Op poezentour door het Huis van Alijn in Gent

Terug in de tijd in het Huis van Alijn in Gent. Samen met je kinderen kun je je prima vermaken in het Huis van Alijn. Blogger Karijn ontdekte samen met haar kinderen op speelse wijze het dagelijkse Vlaamse leven tussen 1900 en 1970. Haar zesjarige dochter leidde het gezin rond met behulp van een audio- poezentour.

Poezentour voor jonge kinderen in het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn in Gent is gevestigd in het voormalig Kinderen van Alijnshospitaal, dat lang geleden dienst deed als gasthuis. Aan de hand van belangrijke gebeurtenissen, feesten en soms triviale zaken wordt in de diverse kamers de geschiedenis geschetst. Voor alle leeftijdsgroepen tot en met 12 jaar zijn er verschillende rondleidingen door het museum. Zo kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar ‘op zoek naar de moordenaar van Hendrik’. Wij kiezen voor de audiotour ‘Poes is jarig’. De poes van Hendrik van Alijn is jarig. Hij wil al zijn spookjesvriendjes uitnodigen voor zijn verjaardag. Via 21 plekken gaan we door het museum. Op die plekken mogen de kinderen verschillende opdrachtjes doen. Alle drie krijgen een stickervel en een papieren verjaardagskroon. Bij elke vervulde opdracht mogen ze een sticker op de kroon plakken.

De entree van het Huis van Alijn
De entree van het Huis van Alijn

Zoeken naar de poezenvoetjes
Zoeken naar de poezenvoetjes
Huis van Alijn in Gent
Mm, welk plaatje moet eerst?
In de woonkamer is van alles te zien
In de woonkamer is van alles te zien

Onze oudste dochter mag het audio-apparaat dragen. En dat doet ze met trots. Geconcentreerd, en met één vinger omhoog, luistert ze naar de aanwijzingen die ze via het apparaat krijgt. “Oké, mm, ja” horen we haar terugzeggen tegen de man in haar oor. En die man klaar is met spreken , krijgen we aanwijzingen: “We moeten zoeken naar de puzzelstukjes.” Maar nog voor wij de kans hebben gekregen om hier aan bij te dragen, is ze al verder gelopen. Druk zoekende naar de puzzelstukjes of poezenvoetjes.
In de eerste kamer mogen de meisjes een puzzel maken. Op de muur hangt een foto van een man in verschillende fasen van zijn leven. Aan onze dochters de taak met de puzzel hetzelfde beeld te maken. Op elk puzzelstuk staat de man in een bepaalde fase van zijn leven, van heel jong tot heel oud. Als onze kinderen de puzzels op de goede volgorde leggen, en daarmee ook de naam van de man kunnen lezen, mogen ze verder. De naam van de stem in de audiotour: Hendrik van Alijn.

Dochter is de leading lady

We vervolgen onze tocht en komen door een woonkamer waar een wiegje staat. Een babykamer, een kamer waar gerouwd wordt en ook een kamer waar getrouwd wordt. Onze jongste dochter vindt vooral het zoeken van de poezevoetjes leuk en onze oudste dochter is zo druk met de audiotour dat zij ons leidt in plaats van andersom. Hoe leuk is dat?

Luisteren in de klas
Luisteren in de klas

Op de zolder mogen we even spieken in het poppentheater. De poppenspeler oefent met Pierke van Alijn voor de voorstelling die er regelmatig gehouden wordt.
En telkens als onze kinderen een opdrachtje gedaan hebben mag er een stick geplakt worden op de kroon. Dat vergeten ze af en toe. In het klaslokaaltje waar we komen staat een schoolbankje. Mijn dochters nemen even de tijd om bij te plakken. Zo, de kroon is al behoorlijk vol.
Na het klaslokaal volgen winkels. We treffen een heuse barbiershop aan. Verlekkeren ons aan de zuurstokken en drop in de snoepwinkel (“is niet echt hè mama?” en bewonderen een aantal fietsen.
Vervolgens maken we een sprongetje in de tijd en belanden we in de jaren ‘60/ ’70. Kamers vol oranje spullen, geblokt zeil en vintage radio’s.

Poppenkast van Pierke van Alijn
Poppenkast van Pierke van Alijn
In de spiegel bij de barbier
In de spiegel bij de barbier
Vintage interieur
Vintage interieur
In de binnentuin van het Huis van Alijn
In de binnentuin van het Huis van Alijn

Picknick in de museumtuin

Er is veel te zien in het museum. Voor onze kinderen is het na bijna twee uur welletjes. De laatste opdrachten worden in rap tempo gedaan. Tijd om even wat te eten. Aangezien er net een aangenaam zonnetje schijnt ploffen we neer op een picknicktafel in de binnentuin van het museum. We eten er onze meegebrachte broodjes op en genieten van de rust zo midden in de stad. We concluderen: in het Huis van Alijn kun je heel goed met je kinderen zijn!

Wat je verder nog moet weten over het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn vind je in het centrum van Gent, aan de Kraanlei 65. De entree is voor kinderen t/m 19 jaar gratis, jongeren tussen de 19 en 26 jaar 2 euro en volwassenen betalen 6 euro (prijspeil oktober 2016). Meer praktische info is te vinden op de website van het Huis van Alijn.

Indien je in het bezit bent van een Citycard is de entree gratis.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten in België? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met  Toerisme Vlaanderen. Zoals je van ons gewend hebt delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.