Uit eten met kinderen in Gouda bij Kruim

Hou je van lekker eten en doe je dat graag met je kinderen? Dan is Gouda the place to be. Blogger Iris ontdekte dat uit eten met kinderen in Gouda goed kan bij Kruim, de voormalige chocoladefabriek waar nu ook een bibliotheek te vinden is. Lezen en eten, een prima combinatie.

Uit eten met kinderen in Gouda bij Kruim

In het voormalige pand van het stadskantoor in de binnenstad van Gouda zit al een tijdje de Chocoladefabriek. De naam is wat misleidend, want in het pand zit ondermeer de bibliotheek en het streekarchief. Maar het herbergt ook Kruim, een bijzonder restaurant. Samen met een vriendin en onze jonge tienerdochters gaan we proeven wat voor lekkers er op de kaart staat.

Uit eten met kinderen in Gouda bij Kruim in de oude Chocoladefabriek.
Uit eten met kinderen in Gouda bij Kruim in de oude Chocoladefabriek.

Van chocoladefabriek via stadskantoor naar Kruim

Gouda is trots op haar geschiedenis. ‘Chocoladefabriek’, prijkt er op de gevel van het grote pand waar we aankomen. Inderdaad, in de jaren zeventig zat hier een chocoladefabriek. Die moest al snel plaatsmaken voor het stadskantoor. De stoere industriële look bleef gelukkig bewaard en is ook in de nieuwe situatie goed te zien. Behalve stoer, heeft Kruim ook een gezellige sfeer.

Wat Kruim bijzonder maakt, is de ligging centraal in de bibliotheek. De bieb wordt bij het restaurant getrokken en andersom. Rond de tafeltjes staan de rekken met tijdschriften die je mag gebruiken. Je kunt zo langs alle boeken lopen en pakken wat je wil lezen. De meiden laten zich dit geen tweede keer zeggen en lopen direct de bieb in. “Ik ga even tussen de Tina’s kijken!”, roept dochter E. (bijna 11) enthousiast. Vriendinnetje E. (11) bladert door wat paardenbladen.

Even een boekje uitzoeken in de hippe bieb voor bij de lunch.
Even een boekje uitzoeken in de hippe bieb voor bij de lunch.

Blije boeken wurmpjes lunchen bij Kruim

Intussen bestuderen de moeders de kaart. Er staan heerlijke lunchgerechten op de kaart, met allemaal biologische en zelfgemaakte producten. De smoothies en verse sappen klinken ook heerlijk. We kiezen alle vier een lekker broodje van de kaart en een sapje of een smoothie. Na de bestelling duiken de meiden terug tussen de boeken. De boekenwurmpjes zijn hier helemaal blij.

Kruim in de bieb geïntegreerd.
Kruim in de bieb geïntegreerd.

Onze broodjes en sapjes worden gebracht en smaken heerlijk. Het brood is ook lekker stevig en knapperig. Zo knapperig, dat E. spontaan bij de eerste hap haar losse kies verliest! Gelukkig kan ze daarna beter verder eten. Mijn bestelling, de special, smaakt goed, maar is erg weinig. Slechts een dun sneetje brood, terwijl alle andere bestellingen bestaan uit meerdere dikke sneden. Bij navraag biedt de vriendelijke serveerster aan om nog een plak te brengen. Netjes opgelost. We nemen nog een sapje en gaan afrekenen.

In het winkeltje is allerlei lekkers te koop.
In het winkeltje is allerlei lekkers te koop.

Kinderen die springen

Bij het afrekenen komen we bij het winkeltje van Kruim. De stukken chocola roepen hard naar ons en ook de taartjes zien er overheerlijk uit. We weten de verleiding te weerstaan, dit keer. De meisjes zijn inmiddels gaan spelen op de grote trap naar de bovenverdieping. Er staat een bordje op de trap: ‘Kinderen die springen, worden verkocht aan het circus’. Gelukkig komen we, met kinderen, weer allemaal veilig buiten.

 We zijn het unaniem eens: we gaan hier zeker vaker eten. De combinatie van de boeken, de ongedwongen sfeer en het lekkere eten maakt dit een fijn lunchadres. Maar ook voor een warme maaltijd kun je hier terecht. Uit eten in Gouda kun je prima bij Kruim.

Praktisch

Kijk op de website van Kruim wat er op de menukaart staat. De ligging van Kruim is ideaal om een dagje Gouda te bezoeken. Bij de brug naar het centrum en aan het grote parkeerterrein Klein Amerika. Een aanrader.

Nog even spelen op de trap.
Nog even spelen op de trap.

Ga jij wel eens uit eten met je kinderen? Heb je tips voor ons?

Meer lezen

Op zoek naar meer plekken waar je van eten kan genieten met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelJuice Festival Newcastle: een pareltje van een familiefestival
Volgend artikelGetest: met een Greenwheels auto eropuit
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.