Waterfietsen in natuurgebied De Leemputten, dat is een echt avontuur

0
179
Tijd om terug te gaan.
Tijd om terug te gaan.

Tijdens haar Groot Gelders Avontuur in de Achterhoek gaat Saskia waterfietsen in natuurgebied De Leemputten. Vooraf heeft ze nog nooit van dit gebied hoort. Is het waterfietsen daar echt een avontuur en leuke met kinderen? Dat ontdek je in dit blog.

Natuurgebied De Leemputten

Natuurgebied De Leemputten ligt vlakbij Groenlo, tegen de Duitse grens aan. Tot 1975 werd in dit gebied leem opgegraven voor de steenfabriek in Groenlo. Natuurpark De Leemputten is ruim 30 hectare groot, waarvan een deel een recreatieve functie heeft. Je kan er niet alleen waterfietsen, maar ook wandelen. Sinds 2006 is Staatsbosbeheer de beheerder van het gebied en zij hebben een natuurpad van 3 km uitgezet. Daarnaast is het mogelijk om een wandeling van 7 km te doen waarbij je ook naar het Duitse Zwilbrocker Venn gaat, een gebied dat bekend is om de flamingo’s die hier in de zomer verblijven.

Voor ons deze keer geen wandeling, want wij gaan waterfietsen in natuurgebied De Leemputten.

Waterfietsen in natuurgebied De Leemputten

We parkeren onze auto op het onverharde pad dat naar de waterfietsverhuur leidt. We zitten al middenin de natuur en zien alleen de kiosk en veel groen. Pas als we voorbij de kiosk lopen komen we bij het water. Vrolijk geschilderde bordjes heten ons welkom en bij de steiger liggen gele waterfietsen te wachten. Er is een terras en een stukje verderop zien we ruimte om te spelen.

“Jullie komen vast waterfietsen” zegt de vriendelijke medewerkster. Dochter M. en zoon C. knikken enthousiast ja. M. is heel benieuwd of haar benen al lang genoeg zijn om te kunnen waterfietsen, net als C., maar hij beseft ook dat hij waarschijnlijk nog wat centimeters tekort komt. Als we bij onze waterfiets staan bedenkt hij iets anders: “Ik ga sturen!”. G. krijgt de andere fietsplek en ik ga voorop zitten.

Vrolijke bordjes bij het terras van De Leemputten.
Vrolijke bordjes bij het terras van De Leemputten.
Instappen maar!
Instappen maar!

Sturen en waterfietsen….

Met twee fietsers en een stuurman is het even zoeken naar een goede taakverdeling. We fietsen al snel bijna de bosjes in. “Jij moet sturen”, “Nee, jij moet niet zo hard trappen”. Zo, gezellig hoor… Maar dan krijgt iedereen zijn taak steeds beter onder de knie en varen we de kant op waar we heen willen.

Natuurlijk kiezen we niet de makkelijkste route. Nee hoor, we gaan direct door een smaller stukje. “Hier kan je helemaal niet langs” zeg ik nog. Maar de harde werkers van ons team vinden dat het wel kan. Ze hebben gelijk. Al moeten we allemaal bukken als we onder een boomstam doorgaan.

Dat waterfietsen in natuurgebied De Leemputten is zo wel echt avontuurlijk!

We waterfietsen in natuurgebied De Leemputten ook door dit soort smalle stukjes.
We waterfietsen in natuurgebied De Leemputten ook door dit soort smalle stukjes.
Bukken!
Bukken!
Oeps, tegenligger in zicht.
Oeps, tegenligger in zicht.

Rebus oplossen

We varen niet zomaar wat rondjes. Voordat we vertrokken hebben we een klembord met een papier gekregen. Verspreid door het natuurgebied zijn rebussen opgehangen. Deze moeten we oplossen en dan komt er een vraag te staan die we moeten beantwoorden.

Al snel zien we het eerste briefje hangen aan een bruggetje waar we onderdoor gaan. Varend lossen we snel de rebus op. Mijn taak is het om alle oplossingen op te schrijven. M. en C. houden van speurtochten en raadsels, dus dit is helemaal op hun lijf geschreven. De zoektocht naar de rebussen maakt het waterfietsen voor kinderen erg aantrekkelijk. Ook als ze nog geen rebussen kunnen oplossen, is het leuk om te zoeken naar de briefjes.

We varen tot heel dichtbij de kant om de rebus te lezen.
We varen tot heel dichtbij de kant om de rebus te lezen.

Zwanenfamilie

In het gebied zwemt een zwanenfamilie met jongen. We zijn vooraf gewaarschuwd dat de zwanen erg waaks zijn vanwege hun jongen. Als we de zwanen ontdekken en ze in dezelfde richting zwemmen, gaan wij een andere kant op. Later waterfietsen we een met een grote boog om ze heen. We voelen weinig voor een confrontatie met de zwanenfamilie. Ze zien er lief uit, maar dat zullen ze niet zijn als we te dichtbij komen…

Wat zien ze er aaibaar uit.
Wat zien ze er aaibaar uit.

Echt in de natuur

Tijdens het waterfietsen in natuurgebied De Leemputten merk je echt dat je midden in de natuur zit. Op het water zien we allerlei vogels zwemmen en boven ons hoofd vliegt eerst een reiger en later een roofvogel. Maar ook kleinere beestjes zien we op en in het water.

De Leemputten is geen strak aangelegde recreatieplas. Bomen die in het water zijn gevallen blijven liggen, dat is vast goed voor de natuur. Met het waterfietsen moeten we daarom goed opletten, want zeker op de smalle stukken varen we zo de omgevallen bomen in.

Het is erg leuk dat de waterfiets de enige manier is om dit gedeelte te verkennen. Omdat er maar 9 waterfietsen zijn, zal het er nooit te druk zijn.

Een uur waterfietsen is genoeg

Een uur waterfietsen is voor ons met kinderen genoeg. Als we terug zijn leggen we de waterfiets aan en lossen we op de vaste wal de laatste rebussen op. Daarna nog twee vragen beantwoorden en dan mogen de kinderen grabbelen.

We genieten na op het terras terwijl de zon alsnog even doorbreekt. “Dit vond ik echt heel leuk” vertelt M. en C. is het er helemaal mee eens. We gaan hier vast een keer terug komen en dan willen we het gebied wandelend gaan verkennen.

Tijd om terug te gaan.
Tijd om terug te gaan.
Grabbelen of gluren?
Grabbelen of gluren?

Handig om te weten over De Leemputten bij Groenlo

Bij De Leemputten zijn 9 waterfietsen te huur. Deze kan je het beste vooraf reserveren via de website van natuurgebied De Leemputten. Voor 4 personen betaal je 18 euro voor een uur. Een 5e persoon op de waterfiets kan mits dit een kind onder de 10 jaar is (prijspeil 2017).

De Leemputten is geopend op zondag en tijdens vakanties van 11 tot 17 uur. Het adres is: Zwolseveenseweg 4a, 7142 Groenlo/Eibergen.

Ga jij ook een keer waterfietsen in natuurgebied De Leemputten?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de Achterhoek te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is onderdeel van de campagne Groot Gelders Avontuur i.s.m. Gelderse Streken en Gezinopreis. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.