PLAY Kortrijk: spelen met kunst

In PLAY Kortrijk nemen kinderen hun ouders bij de hand om samen te spelen met kunst. Blogger An-Sofie ging met Casper en Pepijn op verkenning.

PLAY Kortrijk: een stadsparcours voor actuele kunst

De jongens zagen PLAY Kortrijk voorbij komen op Karrewiet, het Belgische Jeugdjournaal. Het stadsfestival ziet er veelbelovend uit, en we zijn alle drie heel benieuwd. Dus trekken we er op een warme zomerdag op uit voor een namiddag spelen met kunst.

PLAY Kortrijk is een stadsparcours voor actuele kunst, een eigentijdse tentoonstelling doorheen de Kortrijkse binnenstad. Nog tot 11 november 2018 zijn er meer dan 40 binnen- en buiteninstallaties te zien, van (inter)nationale artiesten.

Parkeren doen we ondergronds, in één van de vele parkeergarages die Kortrijk rijk is. We starten de wandeling bij het toeristisch centrum in Kortrijk. Daar kan je een programmaboekje kopen, en vind je fiches van alle tentoongestelde kunst. Zo kan je er zelf je route samenstellen.

Een route kiezen

Wij doen het echter op een andere manier: aan de hand van een stadsspel op de webpagina kun je PLAY Kortrijk ontdekken. Er zijn daarbij 5 verschillende routes: een kidsroute voor kleine helden (3+), een muzikale route, een wilde route, een creatieve route en een verbeeldingsroute.

Casper en Pepijn zijn duidelijk, ze gaan voor de wilde route, waar ze vooral veel mogen dóen. Met de telefoon in de hand gaan we op tocht naar het eerste kunstwerk. De jongens vinden het geweldig om zelf hun weg te zoeken in een voor hen onbekende stad.

Play Kortrijk: Casper en Pepijn zoeken zelf hun weg met de telefoon
Casper en Pepijn zoeken zelf de route met de telefoon
PLAY Kortrijk: de Academie
De eerste stop: de Academie op de Houtmarkt

Onze eerste stop is de Academie op de Houtmarkt, waar Casper en Pepijn los gaan in een kamer gevuld met 150 kilogram confetti. Ook boven gaan ze aan de slag met installaties om zo zélf kunstwerken te worden.

PLAY Kortrijk: een kamer vol confetti
Met confetti moet gegooid worden
PLAY KORTRIJK: een kamer vol confetti
Een kamer vol confetti: dat vraagt om een confettigevecht
PLAY Kortrijk: zelf een kunstwerk worden
Met wat recyclagemateriaal word je zélf een kunstwerk