Landgoed Rosendael: waterpret bij de Bedriegertjes en meer leuks

2
120

Jij hebt ze vast ook: herinneringen aan dagjes weg uit je eigen kindertijd. Blogger Elsbeth besloot met haar kinderen naar Landgoed Rosendael te gaan, waar ze zelf als kind op schoolreisje ging. Vinden haar kinderen het net zo leuk als zij? Dat lees je nu op KidsErOpUit en je hebt er meteen een idee voor een heel leuk uitje bij.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Herinnering aan waterpret in Landgoed Rosendael

Als kind zijnde, heb ik menig schoolreisje meegemaakt naar Landgoed Rosendael. In mijn herinnering was het daar prachtig: een groot kasteel, een mooi park met schelpengalerij en de Bedriegertjes. Elke keer was het een grote verrassing als de gids stiekem de grondfonteinen aanzette en je kletsnat werd. Ik was benieuwd of mijn kinderen nu, ruim 20 jaar later, het park net zo leuk vinden als ik toen. Op een zonnige zondag is het zo ver!

Na ruim 20 jaar weer terug op Landgoed Rosendael.
Na ruim 20 jaar weer terug op Landgoed Rosendael.

Landgoed Rosendael

Landgoed Rosendael ligt in Rozendaal, vlakbij Arnhem. Het bestaat uit een groot en historisch ingericht kasteel in een park met veel bezienswaardigheden. Aangezien het prachtig weer is en we met onze twee jonge dametjes op pad zijn, besluiten we lekker te gaan wandelen in het park. In het najaar willen we graag het kasteel van binnen gaan bekijken. Dit kan tijdens de verschillende rondleidingen die worden aangeboden. In het koetshuis is verder een kasteelwinkel waar je souvenirs en toegangskaartjes kunt kopen. Je krijgt een plattegrond mee van het park, zodat je zelf je een route uit kunt stippelen.

Durf jij de leeuw te aaien bij de ingang van het kasteel?
Durf jij de leeuw te aaien bij de ingang van het kasteel?

Ik vraag de mevrouw achter de balie hoe laat wij mee kunnen gaan met een rondleiding naar de Bedriegertjes. Haar antwoord verrast mij: “Mevrouw, de Bedriegertjes zijn tegenwoordig geautomatiseerd!”. Ik ben erg benieuwd of het verrassingseffect voor onze kinderen nu nog groter is. We hebben ze in ieder geval van tevoren niks verteld over de fonteinen.

Park Rosendael doet on-Nederlands aan

Park Rosendael dateert uit de 17e eeuw en is daarmee een van de oudste parken van ons land. In het park kun je 3 kilometer wandelen over slingerpaden langs (water-)attracties en bijzondere boomsoorten. Het park is goed begaanbaar met de kinderwagen.

We lopen vanuit het koetshuis het park in. Het park doet ons on-Nederlands aan; je waant je echt even in het buitenland. Een soort combinatie van Zwitserland en Frankrijk. Helemaal met deze zonneschijn. We lopen om het kasteel, langs de wildkelder, door naar de Bedriegertjes. De Bedriegertjes dateert uit de 18e eeuw.

Park Rosendaal is een van de oudste parken van ons land.
Park Rosendaal is een van de oudste parken van ons land.
Het park is goed begaanbaar met de kinderwagen.
Het park is goed begaanbaar met de kinderwagen.
We wanen ons even in het buitenland.
We wanen ons even in het buitenland.
Zo zien de Bedriegertjes er nog onschuldig uit...
Zo zien de Bedriegertjes er nog onschuldig uit…

Eline en Emily vinden de schelpen prachtig. Eline luistert of ze de zee kan horen in één van de grote schelpen in de achterwand. En dan…. gaan opeens de grondfonteinen aan! Eventjes schrikken, maar wat een plezier hebben we!

We lopen verder het park in en komen uit bij een kettingbrug. Met enig geklungel lukt het ons allemaal de overkant te bereiken. Al in de 19e eeuw was dit een populaire attractie: kun je je dat voorstellen?

De watertrap waar we vervolgens bij uit komen, zorgt voor enige hilariteit bij de kinderen. “Mama, waarom hebben deze mannen een grote vork en schep in hun handen?”. Dit is het grootste beeldhouwwerk dat uit de 18e eeuwse tuin bewaard is gebleven.

Wat een grote vork heeft hij in zijn hand.
Wat een grote vork heeft hij in zijn hand.

Blote voetenpad

Onlangs is achter de bosvijver het blote voetenpad geopend. Vol goede moed trekken Eline en ik onze schoenen uit. Emily weigert op haar 2-jaar-zijn-manier (“NEE!”). We lopen met onze blote voeten over zand, schelpen, boomstammen en grind. Ik geloof dat dit niet helemaal mijn ding is. Eline vindt het daarentegen prachtig en zoekt de mooiste schelpen bij elkaar. “Maar mama, volgende keer doen we wèl onze sokken aan hoor!” Ja, dat vind ik een goed idee.

Met blote voeten over de schelpen lopen is best raar.
Met blote voeten over de schelpen lopen is best raar.

Aan het begin van onze wandeling hadden we al een prachtig uitzicht op de theekoepel en de schelpengalerij. Nu lopen we langs de vijver ernaartoe. Ik vind het nog net zo mooi als vroeger. En ik zie dat de kinderen dit ook vinden. Begrijpelijk dat alles achter hekken is afgesloten, maar wel heel jammer dat we al dit moois niet van heel dichtbij mogen bekijken.

De schelpengalerij is nog net zo mooi als toen.
De schelpengalerij is nog net zo mooi als toen.

Eten en drinken op Landgoed Rosendael

We besluiten op een bankje lekker te gaan picknicken. Er zijn diverse plekken waar je kunt zitten in het park zoals bij de stapsteentjes of in de paardenwei.

In de verte hebben we uitzicht op twee mooie terrassen, die van de Oranjerie Rosendael en die van de Hunting Lodge. We besluiten nog wat te gaan drinken bij eerstgenoemde. Terwijl de kinderen heerlijk spelen in de rozentuin genieten wij nog even van de omgeving onder het genot van een kopje koffie.

De oranjerie kijkt uit over een rozentuin.
De Oranjerie kijkt uit over een rozentuin.

Via de heuvelachtige Posbank rijden we rustig terug naar huis, terwijl de meiden achterin de auto lekker liggen te slapen. Wat is Nederland toch mooi!

Praktische  informatie

Wij gaan zeker nog een keertje terug in het najaar om het kasteel van binnen te bekijken. Landgoed Rosendael is gevestigd aan Rosendael 1 te Rozendaal. Het is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11 t/m 17 uur. Toegang tot alleen het park kost 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot en met 12 jaar.  Er zijn diverse mogelijkheden voor rondleidingen. Ook worden er gedurende het jaar meerdere evenementen georganiseerd zoals een kinderavondwandeling, speur spel en maandelijkse streekmarkt.  Bezoek de website van Geldersch Landschap & Kastelen voor meer informatie, hier kan je ook de wandelfolder downloaden met een kaart van het park.

Zouden jouw kinderen een bezoek aan Landgoed Rosendael leuk vinden?

Meer lezen

Op zoek naar meer verrassende uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Instagram en Twitter.

2 REACTIES

  1. Goedenavond, we willen graag het landgoed bezoeken tijdens onze vakantie volgende week. We hebben een klein hondje die we niet op de accomodatie alleen kunnen achterlaten. Mag het hondje mee?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.