Safarischip De Blauwe Bever en een wandeltocht door natuurgebied de Blauwe Kamer

0
249

De Blauwe Bever is een safarischip dat vaart over de Lek en de Nederrijn. Tijdens iedere vaart is er een excursie aan wal. De vaartochten hebben verschillende thema’s en er zijn ook speciale kindervaarten. De kinderen van blogger Mieke stappen op bij een ‘gewone’ vaart langs de oevers van de Rijn, met een wandeling door natuurgebied de Blauwe Kamer.

Is De Blauwe Bever leuk als het regent?

De vaartochten van De Blauwe Bever zijn populair en daarom hebben we al in juli geboekt voor een excursie in september. Onzekere factor bij een vroegboeking is het weer. Bij aankomst op de parkeerplaats in Elst (Utrecht) schijnt de zon nog, maar als we net wegvaren begint het flink te regenen. Toch beleven we een mooie middag aan boord van De Blauwe Bever en in natuurgebied De Blauwe Kamer.

Vanaf de parkeerplaats zien we De Blauwe Bever liggen, het dak komt net boven de begroeiig uit.
Vanaf de parkeerplaats zien we De Blauwe Bever liggen, het witte dak komt net boven het groen uit.

De Blauwe Bever is nu een ontdek-schip

De Blauwe Bever was ooit een Oost-Duits patrouilleschip. Groot genoeg voor circa 50 passagiers en hoog genoeg om over de kades (zomerdijken) te kijken. Een beetje spartaans, open dek, spudpalen om te ankeren en een grote loopplank om de excursie op de oever voort te zetten. De romp is zo aangepast, dat het makkelijk overal kan aanmeren.

De Blauwe Bever is eigendom van Stichting Rijnoevervaarten en heeft als doel dat veel mensen het rivierlandschap en de daarbij behorende natuur gaan ontdekken.

Door de platte romp dan De Blauwe Bever bijna overal langs de oevers aanmeren. De passagiers gaan dan aan wal voor een natuurexcursie.
Door de platte romp kan De Blauwe Bever bijna overal langs de oevers aanmeren. De passagiers kunnen dan aan wal voor een natuurexcursie.

De Blauwe Bever is kindvriendelijk

Hoewel we niet aan een speciale kindervaart meedoen, is een vaartocht met De Blauwe Bever geschikt voor kinderen. Er zijn ruim voldoende zwemvesten aanwezig, die verplicht zijn voor alle kinderen. Ook al heb je zwemdiploma’s, de rivier blijft gevaarlijk.

In een grote kist liggen veel verrekijkers. Deze worden uitgeleend tijdens de excursies. Ook handig: het safarischip heeft wc’s aan boord. En er is een kleine kantine voor drankjes en snacks. En waar ook poncho’s worden verkocht. Deze gaan als warme broodjes over de toonbank voor aanvang van de wandeltocht door de Blauwe Kamer.

De trap naar beneden is voorzien van handgrepen. De Blauwe Bever is niet geschikt voor kinderwagens.

Uit een grote kist mogen verrekijkers gepakt worden.
De trap is voorzien van handgrepen aan de wand.
De trap is voorzien van handgrepen aan de wand.
Voor wie de regen wil ontvluchten, is ook benedendeks genoeg ruimte.

Wandeling met gids langs de rivieroever

Tijdens iedere vaart met De Blauwe Bever is een tocht langs de rivieroever inbegrepen. Bij onze excursie meren we aan bij natuurgebied de Blauwe Kamer tussen Wageningen en Rhenen. Een gids van De Blauwe Bever gaat mee aan wal en neemt de opvarenden mee aan land. Het is natuurlijk geen verplichting dus enkelen blijven aan boord. 

 

Vanaf het plateau met verrekijkers in de Blauwe Kamer.
In de verte zien we wilde paarden staan.
In het informatiecentrum krijgen we uitleg over het ontstaan van de Blauwe Kamer.
De gids tijdens de wandeling is ook onze gids aan boord van de Blauwe Bever.
De gids tijdens de wandeling is ook een vrijwilliger van De Blauwe Bever.

Praktische informatie

De rivieroevertochten en themavaarten – waaronder vaarten speciaal voor kinderen – zijn jaarlijks van april tot en met oktober. De Blauwe Bever vaart altijd over de Nederrijn en Lek, maar heeft verschillende vertreklocaties en diverse bestemmingen. Er zijn ook vaarten speciaal voor kinderen.

Kijk voor alle informatie en reserveren op de website van Stichting Rijnoevervaarten.

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen in een frisse neus halen met je kinderen? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.