Kristalmuseum in Borculo, het leukste museum in de Achterhoek

De kinderen van blogger Suzanne zijn gek op stenen, fossielen en alles wat daarmee te maken heeft. Toen zij hoorde over het Kristalmuseum in Borculo, besloot ze een kijkje te nemen. Ze was onder de indruk van de enorme collectie kristallen, edelstenen, mineralen en fossielen. En haar kinderen waren laaiend enthousiast. Lees je mee?

Kristalmuseum in Borculo, het leukste museum in de Achterhoek

Op een druilerige dag besluit ik met mijn kinderen naar het Kristalmuseum in Borculo te rijden. Ik heb twee grote fans van edelstenen, mineralen en diamanten in huis en ik denk dat dit museum hen wel aanspreekt. Het Kristalmuseum is te vinden in het centrum van Borculo en is gevestigd in een prachtig oud monumentaal pand, het voormalige gemeentehuis van Borculo. Het museum is in eigendom van een stichting.

De Museumkaart is hier niet geldig, dus ik betaal gewoon entree. Ik kies voor het kinderarrangement die het bezoek nog leuker maakt. Hiervoor krijgen we een speurtocht, een kleine attentie, goudzoekersdiploma en mogen we edelstenen zoeken. Nog voor ik die bij de kassa heb afgerekend zijn mijn jongens al verdwenen tussen de stenen. Bij de kassa is een winkeltje met de prachtigste stenen en ik beloof ze dat ze na het bezoek er allebei eentje mogen uitzoeken.

Het Kristalmuseum in Borculo is gevestigd in een prachtig gebouw.
Het Kristalmuseum in Borculo is gevestigd in een prachtig gebouw.
Vitrines vol met vondsten.
Vitrines vol met vondsten.

Speurtocht door het Kristalmuseum

We ontvangen een speurtocht op maat. Een mooi kleurrijk boekje met vragen die toegespitst zijn op de leeftijd. Mijn jongens kiezen voor de speurtocht voor kinderen van 6-8 jaar. Met allerlei meerkeuzevragen. Voor de oudere kinderen zijn speurtochten met open vragen verkrijgbaar. Voor de allerjongsten is nog een andere versie aanwezig.

Fanatiek zoeken we het begin van de speurtocht. Deze gaat heel duidelijk via de looproute door het museum. De kinderen hebben een beetje hulp van mij nodig om de vraag met het antwoord op de juiste plek te ontdekken tussen de vele vitrines en objecten. Maar eenmaal bij de goede vitrine, gaat het beantwoorden van de vragen ze goed af. Het is een ontzettend leuke en leerzame speurtocht.

Speurtocht op maat voor alle leeftijden.
Speurtocht op maat voor alle leeftijden.
Speuren naar het juiste antwoord van de speurtocht.
Speuren naar het juiste antwoord van de speurtocht.

Prachtige veelzijdige collectie in het Kristalmuseum

We komen langs prachtige mineralen, amethisten, kristallen en edelstenen. We zien zelfs een enorme meteoriet. Ook de fossielen doen het goed. De haaientanden en dino-eieren die tentoon gesteld liggen maken indruk. Maar ook de geraamtes van een holenbeer en mammoet zijn tof. Het is werkelijk een prachtige collectie van de allermooiste stenen die we ooit gezien hebben. Er is zelfs een aantal vitrines met fluorescerende mineralen. De “ohhhs” en ahhhhs” zijn duidelijk: mijn kinderen zijn laaiend enthousiast en de oudste wil alles weten en lezen.

Een prachtige brok pyriet.
Een prachtige brok pyriet.
Een enorme meteoriet.
Een enorme meteoriet.
Zo zeg, dat is een grote amethist.
Zo zeg, dat is een grote amethist.
Fossielen van vissen bekijken.
Fossielen van vissen bekijken.
Die fluorescerende stenen zijn cool.
Die fluorescerende stenen zijn cool.

Presentje voor de kinderen

Als we alle verdiepingen van het gebouw gehad hebben en alle vragen van de speurtocht hebben ingevuld, komen we weer beneden bij de kassa terug. Daar wordt de speurtocht gecontroleerd: “Jullie hebben het goed gedaan en mogen hier iets uitzoeken”. Daarna mogen ze edelstenen zoeken en wassen in een aparte ruimte en daarbij kiezen uit gekleurde stenen of pyriet.

Na afloop van de speurtocht mogen de kinderen een woestijnroos of steentje uitzoeken.
Na afloop van de speurtocht mogen de kinderen een woestijnroos of een steentje uitzoeken.

Edelstenen zoeken

Het edelstenen zoeken is de perfecte afsluiting van ons bezoek. Beide kinderen krijgen een emmertje met zand waarin de edelsteentjes zitten. In een bak met water mogen ze met een zeef beetje voor beetje de edelstenen uit het zand halen. De gevonden en gewassen steentjes gaan mee naar huis in een zakje. Maar liefst een half uur zijn mijn jongens in opperste concentratie hun emmer zand aan het zeven. Als de emmer leeg is gaan ze verder met het zand dat op de bodem van de bakken ligt. Daar liggen ook nog steentjes tussen. Met moeite krijg ik ze uiteindelijk mee. We melden ons bij de kassa en ze ontvangen een echt goudzoekersdiploma.

Heb jij wat moois er tussen zitten?
Heb jij wat moois er tussen zitten?
Stenen zoeken is echt leuk.
Stenen zoeken is echt leuk.
Opperste concentratie.
Opperste concentratie.
Stenen wassen in een vergiet.
Stenen zoeken in een vergiet.

Museumwinkel bij het Kristalmuseum

De museumwinkel bij de kassa blijft fascineren. Hier liggen gelukstenen, prachtige sculpturen, vele sieraden en nog veel meer. De gelukstenen staan in relatie tot het sterrenbeeld van iemand. Er hangt een lijstje welke stenen geluk brengen bij welk sterrenbeeld. De jongens vinden allebei een mooie geluksteen in een doosje en willen die graag hebben. Bij de kassa krijgen ze er een omschrijving bij, zodat de betekenis ook helemaal duidelijk is. Allebei stralen ze van oor tot oor. Ik heb twee bijzonder blije jongens. Wat hebben ze het museum leuk gevonden. En ik ook trouwens.

De museumwinkel ligt vol met mooie souvenirs en sieraden.
De museumwinkel ligt vol met mooie souvenirs en sieraden.
En die gelukstenen zijn wel heel erg mooi.
En die gelukstenen zijn wel heel erg mooi.

Wat je verder nog moet weten over het Kristalmuseum in Borculo

Het museum bevat ook nog een galerie met beeldhouwwerken van diverse mineralen.

Van april tot en met oktober is het Kristalmuseum in Borculo dagelijks geopend  van 10 tot 17 uur. En in oktober tot en met maart alleen op zaterdag en zondag en tijdens schoolvakanties.

Volwassenen betalen 7,50 euro en kinderen t/m 12 jaar 5 euro voor de entree. Kinderen in buggy of wandelwagen hebben gratis entree. Het kinderarrangement kost 7,50 euro. Dit is entree, inclusief speurtocht met beloning en stenen wassen met diploma. De Museumkaart is niet geldig in dit museum.

Ligging Kristalmuseum

Kende jij het Kristalmuseum in Borculo al?

Meer lezen?

Wil je meer lezen over de mooie regio Achterhoek en de directe omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.