Een dagje Woerden met kinderen? Waanzinnig leuk!

Een stedentrip naar Woerden met kinderen? De meeste mensen zullen dit stadje alleen kennen van de afslag aan de A12. Blogger Suzanne ging op onderzoek uit. Ze beleeft een superleuke dag in Woerden en is aangenaam verrast. 

Dit blog is geschreven in 2016 en in 2020 voorzien van een update

Beleef een dag Woerden met kinderen

Woerden is een echte kaasstad. Sterker nog, Woerden heeft nog één van de vijf authentieke kaasmarkten in Nederland. En Woerden is de enige stad waar nog elke week écht met kaas wordt gehandeld. De Woer

dense kaasmarkt is een eeuwenoude traditie. Daarom wordt in de zomermaanden elke zaterdag een kaasfestijn op het Kerkplein gehouden. Tijdens dit festijn kun je zelf zien en beleven hoe kaas gemaakt en verhandeld wordt.

Zelf heb ik nog nooit een kaasmarkt bezocht. Ook Woerden is nieuw voor mij. Ik weet niet wat ik kan verwachten en vraag me af of een bezoek aan Woerden met kinderen leuk is. We besluiten om een kijkje te nemen.

Kaasmarkt in Woerden met kinderen

We zijn mooi op tijd in Woerden en parkeren aan de rand van het oude centrum. Zo kunnen we nog even door het centrum van Woerden wandelen, langs historische panden zoals het Kasteel Woerden en het Stadsmuseum Woerden. We lopen door de winkelstraat met vele winkels.

Aangekomen op het Kerkplein valt de rust en de kleinschaligheid op. Geen massa mensen, maar een overzichtelijk en knus plein, gezellig ingericht met kraampjes en allerlei kaasactiviteiten.

De kinderen stormen op een grote koe af die midden op het plein staat en beginnen meteen te melken. De koe is snel vergeten als ze een kaassjoelbak zien staan. Enthousiast beginnen ze te sjoelen met de kazen. En er is nog veel meer. Een oude weegschaal, balen hooi met veel kazen, kaasspellen en ik zie mensen in klederdracht.

Historische panden in Woerden zoals het Stadsmuseum.
Historische panden in Woerden zoals het Stadsmuseum.
Een bezoek aan de authentieke kaasmarkt hoort bij een dagje Woerden met kinderen.
Een bezoek aan de authentieke kaasmarkt hoort bij een dagje Woerden met kinderen.
De Woerdense Kaasmarkt is kleinschalig en knus.
De Woerdense Kaasmarkt is kleinschalig en knus.
Een koe melken tijdens de kaasmarkt.
Een koe melken tijdens de kaasmarkt.

Spelenderwijs kennismaken met de kaastraditie

Al snel worden we voorgesteld aan Jos, kaaskoning van Nederland en ambassadeur van kaas én de Woerdense kaasmarkt. Jos neemt de bezoekers (ook alle kinderen) persoonlijk mee in de kaasgeschiedenis. We krijgen te zien hoe kaas wordt gemaakt.

Daarna begint de handel van kaas. Vijf antieke tractoren komen het marktplein oprijden. Dan moet de kaasbel worden geluid, zodat de handel kan beginnen. Kaaskoning Jos neemt de kinderen mee naar de kaasbel. Zij mogen de bel luiden. De handelaren beginnen met ‘handje-klap’. Iedereen kijkt geamuseerd toe hoe de handel eraan toe gaat.

Net als de handelaren mogen ook alle kinderen op de kaas kloppen en voelen hoe zwaar hij is. Als de deal gemaakt is gaan de handelaren naar de grote antieke weegschaal en kunnen we zien hoe de kaas gewogen wordt. De kinderen mogen overal vooraan staan, waardoor ze alles goed kunnen zien. Vragen worden direct beantwoord door Jos.

Door de kleinschaligheid krijgen kinderen alles goed mee. Wat mij betreft is dit een groot pluspunt van Woerdense Kaasmarkt.

Een koe melken tijdens de kaasmarkt.
‘Handje-klap’ op de kaasmarkt.
Kaas wegen met een ouderwetse weegschaal.
Kaas wegen met een ouderwetse weegschaal.

Gezellige en relaxte sfeer op de Woerdense kaasmarkt

Na de kaashandel lopen we even rond om kaas te proeven (en te kopen natuurlijk). De kinderen doen nog mee met een prijsvraag, mogen met kazen rollen en gaan een potje sjoelen. Ze vinden het geweldig leuk hier. Wij ook. Met dank aan de gezellige relaxte sfeer en de persoonlijke benadering hebben we een ontzettend leuke en leerzame ochtend in Woerden.

Sjoelen met kaas.
Sjoelen met kaas.
Eén van de vele activiteiten: kaas rollen.
Eén van de vele activiteiten: kaas rollen.
Meedoen met de prijsvraag.
Meedoen met de prijsvraag.
Kaas proeven en kopen bij de kaasproeverij.
Kaas proeven en kopen bij de kaasproeverij.

Boerderij de Boerinn in Woerden

We beleven een echt oer Hollands dagje in Woerden met kinderen. Na de kaas gaan we de weilanden bij Kamerik in. Want daar ligt midden in het landelijk gebied Boerderij de Boerinn.

We gaan een potje klompengolf spelen. Eén van de populairste activiteiten van Boerderij de Boerinn. Maar je kunt hier veel meer doen. In totaal bieden ze zo’n 20 binnen- en buitenactiviteiten aan. Van survivallen tot creatieve workshops en van boerenlandspelen tot Oudhollandse spelen. Zie voor meer informatie de website van Boerderij de Boerinn.

Klompengolf met kinderen.
Klompengolf, één van de populairste activiteiten bij Boerderij de Boerinn.
Klompengolf, een Oerhollands spel in de weilanden.
Klompengolf, een Oerhollands spel in de weilanden.
Mooie locatie van Boerderij de Boerinn met de uitkijktoren.
Mooie locatie van Boerderij de Boerinn met de uitkijktoren.

Klompengolf voor kinderen

Bij klompengolf is de golfclub vervangen door een houten klompje aan een stok en de bal is van een groter formaat. Voor de kinderen zijn speciale kinderclubs beschikbaar. Na een korte uitleg gaan we van start. Het hoge gras maakt het lastig en zeker voor de kinderen.

De eerste hole is kort en kan in drie slagen, maar wij doen ruim het dubbele. Even wennen dus. De holes bevatten leuke hindernissen zoals een band of een buis. Met wat pech komt je bal in het water en moet je hem eruit vissen. Tot grote hilariteit van de kinderen gebeurt dat natuurlijk een keer.

Na ruim een uur hebben we zes holes gedaan. Het is best pittig voor jonge kinderen. De zware klomp, de stevige bal en het hoge gras vereisen kracht. En hoewel mijn jongens het klompengolf leuk vinden, vindt de jongste het na ruim een uur wel genoeg. We gaan terug naar de Boerderij om te lunchen.

Tenslotte beklimmen we de uitkijktoren op het terrein, met een prachtig uitzicht over de groene omgeving met de vele weilanden en sloten. Een mooi gebied om verder te gaan verkennen.

Korte uitleg van de klompengolf.
Korte uitleg van de klompengolf.
Even wennen aan de klompengolf bij hole 1.
Even wennen aan de klompengolf bij hole 1.
Spannende obstakels en hindernissen bij de klompengolf.
Spannende obstakels en hindernissen bij de klompengolf.
Als de bal in het water komt, moet je hem eruit scheppen.
Met wat pech komt je bal in het water en moet je hem eruit scheppen.

Kameryck in Woerden

Verderop, midden tussen de plassen en de weilanden, ligt Kameryck. Een bezoek aan deze prachtige locatie midden in het groene hart hoort zeker bij een dagje Woerden met kinderen. Via lange houten vlonders over het water lopen we naar Kameryck toe.

We komen hier voor de eerste editie van de Kameryckse Zomerspelen. Deze duren de hele zomervakantie en bieden speelplezier, waterpret en uitdagend avontuur voor jong en oud!

Maar Kameryck biedt veel meer. Je kunt hier kanoën, wandelen rondom de plassen, er is een vlindertuin, een kinderboerderij, een peuterzwembadje, een pitch&puttbaan, een voetgolfbaan en een prima restaurant w