Wimbachklamm bij Ramsau, een schitterende kloof in Berchtesgaden Nationaal Park

2
754

De Wimbachklamm bij Ramsau is een prachtige kloof in Berchtesgaden Nationaal Park. Die staat bovenaan het lijstje van mooie plekken die Saskia in Berchtesgadener Land wil bezoeken.

De Wimbachklamm bij Ramsau in Berchtesgaden Nationaal Park

Tussen de bergen Watzman en Hochkalter is vlakbij Ramsau een smalle kloof te vinden: de Wimbachklamm. Hoewel de kloof smal is en slechts 200 meter lang, kun je ‘m bijna niet missen. Langs de doorgaande weg staat de kloof op grote borden aangegeven. Daarna wijzen bordjes voor wandelaars de verdere route aan.

Ligging van de Wimbachklamm:

Samen met dochter M. (10 jaar) en zoon C. (9 jaar) ga ik wandelen door de Wimbachklamm.

Wandelen door de Wimbachklamm: poging 1

Het regent op de ochtend dat we naar de Wimbachklamm willen. Zodra het droog is stappen we in de auto, parkeren deze bij de Wimbackbrücke en trekken onze bergschoenen aan. Het is nog steeds bewolkt, maar we laten ons door een paar grijze wolken niet tegenhouden.

Na een paar honderd meter komt de regen opeens opnieuw met bakken uit de hemel. We schuilen een tijdje onder een afdakje. De lucht wordt alleen maar grijzer. Dit is zo jammer. Wat doen we nu? We besluiten onze plannen om te gooien. Eerst zwemmen in Berchtesgaden en daarna terug naar de Wimbachklamm. ’s Middags moet het droger worden.

Zo kan het gaan in de bergen: opeens heel veel regen.
Zo kan het gaan in de bergen: opeens heel veel regen.

Wandelen door de Wimbachklamm: poging 2

Halverwege de middag komen we terug. Het drupt nog een beetje, maar we willen echt de kloof zien. Desnoods met paraplu. Zo snel als de regen in de ochtend kwam, zo snel is de regen ’s middags weg. In 5 minuten zien we de lucht veranderen van grijs naar stralend blauw. De zon schijnt en de jassen blijven in de rugzak. Die hebben we niet nodig.

Entree van de Wimbachklamm

Via een asfaltweg lopen we omhoog. Volgens het bordje is het 20 minuten naar het begin van de kloof. Meestal zijn wij langzamer dan tijden op bordjes, maar hier niet. Binnen een kwartier staan we bij de ingang van de kloof.

C. kan bijna niet wachten totdat hij door de draaideur mag. Op een informatiebord heeft hij net gezien dat een deel van het gesteente hier uit de tijdperken Jura en Trias komt. “Toen leefden de dino’s” roept hij opgetogen. Zijn ogen beginnen te stralen, hij slaat z’n handen voor z’n mond en springt in het rond. Alsof we straks oog in oog gaan staan met een paar van die engerds….

20 minuten lopen naar de Wimbachklamm.
20 minuten lopen naar de Wimbachklamm.
"Kijk, in het Trias en de Jura leefden de dino's ook!"
“Kijk, in het Trias en de Jura leefden de dino’s ook!”

Steile rotswanden en de snelstromende Wimbach

Boven de rivier de Wimbach is een wandelpad gemaakt. Deels van steen en deels van hout. De kloof is smal en we kijken vol verwondering naar de steile rotswanden. Er stroomt veel water langs naar beneden, waarschijnlijk omdat het die ochtend zo hard heeft geregend.

“Mam, je moet een foto maken, wel hier gaan staan” instrueert C. mij. Ik vraag hem om dan langs de reling te staan. Dat doet hij meteen. Hij stuitert nog steeds van enthousiasme, ook al komen we geen enkele dino tegen. C. raakt de stenen aan, kijkt naar het water, naar de rotswanden en springt op en neer. Hij geniet en ik geniet met hem mee.

De Wimbachklamm is maar 200 meter lang. Jammer, want hier hadden we wel uren naar kunnen kijken. “Ik vind dit het mooiste dat ik hier heb gezien” vertrouwt C. mij toe. En zelfs M. die in de ik-wil-niet-wandelen-fase zit, geniet stiekem van het natuurschoon in de kloof.

Zelfs een boom is meegesleurd door de kracht van het water.
Zelfs een boom is meegesleurd door de kracht van het water.
Er is een goed begaanbaar pad door de kloof gemaakt. Let op: deze is niet buggyproof.
Er is een goed begaanbaar pad door de kloof gemaakt. Let op: deze is niet buggyproof.
Hier kunnen we uren van genieten.
Hier kunnen we uren van genieten.

Verder wandelen naar Wimbachschloss

Ons oorspronkelijke plan is om na de Wimbachklamm door te lopen naar Wimbachschloss. Een vroeger jachthuis dat nu een restaurant is. Vanaf de Wimbachklamm is het 1 uur en 15 minuten lopen en daarna circa 1 uur en 30 minuten terug naar de parkeerplaats. Omdat we door de regen pas ’s middags kunnen wandelen, gaat dat niet meer lukken. “Dat is niet heel erg” zegt C. “We moeten hier toch een keer terugkomen met papa en dan lopen we dan erheen”.

Nu kiezen we ervoor om een deel van de route te lopen. Over een breed verhard pad lopen we langs de Wimbach. Wat is het landschap hier anders dan in de kloof. Het snelstromende riviertje is een plezier om naar te kijken.

Als we bij een brug komen stoppen we. Terwijl C. dammetjes bouwt in de rivier en M. op een grote steen zit te chillen, geniet ik van de omgeving. Hier kan ik echt uren naar kijken.

Helaas moeten we besluiten om terug te gaan. Het is inmiddels al tegen het einde van de middag.

Als je eerder op de dag naar de Wimbachklamm gaat, dan is de wandeling naar de Wimbachschloss goed te doen.
Als je eerder op de dag naar de Wimbachklamm gaat, dan is de wandeling naar Wimbachschloss goed te doen.
Net buiten de kloof is het landschap compleet anders.
Net buiten de kloof is het landschap compleet anders.
We lopen tot deze brug.
We lopen tot deze brug.
We nemen wel de tijd om dammetjes te bouwen.
We nemen wel de tijd om dammetjes te bouwen.
Terug naar de parkeerplaats.
Terug naar de parkeerplaats.

Praktische informatie: openingstijden en entreeprijs

De parkeerplaats bij de entree van de Wimbachklamm is betaald parkeren. Met de Berchtesgaden Gästekarte krijg je 50% korting. We betalen daardoor 3,50 euro voor de hele dag (prijspeil 2018). Betalen kan alleen met muntjes, maar er zijn geldwisselmachines aanwezig. Als je alleen de kloof wilt bezoeken dan kun je er ook voor kiezen om voor maximaal vier uur parkeren te betalen, je betaalt dan 4 euro (of 2 euro met de regiopas).

Entree van de Wimbachklamm is 2,50 euro. Met de Berchtesgaden Gästekarte krijgt je 50 cent korting. De muntjes voor de entree koop je bij een automaat net voorbij een wol- en zeepwinkeltje.

De kloof is alleen toegankelijk als je vanaf de kant van de parkeerplaats komt. Het is dus niet handig om eerst naar Wimbachschloss te lopen en daarna de kloof te bezoeken.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Berchtesgaden en omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Berchtesgaden. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Hallo Saskia,
    Is er vlakbij de ingang van de kloof wimbachklamm een parkeerplaats of moet je echt eerst een stuk lopen voor dat je bij de ingang bent??
    Willen graag deze kloof bezoeken .
    Alvast bedankt.
    Groetjes Helma

    • Hallo Helma,
      In het blog staat het zoals het is: volgens het bordje 20 minuten lopen, wij deden er 15 minuten over. Dichterbij parkeren is niet mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.