Struinen naar slot Loevestein met kinderen, incl filmpje

Hou je ervan om natuur te combineren met cultuur? Blogger Jolinda ontdekte de perfecte plek hiervoor: slot Loevestein in de gemeente Zaltbommel. Ga je mee naar de wereld waaruit Hugo de Groot wist te ontsnappen?

Struinen naar slot Loevestein met kinderen

De weersvoorspellingen zijn meer dan goed, wij hebben zin in een wandeling. Maar waar? De kinderen hebben graag een doel voor ogen. Wij houden juist van struinen. Als we nou eens een bezoek aan een kasteel combineren met een struintocht? Wij gaan struinen naar slot Loevestein met kinderen.

Struinen langs de rivier

We parkeren de auto vlakbij het kasteel. Van te voren hebben we de kinderen goed uitgelegd dat we naar slot Loevestein gaan, maar dat we eerst een flink stuk gaan wandelen. We lopen richting het kasteel over een fietspad. Het kan hier druk zijn, daarom lopen we in de berm. Zodra we een mogelijkheid zien om van het pad te gaan, doen we dat. Bij een bordje ‘struinroute Waal’ klimmen we over de omheining heen en gaan struinen langs de rivier. We nemen de tijd, de kinderen spelen bij het water met stokken en stenen.

Waar gaan we naartoe?
Waar gaan we naartoe?
Wie gooit de steen ver weg?
Zitten hier ook vissen?

Wandelen tussen de Rode Geus runderen

De route houdt op bij een voetveer, maar wij wandelen verder, tussen de Rode Geus runderen door. Deze kudde bestaat uit ongeveer 43 runderen, een soort koeien die het hele jaar door vrij kunnen leven in de natuur en geen verzorging nodig hebben. We zien een aantal kalfjes, de kinderen zouden ze het liefst even gaan aaien, maar dat is niet de bedoeling. Je kunt beter een meter of 25 afstand houden.

Oog in oog met een rund.
Oog in oog met een rund.

Struinen is buiten de paden lopen, en waar dat is toegestaan zoals in de uiterwaarden rondom kasteel Loevestein, vinden wij dat heerlijk om te doen. We proberen er een rondwandeling van te maken. Aan de overkant van de water zien we Woudrichem, een mooi punt om even te pauzeren.

Je kunt ook met een pontje naar slot Loevestein.
Je kunt ook met een pontje naar slot Loevestein.

Konikspaarden

Als de kinderen hun drinken op hebben en de meegebrachte snacks, gaan we weer verder. Het is heerlijk lopen langs het water. We komen weer langs een aanlegpunt van een veerboot. Het zal hier zomers vast druk zijn. Wij struinen tot we niet meer verder kunnen, en lopen dan via een verhard pad verder richting het kasteel. Langs de konikspaarden die genieten van het lekkere lenteweer. “Gaan we nu naar het kasteel?” We hebben een kleine 6 kilometer gestruind, ze hebben wel een beloning verdiend.

Konikspaarden.
Konikspaarden.
De omgeving van het slot is zeker de moeite waard.
De omgeving van het slot is zeker de moeite waard.

Sleutel voor slot Loevestein

Om het slot te bezoeken en ook binnen in het kasteel te kijken, hebben we een sleutel nodig. Bij het kopen van een kaartje krijgen we allemaal een sleutel aan een keycord. Wat een originele toegangskaarten! We gaan op zoek naar de toegangspoort. Een voor een steken we onze sleutel in het slot en jawel, het hek draait open. We stappen binnen in de geschiedenis van het slot.

Het hek gaat open met een eigen sleutel.
Het hek gaat open met een eigen sleutel.

Loevestein is oud. In 1361 laat ridder Dirc Loef van Horne een blokhuis bouwen op de strategische plaats waar Maas en Waal samenkomen.Hij begint met een simpele toren en binnen 10 jaar bouwt hij Loevestein uit tot een heus kasteel: het stenen huis van Loef. Als je door het kasteel loopt, proef je de geschiedenis.

Op naar de ingang.
Op naar de ingang.

Kinderen mogen zich verkleden

We beginnen in de kelders. Hier mogen kinderen zich gratis verkleden. Zelfs onze tienerdochter is even enthousiast en trekt een jurk van een jonkvrouwe aan. Als ze in de spiegel kijkt bedenkt ze zich, en trekt het snel weer uit. Ook al zeggen wij dat het haar hartstikke leuk staat. Met een kleine prinses, een stoere ridder en een puber uit de 21ste eeuw gaan we het slot verder verkennen.

Zelf een kasteel bouwen.
Zelf een kasteel bouwen.
In een van de mooie zalen van het slot.
In een van de mooie zalen van het slot.

In het kasteel zijn een aantal vertelpunten waar medewerkers verhalen vertellen. Er staat duidelijk aangegeven hoe laat er een verhaal wordt verteld. Wij kiezen ervoor om daar niet op te wachten of om voor terug te komen, maar gaan op eigen houtje Loevestein verkennen. In elke ruimte is iets te zien en zijn er geplastificeerde zaalfolders om te lezen. Zo kun je helemaal zelfstandig van alles te weten komen over het kasteel.

Echte ridders en de kist van Hugo de Groot

Er is ook genoeg te doen. Zo is er in een zaal een tafel met daarop een ridderharnas en enkele ridderhelmen. Dat willen mijn kinderen wel proberen aan te trekken. Vooral de jongste vindt het zwaar en durft niet te bewegen. Met een zwaard en een schild erbij is het net echt.

Echte ridders.
Echte ridders.

Zonder de zware last van een harnas klimmen we verder naar boven. Tot aan de zolder waar een grote boekenkist staat en het verhaal van Hugo de Groot op een groot scherm wordt verteld. Onder de indruk gaan mijn jongste kinderen voor de kist zitten luisteren.

Presentatie ‘1001 bommen en granaten’

Na alle spannende verhalen in het kasteel is het tijd om ook buiten te kijken. We hebben bij de ingang plattegrondjes gekregen van de kasteeltuin waar ook nog van alles te beleven is. Er is een nieuwe presentatie ‘1001 bommen en granaten’ die erg leuk voor kinderen moet zijn. Spelenderwijs leren we over de geschiedenis van de vesting Loevestein en haar bewoners, van de ridders tot soldaten.

Buiten in de kasteeltuinen is van alles te beleven.
Buiten in de kasteeltuinen is van alles te beleven.

In de kruittoren spelen we het kruitspel, we mengen de juiste ingrediënten en maken het buskruit explosief. De jongste schrikt er goed van, maar wil het liefste nog een keer. Er staan andere kinderen te wachten, dus wij gaan verder. De vijand ligt op de loer, we gaan musket- en kanonschieten. Met een beetje hulp lukt het alledrie mijn kinderen om raak te schieten. Dit vinden ze geweldig.

Pas op, ik schiet!
Pas op, ik schiet!

Meer leren over 650 jaar bewoning

“Er is ook een waterspel!” Mijn zoon heeft het plattegrondje goed bestudeerd. Wij vinden het alleen wat te koud om met water te gaan kliederen, dus we kiezen ervoor om nog even een kijkje te nemen in de kleine soldaten huisjes. Daar is ook de expositie ‘opgegraven’, met sporen van 650 jaar bewoning op slot Loevestein. Mijn zoon leest alle ‘wist je dat’ informatie voor, duidelijk bedoeld voor kinderen. Zo maak je geschiedenis leuk.

Na bijna 3 uur dwalen door het kasteel, de tuinen en met de struintocht van die ochtend nog in onze benen begint de vermoeidheid toe te slaan. Het is mooi zo, we gaan de sleutels weer inleveren. “Was het leuk en misschien ook spannend?” De medewerker bij de kaartverkoop vraagt naar de bekende weg. Als hij dan ook nog vertelt dat we de sleutels mogen houden als souvenir, krijgt hij helemaal blije kindergezichten te zien.

Bedankt Slot Loevestein voor een fijne dag in de natuur en de geschiedenis!

Praktisch

Met de Lidl Museumactie kun je voordelig naar Slot Loevestein. De actie gaat op 23 mei 2016 van start. Vanaf deze dag kun je Slot Loevestein voor maar 1 euro bezoeken, als je een code voor een kortingsvoucher hebt gespaard.

Zonder korting kost een toegangskaartje 12,50 euro voor volwassenen, kinderen van 4 tot en met 18 jaar betalen 8,50 euro, kinderen van 0 tot en met 3 jaar zijn gratis. Ook met een Museumkaart heb je gratis toegang. Kijk voor meer informatie ook op de website

Slot Loevestein is van mei tot en met september van dinsdag tot en met zondag te bezoeken van 11 tot 17 uur, in juli en augustus elke dag van 11 tot 17 uur, vanaf oktober tot april is het slot alleen op zaterdag en zondag te bezoeken, van 11 tot 17 uur.

Het slot is ook te bereiken met het voetveer, een extra leuke attractie voor kinderen, met de boot naar een kasteel!  Kijk op de website van het voetveer Woudrichem – Loevestein, en op de site van de veerdienst Riveer, tussen Woudrichem en Gorinchem voor een actueel vaarschema.

Meer lezen

Heb je ook zin gekregen om er op uit te gaan? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.