Het Bonnefantenmuseum in Maastricht: Leuk voor kinderen én ouders?

Ben je benieuwd of het Bonnefantenmuseum Maastricht met kinderen de moeite van bezoeken waard is? En of het aan de binnenkant net zo interessant is als aan de buitenkant? Annemiek gaat op een regenachtige zondag met haar gezin richting Maastricht om een bezoek te brengen aan dit modern ogende museum, gelegen aan de Maas in de wijk Ceramique. Lees mee en ontdek wat dit museum te bieden heeft aan jong en oud.

Bonnefantenmuseum Maastricht met kinderen

Vandaag staat een bezoek aan het Bonnefantenmuseum Maastricht met kinderen op het programma. Iedereen weet vast dat Maastricht de hoofdstad van Limburg is. En iedereen weet ook dat de stad bekend is om het Vrijthof, het Onze Lieve Vrouweplein, de Pietersberg met de mergelgrotten, André Rieu en de Vastelaovend (oftewel het Limburgse carnaval). Wij komen graag in Maastricht en weten er altijd een leuke dag van te maken. Dit keer staat een museumbezoek op het programma.

Als je de Maas via de Servaasbrug oversteekt en richting het Zuiden kijkt, kun je de typische kogelvormige toren van het Bonnefantenmuseum boven de bomen zien uitsteken. Wij willen die toren graag van binnen bekijken en gaan ontdekken wat er allemaal te zien is.

Welkom in het Bonnefantenmuseum Maastricht met kinderen
Welkom in het Bonnefantenmuseum in Maastricht

Het museum staat bekend om de karakteristieke toren
Het museum staat bekend om de karakteristieke toren
De grote trap is het centrum van dit museum
De grote trap is het centrum van dit museum
Kiekeboe! De vormgeving van het museum is heel modern met speelse doorkijkjes
Kiekeboe! De vormgeving van het museum is heel modern met speelse doorkijkjes

Speciale klopjacht voor jonge speurneuzen

Bij de ingang zie je meteen de brede, hoge trap die je naar de eerste en tweede verdieping brengt. Maar eerst moeten we rechtsaf om bij de balie onze Museumkaart te tonen. Lieke en Faas willen graag de speciale audiotour voor kinderen doen. Op de website hebben we gelezen dat er een Ministerie van Kloppende zaken is en dat ministerie moet een aantal zaken oplossen. De Klopjacht, zoals de audiotour heet, leidt je langs enkele zalen van het museum. De kinderen krijgen een plastic tasje met daarin een speciale krant, een mini-vergrootglas en een plaksnor (zodat ze er uitzien als een échte detective). Dan hangen we de jassen op en gaan via de trap naar de eerste verdieping, op zoek naar zaken die (nog) niet kloppen.

Met audiotour in de ene hand en het vergrootglas in de andere hand gaan de jonge inspecteurs op onderzoek uit. De plaksnor blijft in het tasje, daar voelen ze zich iets te oud voor. Het is even zoeken waar de speciale kastjes te vinden zijn die de audiotour activeren. De plattegrond is niet héél duidelijk en mist bijvoorbeeld de nummers van de zalen. Lieke en Faas laten zich echter niet ontmoedigen en zodra het eerste kastje gevonden is, hebben we geen kind meer aan ze.

Met de audiotour bij de hand gaan we op weg naar de eerste verdieping
Met de audiotour bij de hand gaan we op weg naar de eerste verdieping

Dwalen door allerhande zalen in het Bonnefantenmuseum

De kinderen lopen door een zaal met allerhande zilveren voorwerpen. De zaal is vrij donker, het zilver echter mooi verlicht. Wij hebben geen audiotour en lezen daarom de teksten op de muren en bordjes. Vrij snel hebben we een beeld van wat er te zien is en willen daarom doorlopen naar de volgende zaal. Direct worden we teruggefloten door de inspecteurs. Ze zijn nog niet klaar en of we willen wachten. We observeren onze kinderen en zien ze steeds lachen en gericht naar bepaalde voorwerpen kijken.

Bij het wisselen van zaal vertelt Lieke dat er een vrouw en een meneer met grappige stemmen vertellen over de voorwerpen en vervolgens vragen stellen. Ze moet goed luisteren en goed kijken en dan met de knopjes op het audiotour-apparaatje het antwoord geven. Meer wil ze niet vertellen, want ze speurt met haar ogen naar het volgende kastje tegen de muur. Faas is haar voor en wijst de weg.

De tour brengt ons naar zalen met veelal oude kunstvoorwerpen. Eerst het zilver, daarna houten religieuze beelden en sculpturen en schilderijen uit de Middeleeuwen. Voor ons ouders is er weinig herkenning, geen bekende kunstenaars, geen beroemde werken. We zijn vrij snel uitgekeken op de (voor ons veertigers) wat oubollige collectie. De kinderen daarentegen nemen alle tijd om de tour te volgen. Als we voorzichtig vragen of het een optie is één vraag over te slaan kijken ze ons verbaasd aan? Overslaan? Nee joh, het is hartstikke leuk!

Faas onderzoekt met zijn mini-vergrootglas de oude voorwerpen in de vitrine
Faas onderzoekt met zijn mini-vergrootglas de oude voorwerpen in de vitrine
Door de audiotour komt Lieke van alles te weten over het schilderij en de persoon die het maakte
Door de audiotour komt Lieke van alles te weten over het schilderij en de persoon die het maakte
Geconcentreerd kijken en luisteren
Geconcentreerd kijken en luisteren
Ook hier wordt aandachtig geluisterd naar de verhalen van de audiotour
Ook hier wordt aandachtig geluisterd naar de verhalen van de audiotour
En soms kun je ook even relaxen tijdens het luisteren
En soms kun je ook even relaxen tijdens het luisteren

Schilderen met vuurwerk, hoe verzin je het!

Op de tweede verdieping nemen we een kijkje in de kogelvormige toren en vervolgen we de audiotour. Er is een tijdelijke expositie van een Chinese kunstenaar die onder andere gebruik maakt van buskruit en vuurwerk bij het maken van zijn werk.  Je kunt een (Engelstalige) film bekijken over hoe hij zijn techniek verder ontwikkeld heeft. Deze verdieping lijkt iets overzichtelijker en is ook veel lichter van opzet. De kinderen vragen niet meer of we willen wachten en zodoende lopen we allemaal in ons eigen tempo door de zalen. Er zijn enkele enorme doeken te bewonderen die werkelijk prachtige vuurwerk-effecten laten zien. Ook hier is voor mensen zonder audiotour allerhande informatie beschikbaar in de vorm van teksten op de muur.

Dit grote schilderij is gemaakt met hulp van vuurwerk
Dit grote schilderij is gemaakt met hulp van vuurwerk

Lieke en Faas nemen hun tijd en zijn zichtbaar geïnteresseerd. Als we informeren naar hun ervaringen zijn ze enthousiast. Vooral één van de karakters die de vragen stelt is erg grappig. Na het luisteren naar het laatste deel, willen ze graag verder kijken in het Bonnefantenmuseum. Via een metalen trap kun je naar de derde etage, maar dat bewaren we voor een volgend bezoek. Eerlijk gezegd zijn wij ouders-zonder-tour wel klaar met kijken. Ons tempo zou hoger hebben gelegen omdat een groot deel van de collectie niet bij onze interesses past. Bijzonder eigenlijk, dat je kinderen een ‘volwassen’ museum interessanter vinden dan hun ouders. We lachen erom en besluiten nog even in de museumwinkel te gaan kijken.

Praktische informatie

Het Bonnefantenmuseum is gratis toegankelijk voor mensen met een Museumkaart. Zonder Museumkaart kost een bezoek 11 euro voor volwassenen. Kinderen tot 18 jaar bezoeken het museum gratis. Een audiotour kost voor kinderen én volwassenen 2 euro. Voor kinderen van 4 tot 7 jaar is er een gratis Kunst Kijk Doe Boekje beschikbaar, vol met leuke opdrachtjes en een stickervel.

In de kerstvakantie van 2016 wordt een speciale vuurwerk-workshop georganiseerd voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Deze workshop kost 5 euro p.p. Je dient je vooraf aan te melden via de website.

Het Bonnefantenmuseum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. Met feestdagen bestaat de kans dat het museum gesloten is. Kijk daarom vooraf op de website voor de actuele openingstijden.

Parkeren kan in de parkeergarage direct naast het museum. Let op: deze garage is niet geschikt voor mensen die geen trap kunnen lopen; er is geen lift aanwezig. Parkeren kan ook bij het Centre Ceramique of op een betaalde parkeerplaats in de straten in de  directe omgeving van het museum.

Is Maastricht voor jou te ver weg voor een dagje? Denk dan eens aan een stedentrip Maastricht met kinderen en overnacht bijvoorbeeld bij Stayokay Maastricht. Blogger Fieke heeft met beide goede ervaringen.

Ben jij al eens naar het Bonnefantenmuseum Maastricht met kinderen geweest? Wat denk je, zou dit museum bij jullie gezin passen?

Meer lezen

Wil jij graag met je kind(eren) naar een museum? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelKidsErOpUit event #1: nieuwjaarswandeling!
Volgend artikelBijzondere accommodatie in Frankrijk: vakantiepark Defiplanet
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.