Mijn uitje: Hunebedcentrum in Borger

2
103
Leuk voor kinderen: zelf van alles mogen proberen.
Leuk voor kinderen: zelf van alles mogen proberen.

In “Mijn uitje met kinderen” en “Mijn vakantie met kinderen” vertellen lezers van KidsErOpUit over hun dagje uit of vakantie. Suzanne vertelt deze keer over het Hunebedcentrum in Borger.

Het grootste hunebed van Nederland

Oktober is elk jaar kindermaand bij de Nederlandse musea! Musea in Nederland organiseren allerlei leuke activiteiten voor kinderen en voor de entree geldt een gereduceerd tarief (of is zelfs helemaal gratis). Aangezien onze oudste zoon in groep 5 vlak voor de herfstvakantie op school geschiedenisles had gehad over de jagers en de boeren in de prehistorie en de hunebedden, leek het ons een leuk idee om in de vakantie een dagje naar Borger te gaan. Want daar, in het Drentse Borger, is het grootste hunebed van Nederland te zien!

Bij het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland.
Bij het Hunebedcentrum staat het grootste hunebed van Nederland.

Het Hunebedcentrum

Het klinkt misschien ongelofelijk saai om met kinderen naar een hunebedcentrum te gaan, maar het tegendeel is waar! Onze kinderen (5 en 7 jaar) waren na afloop ontzettend enthousiast en hebben een leuke en leerzame dag gehad.

Het begon al direct bij aankomst. Voor de ingang van het museum was een tuin ingericht met allemaal stenen. Bij elke steen hoorde een verhaal. Waar die vandaan kwam, over het ontstaan van het reliëf, de kleurschakeringen, de bobbels of de gladde oppervlakte. Voor de jongste duurde het uiteindelijk te lang om alle stenen langs te gaan, maar geloof me, de oudste had daar nog zeker een kwartier langer kunnen doorbrengen.

Eenmaal binnen zijn we begonnen in de filmzaal. Hier wordt een film getoond over “de reis van de steen”. Hoe een steen in de ijstijd in Nederland belandt en uiteindelijk deel uit gaat maken van een hunebed, die vele jaren later (zelfs nog tot in de jaren ’80 van eind vorige eeuw) door archeologen werden bloot gelegd. Een film met alleen beelden, simpel, maar doeltreffend. Hij viel in de smaak bij de kinderen!

Daarna begon de rondtocht door het museum. We kregen een kijkje in het leven van de Hunebedbouwers (de eerste boeren in Noord-Nederland) in de prehistorie. Van compleet nagebouwde boerenhuisjes tot levensgrote maquettes van het landschap, van wassenbeelden Hunebedbouwers tot een complete reconstructie van een hunebed (ware grootte). Maar ook de vele interactieve kijk- en doemogelijkheden maakten het reuzeleuk en erg boeiend. Zelfs de aardewerken potten en schalen die bij het hunebed in Borger waren opgegraven door archeologen werden bekeken.

Demonstraties in het Hunebedcentrum.
Demonstraties in en bij het Hunebedcentrum.

Na een rondje museum hebben we geluncht in het restaurant en zijn we daarna naar buiten gegaan. Want natuurlijk moest het grootste hunebed in Nederland bewonderd worden. Behalve kijken is het voor de kinderen natuurlijk geweldig leuk om er op te klimmen en onderdoor te kruipen. De kinderen zullen dit enorme hunebed in ieder geval nooit meer vergeten.

Kinderactiviteiten

Leuke kinderactiviteiten waren er op het buitenterrein van het museum, waar een prehistorisch dorp is nagebouwd, waar tot nu toe een rendierjagershut, twee boerderijen uit de prehistorie staan en één uit de steentijd. Er volgen nog boerderijen uit de bronstijd en de ijzertijd. Met een activiteitenkaart konden de kinderen brood bakken boven het vuur, kettingen maken van natuurlijke materialen, handboogschieten, muziek maken en nog veel meer. Ook was te zien hoe een smid vroeger werkte, hoe er gekookt werd en mochten de kinderen zelf proberen vuur te maken met vuursteen.

We hebben enorm genoten en zijn blij dat we een hele dag hebben uitgetrokken voor dit leuke museum in Drenthe.

Voor meer informatie: zie www.hunebedcentrum.eu

Meer lezen

Lezen over andere leuke uitjes in Drenthe? Klik & kijk voor meer inspiratie:

Ben jij al eens naar het Hunebedcentrum geweest? Hoe was dat? Deel jullie ervaring door hieronder een reactie achter te laten. Heb je een andere tip voor een onbekend en/of voordelig dagje uit? Dan is het leuk als je een gastblog schrijft voor de special “Mijn uitje met kinderen”.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

2 REACTIES

 1. Wij zijn gisteren in het Hunebedcentrum geweest.
  Onze kinderen (6, 5 en 2) vonden het ook geweldig.
  De boerderijen uit de brons- en ijzertijd staan er Inmiddels ook.
  Ook is er een blotevoetenpad aangelegd en dat was zeker favoriet! Daarna de voeten wassen bij de pomp!
  Nu waren er geen extra kinderactiviteiten, maar ze hebben zich prima vermaakt.

  • Leuk om te horen Judith! En wat gaaf dat er nu ook een blotevoetenpad is. Dat vinden de meeste kinderen ook erg geslaagd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.