Wimbachklamm bij Ramsau, een schitterende kloof in Berchtesgaden Nationaal Park

De Wimbachklamm bij Ramsau is een prachtige kloof in Berchtesgaden Nationaal Park. Die staat bovenaan het lijstje van mooie plekken die Saskia in Berchtesgadener Land wil bezoeken.

De Wimbachklamm bij Ramsau in Berchtesgaden Nationaal Park

Tussen de bergen Watzman en Hochkalter is vlakbij Ramsau een smalle kloof te vinden: de Wimbachklamm. Hoewel de kloof smal is en slechts 200 meter lang, kun je ‘m bijna niet missen. Langs de doorgaande weg staat de kloof op grote borden aangegeven. Daarna wijzen bordjes voor wandelaars de verdere route aan.

Ligging van de Wimbachklamm:

Samen met Maureen (10 jaar) en Camiel (9 jaar) ga ik wandelen door de Wimbachklamm.

Wandelen door de Wimbachklamm: poging 1

Het regent op de ochtend dat we naar de Wimbachklamm willen. Zodra het droog is stappen we in de auto, parkeren deze bij de Wimbackbrücke en trekken onze bergschoenen aan. Het is nog steeds bewolkt, maar we laten ons door een paar grijze wolken niet tegenhouden.

Na een paar honderd meter komt de regen opeens opnieuw met bakken uit de hemel. We schuilen een tijdje onder een afdakje. De lucht wordt alleen maar grijzer. Dit is zo jammer. Wat doen we nu? We besluiten onze plannen om te gooien. Eerst zwemmen in Berchtesgaden en daarna terug naar de Wimbachklamm. ‘s Middags moet het droger worden.

Zo kan het gaan in de bergen: opeens heel veel regen.
Zo kan het gaan in de bergen: opeens heel veel regen.

Wandelen door de Wimbachklamm: poging 2

Halverwege de middag komen we terug. Het drupt nog een beetje, maar we willen echt de kloof zien. Desnoods met paraplu. Zo snel als de regen in de ochtend kwam, zo snel is de regen ‘s middags weg. In 5 minuten zien we de lucht veranderen van grijs naar stralend blauw. De zon schijnt en de jassen blijven in de rugzak. Die hebben we niet nodig.

Entree van de Wimbachklamm

Via een asfaltweg lopen we omhoog. Volgens het bordje is het 20 minuten naar het begin van de kloof. Meestal zijn wij langzamer dan tijden op bordjes, maar hier niet. Binnen een kwartier staan we bij de ingang van de kloof.

Camiel kan bijna niet wachten totdat hij door de draaideur mag. Op een informatiebord heeft hij net gezien dat een deel van het gesteente hier uit de tijdperken Jura en Trias komt. “Toen leefden de dino’s” roept hij opgetogen. Zijn ogen beginnen te stralen, hij slaat z’n handen voor z’n mond en springt in het rond. Alsof we straks oog in oog gaan staan met een paar van die engerds….

20 minuten lopen naar de Wimbachklamm.
20 minuten lopen naar de Wimbachklamm.
Via een asfaltpad lopen we naar de ingang van de Wimbachkloof.
Via een asfaltpad lopen we naar de ingang van de Wimbachkloof.
"Kijk, in het Trias en de Jura leefden de dino's ook!"
“Kijk, in het Trias en de Jura leefden de dino’s ook!”