Rijksmuseum Twenthe, kijken en speuren naar kunst in Enschede

Rijksmuseum Twenthe in Enschede heeft een speurtocht voor kinderen, die ook nog eens gratis bij het museum naar binnen mogen. Daphne brengt samen met haar dochters een bezoekje aan dit museum. 

Rijksmuseum Twenthe

Tijdens ons weekendje weg in Enschede brengen we een bezoekje aan Rijksmuseum Twenthe. Een middagje kunst kijken: oude-, moderne- en hedendaagse kunst. Op de website lezen we dat er een Speur-& doeboek voor kinderen gratis af te halen is, met een speurtocht door de tentoonstelling ‘Ars longa, vita brevis’.

Hoewel mijn jongste van vijf met lichte tegenzin meegaat, zijn we benieuwd naar dit museum.

Rijksmuseum Twenthe
Rijksmuseum Twenthe

Speur- & doeboek Rijksmuseum Twenthe

Bij de balie ontvangen we drie boekjes met een aantal kleurtjes. De dame achter de balie vertelt dat kinderen zich vooraf soms af vragen of een museum met kunst wel leuk is, maar dat ze altijd enthousiaste verhalen krijgt van de kinderen die in het museum zijn geweest. Met het boekje krijgen we een deel van het museum te zien.

Het boekje ziet er leuk uit en vooral de grote dames van negen en elf jaar oud hebben zin om de vragen op te gaan lossen. 

Het Speur-&doeboek
Het Speur-&doeboek

Allemaal verschillende soorten kunst

Al snel komen we erachter dat dit museum niet alleen schilderijen heeft, maar ook andere vormen van kunst. Zo lopen we door een afdeling met allemaal glaswerk, de mooiste kleuren en vormen. Wat mij betreft gaan we hier snel doorheen, de jongste kan nog wat onstuimig zijn. Zij vindt het echter allemaal even mooi en kijkt rustig naar alle verschillende voorwerpen. 

Hier beginnen we onze tocht door het Rijksmuseum Twenthe
Hier beginnen we onze tocht door het Rijksmuseum Twenthe
Kijk een wat groot!
Kijk eens wat groot!

Goed kijken, filosoferen en tekenen

Dan beginnen we aan de speurtocht. Al snel valt op dat de speurtocht meer is dan alleen wat antwoorden opzoeken in het museum. Er zitten vragen bij waar je echt goed over na kunt denken, met elkaar in gesprek kunt gaan, filosoferen en je mening vormen.

Voor de jongste is een deel van de vragen wat lastig, maar ze vermaakt zich met kijken, luisteren en ruiken in het Rijksmuseum Twenthe. De oudste beantwoordt de vragen redelijk snel, maar de middelste had hier zonder haar zussen nog wel een uur langer kunnen blijven. Iedere vraag denkt ze goed over na, ze tekent, bekijkt alle kunst en stelt vragen. Ze beleven het museum allemaal op hun eigen manier. 

Welk schilderij spreekt jou het meest aan?
Welk schilderij spreekt jou het meest aan?
Zoeken naar voorwerpen in de schilderijen
Zoeken naar voorwerpen in de schilderijen
De meiden vinden dit er een beetje eng uitzien
De meiden vinden dit er een beetje eng uitzien

Praktische informatie

Rijksmuseum Twenthe is open op dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur. In vakanties en met feestdagen zijn er soms afwijkende openingsdagen. Volwassenen betalen 12,50 euro entree en kinderen tot en met 17 jaar zijn gratis. Met de Museumkaart krijg je ook gratis entree (prijspeil 2019). Naast het Speur-& doeboek zijn er in vakanties soms extra activiteiten voor kinderen te doen. Neem voor meer informatie een kijkje op de website van Rijksmuseum Twenthe

Ligging van Rijksmuseum Twenthe


 

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Overijssel? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.