Speelpark Klein-Zwitserland, speelparadijs in het bos

De langste buisglijbaan van Nederland, de grootste schommel van Nederland en de mooiste minigolfbaan van Nederland. En dat allemaal in één speelpark. Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Je vindt het allemaal in speelpark Klein-Zwitserland midden in de heuvelige bossen bij Tegelen. Spelen in het bos, glijbanen, spel en actief vermaak is echt iets voor de kinderen van blogger Suzanne. Zij brengen een bezoek aan deze speeltuin.

Speelpark Klein-Zwitserland voor actieve kinderen

De ligging van speelpark Klein-Zwitserland in het heuvelachtige bos geeft een unieke uitstraling. Het park heet niet voor niets speelpark Klein-Zwitserland. Het park is bovendien zeer ruim opgezet en straalt rust uit. Bij speelpark Klein-Zwitserland kun je op allerlei soorten manier actief vermaak vinden. Alle delen van het park worden duidelijk bewegwijzerd en zijn goed te vinden. De kinderen hebben geen wegwijzerbordjes nodig.

“Kijk mama, daar is de glijbaan! Ik ga hoor, doei!” En weg rent de jongste. Die allerhoogste buisglijbaan van Nederland moet natuurlijk direct uitgeprobeerd worden. Met veel lol en lawaai glijden mijn jongens van de glijbaan af, om vervolgens de enorme trap omhoog weer op te rennen om nog een keer te gaan. Na tien keer komen ze tot de conclusie dat die trap omhoog wel vermoeiend is. Tijd om verder te gaan. De glijbaan ligt centraal in het park dus we beloven later nog een keer terug te komen.

Speelpark Klein-Zwitserland heeft twee oorkondes voor langste buisglijbaan en grootste schommel.
Speelpark Klein-Zwitserland heeft twee oorkondes voor langste buisglijbaan en grootste schommel.
In het speelpark is een duidelijke bewegwijzering aanwezig.
In het speelpark is een duidelijke bewegwijzering aanwezig.
Bovenaan de langste buisglijbaan.
Bovenaan de langste buisglijbaan van Nederland.
Supertoffe lange glijbaan.
Supertoffe lange glijbaan, maar die trap is wel vermoeiend.

Pirateneiland

We belanden in het Pirateneiland. Een leuk avontuurlijk deel van het park waar houten loopbruggen, klimnetten en uitkijktorens bij het water het decor vormen. Ook is er een tweepersoonskabelbaan. Leuk om tegelijk met de kabelbaan naar de andere kant te suizen. Aan het eind van Pirateneiland vinden we een mooie glijbaan, die vooral steil is. En alleen toegankelijk via een stenen wand met touwen. Een leuke uitdaging die mijn jongens graag aan gaan.

Houten loopbruggen in Pirateneiland.
Houten loopbruggen in Pirateneiland.
Rennen over de houten loopbruggen.
Rennen over de houten loopbruggen.
Klimtorens en klimnetten in Pirateneiland.
Klimtorens en klimnetten in Pirateneiland.
Samen naar de overkant suizen op de tweepersoons kabelbaan.
Samen naar de overkant suizen met de tweepersoons kabelbaan.

Speeltuin

De grootste schommel van Nederland lonkt. Ook hier kun je met twee tegelijk gebruik van maken. Zodra de schommels vrij komen duiken mijn jongens direct de diepe kuil in om een schommel te pakken. Met wat hulp krijgen ze de schommel bovenop de helling en springen ze erop. Minutenlang zwieren ze aan de schommel heen en weer. Als ze stil hangen willen ze nog een keer.

Pas als zich nieuwe kinderen melden, is het tijd om verder te gaan. Even wat eten en drinken in het speelbos en een paar leuke speeltoestellen uitproberen in de nostalgische speeltuin. Ouderwetse en unieke speelobjecten die je in de gewone speeltuinen tegenwoordig niet meer tegenkomt. Daarna lopen we het avonturenbos in.

De grootste schommel van Nederland.
De grootste schommel van Nederland.
Lol op de grootste schommel.
Lol op de grootste schommel.
Op een traptreintje in het bos.
Op een traptreintje in het bos.
Ouderwetse draaitoestellen in het speelbos.
Ouderwetse draaitoestellen in de nostalgische speeltuin.
Zelfs de wipwap is groot in Speelpark Klein-Zwitersland.
Zelfs de wipwap is groot in Speelpark Klein-Zwitersland.

Extra vakantie-activiteiten: een roofvogelshow

In het avonturenbos worden extra activiteiten georganiseerd vanwege de vakantieperiode. Om 13 uur is er een roofvogelshow (van de Havikshoeve), waar we graag heen willen. Tot die tijd vermaken we ons bij de open plek in het bos, waar je tegen een kleine vergoeding broodjes kunt bakken en een echt schilderij mag maken.

Even later zitten we klaar op de bankjes in de open plek in het bos. De roofvogelshow is leuk. Alle vogels hebben een naam, een eigen karakter en we krijgen ze goed te zien. De twee dames geven een toelichting en betrekken het publiek goed bij hun show. Aan het eind mogen tien kinderen naar voren komen om ook een roofvogel vast te mogen houden. Mijn oudste meldt zich direct en vindt het geweldig.

Een roofvogelshow van de Havikshoeve in het Avonturenbos.
Een roofvogelshow van de Havikshoeve in het Avonturenbos.
De roofvogels zijn van heel dichtbij te bewonderen.
De roofvogels zijn van heel dichtbij te bewonderen.
Zelf een arend op de arm houden.
Zelf een arend op de arm houden.

Avonturenbos

Na de show lopen we verder het avonturenbos door. Hier vind je allerlei leuke en spannende speelplekken, zoals een Romeinse nederzetting waar je in kan spelen, klimmen en klauteren. Er is een huttenbos waar je eindeloos hutten kan bouwen, een touwenparcours waar je overheen kan lopen, een plek met trampolines en een waterspeelplaats waar je fossielen kan zoeken. De topper (voor mijn jongens althans) is het Geheime Land met daarin verscholen het Geheime Hol. Het Geheime Hol is spannend. In een ondergronds gangenstelsel kunnen de kinderen verstoppertje spelen, door de gangen lopen en naar verborgen plekken zoeken.

In het Avonturenbos loopt ook de zintuigenroute. Hier worden alle zintuigen op vele manieren geprikkeld. Een andere manier van spel beleven. Origineel bedacht en een leuke afwisseling op de vele andere activiteiten.

De ingang van het avonturenbos.
De ingang van het avonturenbos.
Fossielen zeven.
“Fossielen” zeven.
Klimmen en klauteren in een Romeinse Nederzetting.
Klimmen en klauteren in een Romeinse Nederzetting.
Kiekeboe! Het ondergrondse gangenstelsel is echt leuk.
Kiekeboe! Het Geheime Hol is echt leuk.
De "zoemsteen" langs het zintuigenpad.
De “zoemsteen” langs het zintuigenpad.

Kleuterland voor de allerkleinsten

Naast de speeltuin, voor de ingang van het Avonturenbos, ligt Kleuterland. Dit gedeelte van Speelpark Klein-Zwitserland is speciaal voor de allerkleinsten. Hier vind je leuke dierenfiguren met glijbaantjes, wipkippen, schommels en een klimtreintje. Kleuterland is speciaal voor kinderen tot 6 jaar.

Kleuterland is speciaal voor de allerkleinsten.
Kleuterland is speciaal ingericht voor de allerkleinsten.

Golf Rush, spannende Adventure Midgetgolf

Als we alles gezien en uitgeprobeerd hebben, lopen we weer richting de uitgang. Nog een paar maal moet de hoogste glijbaan worden bedwongen. Daarna is het tijd voor de midgetgolf. Of liever gezegd Adventure Golf. Want een midgetgolfbaan in adventurestijl is veel uitdagender en leuker. Speelpark Klein-Zwitserland heeft de mooiste midgetgolfbaan ik ooit gezien heb. Helemaal in country- en westernstyle doorlopen we 18 holes.

De eerste hole is direct leuk. We spelen de bal in een gaatje in een rots, en vervolgens komt de bal onderaan een trap in een zinken bak weer uit de muur. Een geweldige stimulans om door te gaan. Bij elke hole kan de jongste zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en rent hij alvast naar de volgende hole om te zien hoe mooi en avontuurlijk die is. De holes zijn prachtig aangelegd tussen rotsen, water, over bruggen en met hoogteverschillen. Er staan mooie objecten op de baan en bij één hole moeten we zelfs hoefijzerwerpen in plaats van minigolfen. Spelen op zo’n mooie minigolfbaan is een genot. Bovendien is de baan niet heel moeilijk en prima te doen voor kinderen vanaf een jaar of 5.

Hole 1 van de supermooie Adventure Golfbaan in Speelpark Klein-Zwitserland.
Hole 1 van de supermooie Adventure Golfbaan in Speelpark Klein-Zwitserland.
Spannende hoogteverschillen bij de holes.
Spannende hoogteverschillen bij de holes.
De holes zijn niet te moeilijk en toch erg leuk.
De holes zijn niet te moeilijk en toch erg leuk.

Zwembad

Inmiddels is het bijna sluitingstijd en de jongens willen nog niet naar huis. Ze zien het zwembad (ook geschikt voor peuters en kleuters) en willen daar graag even in spelen. Het ziet er ook best aantrekkelijk uit. Maar helaas voor hen hebben we geen zwemkleding mee genomen. Ze nemen genoegen met het beklimmen van de speeltoestellen daar en dan is het echt klaar. We hebben het hele park gezien en de rit naar huis wacht. Het was tof.

Het (peuter)zwembad met klimtoestel.
Het (peuter)zwembad met klimtoestel.

Wat je verder moet weten over speelpark Klein-Zwitserland

Speelpark Klein-Zwitserland kent gedifferentieerde tarieven. In het laagseizoen betaal je 5,95 euro per persoon entreegeld, in het middenseizoen 7,95 euro en in het hoogseizoen 9,95 euro p.p. Kinderen tot twee jaar en rolstoelgebruikers hebben gratis entree. Kijk op hun website voor de exacte prijzen, de seizoenindeling en de openingstijden. In de activiteitenkalender kun je zien wanneer er extra activiteiten, zoals de roofvogelshow, in het park te doen zijn.

Voor GolfRush betaal je extra. Dit kost 4,50 euro p.p. Kinderen onder de 12 jaar mogen alleen spelen onder begeleiding van een volwassene.

Ben jij al eens in Speelpark Klein-Zwitserland geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer speeltuinen in de natuur? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

Dit blog is tot staand gekomen in samenwerking met Speelpark Klein-Zwitserland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.