Wandelen in het Nationaal Park de Hoge Veluwe met kinderen

2
235

De paden op, de lanen in. Of het bos in. Waar je ook naartoe gaat, wandelen met kinderen is leuk en gezond.  Bijvoorbeeld in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Blogger Jolinda testte een van de wandelroutes, lees je mee?

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wildsporenwandeling

Als je favoriete wandelmaatje er niet is, dan moet je maar genoegen nemen met een vervanger. Zoonlief heeft het al helemaal bedacht, in plaats van papa, die met een vriend aan het hiken is in Schotland, moet mama mee het bos in. En niet zomaar een bos, nee, de wandeltocht moet gaan door de bossen van zijn favoriete plek, Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het liefst zonder zijn zussen. Hij wil eens lekker door kunnen lopen met mij alleen.

Ik surf naar de site van De Hoge Veluwe om een leuke wandeling uit te kiezen. Er zijn drie themawandelingen die je gratis kunt downloaden van de site. We gaan voor de wildsporenwandeling van 8 kilometer. Eerst nog even de zussen wegbrengen naar opa en oma, wandelschoenen aan en gaan!

Educatief

We vertrekken vanaf het bezoekerscentrum, waar je de auto kunt parkeren op een ruime parkeerplaats. De route is niet geschikt voor kinderwagens, maar wel voor jongens met veel energie. Genoeg mogelijkheden namelijk om te klauteren, springen en rennen.

Het begin van de route gaat door een bos met veel dennenappels.
Het begin van de route gaat door een bos met veel dennenappels.

Het printje van de wandeling moet ik meteen afstaan. Nieuwsgierig leest mijn zoon het eerste gedeelte van de beschrijving. ‘Tijdens de wandeling vindt u misschien nog wel vraatresten van afgekloven dennenappels’. We speuren de grond af en jawel, we zien het werk van de eekhoorns. ‘Mam, een eekhoorn kan wel 140 dennenappels eten per dag!’ Zo steken we tijdens het wandelen ook nog wat op.

In de beschrijving worden leuke wetenswaardigheden gedeeld over de gebieden waar je langskomt. Welke dieren leven waar, en wat eten ze. Ook als je, zoals wij, helaas geen echte wild dieren tegenkomt, is de wandeling daardoor toch spannend en leerzaam.

Tip: collega-blogger Antonette heeft een blog gemaakt over de mooiste plekken op de Veluwe, aanrader om te lezen!

Voordeel van wandelen in de herfst, mooie paddestoelen.
Voordeel van wandelen in de herfst, mooie paddestoelen.

Afwisselend

Nadat we door het Zwarte Bos zijn gelopen, verandert het landschap. De route is afwisselend, mede door de gedeelten over kleine heuvels. Om die reden uitermate geschikt om met kinderen te doen. Mijn ervaring leert dat kinderen niet zo van vlak houden.  We pauzeren bij een mooi uitzichtpunt. Uiteraard moet er even in een boom geklauterd worden.

Genieten van het uitzicht.
Genieten van het uitzicht.
De wind heeft deze boom goed aangetast.
De wind heeft deze boom goed aangetast.

Jachthuis Sint Hubertus

De wandeling voert ons ook nog langs Sint Hubertus. Wij zijn daar al vaker geweest, maar dit zou een prima tussenstop kunnen zijn. Neem plaats op de picknickbanken en geniet van het mooie uitzicht. Er zijn ook speciale familierondleidingen, voor nu houden we het bij een paar leuke foto’s met het slot als decor.

HogeVeluwe-wandelen-met-kinderen6-1

Museonder

De route eindigt weer bij het startpunt, het bezoekerscentrum. Als je voor het eerst op De Hoge Veluwe bent, sla dan het Museonder niet over! Leuk om voor of na de wandeling letterlijk een kijkje onder de grond te nemen. Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je mee, steeds dieper en dieper de bodem in. Onderweg is er van alles te ontdekken.

Wij slaan het Museonder deze keer over en gaan voor een snel rondje door de speeltuin bij restaurant de Koperen Kop. Waar de warme chocolademelk na zo’n heerlijke middag buiten in de natuur prima smaakt!

Praktisch

Wandelen in het Nationaal Park De Hoge Veluwe met kinderen kan op een heleboel manieren. Je kunt lukraak op pad gaan en wel zien waar je uitkomt. Of je loopt een paaltjesroute die je aan de hand van gekleurde paaltjes kunt volgen. Bij de kassa is een wandelkaart te koop (a 2,50 euro). Er zijn ook lange-afstandsroutes, GPS-routes en themawandelingen, waarvan wij er dus 1 hebben gelopen.

Entreeprijzen park:

  • 8,80 euro voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar.
  • 4,40 euro voor kinderen van 6 tot 12 jaar, 0 tot 6 is gratis!
  • Voor het meenemen van een auto of motor in het Park koop je een dagkaart voor 6,25 euro. Je kunt ook parkeren bij een van de ingangen van het park (Otterlo, Schaarsbergen en Hoenderlo), dit kost 3 euro.
  • Familierondleiding Jachthuis Sint Hubertus duurt 45 minuten en kost 4 euro voor volwassenen en 2 euro per kind (exclusief entree voor het Park).  Elke zondag in januari, maart, april, juni, september en november.
  • Het is ook mogelijk een abonnement op het park te nemen, een zogenaamde beschermkaart. Kosten voor Volwassene: 36,70 euro, volwassene met auto 62 euro, kinderen 6 t/m 12 jaar 18,60 euro.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke tips voor fijne wandelingen met je kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.