Radio Kootwijk, wandelen en het zendgebouw bezoeken

Radio Kootwijk is een prachtig gebied om te wandelen en je kunt er het bekende zendgebouw bezoeken. Blogger Kirsten vertelt uitgebreid wat er met kinderen allemaal te doen en te beleven is.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Radio Kootwijk, wandelen en het zendgebouw bezoeken

Diep verscholen in de natuur rondom de Veluwse stad Apeldoorn staat een echte parel, een exclusieve diamant. Een plek waar verliefd worden op de natuur, de ambiance en de architectuur de enige optie is. Die plek, dat is het zendgebouw van Radio Kootwijk en het natuurgebied eromheen.

Zendgebouw Radio Kootwijk is een fotogenieke locatie

Al lang geleden werd ikzelf verliefd op het zendgebouw van Radio Kootwijk. Het is bizar mooi en fotogeniek, een architectonisch hoogstandje en het heeft gewoon iets magisch. Niet voor niets hebben Erwin en ik deze plek gekozen om onze trouwfoto’s te maken. Eerst met de hele familie picknicken bij het wachtershuisje bij de poort en vervolgens op de foto met het zendgebouw en de prachtige natuur als decor. En kijk zelf maar, zijn het geen plaatjes?!

Verlief op Radio Kootwijk en op elkaar.
Verlief op Radio Kootwijk en op elkaar.
Wat een rijkdom en dat in deze mooie omgeving.
Wat een rijkdom en dat in deze mooie omgeving.

Geschiedenis van Radio Kootwijk

Het zendgebouw van Radio Kootwijk is gebouwd in 1918 om contact te kunnen leggen met het zendstation in Bandoeng, op het Nederlands-Indische eiland Java. Het omliggende dorp Radio Kootwijk werd destijds gebouwd voor de medewerkers van het Veluwse zendstation. Het gebouw, ook wel Gebouw A genoemd, is ontworpen door architect Julius Luthmann en werd in 1923 in gebruik genomen. Koningin Emma opende de radiotelefoondienst met de historische woorden “Hallo Bandoeng, hoort u mij?”. Vanaf 1998 is het gebouw niet meer in gebruik als zendstation.

Zonsondergang bij Radio Kootwijk.
Zonsondergang bij Radio Kootwijk.

Binnen kijken bij het zendgebouw van Radio Kootwijk

Het bijzondere en direct magische van het zendgebouw van Radio Kootwijk is het exclusieve karakter. Het is namelijk niet standaard geopend voor publiek. Wel kun je altijd rondom het gebouw lopen en het natuurgebied eromheen is ook altijd te bezoeken. Het gebouw daadwerkelijk binnengaan moet je echt plannen.

Met gids het zendgebouw in

Staatsbosbeheer, eigenaar van het zendgebouw en het gebied eromheen, organiseert regelmatig excursies voor kinderen en volwassenen. Tijdens de excursies vertelt een gids uitgebreid over de geschiedenis van het zendgebouw en maak je een wandeling door het natuurgebied.

Meer info over de excursies en over de geschiedenis van het zendgebouw vind je hier. Zijn jouw kids gek op gebouwen en architectuur? Dan moet je hier zeker even een kijkje nemen. Op de website is namelijk een fantastische bouwplaat te downloaden, waarmee jouw kleine architect in de dop zijn of haar eigen mini-Radio Kootwijk kan bouwen. Hoe tof is dat?

Cheese, even poseren met het zendgebouw van Radio Kootwijk op de achtergrond.
Cheese, even poseren met het zendgebouw van Radio Kootwijk op de achtergrond.

Zonder gids het zendgebouw bezoeken

In de schoolvakanties kun je het zendgebouw van Radio Kootwijk ook vaak bezoeken. Je krijgt dan, voor een lage entreeprijs, de mogelijkheid om zonder gids door het gebouw te lopen, foto’s te maken van de uitzonderlijk mooie vloer en te genieten van de vergezichten van binnen naar buiten.

In december nam ik binnen een kijkje samen met de kinderen en mijn moeder. Terwijl ik me sta te vergapen aan de prachtige vloer en het uitzicht, is Olivia vooral onder de indruk van de kerstboom van lichtjes en ontdekt Matteo een takelsysteem dat nog in het gebouw hangt. Voor de tentoonstelling op de begane grond zijn de kindjes nog wat te klein. Maar voor oudere kinderen is dit ontzettend leuk en interessant om te zien. Foto’s van de tijd dat het zendgebouw van Radio Kootwijk gebouwd en later hersteld werd en meer bijzondere foto’s.

Uitzicht vanuit het zendgebouw.
Uitzicht vanuit het zendgebouw.
De betoverende vloer van Radio Kootwijk.
De betoverende vloer van Radio Kootwijk.

Wandelen bij Radio Kootwijk met kinderen

Het zendgebouw van Radio Kootwijk mag dan mooi zijn, het omliggende natuurgebied is minstens zo mooi. Een grote variatie aan bos, heide en zandgebied dat er op een zomerse dag licht en gelukkig uitziet en omslaat in donkere woestenij als de herfst is begonnen.

Er zijn verschillende wandelingen bij Radio Kootwijk mogelijk:

  • De Heideroute, rode paaltjes, 12,5 kilometer
    Volg de rode paaltjes voor de Heideroute van 12,5 kilometer die Staatsbosbeheer heeft uitgezet in het gebied. Het startpunt is bij Hoog Buurlo, wat meteen parkeerkosten scheelt. Op de parkeerplaats direct naast Radio Kootwijk betaal je namelijk 5 euro parkeergeld.
  • Hoog Buurlo, gele paaltjes, 4,5 kilometer
    Is 12,5 km te ver voor jouw kroost? Neem de gele route van 4,5 kilometer rondom Hoog Buurlo.
  • Radio Kootwijk route, groene paaltjes, 2 kilometer
    Ideaal met kleine kinderen.

Met mijn kleine wandelaars neem ik de Radio Kootwijk route. Tijdens deze wandelroute lopen we een stukje door het bos, over de zandvlakte en vervolgens over een verharde weg naar het zendgebouw van Radio Kootwijk en daar vandaan weer terug naar de parkeerplaats. Ideaal voor peuters die zelf willen lopen en mama’s die weten dat ze dat eigenlijk nog niet volhouden, haha! Matteo weet inmiddels heel goed hoe pijltjes werken, dus kon hij ons mooi de weg wijzen. En anders is het zendgebouw van Radio Kootwijk altijd in zicht, mocht je toch nog verdwalen.

Rondom Radio Kootwijk wandelen we over een verharde en onverharde wegen.
Rondom Radio Kootwijk wandelen we over een verharde en onverharde wegen.
Matteo en Olivia aan de wandel.
Matteo en Olivia aan de wandel.
Matteo leidt ons langs de groene route.
Matteo leidt ons langs de groene route.
Heide, bos en zandgebied. Genoeg afwisseling tijdens het wandelen bij Radio Kootwijk.
Heide, bos en zandgebied. Genoeg afwisseling tijdens het wandelen bij Radio Kootwijk.
Olivia loopt vast voor ons uit.
Olivia loopt vast voor ons uit.

Fietsen bij Radio Kootwijk

Vanaf ons huis is het ongeveer een halfuurtje fietsen naar Radio Kootwijk. De fietstocht met z’n allen naar het zendgebouw is al een hele beleving op zich. Door de prachtige natuur en de grote kans om de schaapskudde van Hoog Buurlo te treffen, maar ook wilde zwijntjes of hertjes onderweg. En op de terugweg een ijsje eten en treinen kijken bij het nabij gelegen Halte Assel, heerlijk!

IVN Nederland (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) heeft met behulp van de fietsknooppunten de fietsroute Kootwijk uitgezet. Deze tocht van 35 kilometer begint bij Hotel de Cantarel in Apeldoorn en leidt je naar onder andere Radio Kootwijk, Halte Assel, Kootwijk, de Ugchelse Berg en Het Leesten.

Wat wel goed is om te weten is dat zowel mijn route als de route van IVN veel klimmetjes heeft en daardoor minder geschikt is voor de beginnende fietser. Grote jongens en meiden met veel energie zullen daarentegen een geen enkele moeite hebben met het fietsritje.

Familieselfie, met gevonden tak.
Familieselfie, met gevonden tak.

Radio Kootwijk op tv

De schoonheid van het zendgebouw van Radio Kootwijk is ook opgemerkt door verschillende artiesten. Kensington nam er bijvoorbeeld de clip van hun nummer ‘Sorry’ op en ook BLØF gebruikte het zendgebouw en de omliggende natuur als decor in hun clip van ‘Hou vol hou vast’.

Fans van escape rooms in huis? Dan hebben jullie Radio Kootwijk vast voorbij zien komen in het televisieprogramma The Big Escape. Dit programma is deels opgenomen bij Radio Kootwijk en geeft een uniek kijkje in de keuken van het zendgebouw en de omliggende gebouwen zoals de watertoren.

Oh ja, en hier kun je het zendgebouw van Radio Kootwijk vinden:

Ben je ook naar Radio Kootwijk geweest en zo verliefd geworden? Laat in de comments weten wat jij het mooiste van het gebied vindt. Ik laat me graag inspireren voor een nieuw bezoekje!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de omgeving van Apeldoorn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.