De Wereld van Kina: natuurmuseum voor kinderen in Gent

Ben je met je gezin een paar dagen in Gent? En wil je weten hoe het voelt om een aardbeving mee te maken? Karijn maakte het mee in de Wereld van Kina: een fantastisch natuurmuseum, helemaal gericht op kinderen. Al je zintuigen tellen mee in dit interactieve museum.

De Wereld van Kina: op en top kindvriendelijk museum

Als we in de herfstvakantie drie dagen in Gent verblijven, hebben we tijd om ook iets te bezoeken buiten het centrum van Gent. Voor gezinnen wordt door VisitGent de Wereld van Kina warm aanbevolen: een natuurmuseum speciaal voor kinderen. We zien op de site dat de Wereld van Kina eigenlijk uit twee delen bestaat: het huis en de tuin. maar die bevinden zich op twee verschillende locaties. Het is niet zulk fijn weer, dus we besluiten voor het Huis te gaan. We hebben er zin in!

De Wereld van Kina bevindt zich net buiten het centrum van Gent aan een groot plein. Onder het plein parkeren we de auto in een parkeergarage, fijn dichtbij. De Wereld van Kina bevindt zich eigenlijk net achter het plein: via een soort van binnentuin komen we via een statige entree het museum binnen. En dat oogt direct kindvriendelijk. Kleurrijk, grote elementen en brede gangen. Onze oudste dochter voelt zich zo vrij dat ze het op een rennen zet. Oei, die fluiten we even terug. Waar je in Nederland nog wel eens een een klasje overenthousiaste kinderen tegenkomt, is dat in België geenzins het geval. De kinderen lijken er veel bedeesder en beleefder.

De entree van de Wereld van Kina
De entree van de Wereld van Kina

Zapland in de Wereld van Kina

We worden heel vriendelijk ontvangen en krijgen uitgebreid uitleg over wat we waar kunnen vinden. We beginnen in Zapland: een zaal vol vogels en dino’s aan het plafond en in de lucht. In deze zaal ‘zap’ je tussen drie thema’s: de zee, insecten en dino’s. Mijn kinderen zijn geen dinofans en staan dus maar kort stil bij de metershoge dinosaurus. Bij het zeethema blijven ze wel geïnteresseerd staan. Op dienbladen worden lekkere hapjes voor de vogels geserveerd. Maar wat is het precies? Aan de kinderen om de kaartjes van de weekdieren uit de zee op het goede dienblad te leggen. Onze kinderen zijn hier eigenlijk iets te klein voor, maar vinden het wel razend interessant. Als ze klaar zijn, kijken ze in een schattig caravannetje naar een filmpje over insecten.

Hoe voelt een aardbeving?
Hoe voelt een aardbeving?

Ervaar een aardbeving

Daarna gaan we naar boven. Het museum is met kinderwagen te bezoeken, er is dus ook een lift. Het is wel iedere keer even zoeken waar je uitkomt, de lift is een beetje verscholen in het museum. Onze oudste dochter ontdekt op de eerste etage een andersoortige lift: eentje waarin je het gevoel van een aardbeving ervaart. Dat willen we meemaken. We gaan er samen in. De lift gaat dicht en begint te bewegen. Onze dochter vindt het toch best wel spannend en is opgelucht als ze er weer uit kan.

Op de tweede etage is van alles te zien over gesteentes en mineralen. In een donkere kamer kunnen we in fuolerescerende mineralen bekijken. Dat geeft een heel gaaf effect!

Vervolgens ontdekken we een memoryspel met edelstenen. Daar hebben onze meiden wel zin in en dus spelen ze een potje memory, maar dan net even anders.

Steentrein
Steentrein
In fluor
In fluor

Tentoonstelling over het lichaam en seksualiteit

Van de stenen belanden we ineens in de wereld van de voortplanting. Via een trap waar in het portaal een geweldige schildering van zaadcellen is getekend, komen we in een zaal vol mensen, onderbroeken en monden. Op leuke wijze wordt verteld over het menselijk lichaam, over seks en voortplanting.

Hoor wat klopt daar? Nieuwgierig lopen mijn kinderen wel drie keer door het hart. Er is een levensgrote borstkas gemaakt waar we door kunnen lopen. De ribbenkast zijn in de vorm van klapdeurtjes de entree naar de longen en het hart.

Boven is nog veel meer te vinden. Over onze voorouders, het leven in de prehistorie. Onze kinderen vinden het razend interessant, maar vooral de interactieve onderdelen intrigeren. Na twee uur zijn ze moe en hebben ze zin in iets te drinken. In het museumcafe, dat speciaal voor ons open gaat, drinken we wat en dan zijn we klaar met het bezoek aan het museum en aan Gent. Tijd om terug te keren naar Nederland.

Vrolijke tentoonstelling over serieuze zaken
Vrolijke tentoonstelling over serieuze zaken
We lopen door het lichaam!
We lopen door het lichaam!

Praktische informatie De Wereld van Kina

De Wereld van Kina kost voor niet-Gentenaren 3 euro. Met de CityCard Gent is het museum gratis.
Het museum is kinderwagenproof. De Wereld van Kina is het leukst voor kinderen vanaf 6 jaar. Onze dochters van bijna 6 en 3 hebben zich toch buitengewoon goed vermaakt, dankzij alle interactieve elementen in het museum. En de jongste hobbelde vrolijk mee in de kinderwagen.

Adres: De wereld van Kina, het Huis, Sint Pietersplein 14, 9000 Gent. Bekijk altijd de actuele openingstijden op de website van De Wereld van Kina.

Ga jij binnenkort een stedentrip Gent doen? Zou jij dan De Wereld van Kina bezoeken?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten in Gent? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met  Toerisme Vlaanderen. Zoals je van ons gewend hebt delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.