Kindvriendelijke uitjes in Oost-Friesland voor jonge kinderen

0
242

Op vakantie in Oost-Friesland of West-Drenthe? Karijn was in 2016 in deze regio op vakantie en vertelt je over een aantal kindvriendelijke uitjes in Oost-Friesland en omgeving.

Kindvriendelijke uitjes in Oost-Friesland en omgeving

Het merengebied en de Waddeneilanden zijn bekende en prachtige gebieden in Friesland. Het oosten van Friesland is misschien niet zo bekend, maar heeft evengoed een heleboel leuks te bieden. In de zomer van 2016 verbleven wij op camping De Bekhofschans, vlakbij Appelscha. Vanaf daar hebben wij de regio goed ontdekt. In dit blog zet ik een aantal leuke tips voor je op een rijtje voor kindvriendelijke uitjes in Oost-Friesland en omgeving:

1. Fietstocht naar het gevangenismuseum in Veenhuizen.

Onze fijnste vakantieherinnering van vorig jaar bewaren we aan onze fietstocht naar het Gevangenismuseum. Op de camping hebben we een bakfiets gehuurd. Met deze en onze eigen fiets met kinderzitje touren we vanaf de camping naar Veenhuizen. We komen dwars door het Drents-Friese Wold. Een natuurgebied met prachtige heide. Onderweg stoppen we bij een uitkijktoren. Met de zon op de heide is het uitzicht prachtig.

We eten snel een krentenbol en fietsen door verschillende Drentse dorpen. Na 26 km komen we aan in Veenhuizen. Het gevangenismuseum blijkt een hartstikke leuke plek voor kinderen te zijn. Met een echte boevenbus gaan we over het gevangenisterrein en horen we over de geschiedenis. In het blog van Suzanne lees je meer over het Gevangenismuseum.

Met de bakfiets naar Veenhuizen
Met de bakfiets naar Veenhuizen
Uitzicht op het Drents-Friese Woud
Uitzicht op het Drents-Friese Woud
Uitkijktoren in het Drents-Friese Wold
Uitkijktoren in het Drents-Friese Wold

2. Wandelen of varen in Nationaal Park De Alde Feanen.

Dit natuurgebied ligt in het midden van Friesland en is vanuit het oosten in drie kwartier te bereiken. In dit waterrijke gebied lopen wij vanaf het bezoekerscentrum in Earnewâld het Kikkerpad. Deze tocht is uitgezet voor kinderen tot en met 6 jaar en voert langs plekken waar kikkers gespot kunnen worden. Het bezoekerscentrum heeft diverse routes voor kinderen uitgezet.

’s Middags varen we over het water in een elektrisch sloepje. En ondanks de regen die af en toe met bakken uit de hemel valt, vermaken wij ons opperbest. Er is zoveel te zien op het water! In het blog over Nationaal Park De Alde Feanen lees je meer over onze belevenissen.

Zoeken naar kikkers en anders beestjes op het Kikkerpad in de Alde Feanen
Zoeken naar kikkers en anders beestjes op het Kikkerpad in de Alde Feanen

3. Naar pretpark Duinen Zathe in Appelscha.

Toegegeven, ik vond dit niet de leukste dag, maar onze kinderen vonden het één van de hoogtepunten van de vakantie. Duinen Zathe is een klein pretpark met een all inclusive-formule: entree en eten en drinken zijn inbegrepen. Hiervoor kan je kiezen uit friet, snacks en witte broodjes met kaas en ham. Voor de kinderen is er ranja, ouders kunnen koffie en thee krijgen. Ik word hier niet blij van, maar mijn kinderen smullen van harte van hun frietjes en kroket.

Het park heeft voor alle leeftijden leuke attracties. De waterglijbaan waar je met een roeibootje afgaat is populair bij onze oudste dochter, evenals de mini-achtbaan. De middelste klimt stoer in de vliegende helikopters en met het hele gezin maken we een rondje in een auto. Het pretpark is goed voor een dagje vermaak. Voor de oudere kinderen zijn het vooral kermisattracties die entertainment bieden.

4. Dagje Groningen.

Tijdens ons verblijf in de natuur heb ik na een week zin in het stadse leven. Vanaf Oost-Friesland ben je in 45 minuten in Groningen, dus dat wordt onze bestemming. We bezoeken het Groninger museum. Een fantastisch museum met veel moderne kunst, maar minder geschikt met kleine kinderen. Er zijn geen activiteiten voor de kleintjes en na drie kwartier hebben onze kinderen het wel gezien. Geen nood, met onze Museumkaarten komen we hier weer eens terug. Toch blij dat ik wat cultuur hebben kunnen snuiven.

We lunchen bij Denderz, een hip lunchtentje, volledig ingericht op gezinnen. Daarna slenteren we door de winkelstraten en scoren nieuwe rugzakjes voor het nieuwe schooljaar. Jolinda deelde eerder al haar goede tips voor een stedentrip Groningen met kinderen.

Mmm, interessant hoor.....in het Groninger Museum
Mmm, interessant hoor…..in het Groninger Museum

5. Het blotevoetenpad in Appelscha

Vanaf dit bezoekerscentrum van het Drents-Friese Woud zijn diverse wandel- en fietspaden uitgezet. Die laten we links liggen. We komen voor iets spannenders: het blote voetenpad. De oudste dochter heeft er over gehoord van de kinderen op de camping en verheugt zich er enorm op. We laten onze schoenen achter bij het bezoekerscentrum.

De tocht begint rustig en we lopen op blote voeten over hout zand, glas (glazen planken op een bruggetje), hout. Het is een bijzondere ervaring voor onze tenen. Na een tijdje maakt het zandpad plaats voor modder. Heel veel modder. Het heeft de dagen voor ons bezoek flink geregend. Het blote voetenpad is hierdoor veranderd in een grote blubberpoel. We staan er soms tot onze enkels in. Het is met drie kinderen flink aanpoten. De jongste zit in de rugdrager. De middelste moet soms getild omdat ze anders te ver weg zakt. En de oudste die zich zo verheugde vindt het op enkele plekken ronduit spannend en heeft zo nu en dan hulp nodig. Een avontuur is het zeker!

Schrobben maar! Na het blote voetenpad in Appelscha
Schrobben maar! Na het blote voetenpad in Appelscha

6. Maïsdoolhof, kruidentuin en bessen plukken in de omgeving van Buitenpost.

In Noord-Oost Friesland belanden we in een maïsdoolhof, plukken we heerlijke blauwe bessen en bezoeken we een botanische tuin met een hele leuke speeltuin. We vermaken ons prima met deze low-budgetuitjes. Lees hier meer over in het blog over uitjes in Noord-Oost Friesland.

7. Het Veenpark in Bargercompascuum, nabij Emmen.

Iets verder weg van Oost-Friesland maar wel een aanrader! Dit openluchtmuseum neemt je mee terug naar de tijd van turf steken in het Veengebied. Met trein, boot en te voet ga je door dit bijzondere park en waan je je in vroege tijden. Lees er meer over in het blog over het Veenpark.

8. Landgoed Nienoord in Leek.

Ook niet direct in de buurt, wel heel leuk. Landgoed Nienoord bestaat uit een enorm terrein met bos, landerijen en een kasteel. Wij komen voor iets anders: het familiepark. Het park houdt het tussen een speeltuin en een pretpark. Er rijdt een treintje over het park waar je 1x gratis in kan.

Daarnaast zijn er allerlei bijzondere attracties te vinden. Onze oudste dochter is niet weg te slaan bij de enorme klim/ glijbaan. Onze driejarige dochter vindt het paardje rijden het leukst: op een soort hobbelpaarden die gaan lopen als je er de sta-zitbeweging op doet. En het werkt! Onze kinderen blijven maar ritjes maken op de paardjes. Daarnaast vind je er een kinderboerderij, een doolhof, een reuzenglijbaan. Het park is heel ruim opgezet en heel relaxt. Het is er niet druk. Als je wil kan je een bezoek aan het familiepark combineren met zwemmen in het zwemkasteel op het Landgoed. Voor ons een beetje te veel, maar als je kinderen wat ouder zijn, is dat zeker te overwegen.

Eerder schreef een van onze lezeressen een gastblog over Landgoed Nienoord.

Spelen op de klimtoren op Landgoed Nienoord
Spelen op de klimtoren op Landgoed Nienoord

En dan hebben we nog een heleboel in de omgeving niet gezien. Het aquapark in Leeuwarden, andere speeltuinen, boswandeling in het Drents-Friese Wold. Binnenkort gaan we maar weer eens terug!

Zou jij ook op vakantie willen in Oost-Friesland? En ken je nog meer leuke kindvriendelijke uitjes in Oost-Friesland?

Meer lezen

Nog meer leuke uitjes in het noorden van Nederland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.