De mooiste burchten en kastelen in Duitsland

Er zijn zoveel mooie burchten en kastelen in Duitsland! Van het mooie en bekende Neuschwanstein tot veel kleinere en onbekendere burchten, kastelen, paleizen en ruïnes daarvan. Saskia heeft er inmiddels meerdere bezocht, maar haar lijstje met kastelen in Duitsland waar ze nog heen wil is veel langer….

Burchten en kastelen in Duitsland

Dankzij de roerige geschiedenis van Duitsland is het land rijk aan burchten, kastelen, paleizen en restanten daarvan. Soms hele stoere ruïnes voor onze kleine ridders, de andere keer lieflijke paleizen voor de prinsessen-in-spé. Elk kasteel heeft zijn eigen verhaal, waarbij we ons vaak verbazen over de grootheidswaanzin van sommige adelijke heren. Want ja, zij gaven opdracht om te bouwen en lieten hun fantasie en dromen daarbij regelmatig de vrije loop gaan….

Een vakantie in Duitsland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele kastelen. Of je nu voor klassiekers zoals Neuschwanstein gaat of kiest voor kleinere pareltjes zoals Schloss Clemenswerth in Emsland.

Net over de grens: Schloss Clemenswerth.
Net over de grens: Schloss Clemenswerth.

Per regio lees je in dit blog meer over de burchten en kastelen in Duitsland. Heb jij tips voor kastelen, burchten en paleizen die we echt een keer moeten bekijken? Laat het dan weten in een reactie hieronder.

Burchten en kastelen in Saksen

De regio Saksen ligt in het oosten van Duitsland, tegen Tsjechië en Polen aan. Bekende steden in dit gebied zijn Dresden en Leipzig. Het gebied staat vol met de mooiste burchten en kastelen. Echte sprookjeskastelen zijn Grossedlitz (met barokke tuin), Moritzburg, Kriebstein, Rochlitz en Hartenfels. Ga je voor avontuur, dan moet je naar fort Koenigstein, kasteel Stolpen, Mildenstein, Frohburg, Scharfensten en Schlettan.

Met de SchloesserlandPASS is het mogelijk om 50 van deze bezienswaardigheden te bezoeken. De pas is te koop voor 10 dagen (20 euro) of een jaar (40 euro). Als je meteen twee passen koopt krijg je respectievelijk 5 of 10 euro korting. Kinderen van 6 t/m 15 jaar mogen gratis mee. Hierdoor is het voor gezinnen heel aantrekkelijk om in Saksen kastelen en burchten te bezoeken. Wil je zelfs een keer in een kasteelhotel slapen? Dan krijg je met deze pas 10% korting.

Meer informatie over de kastelen in Saksen is te vinden op de website Schloesserland Sachsen, inclusief routes waarmee je makkelijk meerdere kastelen met elkaar kan combineren. Meer informatie over kastelen en burchten in Saksen in het Nederlands is hier te vinden.

Schloss Moritzburg (copyright foto: Sylvio Dittrich, via Duits Verkeersbureau).
Schloss Moritzburg (copyright foto: Sylvio Dittrich, via Duits Verkeersbureau).

Burchten en kastelen in Baden-Württemberg

Baden-Württemberg ligt in het zuidwesten van Duitsland. Bij Nederlanders vooral bekend vanwege het Zwarte Woud en de Bodensee. Maar ook een fraai stadje als Heidelberg is in dit gebied te vinden, net als grotere steden zoals Karlsruhe en Stuttgart.

Een van de mooiste burchten in dit gebied is Burg Hohenzollern, dat nog steeds eigendom is van de Pruisische koninklijke familie. De homepage van de burcht begint zelfs met een persoonlijk welkom van de prins en prinses. Als je kinderen vragen: “Zijn hier nog echte prinsen en prinsessen?” kan je dus met gerust hart “ja” zeggen. Dit kasteel is ook de moeite waard om als tussenstop op te nemen als je naar Zuid-Europa gaat.

Een overzicht van alle kastelen en burchten in Badem-Württemberg is hier te vinden.

Wij bezochten in deze regio het kasteel in Heidelberg en Burg Löwenstein.

Burg Hohenzollern (copyright foto: Hohenzollern, via Duits Verkeersbureau)
Burg Hohenzollern (copyright foto: Hohenzollern, via Duits Verkeersbureau)
De binnenplaats van het kasteel in Heidelberg.
De binnenplaats van het kasteel in Heidelberg.
Klein maar ook zeker fijn: Burg Lowenstein in Heilbronnerland.
Klein maar ook zeker fijn: Burg Lowenstein in Heilbronnerland.

Schloss Sanssouci bij Berlijn

Een van de redenen waarom wij een keer terug willen naar Berlijn is een bezoek aan Potsdam. Of meer concreet: Schloss Sanssouci. Het ‘Versailles van Pruisen’ wordt dit paleis genoemd. Schloss Sanssouci is een van de bekendste paleizen in Potsdam. Het werd in de 18e eeuw gebouwd door koning Frederik de Grote. Als je naar Schloss Sanssouci gaat, kijk dan zeker even bij de combinatietickets voor gezinnen. Zo kan je voordelig je bezoek aan dit paleis combineren met een bezoek aan Schloss Charlottenhof, Orangerie, Schloss Cecilienhof, Schloss Babelsberg en Belvedere. Er zijn daarnaast regelmatig kinderrondleidingen, hou hiervoor de website van het paleis in de gaten.

Schloß Sanssouci (copyright foto: Roland Handrick, foto via Duits Verkeersbureau).
Schloß Sanssouci (copyright foto: Roland Handrick, foto via Duits Verkeersbureau).

Burchten en kastelen in Beieren

Beieren ligt in het zuidoosten van Duitsland. Het allerbekendste paleis van Duitsland is hier te vinden: Neuschwanstein. Wij zijn er afgelopen meivakantie geweest en ik kan je alvast één tip geven: ga er niet heen als het erg bewolkt of mistig is. Ik had me zo verheugd op een bezoek aan dit prachtige kasteel, maar door de mist zagen we helemaal niets. Echt niets. Alleen grijs. De buitenkant van Neuschwanstein is volgens de plaatjes erg mooi, dus dat moet je maar geloven. Wij vonden de binnenkant zeker de moeite waard. Koop wel vooraf je tickets via de website van Neuschwanstein, anders kan het zijn dat je niet meer naar binnen kan. Voor komende zomer is een tussenstop vlakbij Neuschwanstein in ieder geval al geboekt, ik wil het kasteel nu echt kunnen zien!

In München is Schloss Nymphenburg te bezoeken. Een must-see voor iedereen die een stedentrip met kinderen in deze stad doet. Het is een van de grotere Europese paleizen, met een mooie paleistuin met fonteinen. Schloss Nymphenburg heeft rondleidingen speciaal voor kinderen.

Ook Neurenberg heeft in het centrum een burcht. In de tuin kan je heerlijk relaxen tijdens je stedentrip. De burcht is ook van binnen leuk om te bekijken. Daarnaast kan je een apart kaartje kopen voor de toren, daar heb je een mooi uitzicht over de stad.

Een overzicht van burchten en kastelen in Beieren is hier te vinden.

Koop vooraf je kaartje voor Neu Schwanstein.
Koop vooraf je kaartje voor Neuschwanstein.
De burcht van Neurenberg.
De burcht van Neurenberg.

En nog veel meer kastelen in Duitsland…

Een onuitputtelijke lijst van burchten en kastelen in Duitsland maken lukt niet. Maar we hebben van nog enkele andere gebieden de hoogtepunten op een rijtje gezet.

Thüringen:

  • Wartburg in Eisenach, met een fantastisch uitzicht over het Thüringer berglandschap.

Pals:

Hessen:

Nedersaksen:

Harz:

Nord Rhein Westfalen:

Burchtenroute in Duitsland

Met al deze burchten en kastelen in Duitsland is het vast niet verrassend dat er al 60 jaar een speciale Burchtenroute bestaat. De route is 1200 km lang en loopt van Mannheim naar Praag. Een echte reis in het spoor van keizers, koningen, vorsten en ridders. Met mooie verhalen en prachtige uitzichten. Als je deze route volgt kom je langs meer dan 70 burchten en kastelen in Duitsland en Tsjechië. Die allemaal bekijken zal iets te veel van het goede zijn, maar je kan natuurlijk ook een deel van de route rijden of deze opnemen in een rondreis door Duitsland. Meer over de Burchtenroute is hier te vinden. Vraag vooral meer informatie op over de speciale arrangementen die er zijn voor gezinnen.

Wil je een bezoek aan een van deze burchten of kastelen in Duitsland combineren met een gezinsvakantie? Kijk dan eens op de speciale website van het Duits Verkeersbureau met alle tips voor leuke vakantiegebieden voor gezinnen.

Nu ben ik heel nieuwsgierig: wat is jouw favoriete kasteel in Duitsland? Welke moeten we echt een keer bezoeken?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat we al schreven over kastelen in Duitsland? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.