Technopolis in Mechelen: interactief wetenschapsmuseum voor kinderen van alle leeftijden

Liefhebbers van wetenschaps- en doe-musea raden we aan snel verder te lezen. We hebben in België een geweldig interactief museum ontdekt: Technopolis. Annemiek ging met haar zoon F., dochter L. en man M. op onderzoek uit en weet het zeker: Technopolis Mechelen met kinderen bezoeken staat garant voor een geslaagde dag!

Bezoek het Technopolis Mechelen met kinderen

We zijn in Mechelen en bereiden de kinderen voor op een bezoek aan Technopolis. Op de website lezen we: Technopolis is géén museum, maar een doe-centrum waar iedereen van 4 tot 104 van alles over wetenschap en technologie kan komen ontdekken. Het staat vol met interactieve opstellingen en tussendoor volg je een van de te gekke demo’s en shows. Er staat dat je kunt fietsen op 5 meter hoogte en zelfs een auto kunt optillen. Omdat we zelf fan van Nemo en Continium zijn, willen we dit museum, huh… doe-centrum graag leren kennen. Hup, naar Technopolis dus!

Technopolis Mechelen met kinderen
Welkom bij Technopolis, het wetenschapsmuseum van Mechelen

Kun jij een auto optillen? Echt wel!

Als we aan komen rijden zien we de stellage waarbij een auto met een hefboom kan worden opgetild al klaarstaan. F. rent ernaartoe en begint meteen aan het touw te hangen. Het lukt nog niet om de auto in beweging te krijgen. Zus L. helpt, maar nog steeds gebeurt er niets. Zodra hun vader ook een handje meehelpt zien ze de auto, een behoorlijke middenklasser, de lucht in gaan. Wauw! F. neemt het touw van zijn vader over en laat zien hoe hij zelf de auto optilt. Zijn ogen glimmen van trots en zijn dag kan al niet meer stuk.

De toon is gezet. Enthousiast lopen we naar binnen, benieuwd naar wat er nog meer te doen is. Bij de balie wordt verteld dat we een armbandje moeten kiezen waarmee we de proefjes kunnen activeren en opslaan. Hiervoor dien je de chip in het armbandje eerst te koppelen aan je persoonlijke gegevens bij een van de schermen. Dit gaat vlot en daardoor kunnen de kinderen direct verder. Ze kunnen hun eigen gang gaan en als we rondkijken zien we dat het museum vrij overzichtelijk is.

Bij aankomst kun je direct je eerste proef doen: til een auto op
Bij aankomst kun je direct je eerste proef doen: til een auto op
Technopolis in Mechelen
We beginnen met het bekijken van de plattegrond van Technopolis in Mechelen

Zeker 350 proefopstellingen

Technopolis bestaat uit twee ruime verdiepingen met ieder een aparte tentoonstellingsruimte met speciale thema’s. Vanaf de begane grond heb je zicht op een groot deel van de benedenverdieping. De proeven staan ruim en afwisselend opgesteld. Er zijn beeldscherm-opdrachten, stuur- en draaiapparaten, puzzels, proeven met geluidsgolven of stoom, een waterplein met sluizen, pompen en zeepbellen en nog zoveel meer. En dan hebben we nog niets van de benedenverdieping gezien. Het is onmogelijk om alles te benoemen, aangezien er zo’n 350 permanente opstellingen staan.

Aanvankelijk spreken we af op één verdieping te blijven, maar zodra we door hebben dat verdwalen eigenlijk niet mogelijk is, gaat ieder zijn eigen gang. We komen elkaar steeds wel weer tegen en wisselen dan enthousiast onze ervaringen uit. Soms doen we een proef samen en soms moeten we zelfs de strijd met elkaar aangaan.

Technopolis Mechelen met kinderen
Technopolis Wetenschapsmuseum in Mechelen bestaat uit twee grote verdiepingen
Technopolis Mechelen met kinderen
De proeven staan ruim en overzichtelijk opgesteld in Technopolis

Fietsen op vijf meter hoogte

Ineens zien we dat F. zich in een tuigje laat hijsen. Hij gaat fietsen over een kabel. L. ziet dat niet zo zitten en gaat richting waterspeelplaats. Terwijl F. op vijf meter van de grond balanceert, probeert L. zichzelf te vangen in een grote luchtbel. Een jongetje dat langsloopt prikt de bel steeds stuk. Geduldig als ze is, probeert L. het nog een keer, en nog een keer, en nog een keer. Pas als het jongetje weg is lukt het haar de bel tot onder haar oksels op te tillen. Dan komt F. aanrennen en wil hij ook met de luchtbellen aan de gang. Hij vertelt tegelijkertijd over zijn fietsavontuur (‘Het was echt heel hoog!’) en zo zijn we weer een paar minuten samen bezig met het uitwisselen van ervaringen en het doen van proefjes.

Wie dat durft, kan fietsen op vijf meter hoogte
Wie dat durft, kan fietsen op vijf meter hoogte
Kun jij jezelf opsluiten in een zeepbel?
Kun jij jezelf opsluiten in een zeepbel?

Bij Xplora ontdek je wat je later worden wil

Op de benedenverdieping van Technopolis is een aparte ruimte ingericht onder de naam Xplora. Hier staan activiteiten opgesteld die je meer leren over je beroepsinteresses. F. gaat meteen aan de slag als animatiemaker en mixt muziek en beeld aan elkaar. L. presenteert het weerbericht en leert hoe een blauw scherm werkt. Even later zien we haar bezig als kledingontwerpster en weer iets later onderzoekt ze dierenpoep. Om uiteindelijk te kijken welke snoepjes ze op de markt zou willen zetten. De ruimte biedt ook mogelijkheden voor lab-onderzoekers in spé of achtbanenbouwers. En dat laatste is precies in F. zijn straatje.

Weet jij welke poep van welk dier is?
Weet jij welke poep van welk dier is?
Wil jij je eigen kleding ontwerpen? Dan moet je hier zijn!
Wil jij je eigen kleding ontwerpen? Dan moet je hier zijn!
Voor de gamemakers onder ons is er een grote mengtafel
Voor de animatiemakers onder ons is er een grote mengtafel
Wie dat wil kan het (Belgische) weer presenteren en leert hoe een blauw scherm werkt
Wie dat wil kan het (Belgische) weer presenteren en leert hoe een blauw scherm werkt
Ontwerp je eigen snoepgoed en ontdek wie het zou willen kopen
Ontwerp je eigen snoepgoed en ontdek wie het zou willen kopen

Kinder-doe-centrum voor de jongste bezoekertjes

Op de begane grond is een speciale ruimte ingericht voor kinderen tot een jaar of acht. Hier staat het doen van rollenspellen centraal, zoals je vaak ziet in de speelhoeken op een basisschool. Maar dan in het écht, dus in het groot. Er kan aan een auto gesleuteld worden, kinderen kunnen doen alsof ze op een bouwplaats zijn of bij een ambulance werken. Er is een pizzabakkerij met restaurant waar vilten pizza’s belegd en geserveerd kunnen worden. Maar je mag ook een monorail besturen of op onderzoek in de natuur. Voor onze kinderen is het net te kinderachtig, maar als we rondkijken zien we dat toch ook oudere kinderen hier veel plezier beleven.

Op de bouwplaats vind je een heuse hijskraan
Op de bouwplaats kun je een heuse hijskraan bedienen
De jongste bezoekers kunnen spelend leren in de natuurhoek
De jongste bezoekers kunnen spelend leren in de natuurhoek

Demonstraties, shows en workshops in Technopolis Mechelen

Tijdens ons bezoek aan Technopolis Mechelen met kinderen worden er verschillende demonstraties en shows aangeboden. Beeldschermen bij binnenkomst wijzen je op de tijdstippen en locaties waar je moet zijn. Wij kijken naar een groep kinderen die het aandurven om hun haren overeind te laten zetten. De begeleider vraagt of het pijn doet, maar dat wordt door iedereen ontkend.

Dan wordt omgeroepen dat de kettingreactie van start gaat. Wie al eens in Nemo is geweest, kent het vast wel: een opstelling van ballen, boten, ballonnen en allerlei andere spullen die in beweging komen en een volgend voorwerp laten bewegen. Je weet niet waar je moet kijken omdat er zoveel gebeurt. Uiteindelijk horen we een knal en schiet de raket de lucht in. De kettingreactie is afgelopen. Jammer, want het is zo leuk om naar te kijken.

Wie meer tijd heeft, kan aanschuiven bij een van de workshops. In het atelier kunnen creatievelingen aan de slag met hout, plexiglas of een soldeerbout. In het lab doe je échte experimenten en gedraag je je als een wetenschappelijk onderzoeker. De workshops zijn op vaste tijden en kunnen maar een beperkt aantal deelnemers per ronde aan. Bedenk dus vooraf wat je wil doen en zorg dat je op tijd bent.

Laat je haren overeind komen bij een van e presentaties
Laat je haren overeind komen bij een van de presentaties
Natuurlijk wordt er ook een kettingreactie in gedag gezet
Natuurlijk wordt er ook een kettingreactie in gang gezet

En er is nog zoveel meer…

Voor het bezoeken van Technopolis Mechelen met kinderen kun je gerust een hele dag uittrekken. Er is een mogelijkheid om te lunchen en er is buiten ook nog van alles te ontdekken. Wij amuseren ons nog even binnen. F. probeert de naam van zijn zus met computertaal op een scherm te laten verschijnen terwijl L. ontdekt dat het best lastig is om een rolstoel te besturen. Dan danst ze rond in de spiegelkamer en probeert F. op de waterspeelplaats een balletje te laten balanceren op een waterstraal. Even later zien we hem een verdieping lager met halters in de weer en een ballenfabriek besturen, terwijl zijn zus een grote bak met stoom in beweging brengt.

Wat je nog meer kunt doen, zul je echt zelf moeten gaan ontdekken. Wanneer ga jij richting Mechelen?

Kun jij je naam met computertaal schrijven?
Kun jij je naam met computertaal schrijven?
Dansen in de spiegelkamer
Dansen in de spiegelkamer
Volg je bal in de ballenfabriek
Volg je bal in de ballenfabriek

Meer informatie

Het zal duidelijk zijn: wij zijn enthousiast. Als je beseft dat Technopolis op zo’n (gemiddeld) 120 kilometer van Rotterdam, Eindhoven en Maastricht ligt, is het vanuit een groot deel van ons land nog niet eens zo heel lang rijden.

Technopolis is dagelijks geopend van 9.30 tot 17 uur, met uitzondering van Kerst- en Nieuwjaarsdag, 1 september én de eerste volledige werkweek van september. Een bezoek aan Technopolis kost 16 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.  Kinderen van 4 t/m 11 jaar betalen 12,50 euro en kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Deelname aan shows en workshops is bij de prijs inbegrepen. Meer informatie over speciale groepstarieven vind je op de website.

Parkeren is gratis, het hele centrum is volledig toegankelijk voor mensen in een rolstoel en er is horeca en een winkel aanwezig.

technopolis met kinderen
Natuurlijk is er een winkel met wetenschapsspeelgoed

Ligging

Technopolis ligt precies tussen Antwerpen en Brussel.

Meer lezen

Wist je dat er in binnen- en buitenland verschillende Science-musea te vinden zijn? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Mechelen en Toerisme Vlaanderen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelDe Cactusoase, een bijzonder belevenispark in de Achterhoek.
Volgend artikelWandeling met kinderen door Paleispark van Paleis Het Loo
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.