Gouda met kinderen: een oer-Hollandse stedentrip

Een weekend op pad in Gouda met kinderen, betekent een weekend vol oer-Hollandse activiteiten. Blogger Iris D. ging op pad in Gouda en ontdekte dat dit een hele leuke stad is voor een citytrip met kinderen met volop oer-Hollandse actviteiten.

Gouda met kinderen

Gouda staat bekend om zijn kazen en kaarsen, maar wat heeft deze stad nog meer te bieden voor een dagje weg? We hebben jarenlang vlakbij deze stad gewoond. Toen kwamen we er af en toe om te winkelen. Dit weekend gaan we ontdekken wat voor andere activiteiten en bezienswaardigheden Gouda te bieden heeft. Niet voor niets komen vele toeristen een bezoekje brengen aan deze oer-Hollandse stad.

gouda met kinderen08
Het kenmerkende stadhuis van Gouda met zijn rood-witte luiken siert het centrum van de stad.

Oude binnenstad

De binnenstad van Gouda is ontzettend mooi, met volop authentieke huizen en gebouwen. Het centrale punt in de stad is de Grote Markt, waar het beroemde stadhuis van Gouda met de rood-witte luiken staat. De Goudse Waag grenst ook aan de markt. Hier werden vroeger de kazen gewogen. Tegenwoordig huisvest het een museum waar je je kunt verdiepen in het proces van kaas maken.

De klein straatjes rondom de Grote Markt lenen zich perfect om door te slenteren. Er zijn leuke winkeltjes en boetiekjes te vinden. Minstens even mooi zijn de klassieke huizen, bruggen en oude gebouwen. Het is heerlijk rondstruinen en je komt langs genoeg winkels met lekkernijen.

De St. Janskerk, de langste kerk van Nederland, is ook een aanrader om een bezoek te brengen. Binnen staat een maquette van de kerk. De beroemde, grote glas-in-lood ramen zijn heel erg mooi.

Wil je echt alle mooie plekjes van Gouda met je kinderen ontdekken? Haal dan bij de VVV op de Grote Markt een gratis speurtocht die je langs alle mooie plekjes van de stad voert.

gouda met kinderen07
In de St. Janskerk staat een mooie maquette van de grootste kerk van Nederland.
gouda met kinderen18
Een van de vele oude straatjes in de binnenstad van Gouda.

Siroopwafelfabriek

Bezoek je Gouda met kinderen, ga dan vooral naar de siroopwafelfabriek. Deze bevindt zich op de Grote Markt, midden in de stad. Van buiten is het een gewone winkel in een oud pand, waar de originele siroopwafels verkocht worden. Maar als je door het gordijn achter in de winkel loopt begin je aan een heuse siroopwafelexperience.

We nemen plaats aan de lange tafel achter het gordijn en vragen ons af waarom het niet gewoon stroopwafels heten. Daar komen we achter tijdens een film, die zich rondom ons afspeelt. Over de oude bakker Kamphuisen en zijn geheime recept voor de siroop (en dat is dus iets anders dan stroop). Hoe hij zo beroemd is geworden dat hij zelfs het predikaat Koninklijk kreeg.

Na deze film mogen we met de dame die ons begeleiden de fabriek in. Eerst krijgen we allemaal een hoofdnetje op en dan stappen we zowaar echt een mini-fabriek in. De kinderen worden meteen betrokken bij het proces. In een groot hamsterrad moeten ze de mixer aan de gang krijgen die het deeg klaar maakt.

Daarna mogen we zelf proeven welke siroop nu het lekkerst is en of we de echte Kamphuissiroop kunnen herkennen. Dat is smullen natuurlijk! Een medewerker laat de kinderen dichterbij komen en vertelt precies wat de machines doen. Er staat maar één machine, dus je kunt heel goed zien wat er gebeurt.

Als we het hele proces doorlopen hebben komen we boven bij de kluis, waar het geheime recept in ligt. Degene die de kluis open krijgt, verdient een pakje siroopwafels. Met een glijbaan kan iedereen omlaag glijden, waar de bakker voor iedereen een overheerlijke siroopwafel klaarmaakt.

Een bezoek aan de siroopwafelfabriek kost 8,95 euro per persoon. Kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Je kunt ook een familieticket kopen voor 2 volwassenen en minimaal 2 kinderen. Er kunnen op dit ticket tot 8 personen naar binnen. Dit ticket kost 29,95 euro (prijspeil 2019). Een bezoekje duurt ongeveer een uur.

gouda met kinderen01
Hoe worden siroopwafels eigenlijk gemaakt?
gouda met kinderen03
Voor kleine koekjes is geen enorme fabriek nodig, dus we kunnen alles goed zien.
gouda met kinderen04
In Gouda met kinderen moet je natuurlijk wel ontdekken hoe siroopwafels gemaakt worden.
gouda met kinderen05
Het oude recept wordt bewaard in een kluis.
gouda met kinderen06
Een siroopwafel eten is natuurlijk het allerleukste gedeelte van het bezoek aan de fabriek.

Museum Gouda

Dit museum ligt aan een van de grachten in de binnenstad van Gouda, in het voormalige Catharina Gasthuis. Museum Gouda laat de geschiedenis van de historische stad Gouda zien. Voornamelijk door schilderkunst, maar ook door voorwerpen van vroeger.

Bij binnenkomst krijgen de kinderen een ontdekkoffer. Dit is echt van meerwaarde om een bezoek aan dit museum met kinderen te laten slagen, zal later blijken. Kunst en kinderen is vaak best een moeilijke combinatie. De ontdekkoffer stuurt kinderen op pad met gerichte kijk- en doevragen over diverse museumstukken.

Onze zoon vindt de vraag over stillevens het leukste. Daar mag hij met de spullen die er liggen zelf een stilleven samenstellen. Onze dochter vindt de vraag bij de verzameling spullen van vroeger het leukst. Eerst loopt ze rond en dan neemt ze een voorwerp in gedachten. Ze beschrijft dat aan ons en wij moeten dat voorwerp dan gaan zoeken. Zelf vinden we de opdracht bij een schilderij met oude stadswachten er op het leukst: er staan tekstwolkjes bij en daarbij mogen we een verhaal bedenken.

De opdrachten zijn heel divers en zorgen voor leuke gesprekken tussen onze kinderen en ons als ouders. Het is leuk om zo op een toegankelijke manier met je kind over kunst te praten. Bij elke opdracht verdienen ze letters en met het geheime woord verdienen ze een diploma. Na een uur lopen ze daar trots mee naar buiten.

Hoewel Museum Gouda misschien niet het eerste is waar je aan denkt, is het wel een leuke introductie in de kunstwereld. Een ticket kost 11 euro voor volwassenen en voor kinderen vanaf 5 jaar 4 euro (prijspeil 2019). Je bent ongeveer een uur binnen als je de ontdekkoffer gebruikt. Deze is gratis af te halen bij de kassa.

gouda met kinderen12
Museum Gouda: kunst ontdekken met kinderen.
gouda met kinderen13
Bekijken wat er allemaal in de ontdekkoffer van het museum zit.
gouda met kinderen14
Zelf een stilleven maken en op de foto zetten.
gouda met kinderen15
Maquette van de oude stad Gouda: waar zou jij willen wonen?
gouda met kinderen16
Op zoek naar de geheimen van schilderijen in de oude kerk.

Play Today LEGOstore

In een van de winkelstraten van Gouda is de Play Today LEGOstore te vinden. Ben je in Gouda met kinderen ga hier dan zeker naar binnen. Dit is een winkel waar wij al veel vaker zijn geweest, maar een bezoek blijft leuk. De winkel is de grootste retailer van Nederland. Je kunt er heel veel sets kopen, maar ook bijvoorbeeld losse steentjes.

Binnen in de winkel staan altijd minimaal 3 grote bouwwerken die je kunt bekijken, die gebouwd zijn door medewerkers of resultaat zijn van een bouwwedstrijd. Nu wij er zijn staat het zwerkbalstadion van Harry Potter nagebouwd met daar omheen allerlei andere Harry Potter dingen. Ook is er een festival nagebouwd met een feestende menigte, echt te gek.

Maar mijn kinderen weten al precies waar ze heen willen. Ze rennen naar achter in de winkel, waar een hele ruimte ingericht is om te bouwen. Voor iedereen die wil en hoe lang je maar wilt. Er ligt een tafel vol LEGO, een tafel met Duplo, Hubelino en een Duplotreinbaan. Ook is er een soort schans waar je zelfgebouwde voertuigen af kunt laten racen. Er wordt naar hartelust gebouwd. Tot slot zet onze oudste haar naam nog even op de LEGOmuur.

Voor we vertrekken mogen ze allebei nog een eigen LEGOfiguurtje maken. Dit kost 1 euro. Waarbij je zelf een hoofdje, lijfje, benen en accessoire mag kiezen. Wat een feest. Trots gaan ze met een zeemeermin en een politie-agent de deur uit.

Dit is gewoon een winkel, dus je hoeft er geen entree te betalen. Houd wel rekening met drukte! En hoe lang je er bent…… Geen idee, als het aan onze kinderen ligt is dit de enige winkel waar wij naar toe gaan in elk geval.

gouda met kinderen10
Wat is er nu leuker dan lekker bouwen met LEGO tijdens een bezoek aan een stad?
gouda met kinderen32
Je naam op de muur van de Play Today LEGOstore achterlaten: in LEGOsteentjes natuurlijk.
gouda met kinderen31
Als je met kinderen in Gouda bent laat ze dan zeker een LEGOpoppetje voor zichzelf ontwerpen.

Jurassic Golf

Een klein stukje buiten Gouda vind je het Dino Experience Park. Dit park bestaat uit een dinopark, waar je heel veel levensechte dino’s kunt bekijken. Maar ook lekker actief kunt zijn: goud zoeken, springen op dino springkussens, dino skeletten opgraven. Daarnaast is er Jurassic Gofl. Hier kun je samen met je kinderen een leuk midgetgolfparcours lopen, maar kom je onderweg ook nog eens levensgrote dino’s tegen. Dit park voelt alsof je echt in het dinotijdperk bent beland. Er zijn rotsen, watervallen, trekvlotten om het parcours af te leggen. Bloggers Lineke en Iris ging met hun kinderen naar het Dino Experience Park in Gouda en schreven er deze blog over.