Lang weekend kindvriendelijk Hof van Saksen

Bungalowpark Hof van Saksen van Landal is populair. De huisjes zijn lang voor het hoogseizoen vaak al volgeboekt. Bij slecht weer is het minstens zo leuk op het park. Blogger Iris bezoekt Hof van Saksen voor een lang weekend in het laagseizoen en checkt of het dan ook kindvriendelijk is.

Lang weekend kindvriendelijk Hof van Saksen

De kinderen hebben maandag vrij (studiedag voor de leerkrachten) en we hebben zin om een lang weekend weg te gaan. Ik speur internet af op zoek naar leuke aanbiedingen voor een Nederlands vakantiepark. Bingo, luxe bungalowpark Hof van Saksen heeft huisjes voor de helft van de prijs komend weekend! De keuze is snel gemaakt, want wij vinden dit een erg fijn park.

Ons leuke Drentse boerderijtje.
Ons leuke Drentse boerderijtje.

“Wow, kijk al die lichtjes!”, roept B. (9) enthousiast vanaf de achterbank wanneer we het park binnenrijden. Het is al donker, en de lange rij met verlichte bomen in de hoofdlaan is inderdaad een indrukwekkend gezicht. Opa en oma hebben het huisje naast ons gehuurd en zijn vroeger in de middag al gaan rijden met de rest van onze kids. Die hebben al ingecheckt en zijn in de huisjes. We kunnen dus direct doorrijden. In het donker is het even zoeken naar de juiste huisnummers. We rijden een paar rondjes verkeerd, maar komen uiteindelijk bij ons huisje aan.

Een mooie laan met verlichte bomen wijst ons de weg naar ons huisje in Hof van Saksen.
Een mooie laan met verlichte bomen wijst ons de weg naar ons huisje in Hof van Saksen.

Kindvriendelijk ingericht Drentse boerderijtje

We stappen ons mooie Drentse boerderijtje met rieten dak in. Het is gezellig ingericht, met een mooie, moderne hoekbank, houten vloeren en licht meubilair. De kandelaars op de tafels en de mooie grote foto aan de muur maken het helemaal af. Hier gaan we ons wel thuis voelen! Wij hebben een standaard zespersoonshuisje. Dat is heel kindvriendelijk ingericht, met een traphekje bovenaan de trap voor kleintjes en standaard een kinderstoel. Je kunt ook een kinderboerderij boeken met veel kindermeubilair, opstapjes in de badkamer, box en wat speelgoed. Die liggen allemaal in de buurt van speelveldjes. Er is ook een speciale new-born boerderij, met hangwiegje, wipstoel en alle benodigdheden voor baby’s.

Uitzicht vanuit ons warme huisje in Hof van Saksen.
Uitzicht vanuit ons warme huisje in Hof van Saksen.

Omdat wij later aankomen, heeft de rest al gegeten in het buffetrestaurant van Hof van Saksen. “Het was heel lekker”, vertelt E. (11). “Een kok heeft voor mij helemaal speciaal een tomatensoepje gemaakt en ze waren allemaal superaardig!”. Ook T. van net 7 is enthousiast: “Er is een hele leuke speelkamer met grote blokken en een ballenbak. Gaan we daar morgen weer eten?”.

T. heeft geluk, ik heb onszelf verwend en het uit-en-thuis-arrangement geboekt. Dan kun je een keer in het huisje gourmetten en een avond in het buffetrestaurant eten. Het gourmetten is voor morgen, het buffet voor overmorgen. Tevreden met dit antwoord gaan de kinderen slapen. De volwassenen blijven nog een tijdje kletsen. We ontdekken dan wel een klein nadeeltje in de woonkamer: het is er vrij donker, omdat er geen verlichting recht boven de zithoek is, alleen aan de zijkanten. Maar met wat kaarsjes aan is het wel knus.

Heel leuk kindercentrum bij Hof van Saksen

Na een goede nacht slapen op de fijne bedden worden we allemaal uitgerust wakker. Om negen uur krijgen we een ontbijtje aan huis bezorgd (los bijgeboekt). Dat is prima in orde: broodjes, hartig en zoet beleg, een vers warm eitje en flesjes verse jus. Er is inmiddels een vriendin van ons gearriveerd met haar dochtertje en de kids gaan allemaal knutselen aan de lange houten tafel. Daarna gaan we het centrum van Assen in, wat een kwartiertje rijden is vanaf het park. De kinderen vinden het echter koud en zijn er snel klaar mee. Ze willen terug naar Hof van Saksen. Van eerdere bezoeken weten ze dat er een heel leuk kindercentrum is, waar heel veel te doen is.

In de mooie lichte ruimtes van de techniek academie en de mode academie.
In de mooie lichte ruimtes van de techniek-academie en de mode-academie.

We rijden terug en gaan direct naar de Brink in Hof van Saksen: een groot gebouw vol activiteiten voor kinderen. We lopen eerst langs de mode-academie, een ruimte die compleet ingericht is als naaiatelier voor de wat oudere kinderen. Je kunt er stof uitzoeken en kopen en daarmee eigen projectjes maken. Ook kun je de dagopdracht doen, een kant en klaar pakketje wat je alleen nog in elkaar hoeft te knutselen. Erg leuk! Er staan een heleboel naaimachines die simpel te bedienen zijn. E. wil hier zeker nog even naartoe dit weekend.

Academies voor de kinderen

Aan onze andere kant zien we bowlingbanen. Die kun je bespreken bij de balie voor een uur. Wij slaan dit over, er is zoveel meer te doen. Naast de mode-academie zit de techniek-academie. De techneuten en knutselaars kunnen zich hier uitleven met hout. Ook hier kun je een dagopdracht maken, een pakketje kopen om mee aan de slag te gaan of een eigen project beginnen. Het ziet er heel aantrekkelijk uit, licht en netjes.

Creatievelingen kunnen zich uitleven in de knutselacademie.
Creatievelingen kunnen zich uitleven in de knutselacademie.

Onze kids hebben eerst hun pijlen gericht op de enorme binnenspeeltuin. Ik ben niet zo’n krijspaleisfan, dus daar komen ze normaal niet zo vaak. Deze speeltuin is echter wel prima te doen, ook voor ouders. De ruimte is zo ingericht, dat je bijna geen last hebt van het geluid. Rondom zijn ruime en comfortabele zithoeken ingericht met banken in een soort van houten terrassen. Bovendien is er een bar waar prima eten verkocht wordt. We ploffen neer op een van de banken. Hier houden we het wel even uit!

De binnenspeeltuin is ruim en heeft een voetbalkooi.
De binnenspeeltuin is ruim en heeft een voetbalkooi.

Voetballen en knutselen

Voor de kinderen is er hier voor ieder wat wils. B. zijn we de rest van de middag kwijt aan de voetbalkooi, waar hij het ene na het andere potje voetbal speelt. Binnen tien minuten heeft hij vriendjes gevonden die onvermoeibaar met hem mee doen. Af en toe komt hij met een knalrood hoofd aanrennen om een paar slokjes te drinken. T. en het dochtertje van onze vriendin, M., gaan samen met E. de knutselkamer in. Dat is ook weer zo’n mooie ruimte, licht en uitnodigend. De medewerkster geeft de kids de spulletjes voor de dagopdracht. Ze houden het uren vol.

De kinderen zijn enthousiast aan het knutselen.
De kinderen zijn enthousiast aan het knutselen.

Veel te snel voor hun gevoel is de middag alweer om. De knutselaars hebben een schoentje gemaakt en mogen deze zetten in de supermarkt. In november en begin december zijn er veel activiteiten gericht op Sinterklaas, zo ook nu. Morgen mogen ze kijken of de schoentjes misschien gevuld zijn. We informeren gelijk even naar onze bestelde gourmetspulletjes en horen dat die bij het huisje bezorgd worden. Snel lopen we richting huisje. Onderweg lopen we langs allemaal leuke beelden die langs de hoofdlaan verspreid staan. Bij ons boerderijtje staat inderdaad al een karretje van het park met ons eten en de gourmetstellen. Dat is overcompleet en we genieten van een lekker avondje gourmetten.

Lekker en gezellig gourmetten in het huisje.
Lekker en gezellig gourmetten in het huisje.

Springen in de bounce-arena

De volgende dag spelen de kids nog de hele dag in de Brink. Hele stapels knutselwerk worden er geproduceerd en er vallen ook weer een hoop doelpunten in de voetbalkooi. Ook de rest van de binnenspeeltuin verkennen ze. De geknutselde schoentjes blijken goed gevuld met veel sintsnoep en een knuffeltje. ’s Middags reserveren we (bij ‘regelpiet’) drie plekjes in de bounce-arena. Dat is een sportzaal met allemaal trampolines aan elkaar, zelfs tegen de wanden aan. Daar kunnen stunters dus mooie trucs uithalen. Onze kids zijn niet zulke waaghalzen en maken gewoon mooie hoge sprongen.

Hoge sprongen maken in de bounce-arena.
Hoge sprongen maken in de bounce-arena.

In de avond eten we met zijn allen in het buffetrestaurant van Hof van Saksen. Hier is het ook erg kindvriendelijk. Er is een speciaal laag kinderbuffet met niet alleen de standaard snacks, maar ook gezonde groenten. Die onze jongsten helaas links laten liggen. Aan de zijkant van het kinderbuffet is er een snackmuur waar je snacks uit de muur kunt halen. Kijk, dat vinden de jongens interessant. “Mag ik drie bakjes mini-frikadellen er uit halen, mama?”, vraagt s. Ehm, doe maar gewoon eentje.

Frikadellen trekken uit de snackmuur.
Frikadellen trekken uit de snackmuur.

Als ik ze vraag om ook wat gezonds op te scheppen, halen ze beiden een hele stapel meloenschijven. Vooruit dan maar. Het combineert wat vreemd, maar is in ieder geval gezond. Zelf genieten we van de lekkere soepjes, versgebakken vis en vlees en verse groenten. En van alle lekkere desserts natuurlijk. Ondertussen zijn de kids de speelkamer ingedoken. Ze maken van de grote blokken een privé-ballenbak die ze met ballen vullen.

Tim haalt een stapel meloenschijfjes.
T. haalt een stapel meloenschijfjes.
Een eigen ballenbakje bouwen in de speelkamer van het restaurant.
Een eigen ballenbakje bouwen in de speelkamer van het restaurant.

Kiezen uit verschillende restaurants bij Hof van Saksen

Overigens zijn er nog andere restaurants om te eten op het park: Er is de brasserie Coccinella, waar je Franse gerechten kunt eten en ook regelmatig wijn kunt proeven. Er is een relaxt Grand Café waar je kunt ontbijten, lunchen, een hapje kunt eten of een driegangenmaaltijd kunt eten. Bij Gusto kun je heerlijk Italiaans eten. Uit ervaring weten we dat het eten daar echt goed is. Dan is er nog Rapido, waar je een snelle maaltijd kunt eten of kunt afhalen om in het huisje te nuttigen. Het buffetrestaurant waar wij vanavond eten heet Al Fresco. Je kunt daar in buffetvorm ontbijten (bij voldoende bezetting) of avondeten. Mooi meegenomen: kinderen tot vier jaar eten daar gratis.

De volgende dag willen we naar de academies gaan met de kinderen. E. wil graag met stof aan de slag en de jongens willen met hout knutselen. Helaas, op maandag zijn de academies gesloten. Dat valt even tegen. We laten de kinderen uitrazen in de bounce-academie en rijden dan bijtijds weer naar huis. We waren eigenlijk van plan om te gaan zwemmen in het mooie zwembad, maar T. is aan het herstellen van een oorontsteking. Dat we slaan dus maar over. Volgende keer beter! Het is namelijk zeker een aanrader als je in Hof van Saksen bent. Er is een leuk peuterbad met fonteintjes en glijbaantjes, een sportbad en een gewoon zwembad. En volgens onze waterrat E. het allerleukste: een enorme stroomversnelling die je door allerlei watervallen naar buiten sleurt.

Weer stapels knutsels maken bij de knutsel-academie.
Weer stapels knutsels maken bij de knutsel-academie.

Praktisch

Hof van Saksen is sinds een paar jaar een park van Landal Greenparks. Het park is meestal niet goedkoop, maar vooral in het najaar zijn er regelmatig scherpe aanbiedingen. Dan betaal je voor een 4-persoonshuisje bijvoorbeeld 209 euro voor een midweek of lang weekend. Meer lezen en boeken kun je op de website van Hof van Saksen.

Ben je ook al eens in Hof van Saksen geweest?

Buiten staan er allerlei leuke beelden van dieren.
Buiten staan er allerlei leuke beelden van dieren.

Meer lezen

Meer lezen over uitjes in Drenthe? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.