PLAY Kortrijk: spelen met kunst

In PLAY Kortrijk nemen kinderen hun ouders bij de hand om samen te spelen met kunst. Blogger An-Sofie ging met Casper en Pepijn op verkenning.

PLAY Kortrijk: een stadsparcours voor actuele kunst

De jongens zagen PLAY Kortrijk voorbij komen op Karrewiet, het Belgische Jeugdjournaal. Het stadsfestival ziet er veelbelovend uit, en we zijn alle drie heel benieuwd. Dus trekken we er op een warme zomerdag op uit voor een namiddag spelen met kunst.

PLAY Kortrijk is een stadsparcours voor actuele kunst, een eigentijdse tentoonstelling doorheen de Kortrijkse binnenstad. Nog tot 11 november 2018 zijn er meer dan 40 binnen- en buiteninstallaties te zien, van (inter)nationale artiesten.

Parkeren doen we ondergronds, in één van de vele parkeergarages die Kortrijk rijk is. We starten de wandeling bij het toeristisch centrum in Kortrijk. Daar kan je een programmaboekje kopen, en vind je fiches van alle tentoongestelde kunst. Zo kan je er zelf je route samenstellen.

Een route kiezen

Wij doen het echter op een andere manier: aan de hand van een stadsspel op de webpagina kun je PLAY Kortrijk ontdekken. Er zijn daarbij 5 verschillende routes: een kidsroute voor kleine helden (3+), een muzikale route, een wilde route, een creatieve route en een verbeeldingsroute.

Casper en Pepijn zijn duidelijk, ze gaan voor de wilde route, waar ze vooral veel mogen dóen. Met de telefoon in de hand gaan we op tocht naar het eerste kunstwerk. De jongens vinden het geweldig om zelf hun weg te zoeken in een voor hen onbekende stad.

Play Kortrijk: Casper en Pepijn zoeken zelf hun weg met de telefoon
Casper en Pepijn zoeken zelf de route met de telefoon
PLAY Kortrijk: de Academie
De eerste stop: de Academie op de Houtmarkt

Onze eerste stop is de Academie op de Houtmarkt, waar Casper en Pepijn los gaan in een kamer gevuld met 150 kilogram confetti. Ook boven gaan ze aan de slag met installaties om zo zélf kunstwerken te worden.

PLAY Kortrijk: een kamer vol confetti
Met confetti moet gegooid worden
PLAY KORTRIJK: een kamer vol confetti
Een kamer vol confetti: dat vraagt om een confettigevecht
PLAY Kortrijk: zelf een kunstwerk worden
Met wat recyclagemateriaal word je zélf een kunstwerk
PLAY Kortrijk: zelf kunst worden
Zo word je zelf een kunstinstallatie!

Springen op een gigantisch bed

Vanaf de Academie gaan we richting Markt, waar Bed te ontdekken is. Een bed zo groot als een voetbalveld, in de schaduw van het Kortrijkse Belfort. Maar tegelijk ook een springkussen, waar zowel kinderen als volwassenen een stevige sprong kunnen nemen.

PLAY Kortrijk: Bed
Een gigantisch bed op de Markt!
PLAY Kortrijk: springen op Bed
Springen maar!

Een kamer vol ballonnen en een grote sprong

Ook de Broeltorens komen aan bod. We hebben met zijn drieën de grootste lol in een kamer met honderden groene ballonnen. Want het moet gezegd: als volwassene word je door PLAY Kortrijk erg uitgedaagd om het kind in jezelf naar boven te laten komen. Even niet nadenken en spelen!

PLAY Kortrijk: Broeltoren
Op weg naar de Broeltorens
PLAY Kortrijk: Martin Creed
Een kunstwerk van Martin Creed: een kamer vol groene ballonnen
PLAY Kortrijk: Martin Creed ballonnen
Ballonnen zijn altijd dikke pret

Casper waagt zich zelfs aan een sprong uit de Broeltoren, maar dat is niet aan Pepijn en mij besteed. Wél staan we onderaan het luchtkussen luidkeels te supporteren voor Casper. Die prompt nóg een keer wil.

PLAY Kortrijk: springen uit de Broeltorens
Uit de toren springen, op een enorm luchtkussen. Alleen voor durfallen!

PLAY Kortrijk is er dus voor jong en oud. Absoluut een aanrader voor gezinnen, zowel met kleintjes als met wat grotere kids. Het zijn ook echt de kinderen die de volwassenen mee op sleeptouw nemen en overtuigen om weer even te spelen.

Wij gaan zeker nog een keer terug, een andere route proberen! Krijg jij ook zin om als kind te spelen?

Praktische info

PLAY Kortrijk, stadsparcours voor actuele kunst, loopt van 23 juni tot 11 november 2018. PLAY is gratis toegankelijk voor iedereen, en omvat zowel binnen- als buitenwerken. De buiteninstallaties zijn altijd open, met uitzondering van Bed, Grote Markt (di-zo van 10 tot 17 uur). De binnenwerken zijn te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.

Er zijn 3 informatiepunten: Muziekcentrum Track, Kortrijk 1302 en Museum Texture. Deze zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur.

Meer informatie vind je op de website van Play Kortrijk.

Parkeren kan in de vele parkeergarages die Kortrijk telt.

Ligging

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer leuke activiteiten in Belgische steden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.