Sprookjescamping De Vechtstreek: waarom wij het bij 1x laten

Dag als het mag!

Kennen jullie de uitspraak “Als de kinderen het naar hun zin hebben op vakantie, dan hebben de ouders het ook”? Ik ben het er niet mee eens en dat is ook de reden dat wij het bij 1 week Sprookjescamping laten. Niet dat die week niet leuk was, integendeel, het was een bijzondere ervaring, maar een echt vakantiegevoel kreeg ik er niet van. Benieuwd hoe dat kan bij een camping die als één van de kind vriendelijkste campings van Nederland wordt gezien? Lees dan verder.

Sprookjescamping De Vechtstreek

Ben je nog nooit op de Sprookjescamping geweest? Laat ik dan beginnen met een introductie. Op de Sprookjescamping draait alles, zoals de naam het al aangeeft, om sprookjes en sprookjesfiguren. Hannha de Heldhaftige beleeft sprookjesachtige avonturen met o.a. Bumpie de Beer, Tati de Toffe Toverfee, Droesem de Draak, Maartje Mensbloem en Lodewijk de Kikkerprins. De sprookjesfiguren kom je overal tegen. Natuurlijk tijdens de dagelijkse theatershow, maar ook bij de activiteiten in de Sprokkelplaats, in de naamgeving van de kampeerveldjes en bij de inrichting van de gezinsvriendelijke toiletgebouwen. Ik hou er van als een thema zo goed en zo consequent is doorgevoerd.

Camiel met Droesem de Draak op de Sprookjescamping.
Camiel met Droesem de Draak op de Sprookjescamping.
Maureen met Maartje Mensbloem.
Maureen met Maartje Mensbloem.

Wij waren er in 2013 toen de Sprookjescamping 15 jaar bestond en de vroegboekers kregen vouchers voor voorlezen door een sprookjesfiguur bij je eigen tent, een professionele foto met een sprookjesfiguur en kans op een ritje op de Bumpie Jeep. Dat waren erg leuke extraatjes die de sprookjessfeer versterkten.

De geluksvogels mochten voorin de Bumpie Jeep zitten op weg naar het theater,
De geluksvogels mochten voorin de Bumpie Jeep zitten op weg naar het theater,
Hannah de Heldhaftige kwam voorlezen in de tent. Natuurlijk deelden we dit bijzondere moment met de vriendjes en vriendinnetjes.
Hannah de Heldhaftige kwam voorlezen in de tent. Natuurlijk deelden we dit bijzondere moment met de vriendjes en vriendinnetjes.

Accommodaties op de Sprookjescamping

Zoals op elke camping kan je op de Sprookjescamping kamperen met je eigen kampeermiddel. De veldjes zijn ruim met vrij krappe kampeerplekken langs de rand. Je hebt precies genoeg plek om je kampeermiddel en auto naast elkaar neer te zetten. Het autoverkeer op de camping vind ik een minpunt. Wij hadden de pech dat onze vakantieburen een televisie in hun voortent hadden en deze ook regelmatig aan hadden staan. Daar gaat je rust.

Op de achtergrond zie je de tenten dicht tegen elkaar staan. Minpuntje!
Op de achtergrond zie je de tenten dicht tegen elkaar staan. Minpuntje!
Het veld zelf bood wel voldoende speelruimte, bijvoorbeeld om met Hannah te voetballen.
Het veld zelf bood wel voldoende speelruimte, bijvoorbeeld om met Hannah te voetballen.

Voor glamping en huuraccommodaties kan je goed terecht op de Sprookjescamping. Het aanbod is groot en bestaat in 2014 inmiddels uit de volgende mogelijkheden: toercaravans, vakantietenten, sprookjes kota’s, glamp homes, mobile homes, vakantiehuizen, trekkershutten en woodcottages.

Sanitair

Zoek je kindvriendelijk sanitair op de camping? Dan moet je naar de Sprookjescamping. Er zijn familiedouches waarbij er in een grote badkamer meerdere douchekoppen zijn, echt ontzettend makkelijk als je allemaal tegelijk gaat douchen. Wil je alleen je kinderen even schoon spoelen, dan zijn er speciale kinderdouches. Deze kinderdouches zijn op een verhoging gemaakt waardoor je als ouder er goed bij kan. Ook zijn er meerdere babybadjes en aankleedkussens. Direct na de theatershow is het hier spitsuur, wil je rustig kunnen douchen dan kan je beter een half uurtje later gaan. Er zijn voldoende toiletten, alleen tijdens het hoogseizoen is het toiletpapier bijna niet aan te vullen, zo snel gaat het er doorheen. Wij grepen dus weleens mis. Dit kleine minpuntje wordt ruimschoots gecompenseerd door de kindvriendelijkheid van de rest van het sanitair.

Gastvrije entree door Lodewijk de Kikkerprins bij het sanitairgebouw.
Gastvrije entree door Lodewijk de Kikkerprins bij het sanitairgebouw.
Tandenpoetsles van Maartje Mensbloem.
Tandenpoetsles van Maartje Mensbloem.

Animatie

Het animatieprogramma is uitgebreid en goed verzorgd. Ik vind volle animatieprogramma’s op vakantie voor ouders een heel groot nadeel hebben: je moet de tijd in de gaten houden. Laat ik daar nu juist op vakantie niet zoveel zin in hebben. Het was nu nadenken wanneer je gaat koken, want het eten moet op zijn als het theater begint. We gingen de wekker zetten om het ochtendprogramma niet te missen (help, het is ook mijn vakantie!). Natuurlijk kan je ervoor kiezen om dat niet te doen, maar persoonlijk vind ik het sneu voor de kinderen als ze de hele camping uit zien lopen op weg naar het theater en zij zouden nog niet mogen omdat het eten niet klaar is….

Het animatieprogramma is ingedeeld in leeftijdscategorieën. In eerste instantie lijkt dat heel handig. Heb je meerdere kleine kinderen die net in verschillende categorieën vallen, dan kan je dus de pech hebben dat het ene kind wel mee mag doen en het andere niet. Op rustige dagen wordt er niet moeilijk over gedaan, maar bij populaire activiteiten wordt aan de te oude kinderen toch verzocht iets anders te gaan doen. Beetje jammer als je met vrienden bent en 1 van de 4 kinderen is te oud voor de betreffende activiteit. Leg dat een kind van 5 jaar maar uit.

Vanwege het 15-jarige bestaan kregen we een voucher voor een gezinsfoto met een sprookjesfiguur.
Vanwege het 15-jarige bestaan kregen we een voucher voor een gezinsfoto met een sprookjesfiguur.

Sprookjestheater

Het theater is de grote trekker van de Sprookjescamping en dat is terecht. Wij zijn frequente theaterbezoekers en waren onder de indruk van het niveau. Elke avond wordt er een andere show gespeeld en de kinderen zitten ademloos te kijken. De kleintjes mogen vooraan zitten en de ouders zitten aan de kant. In een volle Sprokkelplaats gaat iedereen op in het sprookjesverhaal. Dit is echt geweldig!

Het theater was echt top!
Het theater was echt top!

Merchandise en muntjes ruilen

Om de vakantiepret te vergroten is er volop merchandise van de Sprookjescamping te koop. Ook wij gingen uiteindelijk overstag en gaven de kinderen een Hannah-pop en Bumpie-beer. Maar er is meer te koop: T-shirts en cd’s vlogen over de toonbank. De muziek is vrolijk en aanstekelijk, die cd’s raden we van harte aan.

Mijn grootste ergernis op de Sprookjescamping en voor mij de belangrijkste reden om er niet meer heen te gaan is het muntjes spaar- en ruilsysteem. Bij 5 muntjes van dezelfde kleur mag je een beeldje van een van de sprookjesfiguren uitzoeken. Je krijgt extra muntjes als je bepaalde producten koopt en dan begint het ruilen, want aan 5 muntjes van verschillende kleuren heb je niets. Continu staan er kinderen bij je tent die vragen of je muntjes wil ruilen. Waren onze eigen kinderen heerlijk aan het spelen en zat ik eindelijk even te lezen, kwam er weer iemand langs voor die stomme muntjes. Help! Ik wil ook vakantie hebben en dus, voor zover dat gaat met kinderen, ongestoord een boek kunnen lezen. Met onze eigen kinderen maken we daarover afspraken: als je mij tot tijdstip X laat lezen, dan gaan we daarna samen een spelletje doen of knutselen. Iedereen blij. Op de Sprookjescamping kon ik door het ruilsysteem nog geen bladzijde ongestoord lezen, dat is niet bevorderlijk voor mijn vakantiegevoel.

Aanvulling 2015: Inmiddels schijnt het muntjessysteem te zijn vervangen door een spaarsysteem met stickers. Geen idee of dat een verbetering is.

Tip: lees hier het blog van collega-blogger Yvette over kamperen in Twente, met nog meer tips voor campings in dit mooie stukje Nederland.

De after-vakantie periode

We draaien de muziek van de Sprookjescamping regelmatig en er wordt door ons allemaal vrolijk meegezongen. Met de napret-factor zit het dus goed. Maureen zegt weleens dat ze weer naar de Sprookjescamping wil. Ik vraag haar wat ze het leukste vond en dan vertelt ze altijd over het fietsen met haar eigen fiets. Tja, daarvoor hoef ik niet naar de Sprookjescamping.

De kinderen hebben net zo’n fijne vakantie op een kleinschalige camping met een eenvoudige speeltuin, speelkameraadjes, koeien en een grasveld. Wij vinden daar rust en leven bijna zonder op ons horloge te kijken. Genieten van stilte en haasten ons incidenteel om te kijken bij het koeien melken of omdat we zelf iets op het programma hebben gezet.

Geen tv’s in tenten, geen ruil-acties, geen vol animatieprogramma, geen leeftijdsgrenzen. Daar knapt mijn vakantie een stuk van op en de kinderen missen het niet. Dus na een week Sprookjescamping zeggen wij: het was leuk om een keer mee te maken, maar we laten het bij deze ene keer en gaan weer allemaal genieten van de vakantie op een rustiger camping met beperkte animatie of zelfs zonder.

Doei Ouwekoei!

Meer lezen

Op zoek naar andere campings in Overijssel die wij kind- en oudervriendelijker vinden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelRøros, voormalig mijnstadje in Noorwegen
Volgend artikelUit de oude doos: in 1987 in Polen
Saskia
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit, getrouwd met Gerard en moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

19 REACTIES

 1. Jammer dat je er geen rust hebt gevonden, wij gaan dit jaar voor de derde keer op rij weer naar de sprookjescamping. We gaan niet naar alle activiteiten, dus hoef je niet op de tijd te letten. Wat de show & het avondeten betreft, toen wij er stonden waren er 2 shows, dus kon je naar de late voorstelling als je nog niet klaar was. Het feit dat Bumpie je komt halen, maakt dat je niet zelf hoeft te kijken wanneer je naar de show moet gaan.
  Tevens heb ik begrepen dat de muntjesactie dit jaar (2015) wordt vervangen door iets anders.

  • Dat zou hartstikke mooi zijn als de muntjesactie wordt vervangen :-).

   Bij ons was er ook 2x een show, maar voor de 2e show waren onze kids nog net wat te jong qua tijdstip. Tja, iedereen z’n favoriete camping….

 2. Ook wij zijn fervente sprookjescamping bezoekers!! Mijn twee meiden vinden het er heerlijk en ik geniet met ze mee. Een van de twee heeft autisme en ik maak van te voren een programma voor de hele week, kies waar we wel en niet heen gaan etc. zo hebben de meiden wat ze willen en ik mijn rust momentjes!

  Dit jaar idd geen muntjes meer maar stickers…. Vreselijk!! Er moeten er veel meer verzameld worden maar het hele systeem is naar mijn inzicht niets. Ik vond de muntjes juist ontzettend leuk, contacten aangaan werd makkelijker en ik vind het zo grappig om die kinderen n bezig te zien met die muntjes…

  Wat je zegt ieder zijn favoriete camping, de Sprookjescamping is die van ons 🙂 volgend jaar is al geboekt dit jaar al weer geweest

  • Ik vond het voor één keer ook echt wel leuke dingen hebben ;-). Het ziet er allemaal super mooi uit en de animatie en het theater zijn echt goed. Een programma voor de hele week maken vind ik een goede tip, dan weten de kinderen ook precies waar ze aan toe zijn.

 3. Hmmmm klinkt bekend in de oren. Ik denk dat het er ook ontzettend aan ligt hoe goed je kinderen zich vermaken. Wij stonden wel eens op zo’n camping waar alleen een x knutselen was en een keer in de week een “theater”. Hadden we buurkinderen die de hele dag liepen te zeuren dat ze zich verveelden en ook echt begonnen te etteren
  Voor dat soort families lijkt me de sprookjes camping top
  Maar eerlijk is eerlijk, rust vind ik heerlijk. En onze kinderen vermaken zich ook wel op een saaie boeren camping

 4. Fijn dit eerlijke stukje! Veel mensen in mijn omgeving gingen heen en kwamen enthousiast terug. Ik had het vermoeden dat ik het door de dingen die jij noemt niet leuk zou vinden. Iedereen verklaarde me voor gek! Door jou stuk weet ik: ik ben niet gek en heb het goed ingeschat!

 5. Hier om dezelfde reden geen herhaling van sprookjes camping in hoogseizoen. Een dag op bezoek bij vrienden die er kamperen vinden de kids geweldig!
  Na 2 weken was ik aan vakantie toe 😉

  Nu op zoek naar een leuke goedkope camping met betaalbare huuraccomodaties

 6. Heerlijke camping! We zijn net terug van onze eerste keer daar! Meteen geboekt voor volgend jaar! Geen muntjes maar stickers! Helemaal leuk! stiekem mist deze mama de camping ook.. Nu al..

 7. Hoi wij hebben voor 2e keer geboekt. Een voorseizoen.
  2017, de binnenspeeltuin is nieuw. Klein maar fijn en heerlijk nu het nog zo fris is.
  Supersand en rolbak (een soort moderne sjoelbak). En uiteraard klauteren. Goed gescheiden voor grote en kleine kinderen.
  Mijn kinderen houden van allerlei activiteiten en voor ons is animatie dan ook erg belangrijk. Betekent nl dat wij geen etterende kinderen krijgen. ;-).
  Stickersysteem is er maar het is niet storend voor de rust. Zelf ben ik er niet actief mee kost me teveel energie, maar mijn zusje doet het wel met haar dochters.
  Een geweldig voordeel je mag je caravan in voorseizoen delen met andere gezinnen. Heerlijk geen geouwehoer gewoon met 2 (max3 geloof ik) de caravan delen
  Ik vind de kwaliteit van de animatie ook goed, altijd fijn om te zien dat anderen dat ook vinden.
  Echt fijne camping ook vanwege het uitgebreide warme en schone sanitair.
  Inderdaad de kampeerplekken wel wat smal maar het blijft kamperen.
  En wat ook leuk is Hannah de heldhaftige een stoere meid als 1 vd hoofdpersonages.
  Van de 10 campings die we nu gehad hebben totaal gezien toch wel de beste camping.

  • Hoi Sandra,
   Als je het een fijne camping vindt moet je gewoon gaan he ;-). Voor ons was een week meer dan genoeg en dat kan ik zeggen na het bezoeken van inmiddels zo’n 30 campings…. Ik schrik wel van je opmerking dat je animatie nodig hebt om etterende kinderen te voorkomen. Onze ervaring is juist dat kinderen zich heel goed zelf kunnen vermaken als ze daar de kans voor krijgen. Fijn met elkaar spelen, in een beekje of in het bos. Ze hebben niet veel nodig.

 8. Wij zijn hier voor de 2e keer op rij en volgend jaar al gereserveerd. De camping is super. Mijn dochter vermaakt zich prima en idd er is 2x een show. Ook wij gaan echt niet elke activiteit doen, maar zien wel waar we zin in hebben.

  Het sticker systeem vinden wij erg leuk. Kinderen leren zo ook om te ruilen en komen in contact met elkaar. Zowel vorig jaar als dit jaar, valt die “drukte” van kinderen gewoon mee.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het stukje een beetje raar vind. Ieder zijn ding natuurlijk. Maar je weet toch dat als je naar zo’n camping gaat dat er veel kinderen zullen zijn en activiteiten?

  Wij hebben een ruime plek, helemaal niet klein. Vorig jaar ook.

  Sprookjescamping is echt een supercamping. Met veel extra puntjes, die je bij andere campings mist. Als later onze dochter niet meer mee gaat, gaan wij ook naar rustigere campings toe. Maar dit is voor kinderen geweldig.

  En tja sommige mensen kunnen hun tv niet missen. Die negeren we maar. Maar bovenal is het gezellig met elkaar.

  En tja wat verwacht je als je op een kindercamping staat? Dat er geen kinderen zijn? Een veld voor je zelf hebt?

  • Hallo Denise,

   Ieder z’n voorkeur, dus als je de Sprookjescamping leuk vindt dan moet je zeker vaker gaan ;-).

   Onze ervaring is dat kinderen helemaal geen ruilsysteem nodig hebben om contact te maken. Op kleinere campings gaat dat gewoon vanzelf. En ja, we weten dat er veel kinderen zijn, daar hoor je ons ook niet over. Wel over idiote ruilsystemen en de wijze waarop kinderen opgehaald worden voor de shows. Die is niet te missen, dus een keer overslaan wordt door de kinderen ook duidelijk als zodanig ervaren. Erg jammer. Onze ervaring is dat kinderen zich erg goed (en eigenlijk zelfs beter) zelf kunnen vermaken op kleinere campings waar ze meer zelfstandigheid kunnen krijgen.

   Ruime plekken heb ik niet gezien. Maar ook hier geldt: het is net wat je gewend bent. Met buren op een paar meter afstand spreek ik niet van ruime plekken, ook al ligt er een heel grasveld voor. Een tv negeren op een paar meter afstand is dan ook ondoenlijk en totaal niet gezellig.

   Wij verwachten op een kindercamping zeker niet dat er geen kinderen zijn of een veld voor jezelf. Wel weten we dat wij niet van dit soort campings houden met krappe plekken en te veel animatie. Een vakantie is er ook voor de ouders, niet alleen voor de kinderen. Wij raden ouders met jonge kinderen aan om lekker naar een boerencamping te gaan. Dat is leuk voor de kinderen en de ouders, er zijn ruime plekken en het is een stuk rustiger. Zeker het proberen waard!

 9. Gelezen! Je verhaal klinkt helemaal niet zo negatief eigenlijk..
  dat muntenruil systeem (of stickers) hebben wij geen last van gehad, helemaal niets. Onze kids waren er niet mee bezig en geen enkel kind aan de tent gehad.

  • We zijn ook niet heel erg negatief erover. Zien absoluut de sterke punten van deze camping en zijn blij dat ze gestopt zijn met dat ruilsysteem. Los daarvan worden wij zelf in ieder geval niet blij van een camping waar de animatie zo nadrukkelijk aanwezig is, dat geeft ons als ouders geen vakantiegevoel.

 10. Hebben het er altijd goed na ons zin gehad , zijn er totaal 5 jaar geweest tot dat onze oudste zoon er te oud voor werdt .
  Wij vinden het nog steeds jammer dat we niet meer gaan .
  Heb nog nooit zo’n geweldige schone camping gezien als hier .
  Zelf in het 2e jaar herkende hannah onze kinderen nog bij naam zo leuk .
  Gingen soms wel 2 x na de voorstelling op 1 dag en de kinderen zaten in aparte leeftijd groepen wat voor ons echt geen probleem was
  Wij hadden de taken als ouders ook goed verdeelt als de ene na de voorstelling ging of ging knutselen dan deed de ander zorgen voor eten was opruimen van tent ect of nam zijn tym out .
  Het ruil systeem vonden we geweldig alles bij elkaar kunnen sparen voor 3 kids en mij zelf .
  Het theaterbuffet was geweldig en zelf werdt er gezongen voor mij dochter toen je jarig was op de camping.
  De plekken waren groot genoeg
  Heb gehuilt bij het afscheid nemen toen we wisten dat we er niet meer na toe zouden gaan
  ik hoop er ooit weer te komen maar dan met de kleinkids

  • Tja, smaken verschillen. Veel mensen vinden de Sprookjescamping fantastisch, wij niet. Met jonge kinderen zouden wij eerdere een leuke kleine boerencamping aanraden. Voor zowel kinderen als ouders een stuk relaxter, ruimer en schoner.

 11. Leuk stukje. Wij gaan zaterdag en hebben er veel zin in. Ik vind het goed om te lezen wat jij als positief en minder positief hebt ervaren zonder er anders in te staan. In tegenstelling zelfs ik heb er nu nog meer zin in en we gaan op het moment zelf kijken hoe we om gaan met de shows en het ruilsysteem. Drukke momenten bij de douche wisten we op andere campings ook goed te omzeilen dus dat komt vast goed. Vorige week 2 weken regen gehad en we wilden graag een binnenbad voor onze kids van 1 en 3. Nu lijkt het weer heerlijk te blijven en gaan we veel genieten van het buitenbad verwacht ik.

  • We wensen jullie een fijne tijd toe. Op die leeftijd zullen ze alle sprookjesfiguren prachtig vinden en nog niet zo gevoelig zijn voor ruil- of spaarsystemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.