Technopolis in Mechelen: interactief wetenschapsmuseum voor kinderen van alle leeftijden

Liefhebbers van wetenschaps- en doe-musea raden we aan snel verder te lezen. We hebben in België een geweldig interactief museum ontdekt: Technopolis. Annemiek ging met haar gezin op onderzoek uit en weet het zeker: Technopolis Mechelen met kinderen bezoeken staat garant voor een geslaagde dag!

Bezoek het Technopolis Mechelen met kinderen

We zijn in Mechelen en bereiden de kinderen voor op een bezoek aan Technopolis. Op de website lezen we: Technopolis is géén museum, maar een doe-centrum waar iedereen van 4 tot 104 van alles over wetenschap en technologie kan komen ontdekken. Het staat vol met interactieve opstellingen en tussendoor volg je een van de te gekke demo’s en shows. Er staat dat je kunt fietsen op 5 meter hoogte en zelfs een auto kunt optillen. Omdat we zelf fan van Nemo en Continium zijn, willen we dit museum, huh… doe-centrum graag leren kennen. Hup, naar Technopolis dus!

Technopolis Mechelen met kinderen
Welkom bij Technopolis, het wetenschapsmuseum van Mechelen

Kun jij een auto optillen? Echt wel!

Als we aan komen rijden zien we de stellage waarbij een auto met een hefboom kan worden opgetild al klaarstaan. Faas rent ernaartoe en begint meteen aan het touw te hangen. Het lukt nog niet om de auto in beweging te krijgen. Zijn zus Lieke helpt, maar nog steeds gebeurt er niets. Zodra hun vader ook een handje meehelpt zien ze de auto, een behoorlijke middenklasser, de lucht in gaan. Wauw! Faas neemt het touw van zijn vader over en laat zien hoe hij zelf de auto optilt. Zijn ogen glimmen van trots en zijn dag kan al niet meer stuk.

De toon is gezet. Enthousiast lopen we naar binnen, benieuwd naar wat er nog meer te doen is. Bij de balie wordt verteld dat we een armbandje moeten kiezen waarmee we de proefjes kunnen activeren en opslaan. Hiervoor dien je de chip in het armbandje eerst te koppelen aan je persoonlijke gegevens bij een van de schermen. Dit gaat vlot en daardoor kunnen de kinderen direct verder. Ze kunnen hun eigen gang gaan en als we rondkijken zien we dat het museum vrij overzichtelijk is.

Bij aankomst kun je direct je eerste proef doen: til een auto op
Bij aankomst kun je direct je eerste proef doen: til een auto op
Eenvoudig je gegevens registreren bij een van de computerpalen
Eenvoudig je gegevens registreren bij een van de computerpalen
Technopolis in Mechelen
We beginnen met het bekijken van de plattegrond van Technopolis in Mechelen

Zeker 350 proefopstellingen

Technopolis bestaat uit twee ruime verdiepingen met ieder een aparte tentoonstellingsruimte met speciale thema’s. Vanaf de begane grond heb je zicht op een groot deel van de benedenverdieping. De proeven staan ruim en afwisselend opgesteld. Er zijn beeldscherm-opdrachten, stuur- en draaiapparaten, puzzels, proeven met geluidsgolven of stoom, een waterplein met sluizen, pompen en zeepbellen en nog zoveel meer. En dan hebben we nog niets van de benedenverdieping gezien. Het is onmogelijk om alles te benoemen, aangezien er zo’n 350 permanente opstellingen staan.

Aanvankelijk spreken we af op één verdieping te blijven, maar zodra we door hebben dat verdwalen eigenlijk niet mogelijk is, gaat ieder zijn eigen gang. We komen elkaar steeds wel weer tegen en wisselen dan enthousiast onze ervaringen uit. Soms doen we een proef samen en soms moeten we zelfs de strijd met elkaar aangaan.

Technopolis Mechelen met kinderen
Technopolis Wetenschapsmuseum in Mechelen bestaat uit twee grote verdiepingen