Sprookjescamping De Vechtstreek: waarom wij het bij 1x laten

19
352
De geluksvogels mochten voorin de Bumpie Jeep zitten op weg naar het theater,
De geluksvogels mochten voorin de Bumpie Jeep zitten op weg naar het theater,

Dag als het mag!

Kennen jullie de uitspraak “Als de kinderen het naar hun zin hebben op vakantie, dan hebben de ouders het ook”? Ik ben het er niet mee eens en dat is ook de reden dat wij het bij 1 week Sprookjescamping laten. Niet dat die week niet leuk was, integendeel, het was een bijzondere ervaring, maar een echt vakantiegevoel kreeg ik er niet van. Benieuwd hoe dat kan bij een camping die als één van de kind vriendelijkste campings van Nederland wordt gezien? Lees dan verder.

Sprookjescamping De Vechtstreek

Ben je nog nooit op de Sprookjescamping geweest? Laat ik dan beginnen met een introductie. Op de Sprookjescamping draait alles, zoals de naam het al aangeeft, om sprookjes en sprookjesfiguren. Hannha de Heldhaftige beleeft sprookjesachtige avonturen met o.a. Bumpie de Beer, Tati de Toffe Toverfee, Droesem de Draak, Maartje Mensbloem en Lodewijk de Kikkerprins. De sprookjesfiguren kom je overal tegen. Natuurlijk tijdens de dagelijkse theatershow, maar ook bij de activiteiten in de Sprokkelplaats, in de naamgeving van de kampeerveldjes en bij de inrichting van de gezinsvriendelijke toiletgebouwen. Ik hou er van als een thema zo goed en zo consequent is doorgevoerd.

Wij waren er in 2013 toen de Sprookjescamping 15 jaar bestond en de vroegboekers kregen vouchers voor voorlezen door een sprookjesfiguur bij je eigen tent, een professionele foto met een sprookjesfiguur en kans op een ritje op de Bumpie Jeep. Dat waren erg leuke extraatjes die de sprookjessfeer versterkten.

De geluksvogels mochten voorin de Bumpie Jeep zitten op weg naar het theater,
De geluksvogels mochten voorin de Bumpie Jeep zitten op weg naar het theater,

Accommodaties op de Sprookjescamping

Zoals op elke camping kan je op de Sprookjescamping kamperen met je eigen kampeermiddel. De veldjes zijn ruim met vrij krappe kampeerplekken langs de rand. Je hebt precies genoeg plek om je kampeermiddel en auto naast elkaar neer te zetten. Het autoverkeer op de camping vind ik een minpunt. Wij hadden de pech dat onze vakantieburen een televisie in hun voortent hadden en deze ook regelmatig aan hadden staan. Daar gaat je rust.

Het veld zelf bood wel voldoende speelruimte, bijvoorbeeld om met Hannah te voetballen.
Het veld zelf bood wel voldoende speelruimte, bijvoorbeeld om met Hannah te voetballen.

Voor glamping en huuraccommodaties kan je goed terecht op de Sprookjescamping. Het aanbod is groot en bestaat in 2014 inmiddels uit de volgende mogelijkheden: toercaravans, vakantietenten, sprookjes kota’s, glamp homes, mobile homes, vakantiehuizen, trekkershutten en woodcottages.

Sanitair

Zoek je kindvriendelijk sanitair op de camping? Dan moet je naar de Sprookjescamping. Er zijn familiedouches waarbij er in een grote badkamer meerdere douchekoppen zijn, echt ontzettend makkelijk als je allemaal tegelijk gaat douchen. Wil je alleen je kinderen even schoon spoelen, dan zijn er speciale kinderdouches. Deze kinderdouches zijn op een verhoging gemaakt waardoor je als ouder er goed bij kan. Ook zijn er meerdere babybadjes en aankleedkussens. Direct na de theatershow is het hier spitsuur, wil je rustig kunnen douchen dan kan je beter een half uurtje later gaan. Er zijn voldoende toiletten, alleen tijdens het hoogseizoen is het toiletpapier bijna niet aan te vullen, zo snel gaat het er doorheen. Wij grepen dus weleens mis. Dit kleine minpuntje wordt ruimschoots gecompenseerd door de kindvriendelijkheid van de rest van het sanitair.

Tandenpoetsles van Maartje Mensbloem.
Tandenpoetsles van Maartje Mensbloem.

Animatie

Het animatieprogramma is uitgebreid en goed verzorgd. Ik vind volle animatieprogramma’s op vakantie voor ouders een heel groot nadeel hebben: je moet de tijd in de gaten houden. Laat ik daar nu juist op vakantie niet zoveel zin in hebben. Het was nu nadenken wanneer je gaat koken, want het eten moet op zijn als het theater begint. We gingen de wekker zetten om het ochtendprogramma niet te missen (help, het is ook mijn vakantie!). Natuurlijk kan je ervoor kiezen om dat niet te doen, maar persoonlijk vind ik het sneu voor de kinderen als ze de hele camping uit zien lopen op weg naar het theater en zij zouden nog niet mogen omdat het eten niet klaar is….

Het animatieprogramma is ingedeeld in leeftijdscategorieën. In eerste instantie lijkt dat heel handig. Heb je meerdere kleine kinderen die net in verschillende categorieën vallen, dan kan je dus de pech hebben dat het ene kind wel mee mag doen en het andere niet. Op rustige dagen wordt er niet moeilijk over gedaan, maar bij populaire activiteiten wordt aan de te oude kinderen toch verzocht iets anders te gaan doen. Beetje jammer als je met vrienden bent en 1 van de 4 kinderen is te oud voor de betreffende activiteit. Leg dat een kind van 5 jaar maar uit.

Sprookjestheater

Het theater is de grote trekker van de Sprookjescamping en dat is terecht. Wij zijn frequente theaterbezoekers en waren onder de indruk van het niveau. Elke avond wordt er een andere show gespeeld en de kinderen zitten ademloos te kijken. De kleintjes mogen vooraan zitten en de ouders zitten aan de kant. In een volle Sprokkelplaats gaat iedereen op in het sprookjesverhaal. Dit is echt geweldig!

Het theater was echt top!
Het theater was echt top!

Merchandise en muntjes ruilen

Om de vakantiepret te vergroten is er volop merchandise van de Sprookjescamping te koop. Ook wij gingen uiteindelijk overstag en gaven de kinderen een Hannah-pop en Bumpie-beer. Maar er is meer te koop: T-shirts en cd’s vlogen over de toonbank. De muziek is vrolijk en aanstekelijk, die cd’s raden we van harte aan.

Mijn grootste ergernis op de Sprookjescamping en voor mij de belangrijkste reden om er niet meer heen te gaan is het muntjes spaar- en ruilsysteem. Bij 5 muntjes van dezelfde kleur mag je een beeldje van een van de sprookjesfiguren uitzoeken. Je krijgt extra muntjes als je bepaalde producten koopt en dan begint het ruilen, want aan 5 muntjes van verschillende kleuren heb je niets. Continu staan er kinderen bij je tent die vragen of je muntjes wil ruilen. Waren onze eigen kinderen heerlijk aan het spelen en zat ik eindelijk even te lezen, kwam er weer iemand langs voor die stomme muntjes. Help! Ik wil ook vakantie hebben en dus, voor zover dat gaat met kinderen, ongestoord een boek kunnen lezen. Met onze eigen kinderen maken we daarover afspraken: als je mij tot tijdstip X laat lezen, dan gaan we daarna samen een spelletje doen of knutselen. Iedereen blij. Op de Sprookjescamping kon ik door het ruilsysteem nog geen bladzijde ongestoord lezen, dat is niet bevorderlijk voor mijn vakantiegevoel.

Aanvulling 2015: Inmiddels schijnt het muntjessysteem te zijn vervangen door een spaarsysteem met stickers. Geen idee of dat een verbetering is.

Tip: lees hier het blog van collega-blogger Yvette over kamperen in Twente, met nog meer tips voor campings in dit mooie stukje Nederland.

De after-vakantie periode

We draaien de muziek van de Sprookjescamping regelmatig en er wordt door ons allemaal vrolijk meegezongen. Met de napret-factor zit het dus goed. Dochter M. zegt weleens dat ze weer naar de Sprookjescamping wil. Ik vraag haar wat ze het leukste vond en dan vertelt ze altijd over het fietsen met haar eigen fiets. Tja, daarvoor hoef ik niet naar de Sprookjescamping.

De kinderen hebben net zo’n fijne vakantie op een kleinschalige camping met een eenvoudige speeltuin, speelkameraadjes, koeien en een grasveld. Wij vinden daar rust en leven bijna zonder op ons horloge te kijken. Genieten van stilte en haasten ons incidenteel om te kijken bij het koeien melken of omdat we zelf iets op het programma hebben gezet.

Geen tv’s in tenten, geen ruil-acties, geen vol animatieprogramma, geen leeftijdsgrenzen. Daar knapt mijn vakantie een stuk van op en de kinderen missen het niet. Dus na een week Sprookjescamping zeggen wij: het was leuk om een keer mee te maken, maar we laten het bij deze ene keer en gaan weer allemaal genieten van de vakantie op een rustiger camping met beperkte animatie of zelfs zonder.

Doei Ouwekoei!

Meer lezen

Op zoek naar andere campings in Overijssel die wij kind- en oudervriendelijker vinden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

19 REACTIES

 1. Jammer dat je er geen rust hebt gevonden, wij gaan dit jaar voor de derde keer op rij weer naar de sprookjescamping. We gaan niet naar alle activiteiten, dus hoef je niet op de tijd te letten. Wat de show & het avondeten betreft, toen wij er stonden waren er 2 shows, dus kon je naar de late voorstelling als je nog niet klaar was. Het feit dat Bumpie je komt halen, maakt dat je niet zelf hoeft te kijken wanneer je naar de show moet gaan.
  Tevens heb ik begrepen dat de muntjesactie dit jaar (2015) wordt vervangen door iets anders.

  • Dat zou hartstikke mooi zijn als de muntjesactie wordt vervangen :-).

   Bij ons was er ook 2x een show, maar voor de 2e show waren onze kids nog net wat te jong qua tijdstip. Tja, iedereen z’n favoriete camping….

 2. Ook wij zijn fervente sprookjescamping bezoekers!! Mijn twee meiden vinden het er heerlijk en ik geniet met ze mee. Een van de twee heeft autisme en ik maak van te voren een programma voor de hele week, kies waar we wel en niet heen gaan etc. zo hebben de meiden wat ze willen en ik mijn rust momentjes!

  Dit jaar idd geen muntjes meer maar stickers…. Vreselijk!! Er moeten er veel meer verzameld worden maar het hele systeem is naar mijn inzicht niets. Ik vond de muntjes juist ontzettend leuk, contacten aangaan werd makkelijker en ik vind het zo grappig om die kinderen n bezig te zien met die muntjes…

  Wat je zegt ieder zijn favoriete camping, de Sprookjescamping is die van ons 🙂 volgend jaar is al geboekt dit jaar al weer geweest

  • Ik vond het voor één keer ook echt wel leuke dingen hebben ;-). Het ziet er allemaal super mooi uit en de animatie en het theater zijn echt goed. Een programma voor de hele week maken vind ik een goede tip, dan weten de kinderen ook precies waar ze aan toe zijn.

 3. Hmmmm klinkt bekend in de oren. Ik denk dat het er ook ontzettend aan ligt hoe goed je kinderen zich vermaken. Wij stonden wel eens op zo’n camping waar alleen een x knutselen was en een keer in de week een “theater”. Hadden we buurkinderen die de hele dag liepen te zeuren dat ze zich verveelden en ook echt begonnen te etteren
  Voor dat soort families lijkt me de sprookjes camping top
  Maar eerlijk is eerlijk, rust vind ik heerlijk. En onze kinderen vermaken zich ook wel op een saaie boeren camping

 4. Fijn dit eerlijke stukje! Veel mensen in mijn omgeving gingen heen en kwamen enthousiast terug. Ik had het vermoeden dat ik het door de dingen die jij noemt niet leuk zou vinden. Iedereen verklaarde me voor gek! Door jou stuk weet ik: ik ben niet gek en heb het goed ingeschat!

 5. Hier om dezelfde reden geen herhaling van sprookjes camping in hoogseizoen. Een dag op bezoek bij vrienden die er kamperen vinden de kids geweldig!
  Na 2 weken was ik aan vakantie toe 😉

  Nu op zoek naar een leuke goedkope camping met betaalbare huuraccomodaties

 6. Heerlijke camping! We zijn net terug van onze eerste keer daar! Meteen geboekt voor volgend jaar! Geen muntjes maar stickers! Helemaal leuk! stiekem mist deze mama de camping ook.. Nu al..

 7. Hoi wij hebben voor 2e keer geboekt. Een voorseizoen.
  2017, de binnenspeeltuin is nieuw. Klein maar fijn en heerlijk nu het nog zo fris is.
  Supersand en rolbak (een soort moderne sjoelbak). En uiteraard klauteren. Goed gescheiden voor grote en kleine kinderen.
  Mijn kinderen houden van allerlei activiteiten en voor ons is animatie dan ook erg belangrijk. Betekent nl dat wij geen etterende kinderen krijgen. ;-).
  Stickersysteem is er maar het is niet storend voor de rust. Zelf ben ik er niet actief mee kost me teveel energie, maar mijn zusje doet het wel met haar dochters.
  Een geweldig voordeel je mag je caravan in voorseizoen delen met andere gezinnen. Heerlijk geen geouwehoer gewoon met 2 (max3 geloof ik) de caravan delen
  Ik vind de kwaliteit van de animatie ook goed, altijd fijn om te zien dat anderen dat ook vinden.
  Echt fijne camping ook vanwege het uitgebreide warme en schone sanitair.
  Inderdaad