Belevenisboerderij Schieveen, mèt speelnatuur van OERRR

Belevenisboerderij Schieveen in de Schieveense Polder, onder de rook van Rotterdam The Hague Airport, is onlangs geopend. Blogger Froukje fietste er op een zondagmiddag vanuit haar woonplaats Rotterdam naar toe om samen met haar kinderen de schattigste lammetjes te knuffelen.

Belevenisboerderij Schieveen, dè plek om lekker te sjouwen

Voor kleine kinderen hoeft een uitstapje niet altijd groots en meeslepend te zijn, dat weten we allemaal. Stokken om mee te sjouwen, een plas modder en een vuurtje om maïs boven te poffen zijn vaak prima ingrediënten voor een heerlijk dagje uit. Belevenisboerderij Schieveen heeft dit allemaal. En meer, want op deze boerderij zijn ook allerlei dieren die je mag voeren, waar je op mag zitten of die je kunt knuffelen.

Speelnatuur van OERRR

Stadsherder Martin Oosthoek werkt op de Belevenisboerderij samen met de boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten. Onze kinderen rennen meteen de speelnatuur van OERRR, het kinderprogramma van Natuurmonumenten, in. Het water dat de oudste met een waterpomp naar boven pompt, wordt een perfect stroompje voor zijn broertje om met zijn laarsjes in te stampen. Er is zoveel te ontdekken, dat onze kleuterzoon alleen maar zielsgelukkig rondrent. Hij schuifelt over een touwbrug over een slootje, gaat via een spannende smalle plank over het volgende watertje en neemt ondertussen een kijkje in de wigwam die een voorganger al gebouwd heeft van wilgentenen.

Als wij er zijn, is het te koud om heel lang buiten te spelen, maar we nemen ons voor snel terug te komen. Hoewel de kinderen uiteraard helemaal geen last hebben van de temperatuur, sterker nog, de half bevroren slootjes vragen erom belopen te worden. De kans op een nat pak maakt deze uitdaging alleen maar extra spannend. Nou ja, mocht er een door het ijs zakken, is er geen man overboord. In het horecagedeelte van de stal staan niet alleen plankjes vol laarzen in allerlei maten te leen, er ligt ook een flinke stapel reservekleding.

Spelen op de bevroren sloot.
Spelen op de bevroren sloot.

Dieren kijken en zelf voeren

We tronen de jongens mee naar de dieren. Kippen, een paard waar je een rondje op mag rijden, een zwartgevlekt varkentje, ze worden allemaal vrolijk begroet. Dan naar de stal, waar de koeien, geiten en schapen op ons wachten. De oudste heeft in eerste instantie nauwelijks oog voor de dieren, hij heeft de hooiberg gezien waar je op mag klimmen. Hij bouwt een trapje van strobalen zodat zijn kleine broertje ook naar boven kan.

Spelen in de hooiberg.
Spelen in de hooiberg.

Terwijl de kinderen klimmen en van de berg rollen, koop ik in het café twee flesjes melk voor de lammetjes. Je mag bij de kleine schaapjes in het hok om ze te knuffelen en melk te geven. Erg leuk, al merk je dat dieren zo aan het einde van de middag moe zijn, en voldaan van alle flessen die ze al gehad hebben die dag. Het animo onder de piepkleine lammetjes is dan ook niet zo groot. Gelukkig zijn de schaapjes aan de overkant van het gangpad een maatje groter en die lusten best nog een slok.

De schapen de fles geven.
De schapen de fles geven.
Dit lieve lammetje wil nog wel wat drinken.
Dit lieve lammetje wil nog wel wat drinken.
Knuffelen met de lammetjes.
Knuffelen met de lammetjes.

Genieten in het café van Belevenisboerderij Schieveen

Tijd voor koffie, vinden wij, en gelukkig zijn de jongens het met ons eens. We kruipen bij de heerlijk warme houtkachel om op te warmen, terwijl de kinderen zich op de houten treinrails storten. De oudste maakt onmiddellijk een nieuwe vriend en samen spelen ze dat het een lieve lust is. Ik loop ondertussen een rondje door de boerderijwinkel, waar onder andere kaas, schapenyoghurt en wol worden verkocht. Na een laatste ijsje is het tijd om op huis aan te gaan, maar dat we snel terugkomen bij Belevenisboerderij Schieveen, staat vast.

Praktische informatie Belevenisboerderij Schieveen

Belevenisboerderij Schieveen is te vinden aan de Oude Bovendijk 220 in Rotterdam. Toegang is gratis, wel wordt gewaardeerd als je ter plekke je consumpties koopt. Dat kan prima, op de kaart staan onder andere broodjes, pannenkoek, taart en allerlei drankjes. Voor 1 euro koop je een koeienkoek, biks, kippenvoer en in lammertijd een flesje melk waarmee je zelf de dieren mag voeren.

De boerderij is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 10 tot 17.30 uur, op zondag van 12 tot 17.30 uur. Eerste Paasdag, Koningsdag, Eerste Pinksterdag, Kerst en nieuwjaarsdag gesloten.

Belevenisboerderij Schieveen ligt aan het Polderpad, een vrij nieuw fietspad over het Rotterdamse platteland. Voor mensen uit de omgeving is hij daardoor uitstekend met de fiets te bereiken. Kom je van verder weg: parkeren is gratis. Dichtstbijzijnde openbaar vervoerhalte is metrostation Berkel en Rodenrijs, vanaf daar is het twintig minuten lopen naar de boerderij.

Meer lezen

Op zoek naar meer uitjes in Rotterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

5 REACTIES

 1. Vanaf een kilometer rook ik op zondag 16-2-2019 de barbeque al.
  Het was verschrikkelijk het hele terrein was verstonken, een klein groepje zat met hun kinderen marschmellows te poffen.
  Lekker rookvrij hoorde ik een aantal keer zeggen, heel veel mensen ergerden zich.
  Ik snel ben nel weggegaan, maar niet niet snel genoeg om te voorkomen dat jas, muts, fiets, en haar van mijzelf en de kinderen nu nog steeds stinken.
  Wat een bende!

  • Wat jammer om te lezen dat je een negatieve ervaring hebt gehad. Waarschijnlijk stond de wind de verkeerde kant op en dan kun je soms pech hebben als er een kampvuur aan staat. Gelukkig kan kleding in de wasmachine en kinderen onder de douche ;-). Ruikt alles daarna weer lekker fris.

 2. lieve mensen 2 kinderen hadden afgelopen zondag 30 juni met veel jeuk te maken na spelen op de boerderij, ondanks het bericht dat er schoon water was en geen klachten meer bekend waren en ook ondanks de douche
  bij deze

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.