Zauberwald en Hintersee, genieten van de natuur bij Ramsau

0
287
Net iets te koud om in te zwemmen, maar pootje baden gaat prima.
Net iets te koud om in te zwemmen, maar pootje baden gaat prima.

Dat de natuur in Berchtesgaden in het zuiden van Duitsland mooi is, dat had Saskia wel verwacht. Zauberwald en Hintersee vormen een goede combinatie om te genieten van de natuur bij Ramsau.

Zauberwald en Hintersee in Berchtesgaden, hoe zijn ze ontstaan?

Het Zauberwald en de Hintersee zijn duizenden jaren geleden ontstaan. Vermoedelijk heeft er toen een aardverschuiving plaatsgevonden waardoor enorme rotsblokken naar beneden zijn gekomen. Hierbij is de Hintersee ontstaan en zocht het riviertje de Ramsauer Ache haar weg tussen de rotsblokken door. Op de rotsblokken is een bos ontstaan, het Zauberwald.

Ligging Hintersee:

Het Zauberwald ligt rondom de Hintersee en volgt het riviertje de Ramsauer Ache in de richting van Ramsau.

Varen op de Hintersee

Wij beginnen ons bezoek aan het Zauberwald en Hintersee bij de laatstgenoemde. Er is een kleine kans dat het gaat regenen en daarom willen we eerst op het meer gaan varen. We kunnen kiezen uit een roeiboot of een waterfiets. Die keuze is voor dochter M. en zoon C. niet moeilijk: “Ik wil waterfietsen, ik wil waterfietsen!” roepen ze. Dat lijkt me een goed idee.

Ik krijg de zitplek achter het stuur en M. komt naast me zitten om mee te trappen. C. zit achter ons. In een waterfiets is plek voor vier personen. We schuiven het stoeltje van M. helemaal naar voren en ze kan daardoor goed bij de trappers.

Eerst waterfietsen we naar de overkant van het meer. Daar leggen we even aan en wisselen de kinderen van plek. Nu is C. aan de beurt om te fietsen. Met zijn bijna 1,30 meter lengte, kan hij net bij de trappers. M. trekt ondertussen haar schoenen uit. Ze wil met haar voeten in het water hangen. Helaas, daar zijn haar benen niet lang genoeg voor. Dan maar met haar handen in het water en zo haar eigen benen nat spetteren.

Nog een keer wisselen ze van plek. Deze keer midden op de Hintersee. Dat lukt ons zonder dat er iemand overboord valt, de waterfiets is behoorlijk stabiel en wiebelt nauwelijks tijdens het wisselen van stoel.

Terwijl ik foto's maak wordt mijn stuur overgenomen.
Terwijl ik foto’s maak wordt mijn stuur overgenomen.

Wandelen rondom de Hinstersee

Rondom de Hintersee ligt een wandelpad. Een rondje wandelen om het meer duurt ongeveer een uur. We lopen niet het hele rondje, maar ik heb de indruk dat het pad goed begaanbaar is met een wandelwagen. Het is tijdens de zomermaanden zelfs mogelijk om je halverwege over te laten zetten door een bootje. Zo combineer je een korte wandeling met een kort boottochtje, dat lijkt me ideaal met kleine kinderen.

Wij stoppen bij een van de kleine ‘strandjes’. Het water van de Hintersee is niet heel erg warm, maar wel geschikt om te pootje baden. Zeker met het zonnetje erbij warmt het ondiepe water aan de rand van het meer toch iets op.

Vanaf de Hintersee zijn er meerdere wandelingen te doen.
Vanaf de Hintersee zijn er meerdere wandelingen te doen.
Het deel van het pad rondom de Hintersee waar wij lopen, is goed begaanbaar met wandelwagens.
Het deel van het pad rondom de Hintersee waar wij lopen, is goed begaanbaar met wandelwagens.
Net iets te koud om in te zwemmen, maar pootje baden gaat prima.
Net iets te koud om in te zwemmen, maar pootje baden gaat prima.
We genieten zo van deze plek dat we er zelfs een tweede keer terugkomen.
We genieten zo van deze plek dat we er zelfs een tweede keer terugkomen.

Lunchen of dineren aan de Hintersee bij Gasthaus Seeklause

Aan een kant van de Hintersee zijn enkele restaurants te vinden. Wij dineren een keer ’s avonds bij Gasthaus Seeklause. Hier zijn authentieke Beierse gerechten op de menukaart te vinden. Wij vallen tijdens ons diner met onze neus in de boter: er is zelfs live muziek. Met een vrolijk Beiers deuntje op de achtergrond genieten we van ons eten en van het uitzicht op het meer.

Wandelen door het Zauberwald

Vanaf de Hintersee gaat de Nature Trail Magic Forest door het Zauberwald. De Ramsauer Ache dendert over de keien heen, wat een natuurkracht! Er gaat een goed begaanbaar en beetje saai pad, maar deels is er door het bos ook een smal pad te volgen. Voor kinderen wel zo avontuurlijk. C. rent voor ons uit en ik verwonder me erover dat hij niet struikelt over de boomwortels.

Een paar keer stoppen we en klimmen de kinderen op de grote keien die in het water liggen. C. vindt het allemaal prachtig en staat letterlijk te juichen op een grote steen. “Pas maar op, straks val je er nog in, het water stroomt heel hard hoor” waarschuwt M. hem. Die waarschuwing is niet nodig, soepel als een berggeit springt hij van steen naar steen.

Via het avontuurlijke pad lopen we langs het water.
Via het avontuurlijke pad lopen we langs het water.
Wat een schitterend schouwspel die combinatie van snelstromend water en al die stenen.
Wat een schitterend schouwspel die combinatie van snelstromend water en al die stenen.
Camiel klimt soepel van steen naar steen.
C. klimt soepel van steen naar steen.
Genieten met een hoofdletter G!
Genieten met een hoofdletter G!

Lunchen of dineren bij Wirtshaus im Zauberwald

We komen uit bij restaurant Wirtshaus im Zauberwald. Tussen 12 en 14 uur en tussen 17 en 19 uur kun je hier terecht voor een warme maaltijd. Voor jonge kinderen is er een klein speeltuintje met een trampoline, een speelhuisje met glijbaan en een houten tractor. C. zit daarop heerlijk te relaxen terwijl ik met M. aan een tafeltje in de schaduw zit.

Er wordt bij Wirtshaus im Zauberwald degelijke Duitse kost geserveerd dat er na een dag in de bergen goed in gaat.

De wandelroute gaat daarna via dezelfde weg terug naar het beginpunt.

Praktische informatie

Wij parkeerden de auto op P4 bij de Hintersee. Hier betaal je 5 euro voor 4 uur parkeren, met Berchtesgaden Gästekarte krijg je 50% korting. Wij kregen deze pas bij onze accommodatie. Let er op dat je bij de parkeerautomaten alleen contant kunt betalen.

Een half uur een waterfiets of roeiboot huren kost 6 euro, voor een uur betaal je 10 euro (prijspeil 2018). In een half uur kun je prima wat heen en weer varen. Als je echt een volledig rondje over het meer wilt maken dan is een uur handiger.

Meer over de Nature Trail Magic Forest is hier te lezen, daar vind je ook een kaartje van de route.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor de regio Berchtesgaden of net daarbuiten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Berchtesgaden. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.