Automusea en autofabrieken in Duitsland die je kan bezoeken: 11 tips!

Automusea en autofabrieken in Duitsland bezoeken is erg leuk om te doen. Niet alleen voor vaders en zonen, ook voor moeders en dochters is er genoeg te beleven. Saskia zet in dit blog 11 mogelijkheden op een rij. Van een rondleiding door autofabrieken in Duitsland tot de meest interessante musea over auto’s en andere voertuigen.

Autofabrieken in Duitsland bezoeken

Volkswagen, BMW, Porche en Mercedes. Het zijn bekende Duitse automerken. Auto’s rollen niet zomaar van de band, daarvoor heb je een flinke fabriek nodig. In Duitsland zijn er veel te vinden en het leuke is dat je deze kan bezoeken en bijvoorbeeld mee kan met een rondleiding. Eerder deed onze eigen blogger Suzanne dat al bij Autostadt in Wolfsburg, bekend van Volkswagen. Zij kwam razend enthousiast terug. Hoog tijd dus om alle mogelijkheden voor een bezoek aan een verkeersmuseum, automuseum of een van de autofabrieken in Duitsland op een rij te zetten.

#1 Autostadt in Wolfsburg

Autostadt in Wolfsburg is het kloppende hart van het Volkswagen-concern. Denk daarbij aan Volkswagen, Audi, Skoda, Porsche en Seat. Tijdens een rondleiding door Autostadt bezoek je de Car Design Studio, het Porsche paviljoen en leer je meer over duurzaamheid bij de productie van auto’s.

Na de rondleiding kun je op eigen gelegenheid de paviljoens van de andere Volkswagen-merken bezoeken. De fabriekshallen zijn alleen toegankelijk met een treintje. Bezoek ook zeker een van de autotorens, het automuseum of boek er een rondje off road rijden bij.

Kinderen kunnen tot slot hun eigen autorijbewijs halen.

Lees hier het blog van Suzanne over Autostadt Wolfsburg

Offroad rijden met een VW Touareg bij Autostadt.
Offroad rijden met een VW Touareg bij Autostadt (foto: Suzanne).
Een bezoek aan een van de autotorens (foto: Suzanne).
Een bezoek aan een van de autotorens (foto: Suzanne).
Hoera, we hebben ons rijbewijs gehaald!
Hoera, we hebben ons rijbewijs gehaald! (foto: Suzanne).

#2 Porsche Museum in Stuttgart

Direct naast het hoofdkantoor van Porsche in Stuttgart-Zuffenhausen is een van de meest spectaculaire automuseums ter wereld te vinden. Niet alleen de exposities zelf, maar ook het gebouw is een bezienswaardigheid. In het Porsche Museum staan meer dan 80 auto’s en het totale oppervlak van het museum is 5.600 m2.

Kinderen kunnen met het ‘Kids Ralley’-boek het museum ontdekken. Ook is er een speciale audioguide voor kinderen, alleen is deze er niet in het Nederlands. Mogelijk kunnen je kinderen iets met de Duitse of Engelse versie.

Wil je de fabriek zien? Een rondleiding door de Porsche fabriek moet je vooraf boeken. Als je de belevenis helemaal compleet wilt maken, dan huur je er tot slot een Porsche bij.

Racecar in het Porsche Museum (© Porsche Museum).
Racecar in het Porsche Museum (© Porsche Museum).
Bezoek aan het Porsche Museum met kinderen (© Porsche Museum).
Bezoek aan het Porsche Museum met kinderen met het Kids Rallye boek (© Porsche Museum).

#3 BMW Museum in München

Fan van BMW’s? Dan moet je naar München om BMW Welt, BMW Museum of de BMW fabriek te bezoeken. Net als bij de meeste andere merken kun je hier direct in de fabriek kijken en krijg je bij de tentoonstellingen meer informatie over het verleden, heden en de toekomst van BMW.

Elke laatste zondag van de maand heeft BMW een speciale familiezondag in het museum. Er zijn dan allerlei activiteiten speciaal voor kinderen. Ook BMW Welt heeft familiedagen. Het BMW Junior-programma biedt daarnaast creatieve workshops en rondleidingen voor bezoekers tussen de 5 en 18 jaar oud. Vooraf kunnen kinderen zich al uitleven op de BMW Group Junior Campus App.

BMW Welt van buiten, dat ziet er al futuristisch uit (© Marcus Buck).
BMW Welt van buiten, dat ziet er al futuristisch uit (© Marcus Buck).
De BMW Junior Campus (© BMW Welt).
De BMW Junior Campus (© BMW Welt).

#4 Mercedes-Benz Museum in Stuttgart

Niet alleen Porsche heeft een museum in Stuttgart, ook het Mercedes-Benz Museum is hier te vinden. In dit museum wordt de meer dan 130-jarige geschiedenis van de auto-industrie weergegeven. Op negen verdiepingen zijn in totaal 160 voertuigen te zien.

Het Mercedes-Benz Museum heeft speciale rondleidingen voor kinderen en tieners, bijvoorbeeld door de tentoonstellingsruimte ‘Fascination Technology’. Daarnaast is er een kindvriendelijke versie van de audioguide, hiervoor moeten je kinderen wel enige kennis van het Duits of Engels hebben. Met het gratis ontdekboek kunnen kinderen het Mercedes-Benz museum op een speelse manier leren kennen.

De WK bus van Mercedes (© Daimler AG).
De WK bus van Mercedes (© Daimler AG).
Workshop voor kinderen bij Mercedes Benz (© Daimler AG).
Workshop voor kinderen bij Mercedes Benz (© Daimler AG).

#5 Automuseum PROTOTYP in Hamburg

In Hamburg is sinds 2008 het automuseum PROTOTYP te vinden. In een monumentaal fabrieksgebouw zijn zeldzame sport- en raceauto’s te zien uit 70 jaar autogeschiedenis. De tentoonstelling is gericht op ervaring, daarom zijn er geen afscheidingen geplaatst tussen de auto’s en de bezoekers. Multimedia en interactiviteit zijn twee belangrijke uitgangspunten in dit automuseum.

#6 Verkehrsmuseum in Frankfurt am Main

Het Transportmuseum in Frankfurt am Main heeft een permanente tentoonsteling ‘Van paardentram naar de moderne tijd’. Deze tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van de ontwikkeling van het (openbaar) vervoer in de voorsteden van Frankfurt. Er zijn tal van met liefde gerestaureerde voertuigen te zien, waarbij de focus ligt op trams en bussen. Het museum heeft een oppervlak van 4.000 vierkante meter en heeft zowel een binnen- als een buitengedeelte. Bezoekers worden uitgenodigd om te ontdekken, leren, vertellen en ervaren.

Genoeg te spelen voor kinderen (© Andreas Behrndt).
Genoeg te spelen voor kinderen (© Andreas Behrndt).
De Oosthal van het Verkeersmuseum (©  Andreas Behrndt).
De Oosthal van het Verkeersmuseum (© Andreas Behrndt).
De modelspoorbaan (©  Andreas Behrndt).
De modelspoorbaan (© Andreas Behrndt).

#7 Trabant Museum in Berlijn

De Trabant herinnert direct aan de DDR en dus mag het Trabant Museum niet aan dit lijstje ontbreken. Tijdens onze stedentrip in Berlijn zijn we in het Trabi Museum geweest. Het museum is niet groot, maar wel zo kenmerkend voor die tijd dat het leuk is om er binnen te kijken.

Smile, je zit in een Trabant!
Smile, je zit in een Trabant!

#8 Deutsches Museum in München

Het Deutsches Museum in München heeft een grote verkeersafdeling. Bewonder de treinen en auto’s uit verschillende tijdsperiodes en vergeet niet om een kijkje te nemen bij de modelspoorbaan. Combineer een bezoek aan dit museum met het Kids Kingdom, een plek waar kinderen van 3 t/m 8 jaar al spelend kunnen leren. Een ander deel van het Deutsches Museum staat in het teken van de luchtvaart.

Knikkerbaan in het kindergedeelte van het Deutsches Museum (© Deutsches Museum).
Knikkerbaan in het kindergedeelte van het Deutsches Museum (© Deutsches Museum).
De verkeersafdeling van het Deutsches Museum (© Deutsches Museum).
De verkeersafdeling van het Deutsches Museum (© Deutsches Museum).

#9 Technisches Museum in Berlijn

Het Technisches Museum in Berlijn staat hoog op ons lijstje voor een volgende stedentrip naar Berlijn. Het museum heeft vijf vaste tentoonstellingen met als thema’s: luchtvaart, scheepvaart en navigatie, transport over de rails, autoverkeer en fototechnologie. Het zijn onderwerpen die voor kinderen erg aansprekend zijn. Daarnaast kunnen ze ook zelf van alles uit proberen in dit museum.

#10 The Transparent Factory van Volkswagen in Dresden

In Dresden is in The Transparent Factory een tentoonstelling van Volkswagen te zien. In 2002 werd het gebouw geopend als autofabriek, maar sinds 2016 is het gebouw heropend als ‘showcase for electromobiliy’. Hoe rijden we in de toekomst? is de centrale vraag van dit bijzondere centrum. Je kunt in dit bezoekerscentrum ook deelnemen aan een speciale rondleiding voor kinderen. Voor volwassenen is het mogelijk om een testrit te maken met een elektrische auto, alleen is dat niet toegestaan met kinderen die jonger zijn dan 12 jaar.

Meer leren over de toekomst van de automobielindustrie (foto: Fieke).
Meer leren over de toekomst van de automobielindustrie (foto: Fieke).
Een kijkje bij de lopende band (foto: Fieke).
Een kijkje bij de lopende band (foto: Fieke).
Speciale rondleiding voor gezinnen (foto: Fieke).
Speciale rondleiding voor gezinnen (foto: Fieke).

#11 Audi Forum in Ingolstadt en Neckarsulm

De Audi-fans kunnen terecht in Ingolstadt en Neckarsulm. Elke maand is er een andere ‘Discovery-tour’ en je kunt ook een kijkje nemen in de Audi fabriek en het Audi museum. Voor kinderen is er in beide plaatsen een heel uitgebreid aanbod aan activiteiten: kinder-tours, ontwerp je eigen auto of haal je rijbewijs. In Ingolstadt is elke eerste week van de maand een speciale kinderweek. Het aanbod qua activiteiten verschilt op beide locaties, kijk dus vooraf op de website van Audi Forum om te bepalen welke locatie het beste bij je wensen past.

Audi heeft volop vermaak voor jong en oud (©  AUDI AG).
Audi heeft volop vermaak voor jong en oud (© AUDI AG).

Nog meer musea over vervoersmiddelen!

Dit is geen onuitputtelijke lijst van vervoersmusea en autofabrieken in Duitsland die je kan bezoeken. Wel denken wij dat deze het leukste zijn. Hebben jouw kinderen een bredere interesse in techniek? Bekijk dan ook eens het grote aanbod aan belevings- en sciencemusea in Duitsland. Het Duits Verkeersbureau heeft een themapagina over Duitsland Autoland, zeker de moeite waard om even te kijken.

Voor treinliefhebbers raden we het Deutsche Bahn Museum in Neurenberg van harte aan. We waren er tijdens onze stedentrip Neurenberg en kwamen er tijd tekort.

Ben jij al eens naar een van de autofabrieken in Duitsland geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.