De Spelerij / Uitvinderij, een wonderlijke speel- en ontdekplek in Dieren

0
365

Welke kinderen houden niet van spelen en uitvinden? Bij de Spelerij in Dieren kan dit volop! Tijdens haar Groot Gelderlands Avontuur bezoekt Daphne deze leuke plek met haar dochters en nichtje. Zeker weten dat jullie na het lezen van het blog hier ook heen willen!

De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Een middagje spelen en uitvinden, de meiden hebben er zin in! De Spelerij is verdeeld in een speelgedeelte en een Uitvinderij. De Uitvinderij is binnen. Aangezien het niet zulk lekker weer is besluiten we hier te beginnen.

De Uitvinderij

We vallen middenin de instructie als we binnen komen. Deze is ieder half en heel uur. Het gebruik van de apparaten die de meiden mogen gebruiken wordt uitgelegd. Als de groep klaar is en naar boven mag krijgen wij uitleg over wat we gemist hebben. Fijn dat dit zo kan, we willen namelijk heel graag aan de slag.

De instructie is echt nodig, de meiden mogen namelijk aan de slag met figuurzagen, piepschuimzaagjes, hamers en boren. Na de uitleg mogen we ook naar boven. We hebben er zin in!

Luisteren naar de uitleg
Luisteren naar de uitleg

Klaar om te gaan uitvinden!

We lopen boven snel een rondje om te kijken wat er allemaal is. Ze besluiten unaniem om te beginnen met het maken van een notitieblok. We gaan figuurzagen. Allereerst wordt er een maat papier uitgezocht en bedacht wat er gezaagd moet worden. Dan mogen we aan de slag. Eerst met een beetje begeleiding, maar al snel gaan de meiden zelf aan de slag. Zagen, gaten boren in het hout en in het papier en verven. Ze zijn heerlijk bezig. Dan moet het allemaal even drogen. We leggen de spullen in een houten vakje en dan gaan we door naar het volgende.

We gaan een notitieblok maken
We gaan een notitieblok maken
We leggen de spullen even te drogen in een vakje
We leggen de spullen te drogen in een vakje

Wat is er veel te doen bij de Uitvinderij

Daarna gaan we naamplaatjes maken. Met een gaatje erin is het een hele leuke zelfgemaakte sleutelhanger.

Ook gaan we aan de slag met piepschuim. Dat probeer ik zelf ook. Met een heel heet zaagje ga je door het piepschuim heen. Dit smelt dan weg. Het gaat heel snel, dus een vaste hand is hierbij wel handig.

In grote draaiende tonnen maken we met verf spattekeningen. Iedere keer weer een verrassing hoe de tekening wordt. Deze verftekeningen kan je drogen in de magnetron zodat je er daarna iets mee kan maken. Met een stans druk je een leuke vorm uit je mooie papier. De meiden krijgen hier geen genoeg van.

Ook kun je met piepschuim bootjes maken. In het water in het midden kun je deze uitproberen. Dit hebben wij niet gedaan. Voor kinderen boven de 10 jaar  is er een afdeling waar metaal bewerkt kan worden. Gelukkig is er voldoende te doen, toch baalt de oudste stiekem een beetje, “Mam, als ik straks 10 ben, moeten we hier echt nog een keer naar toe”. Dat lijkt mij een heel goed plan.

Naamplaatjes maken
Naamplaatjes maken
Figuurtjes uitzoeken om op het piepschuim te tekenen
Figuurtjes uitzoeken om op het piepschuim te tekenen
Spat verftekeningen maken in grote tonnen
Spat verftekeningen maken in grote tonnen
Een verrassing wat er uit zal komen
Een verrassing wat er uit zal komen
Een mooi plaatje uitzoeken
Een mooi plaatje uitzoeken
Een leuk resultaat!
Een leuk resultaat.
De plek om je zelfgemaakte bootje te testen
De plek om je zelfgemaakte bootje te testen
Metaal bewerken voor kinderen van 10 en ouder
Metaal bewerken voor kinderen van 10 jaar en ouder
Metaal bewerkingsafdeling
Metaal bewerkingsafdeling

Buiten spelen bij de Spelerij

Buiten is het inmiddels droog dus we besluiten een kijkje buiten te nemen. We weten niet zo goed wat we zien. Overal vrolijke kleurtjes, aparte speeltoestellen en speeltoestellen die je zelf in beweging kan zetten. We kijken onze ogen uit. De meiden duiken vol enthousiasme overal in. Het is vrij rustig, dus ze hebben alle ruimte om alles uit te proberen. Wat is het hier leuk.

Na een rondje langs alle aparte speeltoestellen komen we langs een plek waar met water gespeeld kan worden. Gezien het weer slaan we die even over. Al moeten de meiden toch iets uitproberen.

Wat is de Spelerij leuk!
Wat is de Spelerij leuk!
Het ziet er hier spannend uit
Het ziet er hier spannend uit
Even snel met water spelen
Even met water spelen

Nog meer bijzonder speelplezier

De speeltuin is verdeeld in twee gedeeltes, links en rechts van de Uitvinderij. De speeltoestellen zijn rechts, maar ook links is er van alles te vinden wat je in de reguliere speeltuin niet tegenkomt. Alhoewel, de glijbaan komt ons bekend voor. Die is echter nat en slaan we over. De meiden gaan aan de slag op de bouwplaats met kratten. Wel met veiligheidshelm op natuurlijk. Ze spelen op een paar gekke fietsen op een soort van skelterbaan. Leuk is dat voor sommige fietsen samenwerken nodig is.

We komen langs de bootjes, deze zijn helaas ook erg nat. Tip voor als je gaat met lekker weer: neem badkleding of droge kleding mee. Nat worden kan hier zeker gebeuren. Ook hier is het soms uitvinden hoe een speelapparaat werkt. Wat een leuke manier om te spelen.

De bouwplaats
De bouwplaats
De bouwvrouwen aan het werk
De bouwvrouwen aan het werk
Heerlijk spelen hier!
Heerlijk spelen hier!

Alle uitvindingen verzamelen bij de Uitvinderij

We gaan terug naar de Uitvinderij en zoeken ons vakje op. Alles wat de meiden geverfd hebben is inmiddels droog. De notitieblokjes kunnen in elkaar gezet worden. De meiden zijn trots op hun mooie werkje. Achterin de Uitvinderij kan je een doosje pakken om al je knutselwerkjes mee naar huis te nemen. We pakken alles in en dan is het echt tijd om te gaan.

Bij de uitgang mogen we onze entreesticker op de plakpaal plakken en dan zit ons avontuur bij de Spelerij er helaas op.

Praktische informatie

De Spelerij geeft op de site aan dat het geschikt is voor kinderen vanaf een jaar of 4. Ze zeggen: “Het park is geschikt als uw jongste kind 4 jaar oud is. Als het oudste kind 4 jaar is, kunt u beter nog even wachten”. 4 jaar lijkt ons nog wat jong, maar met de hulp van ouders lukt het zeker om hier een leuke middag te hebben. Voor kinderen vanaf 4 jaar betaal je 17 euro entree (prijspeil 2022). De openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. Kijk voor actuele openingstijden en meer informatie op de website van de Spelerij.

Ligging Spelerij

Ben jij al eens naar de Spelerij geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Gelderland te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is onderdeel van de campagne Groot Gelders Avontuur i.s.m. Gelderse Streken en Gezinopreis. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.