Buitenspelen in het Vechtdal, onze geheime tips voor echt leuke uitjes

0
307
We zijn begonnen aan kinderwandeling Het Wolvenspoor!
We zijn begonnen aan kinderwandeling Het Wolvenspoor!

Het Vechtdal in Overijssel is de ideale plek om buiten te spelen met kinderen. Blogger Iris D. ging een weekend op pad samen met haar kinderen. In dit blog vind je tips waar je lekker in de natuur kunt spelen met kinderen.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Het Vechtdal: buitenspelen in de natuur

Het Vechtdal in Overijssel is een omgeving die je uitnodigt om naar buiten te gaan. De natuur roept je. Je kunt hier gewoonweg niet binnen blijven zitten. Bos, weilanden, beekjes en rivieren, dieren, kortom de natuur is overal. 

Tijdens een zomers weekeind verblijven we op camping De Koeksebelt, middenin het Vechtdal. Van daaruit gaan we op pad om de omgeving te ontdekken. Alle onderstaande uitjes liggen op maximaal 15 minuten rijden vanaf De Koeksebelt. In het Vechtdal liggen heel veel topcampings, het is niet voor niets kampeerregio nummer 1 van Nederland!

Lees hier ons blog over overnachten in een riverlodge op De Koeksebelt.

Kijk-, doe- en zorgboerderij Aan ’t Zandeinde

Op nog geen kwartier rijden van de camping, ligt Aan ’t Zandeinde. Dit is een kleinschalige biologische varkensboerderij. Hij wordt gerund door de boeren zelf, maar ook door een heel aantal hulpboeren en -boerinnen. Dit zijn mensen en jongeren met een hulpvraag die daar aan de slag kunnen.

Hier kun je terecht voor een rondleiding door het bedrijf. Het leuke en bijzondere hierbij is, dat je in de hokken bij de kleinere biggen naar binnen mag om met ze te knuffelen. Als je daar gewoon op de grond gaat zitten, komen ze vanzelf op je af. Ze zijn hartstikke nieuwsgierig!

De rondleiding op boerderij Aan 't Zandeinde voert langs alle verschillende hokken.
De rondleiding op boerderij Aan ’t Zandeinde voert langs alle verschillende hokken.
In elk hok even neuzen en contact maken met de varkens.
In elk hok even neuzen en contact maken met de varkens.

Varkens kijken, knuffelen en voerenAls wij er zijn, zijn er net biggetjes geboren. Dat is bijzonder schattig om te zien. Vertederd kijken mijn kinderen toe hoe de biggetjes drinken bij hun moeder. Wist je dat de zeug voor haar biggen ‘zingt’ als ze drinken, zodat ze rustig worden? Dat mag ook wel als je 15 kleintjes hebt die tegelijk willen drinken.

Tijdens de rondleiding doen we alle hokken aan en zien we varkens van biggetjes tot volwassen zeug. Ook de beer, het mannetje, wordt niet overgeslagen. Tot slot lopen we met een emmer vol eikeltjes langs de buitenhokken. Varkens vinden die heerlijk en ze komen allemaal al aangerend om te snoepen.

Aan ’t Zandeinde is alleen op afspraak geopend. Entree is 5 euro per persoon, inclusief koffie, thee of limonade. Naast de varkens is er een speeltuin aanwezig en staat er een stalling vol fietsen, skelters en traptrekkers om mee rond te rijden.

Pasgeboren biggetjes aaien, ze zijn zo zacht!
Pasgeboren biggetjes aaien, ze zijn zo zacht!
Toekijken hoe de hongerige biggetjes drinken bij hun moeder.
Toekijken hoe de hongerige biggetjes drinken bij hun moeder.
Samen de varkentjes wat eikeltjes te snoepen geven.
Samen de varkentjes wat eikeltjes te snoepen geven.
Ze vinden ze heerlijk!
Ze vinden ze heerlijk!
Ook de enige beer in het gezelschap houdt van eikeltjes snoepen.
Ook de enige beer in het gezelschap houdt van eikeltjes snoepen.

Spelen bij het Hol van de Leeuw

Het bos nodigt altijd uit tot buitenspelen, maar op de Lemelerberg is er wel een hele bijzondere speeltuin voor kinderen. Het Hol van de Leeuw is een natuurspeeltuin, middenin het bos. Op deze plek mag je van de gebaande paden af en mag je overal mee spelen.

Er is een boomhut gebouwd met een klimparcours er naar toe. Er liggen allemaal buizen waar je door kunt kruipen en heerlijk verstoppertje kunt spelen. Buiten dat liggen er natuurlijk overal boomstammen en takken. Er is een plek waar een paar takken zijn neergezet als basis voor een hut. Daar kunnen kinderen zo aan de slag met bouwen.

Je begrijpt dat je kinderen die van buitenspelen houden, hier makkelijk een paar uur kunt loslaten. Klimmen, klauteren, bouwen, ravotten, spelen, alles kan hier. Mijn kinderen vinden het hier geweldig! Ik strijk neer op een van de vele picknickplekken om toe te kijken wat mijn kinderen aan het doen zijn. Uitrusten kan ook in een van de hangmatten met uitzicht op de lucht en de boomtoppen, dat is pas ontspannen.

Je kunt voor het spelen ook eerst de wandeling In het Spoor van de Leeuw maken. Deze is 4 kilometer lang en eindigt bij de speeltuin Het Hol van de Leeuw. In dit blog kun je daarover alle informatie vinden.

Welkom in bosspeeltuin In het Hol van de Leeuw op de Lemelerberg!
Welkom in bosspeeltuin In het Hol van de Leeuw op de Lemelerberg!
Klimmen en klauteren in de bomen.
Klimmen en klauteren in de bomen.
Even opladen tussen het spelen door in een van de hangmatten.
Even opladen tussen het spelen door in een van de hangmatten.

Kinderwandeling Het Wolvenspoor

In het Vechtdal zijn talloze mooie wandelingen te vinden. Gelukkig zijn er ook een paar hele leuke speciaal voor kinderen. Mijn kinderen hebben de kinderwandeling Het Wolvenspoor uitgekozen. Deze start en eindigt bij restaurant De Bootsman in Stegeren. 

Het Wolvenspoor is een wandeling van 2,5 kilometer door het bos. Tijdens deze wandeling hoef je niet op de paden te blijven en lopen je dwars door het bos. Mijn kinderen krijgen een rugzakje mee met een verrekijker, een kompas, een potlood en een speciaal wolvensnoepje. Dit eten ze vol overgave op bij de start, zodat ze tijdens de wandeling als wolven door het leven gaan. 

Speuren naar wolvenpoten in het bos

Als echte wolven speuren mijn kinderen naar de wolvenpoten op de paaltjes, die geven de route aan. Paaltjes met een rode kleur betekent een opdracht uit het boekje. Alle wolvenkwaliteiten worden aangespoord. Zo ga je op zoek naar dieren uit het bos door hun sporen te volgen. Door je verrekijker speuren. Via het kompas lopen. Rennen en kruipen. Als beloning vind je elke keer een wolvensnoepje, dat wil zeggen: iets wat een echte wolf lekker vindt. Dit staat op een plaatje en dat woord vul je in, in je boekje. 

Bij elke opdracht staat ook een leuk spel wat we ter plekke spelen. Of er staat een interessant weetje. De route is afwisselend. Hij voert door dichtbegroeid bos, over de hei en door stuk beschermd natuurgebied. Het is voor kinderen echt leuk dat ze bewust niet op het pad hoeven te blijven. Zo klimmen en klauteren ze wat af. Halverwege de route is er een opdracht bij een speel- en picknickplek, ideaal voor een pauze.

Bijkomen op het terras van De Bootsman

Restaurant De Bootsman heeft een heerlijk terras waar we na de wandeling wat drinken en eten. Dat is wel nodig, wij zijn bijna 2 uur onderweg geweest. We hebben soms behoorlijk moeten zoeken. De opdracht met het kompas ging ook niet in een keer goed. En we hebben natuurlijk veel gespeeld.

De wandeling kost 5,95 per kind. Hiervoor krijg je een rugzak met inhoud en een routeboekje. Dit mag je kind na afloop houden. Als ze de oplossing van de puzzel laten zien in restaurant de Bootsman, krijgen ze ook nog een leuke verrassing. Wil je nog meer leuke kinderwandelingen doen in de Overijssel? Hier vind je op de website van Vechtdal Overijssel meer tips voor gezinnen.

We zijn begonnen aan kinderwandeling Het Wolvenspoor!
We zijn begonnen aan kinderwandeling Het Wolvenspoor!
Met deze spulletjes in de rugzak moet kinderwandeling Het Wolvenspoor een makkie zijn.
Met deze spulletjes in de rugzak moet kinderwandeling Het Wolvenspoor een makkie zijn.
Op zoek naar het volgende dier, soms moet je daarbij echt je verrekijker gebruiken om verder te komen.
Op zoek naar het volgende dier, soms moet je daarbij echt je verrekijker gebruiken om verder te komen.

Kindvriendelijke restaurants in het Vechtdal

Al dat buitenspelen maakt hongerig. In het Vechtdal zijn enorm veel leuke activiteiten en plekken waar buitenspelen mogelijk is. Daarom is het fijn dat er in de omgeving veel kindvriendelijke restaurants te vinden zijn. Wat ons opvalt is dat bij elk restaurant de ontvangst hartelijk is. Het personeel neemt de tijd, ook voor de kinderen en geeft een welkom gevoel. 

Het Boscafé Lemeler Esch

Op camping de Lemeler Esch in Lemele vind je Het Boscafé. Hier kun je na een heerlijke wandeling lekker lunchen of wat drinken met een lekker stuk huisgemaakte taart erbij. De lunch is helemaal afstemt op de stevige trek: dikke boterhammen met beleg van lokale producenten. De boterhammen met geitenkaas met appel zijn echt een aanrader!

Binnen kun je heerlijk bij de open haard zitten en buiten brand er ook vaak een heerlijk vuur waar je aan kunt schuiven. Voor de deur is een leuk speeltuintje en als je even verder loopt vind je een toffe natuurspeeltuin voor de kinderen. Vanaf hier starten ook een heel aantal mooie wandelingen.

De Barones

Restaurant De Barones vind je in Dalfsen. Naast lunchen kun je hier ook dineren. Ze hebben naast een uitgebreide en gevarieerde gewone menukaart ook een pannenkoekenkaart. Er zijn speciale kinderpannenkoeken, maar mijn jongste heeft zo’n honger na een dag spelen dat een grote pannenkoek helemaal op gaat. 

Tijdens het wachten kunnen de kinderen heerlijk buiten spelen in de grote tuin. Daar staat o.a. een grote trampoline en er is een enorm grasveld om lekker te ravotten. Als je een plekje in de serre vraagt, kun je je kinderen goed in de gaten houden.

De Bootsman

Restaurant De Bootsman in Stegeren is het start- en eindpunt van de kinderwandeling Het Wolvenspoor. Het heeft een heerlijk terras. De kaart is klein, maar gevarieerd. Ook hier bevatten de gerechten soms streekproducten. De tosti’s zijn er door mijn kinderen helemaal goed gekeurd!

Ligging Vechtdal

Meer lezen

Wil je meer lezen over buitenspeeluitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Oost en Vechtdal Overijssel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.