Heilbronnerland: wandelen en spelen bij Burg Löwenstein

Zo halverwege Nederland en het zuiden van Duitsland ligt Heilbronnerland. Een regio die soms iets aan Frankrijk doet denken: glooiende heuvels, wijnranken en natuurlijk ook kastelen. Saskia ging naar Burg Löwenstein, een ruïne op een heuvel bij het plaatsje Löwenstein.

Burg Löwenstein in Heilbronnerland

Burg Löwenstein is door de graven van Calw gebouwd in de 11e eeuw, zo rond 1080-1090. In de eeuwen daarna heeft het kasteel verschillende eigenaren gehad en was het een belangrijk bouwwerk voor het stadje Löwenstein. Als je de ligging van het kasteel ziet, dan begrijp je dat direct.

Nu is er alleen een gerestaureerde toren en een ruïne over. Een leuke plek om met kinderen heen te gaan, te wandelen en te spelen.

Op weg naar Burg Löwenstein

Wij parkeren onze auto op het plein bij het Rathaus in Lowenstein. Al snel zien we een beeld van een leeuw. “He, ze houden hier van Nederland” concludeert dochter M. Ik verbaas me erover dat ze weet dat de leeuw in het wapen van Nederland zit en dat ze dit beeld met Nederland associeert. “Nee, dit plaatsje heeft Löwenstein, dat betekent ‘Leeuwensteen’ in het Nederlands” vertelt G.

Löwenstein is niet groot en we vinden makkelijk onze weg naar het eerste uitkijkpunt. Zelfs op deze bewolkte dagen kunnen we best ver kijken. Over een leuk paadje langs achtertuinen lopen we verder.

Het oudste huis van Lowenstein, de meeste bebouwing is verwoest tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog.
Het oudste huis van Lowenstein, de meeste bebouwing is verwoest tijdens een bombardement in de Tweede Wereldoorlog.
Zien we de camping liggen?
Zien we de camping liggen?
Het uitzichtsplatform in Lowenstein en het pad dat we daarna volgen.
Het uitzichtsplatform in Lowenstein en het pad dat we daarna volgen.
We wandelen langs de rand van het stadje waar van oudsher de tuinen te vinden zijn.
We wandelen langs de rand van het stadje waar van oudsher de tuinen te vinden zijn.

Dan begint de klim naar boven. Halverwege de heuvel wijst het bordje van de burcht naar rechts. Wij lopen een stukje door omdat je een paar honderd meter verder een mooi uitzicht hebt. Dat niet alleen. Er is een boom die er duidelijk om vraagt om in te klimmen, dus M. zit al snel tussen de takken. Zoon C. bedenkt iets anders: hard naar boven rennen op het graveld dat behoorlijk steil omhoog gaat. Hier worden een keer per jaar wedstrijden gehouden en we laten ons vertellen dat de snelste renners binnen een minuut boven zijn. Zo he, dat is knap.

Als we onze route naar Burg Löwenstein vervolgen komen we sculpturen tegen die van boomstammen zijn gemaakt. Deze zien we hier op meerdere plekken en nodigen uit om er een wandeling langs te maken.

Bijna niet te zien op de foto, maar deze helling is echt heel steil en hoog.
Bijna niet te zien op de foto, maar deze helling is echt heel steil en hoog.

De toren van Burg Löwenstein

Burg Löwenstein is een ruïne van een burcht. Op verschillende plekken zien we resten van wat ooit een stoere burcht was. De toren staat nog overeind en is te beklimmen. Dat gaan we doen. “Als we de toren openen dan luiden we eerst de bel” vertelt Sabine Rücker, de boswachter van het gebied waar Burg Löwenstein te vinden is. “Wil je helpen?” vraagt ze aan C. Dat laat hij zich geen twee keer zeggen en klimt zo de ruimte in waar de bel hangt. Zo he, dat maakt een kabaal!

Via een wenteltrap gaan we naar boven. Daar kunnen we helemaal rondom lopen. We zien de Breitenauersee liggen, het meer waar ook de camping ligt waar we twee nachten slapen. De bordjes vertellen ons wat de andere plaatsen zijn die we zien. We zijn hier begin mei en de gele koolzaadvelden staan volop in bloei. Het fleurt het landschap op. In de zomer zal je hier de gevulde wijnranken zien en in het najaar de prachtige herfstkleuren. Welk seizoen je hier ook bent, het zal altijd de moeite waard zijn om de toren van Burg Löwenstein te beklimmen.

Burg Löwenstein en de gerestaureerde toren.
Burg Löwenstein en de gerestaureerde toren.
De klok luiden.
De klok luiden.
Wat zien we waar liggen? Gelukkig zijn er bordjes.
Wat zien we waar liggen? Gelukkig zijn er bordjes.

Spelen bij Burg Löwenstein

Op zon- en feestdagen komt Burg Löwenstein tot leven voor kinderen. Er zijn spelletjes te doen en ze mogen naar een schat zoeken. C. ziet direct de zwaarden liggen, zijn favoriete speelgoed. Als een echte ridder voert hij zijn zwaardgevechten uit. M. speelt even met hem mee en ziet dan een frisbee liggen. Redelijk soepel gooit en vangt ze de frisbee. Alweer weet ze me te verbazen, maar dan verklapt ze hoe ze dat zo goed kan: “We hebben op school leren frisbeeën”. Kijk, zo komt ze dus aan die techniek.

Onderin de toren ligt al het speelgoed.
Onderin de toren ligt al het speelgoed.

Dan is het tijd om de schat te zoeken. Op de kaart is Burg Löwenstein te zien zoals de burcht er vroeger uitzag. Bij het kruis ligt de schat. Dat valt niet mee. Want welke oude fundering hoort bij welk gebouw op de kaart? Mede dankzij enkele hints lukt het en vindt C. achter een muurtje een schatkist. Natuurlijk zit er voor alle kinderen iets in.

Uitleg over de burcht en de schatkaart.
Uitleg over de burcht en de schatkaart.
Op zoek naar de schat.
Op zoek naar de schat.

Als M. en C. zijn uitgespeeld lopen we terug naar Löwenstein. Nu via een andere route. We lopen onder een oude brug door en volgen het pad. Via enkele trappetjes komen we terug bij de parkeerplaats. Mocht je hier met een buggy zijn, dan kan je beter de route van de heenweg ook voor de terugweg gebruiken.

Via een andere route lopen we terug.
Via een andere route lopen we terug.

Handig om te weten over Burg Löwenstein

Het is vooral leuk om naar Burg Löwenstein te gaan op de dagen dat de toren open is en de kinderen er kunnen spelen. Dat is mogelijk van maart t/m oktober op zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur. Meer informatie over openingstijden en extra activiteiten is hier te vinden.

Je kan Burg Löwenstein combineren met een bezoek aan het recreatiegebied bij de Breitenauersee, waar onder andere gezwommen kan worden. Op Camping Breitenauer See staan vooral mensen met een jaarplaats, maar het is ook mogelijk om er voordelig in een wijnvat te overnachten of een van de 5 vakantiewoningen te huren. Deze vakantiewoningen liggen erg mooi en hebben een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Ga jij naar Burg Löwenstein als je in de buurt bent?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke tips voor dit gedeelte van Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Heilbronnerland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.