Een dagje Woerden met kinderen? Waanzinnig leuk!

Wie een stedentrip in Nederland wil maken, denkt niet direct aan Woerden. De meeste mensen zullen dit stadje alleen kennen van de afslag aan de A12. Blogger Suzanne ging op onderzoek uit. Ze beleeft een superleuke dag in Woerden en is aangenaam verrast. Alle verwachtingen worden overtroffen. Een dagje Woerden met kinderen is echt waanzinnig leuk, vooral als je de kaasmarkt bezoekt, naar Boerderij de Boerinn gaat en meedoet aan de Kameryckse Zomerspelen.

Beleef een dag Woerden met kinderen

Woerden is een echte kaasstad. Sterker nog, Woerden heeft nog één van de vijf authentieke kaasmarkten in Nederland. En Woerden is de enige stad waar nog elke week écht met kaas wordt gehandeld. De Woerdense kaasmarkt is een eeuwenoude traditie. Daarom wordt in de zomermaanden elke zaterdag een kaasfestijn op het Kerkplein gehouden. Tijdens dit festijn kun je zelf zien en beleven hoe kaas gemaakt en verhandeld wordt. Zelf heb ik nog nooit een kaasmarkt bezocht. Ook Woerden is nieuw voor mij. Ik weet niet wat ik kan verwachten en vraag me af of een bezoek aan Woerden met kinderen leuk is. We besluiten om een kijkje te nemen.

Kaasmarkt in Woerden met kinderen

We zijn mooi op tijd in Woerden en parkeren aan de rand van het oude centrum. Zo kunnen we nog even door het centrum van Woerden wandelen, langs historische panden zoals het Kasteel Woerden en het Stadsmuseum Woerden. Door de winkelstraat met vele winkels. Aangekomen op het Kerkplein valt direct de rust en de kleinschaligheid op. Geen massa mensen, maar een overzichtelijk en knus plein, gezellig ingericht met kraampjes en allerlei kaasactiviteiten. De kinderen stormen op een grote koe af die midden op het plein staat en beginnen meteen te melken. De koe is snel vergeten als ze een kaassjoelbak zien staan. Enthousiast beginnen ze te sjoelen met de kazen. En er is nog veel meer. Een oude weegschaal, balen hooi met veel kazen, kaasspellen en ik zie mensen in klederdracht. Al snel worden we voorgesteld aan Jos, kaaskoning van Nederland en ambassadeur van kaas én de Woerdense kaasmarkt.

Historische panden in Woerden zoals het Stadsmuseum.
Historische panden in Woerden zoals het Stadsmuseum.
Een bezoek aan de authentieke kaasmarkt hoort bij een dagje Woerden met kinderen.
Een bezoek aan de authentieke kaasmarkt hoort bij een dagje Woerden met kinderen.
De Woerdense Kaasmarkt is kleinschalig en knus.
De Woerdense Kaasmarkt is kleinschalig en knus.
Een koe melken tijdens de kaasmarkt.
Een koe melken tijdens de kaasmarkt.

Spelenderwijs kennismaken met de kaastraditie

Jos neemt de bezoekers (ook alle kinderen) persoonlijk mee in de kaasgeschiedenis. We krijgen te zien hoe kaas wordt gemaakt. Daarna begint de handel van kaas. Vijf antieke tractoren komen het marktplein oprijden. Dan moet de kaasbel worden geluid, zodat de handel kan beginnen. Kaaskoning Jos neemt de kinderen mee naar de kaasbel. Zij mogen de bel luiden. De handelaren beginnen met ‘handje-klap’. Iedereen kijkt geamuseerd toe hoe de handel eraan toe gaat. Net als de handelaren mogen ook alle kinderen op de kaas kloppen en voelen hoe zwaar hij is. Als de deal gemaakt is gaan de handelaren naar de grote antieke weegschaal en kunnen we zien hoe de kaas gewogen wordt. De kinderen mogen overal vooraan staan, waardoor ze alles goed kunnen zien. Vragen worden direct beantwoord door Jos. Door de kleinschaligheid krijgen kinderen alles goed mee. Wat mij betreft is dit een groot pluspunt van Woerdense Kaasmarkt.