Wandelen in Schotland met kinderen rond Loch Lomond, da’s prachtig mooi!

Schotland staat bekend om de prachtige natuur en de vele wandelmogelijkheden. Wandelen in Schotland met kinderen ziet blogger Fieke wel zitten. Tijdens haar verblijf in de Loch Lomond regio trekken ze er meerdere dagen wandelend op uit.

Wandelen in Schotland met kinderen, een prima combinatie

Bij wandelen in Schotland denk ik direct aan de verschillende lange afstand wandelroutes die door het ruige Schotse landschap lopen. De West Highland Way is denk ik wel de beroemdste. Bob heeft er al een stuk van gelopen. Zijn ervaringen en foto’s op internet zorgen ervoor dat we tijdens onze vakantie in Schotland zeker willen gaan wandelen met de kinderen.

Onze kinderen zijn nog te jong om meerdaagse wandeltochten te maken. We verblijven een week in de Loch Lomond regio en willen verschillende plekken bezoeken. We besluiten op zoek te gaan naar verschillende dagwandeltochten. Wandelen in Schotland met kinderen blijkt een prima combinatie te zijn.

Welke wandelmogelijkheden zijn er in Schotland met kinderen?

We verblijven één week in de Loch Lomond regio in het westen van Schotland. Ons plan is om een wandeldag af te wisselen met een bezoek aan een bezienswaardigheid. We gaan op zoek naar 3 of 4 wandelingen. Via de eigenaar van ons vakantiehuisje heb ik de tip gekregen om bij het lokale toeristenbureau in Balloch langs te gaan. Hier blijken ze veel informatie over wandelmogelijkheden in het Loch Lomond and the Trossachs National Park te hebben.

Folders met wandelroutes in Loch Lomond and the Trossachs National Park

We krijgen een stapel gratis wandelfolders mee van het Queeen Elizabeth Forest Park, het Argyll Forest Park, Luss Villages Paths en een algemene wandelfolder van het gehele nationale park. In de folders staan de rondwandelingen (loops) aangegeven en de lange afstandswandelingen. Per wandeling staat duidelijk aangegeven wat de lengte, moeilijkheidsgraad en duur van de wandeling is. Ook staat er een korte beschrijving bij iedere wandeling inclusief aandachtspunten.

Het lokale toeristenbureau is een prima startpunt als je met kinderen in Schotland wilt gaan wandelen. Bij het toeristenbureau denken ze ook gelijk mee hoe we met de bus van het eindpunt van wandelingen weer bij het startpunt kunnen komen. Het busoverzicht gaat dus mee naar huis.

Wandelen in Schotland
In Schotland vind je veel wandelroutes, van langeafstandswandelingen tot korte routes.

Wandelen in Schotland met kinderen: kijk in de App Store

Tijdens mijn voorbereiding op de vakantie heb ik een aantal apps gevonden over wandelroutes in de Loch Lomond regio. Zo hebben de meeste lange afstandswandelingen een eigen app. Sommige regio’s hebben ook een eigen app waarin wandelingen staan. Als je op Scotland (op zijn Engels geschreven) of de naam van de regio in combinatie met ‘walks’ of ‘walking’ zoekt zie je diverse apps verschijnen. Ik was mij er niet van bewust dat er zoveel op wandelgebied in apps te vinden is. Voortaan hoort het zoeken in de appstore dus ook standaard tot mijn vakantie voorbereiding.

Wandelen in Schotland met kinderen kent zoveel mogelijkheden. Met behulp van al de ingewonnen informatie hebben we vier zeer verschillende wandelingen gemaakt in de Loch Lomond regio. Van een wandeling van slechts een paar kilometer tot een wandeling van ruim 12 kilometer.

Etappe van de Three Lochs Way in Schotland wandelen met kinderen

De eerste wandeling die we maken is een etappe van de ‘Three Lochs Way’. Ons huisje in Tarbet ligt aan de route. We lopen 10 km van Inveruglas naar Tarbet.

Met de bus naar het startpunt van de wandeling

We lezen dat er een bus tussen Inveruglas en Tarbet rijdt, maar dat de frequentie erg laag is. We kiezen er daarom voor om met de bus vanaf Tarbet Hotel naar het beginpunt van de wandeling te gaan en dan terug te lopen naar Tarbet. Zo zijn we de rest van de dag niet meer afhankelijk van de bus.

Omdat de bussen beperkt rijden is de kans dat de bus vol zit groot. Wij reserveren en betalen de kaartjes voor de bus een uur voor vertrek bij de Tourist Information. Zo zijn we verzekerd van een plek. De kinderen stuiteren alle kanten op. Ze vinden het leuk om met de bus te gaan. Ze hebben zin om te wandelen maar vinden het ook wel spannend dat we 10 km gaan lopen. Nooit eerder liepen we met alle drie de kinderen zover. Toch zijn we er van overtuigd dat ook Teun van vijf deze afstand af moeten kunnen leggen. We hebben er de hele dag voor en zijn van plan een uitgebreide stop onderweg te maken rond lunchtijd.

wandelen in Schotland met kinderen bushalte
Wachten op de bus die ons naar het startpunt van de wandeling brengt. Zo kunnen we teruglopen naar de auto.

De Three Lochs Way een afwisselende route langs meren

De Three Lochs Way begint bij het meer en loopt een klein stukje langs de weg op voordat we afslaan om de berg op te lopen. De route staat prima aangegeven en kronkelt door verschillende landschappen heen. We lopen door het bos en de open velden met hier en daar een schaap. Er zitten vlakke stukken tussen maar ook kleine klimmetjes. De routes is afwisselend waardoor het niet saai wordt voor de kinderen.

De brem die in bloei staat is prachtig fel geel en steekt mooi af tegen het bruin/gelige landschap. De kinderen lopen lekker door al wordt er natuurlijk regelmatig gevraagd hoe ver het nog is tot we stoppen. Onze voorkeur gaat uit om te stoppen als we ruim over de helft zijn, deel twee is dan echt een stuk korter dan het eerste deel. Bij de overgang van het open veld naar het bos strijken we neer bij een stroompje.

Lunchpauze op 2/3 van de route

We maken een heerlijk broodje knakworst klaar op onze biobrander. In Schotland is het toegestaan om in het wild een vuurtje te maken. En iets warms eten tijdens een wandeltocht is extra lekker. Als we ruim een half uur hebben gepauzeerd is iedereen weer opgeladen om verder te gaan.

Van Loch Lomond via Loch Long naar Tarbet

In deze etappe van de Three Lochs way komen we twee meren tegen. We beginnen aan Loch Lomond en op twee derde van de wandeling komt Loch Long in beeld. We lopen inmiddels door het bos en zien het meer tussen de bomen door onder ons liggen.

Als we denken op ruim 8 km te zijn staat er een bordje langs de weg dat het nog 4 mijl tot aan Tarbet is. We schrikken, want dan zou het nog 6 km lopen zijn. Gelukkig blijkt dit niet te kloppen en lopen we met precies 10 km op de teller onder Tarbet Station door.

Alle drie de kinderen vinden de wandeling goed te doen en lekker afwisselend. De diversiteit in landschap en de mooie vergezichten maken dit een prima dagwandeling om met kinderen te doen.

wandelen in Schotland met kinderen three lochs way
Aan het begin van de route staat een duidelijk bord met welke routes er gelopen kunnen worden. Wij gaan voor de eerste etappe van de Three Lochs Way.
wandelen in Schotland divers
De route is heel divers. We beginnen op een open veld afgewisseld met bos.
wandelen in Schotland met kinderen brem
De brem staat in mei prachtig in bloei en geeft het landschap wat kleur.
wandelen in schotland met kinderen
Na het bos lopen we door glooiend ruig landschap met prachtige vergezichten.
wandelen in Schotland met kinderen bloemen
Als je het landschap van dichtbij bekijkt zie je heel veel verschillende soorten bloemetjes.
wandelen in Schotland met kinderen meren
De Three Lochs Way loopt langs drie meren. Wij zien er twee tijdens onze etappe.
wandelen in Schotland met kinderen 10 km
Aan het eind van de wandeling staat er precies 10 km op de teller. Wat hebben de kinderen goed gelopen
 • Startpunt: Inveruglas, bij het piramide vormige uitkijkpunt over Loch Lomond. Ligt direct aan de A82.
 • Wandelroute: The Three Lochs Way loopt van Inveruglas naar Balloch over 55 kilometer.
 • Buggyproof: Nee, de route gaat over kleine onverharde paden.
 • Wandelafstand: 10 km, van Inveruglas naar Tarbet.
 • Horeca: Geen horeca onderweg.
 • Prijs: Busrit Tarbet-Inveruglas 2,20 Pond voor een volwassenen en 1,50 Pond voor een kind (prijspeil 2017).

Een rondwandeling over een deel van de West Highland Way met kinderen

Tijdens onze week in de Loch Lomond regio maken we ook een uitstapje naar het noorden en rijden we met de auto naar Fort William. We rijden door de echte Highlands en worden direct verliefd op het landschap. Hier willen we eigenlijk nog wel naartoe terug om te wandelen.

De beroemde West Highland Way loopt door dit gebied en dus ga ik op zoek naar een stuk van de West Highland Way route die ik kan ombouwen naar een rondwandeling. De afzonderlijke etappes van de route zijn te lang voor een dagtocht met jonge kinderen. Ook is er beperkt openbaar vervoer waardoor terug reizen naar het beginpunt hier geen optie is. Mijn zoektocht op internet wordt beloond.

Bij de etappe die start bij de Bridge of Orchy en noordelijk loopt kan je na zo’n 6 kilometer via een weg teruglopen naar het beginpunt. En dus vertrekken we op onze laatste dag richting het kleine gehucht Bridge of Orchy. Het weer is prachtig en de verwachting is dat het zelfs 17 graden gaat worden met zon. De dikke truien en regenjassen laten we lekker in de auto liggen.

wandelen in Schotland west highlandway
Een stuk van de West Highland Way kunnen lopen met de kinderen. Dat kan als we starten bij Bridge of Orchy.

Wandelen in een buitenaards landschap

Vanaf de parkeerplaats lopen we de brug van Orchy over en zien we het bordje van de West Highland Way staan. We lopen het bos in en lopen omhoog. Even later laten we de bomen achter ons en lopen we een flinke heuvel op. Om ons heen zien we overal het ruige Schotse landschap.

De meiden hebben de pas er goed in en lopen voorop. Overal in de route passeer je kleine stroompjes water. Hoe hoger we komen hoe mooier het uitzicht wordt. Als we de top bijna bereiken hebben we uitzicht over Loch Tulla. Het landschap lijkt bijna buitenaards. Het ruige landschap, de bruin/gelige tinten en vooral het missen van bebouwing maakt het echt prachtig. Ik zie ons alle vijf echt genieten.

Genieten van het uitzicht op Loch Tulla

Als we het hoogste punt bereikt hebben lopen we aan de andere zijde van de berg omlaag. We blijven uitzicht op Loch Tulla houden. Bij de verharde weg aangekomen (die we straks terug moeten volgen naar de parkeerplaats) roepen de meiden in koor: “Wij willen echt nog niet terug hoor”. We lopen verder. Iets verderop moet een rivier zijn die uitkomt in het meer. Hier willen we een mooi plekje gaan zoeken om te lunchen.

wandelen in Schotland met kinderen westhighlandway
Natuurlijk moeten we op de foto bij het bordje van de West Highland Way. We hebben er allemaal zin in.
wandelen in Schotland met kinderen
We beginnen gelijk met een klim omhoog door het bos.
wandelen in Schotland met kinderen naar de top
Na een flinke klim door het prachtige landschap komen we boven aan. Alle drie zijn ze nu al trots op hun prestatie.
wandelen in Schotland met kinderen. buitenaards landschap
Na de top lopen we verder door dit bijna buitenaardse landschap. We zijn allemaal echt onder de indruk en genieten volop.

Een picknick maakt een wandelen in Schotland met kinderen compleet

Even later zitten we vlak bij de Victoria Bridge in het zonnetje op een paar rotsblokken aan het water. De kinderen beginnen direct met hout verzamelen voor de biobrander. Een broodje warme knakworst moet ook nu weer gegeten worden. Met een broodje in de hand geniet ik van de bijzonder mooie plek.

De kinderen springen van steen naar steen, gooien steentjes in het water en hebben alleen maar plezier. We zouden hier uren kunnen doorbrengen maar moeten weer richting de auto. De route over de verharde weg is saai. Onze kinderen houden echt van de kleine spannende paden en niet van de grote verharde wegen. Zeker Teun heeft het op het laatst wel een beetje gehad. Maar wat wil je, met 5 jaar 13 kilometer lopen is niet niks.

Achteraf hadden we misschien wel dezelfde route terug moeten lopen als de heenweg. De omgeving is zo mooi dat je er geen erg in hebt dat je de route al hebt gelopen. Als we bij Hotel Bridge of Orchy aankomen sluiten we af met een drankje op het terras. We zijn het er allemaal over eens. Wandelen in de Highlands is geweldig!

wandelen in Schotland met kinderen picknick
Onze lunchplek bij de Victoria Bridge. De kinderen spelen en Bob maakt een lekker broodje knakworst klaar.
wandelen in Schotland met kinderen route terug
Wij lopen terug via de verharde weg. Het uitzicht blijft mooi maar de route is een beetje saai voor de kinderen.
 • Startpunt: Parkeerplaats bij Hotel Bridge of Orchy, direct aan de A82.
 • Wandelroute: Etappe van de West Highland Way. Wij volgen de route tot de Victoria Bridge. Lopen dan terug naar de verharde weg en volgen deze tot we weer terug zijn bij ons startpunt. Dezelfde route teruglopen is ook een optie.
 • Buggyproof: Nee, de route gaat over kleine onverharde paden.
 • Wandelafstand: 12-13 km, kan iets korter als je direct als je de verharde weg tegenkomt terug gaat over deze weg.
 • Horeca: Je komt onderweg geen horeca tegen, bij het eindpunt kan je wat eten en drinken bij Hotel Bridge of Orchy.
 • Prijs: route en parkeerplaats zijn gratis.

Wandelen in Schotland met kinderen: Queen Elizabeth Forest Park

Na wandelingen ten westen en noorden van Loch Lomond zijn we ook benieuwd hoe het gebied ten oosten van het meer is. Dit gebied moet een stuk bosrijker zijn. Als ik de folder van het toeristenbureau bekijk zie ik dat het Queen Elizabeth Forest Park heel veel verschillende rondwandelingen kent. Na twee lange wandeltochten willen de kinderen dit keer een iets kortere route. We kiezen voor de Loch And Sculpture Trail van 7 kilometer.

Loch And Sculpture Trail

Als we het eerste stuk over een redelijk brede halfverharde weg lopen, merken we dat we een beetje verwend zijn. De bijzondere natuur die we de afgelopen dagen hebben gezien maakt dit eerste stuk wat saai. Gelukkig lopen we snel daarna weer over kleine kronkelende bospaden.

Tussendoor zoeken we de verschillende kunstwerken op die langs de route staan. De route kronkelt even verderop langs het meer op. Dit natuurgebied laat een heel andere kant van Schotland zien. De bossen met zijn meertjes geven iets mysterieus aan de omgeving.

Uitzicht over water tijdens het lopen blijft mooi. Bij dit meer zien we aan de overkant wel wat huizen staan. We lopen iets meer in de bewoonde wereld. We komen verschillende lokale wandelaars tegen. Als we het meer achter ons laten lopen we nog een klein stukje door het bos.  Na een kleine twee uur zijn we terug op de parkeerplaats waar we onze wandeling begonnen zijn.

wandelen in Schotland met kinderen bos
In dit deel van Schotland is het veel groener. De route gaat geheel door het bos.
wandelen in Schotland met kinderen toch hard
Een deel van de route gaat langs Loch Ard. Onderweg heb je uitzicht over het meer.
wandelen in Schotland met kinderen pauze
Ook nu picknicken we onderweg en gebruiken we de biobrander om iets warms klaar te maken. Ik heb per ongeluk cocktail worstjes meegenomen maar die smaken onderweg ook prima.
wandelen in Schotland met kinderen picknickplek
Er staan prachtige nieuwe picknick tafels langs de route.
 • Startpunt: parkeerplaats aan de oostzijde van Loch And.
 • Wandelroutes: Er vertrekken vier routes vanaf deze parkeerplaats. Variërend van 3,5 km tot 14 km.
 • Buggyproof: Nee, we zijn wel kinderen met een loopfiets tegengekomen wat prima leek te werken.
 • Wandelafstand: 7 km Loch Ard Sculpture trail.
 • Horeca: Je komt onderweg geen horeca tegen.
 • Prijs: gratis parkeren.

Wandelen in Schotland met kinderen: gewoon stoppen op een mooie plek

Als we na ons bezoek aan het gevangenismuseum in Inveraray via de noordelijke route terugrijden naar Tarbet, vragen de kinderen of we tussendoor nog stoppen. Ik vertel ze dat als ze een mooi plekje zien ze dit mogen zeggen. Als we op de A85 van Oban naar Crianlarich rijden zegt Jet opeens dat ze wil stoppen.

Vlakbij de ruïne van Dalmally

We rijden ter hoogte van Dalmally en zijn net langs een ruïne van een oud kasteel gereden. Jet vindt het landschap hier zo mooi: “Kunnen we hier even foto’s maken?”. Gelukkig is er een parkeerstrook langs de doorgaande weg en stappen we uit.

Wat blijkt, iets verder op kun je via een overstapje het hek over en kun je het prachtige gebied inlopen. Er zijn smalle wandelpaden. Hier en daar liggen een soort houten vlonders om over hele drassige plaatsen te lopen. We lopen naar het meertje dat we even verderop zien.

De kinderen genieten van het ronddwalen. Klimmen op boomstronken en gooien stenen in het water. Wat een cadeautje om hier een uur rond te kunnen lopen. We zien dat er ook mensen richting de ruïne lopen, dat is voor ons te ver. Als we meer tijd hadden gehad hadden we dat zeker gedaan. Zo zie je maar dat stoppen langs de weg kan leiden tot een prachtige korte wandeling.

wandelen in Schotland met kinderen onderweg stoppen
Onderweg kom je de mooiste plekken tegen. Iedereen snapt waarom Jet hier wel wilde stoppen.
wandelen in Schotland met kinderen kasteel
Iets verderop ligt de ruïne van een kasteel. Ook daar kan je naartoe lopen.
wandelen in Schotland met kinderen divers
Het landschap is heel divers, bomen, ruïne, meertje, heuvels.
wandelen in Schotland met kinderen vermaken
Teun rent van boom naar boom in het kleine bosje. De kinderen zouden zich hier wel uren kunnen vermaken.

Wandelen in Schotland met kinderen: handig om te weten

De term ‘Four seasons in one day’ slaat absoluut op Schotland. Het weer kan heel divers zijn op één dag. Belangrijk om hier met je kleding rekening mee te houden. Laagjes zijn ideaal. Zo kan je makkelijk wat aan en uittrekken als het weer veranderd. Gedurende onze twee weekse vakantie in mei hebben wij met het weer erg geluk gehad. We hebben slechts een paar druppels regen gehad. Het voorjaar is minder nat dan het najaar. De temperatuur overdag varieerde van 12 tot 18 graden.

Als je gaat wandelen in Schotland met kinderen is het verstandig om voldoende eten voor onderweg mee te nemen. De routes lopen door prachtige gebieden zonder bebouwing. Horecagelegenheden kom je onderweg dus beperkt tegen. Zorg ook voor voldoende water.

De wandelingen gaan in Schotland over ruig terrein. Stevige wandelschoenen zijn dus echt een must. Zorg ook dat de wandelschoenen waterdicht/ waterafstotend zijn. Spuit ze voordat je op vakantie gaat nog even goed in met een spray hiervoor.

Over het algemeen staan de wandelroutes in Schotland goed aangegeven. Wij hebben zelf geen specifieke wandelkaart gekocht van het gebied. De folders van het toeristenbureau en de informatie in de apps gaven genoeg ondersteuning.

Meer informatie over de wandelmogelijkheden in Nationaal Park Loch Lomond and The Trossachs is te vinden op de website van het national park.

Tips van collega-bloggers voor een vakantie in Schotland:

wandelen in Schotland met kinderen routes
De wandelroutes staat vaak goed aangegeven. Wij hebben geen problemen gehad met het volgen van de routes.
wandelen in Schotland met kinderen Drovers Inn
The Drovers Inn is een 300 jaar oude pub aan Loch Lomond. Nu een overnachtingsplek voor mensen die de West Highlandway lopen. Ga er lunchen of dineren na een dag wandelen in Schotland met kinderen. Een beleving op zich.

Zou jij gaan wandelen in Schotland met kinderen? Welke route spreekt jou het meest aan?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Groot-Brittannië ? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.