Wandeling met kinderen door Paleispark van Paleis Het Loo

Zin in een fijne wandeling met kinderen? Breng dan, net als blogger Maartje en aanhang, een bezoek aan het Paleispark naast Paleis Het Loo in het Kroondomein. Anders dan je misschien verwacht bij het woord ‘park’, is dit een uitgestrekt bosgebied. Een wandeling door de prachtige Veluwse bossen met een koninklijk tintje.

Wandeling met kinderen door het Paleispark van Paleis Het Loo

Vooral in de herfst doen we het graag: een wandeling door het Paleispark van Paleis Het Loo met kinderen. Meestal maken we het ons gemakkelijk en pakken we de auto. Het is deze keer zo’n mooie dag dat we de fiets nemen.

Je kunt op verschillende plekken de Kroondomeinen in. Wij nemen een andere ingang dan de hoofdingang. Ongeveer 200 meter fietsen we verder de Amersfoortseweg op. Ter hoogte van de Pijnboomlaan slaan we rechtsaf een bosweg in. Als we die afrijden, komen we op een parkeerplaats en bij de entree. We zetten de fiets neer en betalen 2 euro entree per persoon. Dit doen we bij een automaat, er is geen bemande kassa. Met de auto is dit overigens ook een handige plek, je betaalt er geen parkeerkosten.

We nemen een ingang op 200 meter van de hoofdingang van Paleis het Loo. Zo sta je direct in het bos.
We nemen een ingang op 200 meter van de hoofdingang van Paleis Het Loo. Zo sta je direct in het bos.
In het Paleispark van Paleis het Loo in Apeldoorn kun zelf op pad gaan of een uitgestippelde route kiezen (van 1,5 t/m 13 km).
In het Paleispark van Paleis Het Loo in Apeldoorn kun zelf op pad gaan of een uitgestippelde route kiezen (van 2 t/m 13,5 km).

Het Paleispark: een uitgestrekt wandelgebied

Het Paleispark ligt tegen Paleis Het Loo aan en diende vroeger als park om te ontspannen voor de leden van de koninklijke familie en hun gasten. Het is een groot gebied, wel 650 hectare. Je vindt er bos, heide, vijvers, een hertenkamp en verschillende andere bezienswaardigheden. Denk daarbij aan verstopte bankjes, een theepaviljoen, de Koningslaan, bruggetjes over sprengen, gebouwen die vroeger (en soms nu nog) een functie hadden voor de koninklijke familie. Je voelt aan alles dat het niet zomaar een bos is, maar een koninklijk bos.

Er zijn verschillende wandelroutes: 2, 5, 7, 8 en 13,5 kilometer. Voor ieder wat wils dus. En best bijzonder, er zijn speciale routes die met een rolstoel goed te begaan zijn.

Over de Koningslaan van het Paleispark naar de herten.
Over de Koningslaan van het Paleispark naar de herten.
Herten kijken in het bos blijft leuk voor kinderen.
Herten kijken in het bos blijft leuk voor kinderen.

Herten, herfstbomen en verrassende plekjes in het Paleispark

Wij volgen deze keer geen route maar pikken zelf highlights uit. Inmiddels weten we wat leuk is om te zien en er is genoeg afwisseling zodat het de jongens ook niet verveelt. Hertjes it is! Bijzonder aan het Paleispark is dat je bij het hertenkamp gewoon tussen de herten door kunt lopen. Jilles en Mats vinden het erg leuk. Hele verhalen over geweien, baby-hertjes en vader-herten. Ook al zijn ze er een paar keer geweest, het blijft bijzonder.

Daarna lopen we terug naar de Koningslaan en slaan halverwege een bospad in. De jongens rennen vooruit en ontdekken paddenstoelen, een verstopt bankje langs een spreng en ‘Willemstempel’. Jilles checkt even de echo-mogelijkheden in de tempel. Lijkt ons minder gepast, dus snel weer verder.