerboten uit Denemarken en de cruiseschepen aan. In de Fiskebrygga wordt de versgevangen vis van de vissers verkocht. Ook zijn er meerdere restaurantjes te vinden. Het geheel ziet er erg sfeervol uit. De gebouwen zijn in de traditionele Noorse stijl gebouwd en liggen rondom een klein haventje. R. en ik zijn beide visliefhebbers dus we kunnen ons geen betere plek voorstellen om te lunchen. Ook voor niet visliefhebbers zijn hier genoeg andere mogelijkheden. Binnen in de Fiskebrygga proeven we van de verschillende soorten zalm. R. verbaast zich over alle kreeften en krabben die er levend verkocht worden. Het vasthouden van een grote levende krab gaat haar net te ver. Even later genieten we op het terras van heerlijk verse mosselen, garnalen en kleine kreeftjes. Maar dan is het echt tijd om de stad in te gaan.

De Vismarkt in Kristiansand.
De Vismarkt in Kristiansand.
Het haventje bij de vismarkt.
Het haventje bij de vismarkt.
Hier is alles dagvers.
Hier is alles dagvers.
Maar lekker genieten van een broodje garnalen kan Roos wel.
Maar lekker genieten van een broodje garnalen kan R. wel.

Odderøya haven museum

Op de toeristische kaart van Kristiansand staat een wandelroute aangeven diewe besluiten te volgen. We starten op het kleine eilandje Odderøya dat via een bruggetje verbonden is met het vaste land. Vroeger werd dit eiland voor militaire doeleinden gebruikt maar nu is het een combinatie van cultuur, natuur en horeca. Helaas is onze tijd te beperkt om een wandeling over het gehele eiland te maken en te genieten van de strandjes en de uitzichten over zee.

Wel bezoeken we het Odderøya havenmuseum. Al snel blijkt de term museum niet helemaal op zijn plaats. Je kan het beter een water doe-centrum noemen. Het museum gedeelte gaat over de opkomst van de kunststof/glasvezel boten. In een ruime leren we kort wat over de geschiedenis van skibsplast Co boten. Een botenbouwer uit Zuid-Noorwegen. Beneden wordt er daadwerkelijk gewerkt aan het maken van een dergelijke boot en kunnen kinderen bijvoorbeeld de mal zien waar zo’n boot in wordt gemaakt.

Maar wat hier in dit museum vooral centraal staat, is kinderen kennis laten maken met alles wat zich rondom het water afspeelt. Binnen kan je papieren bootjes maken. Je kan de belangrijkste knopen leren die gebruikt worden in de scheepsvaart. In vlaggenschrift kan je je eigen naam schrijven. Je kan een button maken m.b.t. zee,vissen, schelpen.

Buiten zijn naar mijn mening de leukste activiteiten. Een Noorse traditie is het naken van bootjes van boomschors. R. wil direct aan de slag. Met een mes schraapt ze een stuk boomschors in de vorm van een bootje. Met een handboor worden er gaatjes geboord voor de mast en reling die van een satéprikker worden gemaakt. Dan volgt het zeil. R. kleurt een mooie Noorse vlag en schrijft ‘R. in Noorwegen’ op het zeil die even later op de mast hangt. Dan is het tijd om te kijken hoe het bootje vaart. In een soort zwembadje met op de bodem de kaart van zuid Noorwegen kan je de bootjes testen. R. haar bootje drijft mooi weg. R. is helemaal trots. Ook kan je een krabbenvangset maken en uitproberen.

In de folder lees ik dat je in het weekend en gedurende het hoogseizoen kan vissen met schepnetjes en dat er bootjes liggen waarmee je het water op kan. In dit museum beleef je waterrecreatie in zijn verschillende vormen.

Het Odderroya havenmuseum.
Het Odderroya havenmuseum.
We zien hoe een fiberglas boot wordt gemaakt.
We zien hoe een fiberglas boot wordt gemaakt.

Stadswandeling in Kristiansand met kinderen

We willen de wandeltocht door de stad graag afmaken. We lopen terug over de brug naar het vaste land en beginnen de tocht aan de boulevard. Op de kaart zien we dat de plattegrond van Kristiansand heel overzichtelijk is, de stad kenmerkt zich door een volledige rechthoekig stratenpatroon. In 1892 heeft er een grote brand in de stad gewoed en zijn vele huizen en gebouwen afgebrand en is de stad opnieuw opgebouwd.In de stad kom je nog oude maar zeker ook veel moderne nieuwe gebouwen tegen.

De wandeltocht is ongeveer drie kilometer. We lopen via de haven langs het water richting het stadstrand. Het is gezellig druk. Families met kinderen zijn aan de wandel, jongeren die een potje basket spelen. Mensen die op een bankje genieten van het uitzicht. In de kilometer die we langs het water lopen valt ons op dat we eigenlijk van speeltuin naar speeltuin lopen. We zijn nu al overtuigd van de kindvriendelijkheid van dit deel van Noorwegen. In de verte zien we een hoge touwen klimtoren. R. en ik spreken af dat ze daar mag spelen, als we overal stoppen komen we namelijk nooit aan het einde van de wandeling. We lopen langs het stadsstrand. De temperatuur is te fris om op het strand te liggen maar ik kan mij voorstellen dat het hier gezellig druk is op een zomerse dag. Net voordat we de hoek omslaan langs de riviermonding van de Otra staat de klimtoren en binnen mum van tijd zit R. in de top. Na onze heenreis in de ochtend en het bezoek aan het museum is klimmen wel even lekker.

Later lopen we verder en gaan we richting het oude centrum Posebyen. Een aantal oude houten huisjes hebben de brand in 1892 overleefd. Het ziet er zo vriendelijk uit met de witte huisjes met mooi gevulde bloembakken. Wat moet het stadje er mooi hebben uitgezien als het nog helemaal zou hebben bestaan. We lopen verder en komen langs de kathedraal uit 1884 (één van de grootste in Noorwegen) en lopen vanaf daar het huidige centrum in. We lopen door de autovrije winkelstraat. Ik zie veel leuke winkeltjes maar echt tijd op te shoppen is er niet. Tussendoor zien we de nodige terrasjes, als het even kan zie je hier de mensen buiten zitten en leven. Lopend door de winkelstraat valt het R. op dat ze best veel borden met Noorse tekst kan ontcijferen. Het woord pannenkoeken op een kraampje snapt ze bijvoorbeeld direct! Na een kleine drie uur komen we weer terug bij de vismarkt en zit ons rondje door de stad erop. Wat hebben we een heerlijk relaxte en leuke middag gehad.

We beginnen met de stadswandeling.
We beginnen met de stadswandeling.
Het stadsstrand. Bij mooi weer is het hier een stuk drukker.
Het stadsstrand. Bij mooi weer is het hier een stuk drukker.
Oud en nieuwbouw in Kristiansand.
Oud en nieuwbouw in Kristiansand.
De klimtoren. Een van de vele speelgelegenheden in de stad.
De klimtoren. Een van de vele speelgelegenheden in de stad.
We lopen door het oude deel van de stad.
We lopen door het oude deel van de stad.
Franske Pannekaker. Roos weet wel wat dat zijn.
Franske Pannekaker. R. weet wel wat dat zijn.

Nog meer bezienswaardigheden in Kristiansand

Helaas hebben wij maar een halve dag ingepland voor ons bezoek aan Kristiansand. Mocht je Kristiansand bezoeken dan zou ik hier minimaal één hele dag voor inplannen. Naast een uitgebreider bezoek aan het eiland Odderøya kan je ook voor een bezoek aan het westelijk gelegen park/recreatiegebied Baneheia kiezen. Hier zijn wandelpaden, vis- en zwemplekken. Ook kan je vanuit de haven tochten maken langs de vele kleine eilandjes die voor de kust liggen. Naast het havenmuseum zijn er ook nog het kunstmuseum, kanonmuseum en een openluchtmuseum. Alle drie moeten ze zeer geschikt zijn om met kinderen te bezoeken.

Iets verder buiten de stad, op zo’n 15 minuten rijden ligt Dyreparken. Een groot themapark dat bestaat uit o.a. een dierentuin, waterpark en attracties. Een bezoek aan dit park staat de volgende dag bij ons op het programma. Bij het park bevinden zich diverse overnachtingsmogelijkheden. Wij verblijven die avond in Abra Haven, een hotel/appartementenpark in piratenstijl. Meer over dit park en hotel lees je binnenkort.

Goed om te weten

Parkeren kan in het centrum van Kristiansand op diverse plaatsen. Het gaat hier wel om betaalde parkeerplaatsen. Wij parkeren onze auto naast het Radisson SAS hotel vlakbij de haven. Omdat de stad zo’n overzichtelijk stratenpatroon heeft, is rijden in de stad heel eenvoudig. Dit geldt trouwens voor heel Zuid-Noorwegen.

Meer informatie over Kristiansand is te vinden op de website van Visit Southern Norway.

Zou jij een bezoek aan Kristiansand met kinderen leuk vinden? En welke bezienswaardigheden wil je dan niet missen?

Meer lezen

Meer lezen over Noorwegen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Of ga naar alle stedentripblogs op onze pagina

KidsErOpUit is te volgen opFacebook,InstagramenX (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Southern Norway. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.