Wintersport in Tsjechië met kinderen, zes redenen waarom dat een goed idee is!

0
324
Wintersport in Tsjechie
De kinderen krijgen samen privé skiles. Zo leren ze in een korte tijd behoorlijk veel.

Wintersport in Tsjechië met kinderen is niet het eerste waar je aan denkt bij een skivakantie. Toch heeft Tsjechië heel veel te bieden aan gezinnen die op wintersport willen. Blogger Fieke ging met haar gezin naar Tsjechië en deelt in dit blog waarom zij enthousiast is over wintersport in Tsjechië!

Reden 1: Tsjechië is goed bereikbaar vanuit Nederland

De meeste Nederlandse gezinnen die op wintersport gaan zijn aangewezen op de kerst- of voorjaarsvakantie. En als we met zijn allen op hetzelfde moment op wintersport gaan, betekent dat vaak drukte op de wegen richting de Alpen. Tsjechië ligt oostelijker dan Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Dit zorgt er voor dat je minder last hebt van al het andere wintersportverkeer op de weg.

Zo rijden wij in alle rust eerst richting Berlijn en zakken later via Dresden af naar het Reuzengebergte in Tsjechië. Dat ligt op de noordgrens tussen Tsjechië, Duitsland en Polen. De route gaat door het redelijk vlakke Duitse landschap. Het valt ons op hoe rustig het op de weg is.

Vanaf Utrecht is het een kleine 900 kilometer rijden. Prima in één dag te doen, maar wij kiezen voor een relaxte start van de vakantie en rijden op vrijdag naar Dresden waar we net buiten het centrum overnachten. De volgende dag rijden we in nog geen twee uurtjes naar onze wintersportbestemming in Tsjechië.

De Lipno-regio ligt in het zuidwesten van Tsjechië. Bij een wintersportvakantie in die regio reis je dus ook westelijker dan de meeste wintersportgangers.

Wintersport in Tsjechië tussenstop
We overnachten in Dresden. Dat is een bezoek meer dan waard
wintersport in Tsjechië
Pas aan het eind van de reis wordt het heuvelachtig en wit

Reden 2: Mooie skigebieden voor gezinnen en beginnende skiërs

Het is alweer een flink aantal jaar geleden dat mijn partner en ik op de ski’s hebben gestaan. De kinderen gaan voor het eerst op wintersport en moeten het skiën nog leren. Tijdens de skiles van de kinderen wil ik zelf lekker kunnen skiën, maar ik wil ook in de buurt blijven van de kinderen. Zo kan ik tussendoor even kijken hoe het gaat. Na de skiles willen we met zijn vijven skiën.

De skigebieden in Tsjechië passen goed bij onze wensen. Doordat de bergen in Tsjechië niet zo hoog zijn als in de Alpen, vind je er vooral blauwe en rode pistes. Na tien jaar niet skiën kan ik me hier lekker uitleven.

Na de tweede dag skiles lukt het de kinderen ook al om een mooie blauwe afdaling te maken. Het valt ons op dat de pistes breed zijn. De beginnende skiër heeft vrij zicht en kan rustig bochten maken. De gevorderde skiër heeft alle ruimte om langs de beginners te gaan. 

De skigebieden in Tsjechië zijn niet groot. Ik vind ze fijn overzichtelijk. Voldoende pistes om te verkennen tijdens de les van de kinderen. In twee uur tijd ben je toch niet in staat om honderd kilometer aan piste te verkennen. Ook de kinderen hebben snel door hoe het gebied er uit ziet en hoe ze van de verschillende pistes af moeten.

Mocht je toch wat meer kilometer aan pistes willen hebben, dan zijn skigebieden met elkaar te combineren. Zo hebben wij in het Reuzengebergte meerdere skigebieden bezocht die op een kwartier afstand van elkaar liggen.

Wintersport in Tsjechië skigebieden
In Tsjechië komen we veel mooie brede skipistes tegen. Ideaal voor skiles en beginnende skiërs
Wintersport in Tsjechië
Er zijn mooie blauwe en rode pistes en de pistes zijn overzichtelijk voor kinderen
Wintersport in Tsjechië skigebieden
Wij kunnen zelf heerlijk skiën terwijl de kinderen skiles hebben. Tussendoor kunnen we even bij de kinderen kijken hoe het gaat

Reden 3: Privé-skiles voor de prijs van groepslessen

Onze kinderen gaan voor het eerste skiën en moeten dus op skiles. De prijzen in Tsjechië liggen een flink stuk lager dan in bijvoorbeeld Oostenrijk. Met een skiklasje is natuurlijk helemaal niets mis. Gezellig met een groep kinderen skiles krijgen. Maar ik weet uit ervaring dat ik zelf het snelste vooruit ga met skiën tijdens privélessen. Alle aandacht voor jou, passend bij wat je wel en niet kunt. En niet afhankelijk zijn van wat de anderen kunnen.

De privé-skiles in Tsjechië komt qua prijs overeen met de prijs van skiles in de andere wintersportlanden. Onze kinderen krijgen samen privéles. Ik ben verbaasd over wat de meiden in vier ochtenden leren. De laatste dag skiën ze mij lachend voorbij. Ook onze jongste heeft de slag goed te pakken, terwijl hij de week wat angstig begon. Na een eerste week wintersport in Tsjechië komen ze alledrie de blauwe pistes goed af. 

De skilessen zijn vaak niet in het Nederlands. Dat blijkt voor onze kinderen geen enkel probleem, de aanwijzingen zijn prima te volgen. Wanneer we de meiden na een dag privéles ophalen, vertellen ze ons uitgebreid over hun skileraar. Met een beetje Engels en handen en voeten zijn ze veel over hem te weten gekomen. 

Om een prijsindicatie te geven: de prijs van privé-skilessen in Rokytnice nad Jizerou zijn voor drie hele dagen (bij twee personen) 160 euro per persoon (prijspeil 2019). Je kunt ook voor halve dagen kiezen, zoals wij hebben gedaan.

Ook de kleine man heeft het skiën aan het eind van de week al aardig onder de knie dankzij de privéles
Wintersport in Tsjechië skiles
De kinderen gaan met spongen vooruit tijdens de privé-skiles

Reden 4: Geen massatoerisme tijdens de wintersport in Tsjechië 

Doordat Tsjechië niet echt bekend is als wintersportland is het er veel minder druk dan in de bekendere wintersportlanden. Zo kunnen we gewoon onderaan de pistes parkeren als we daar ’s ochtends met de auto aan komen. En ook later op de dag lukt het ons nog om een parkeerplaats vlakbij de lift te vinden.

Op de piste zelf hebben we alle ruimte om te skiën. Ik merk dat de meiden heel rustig hun bochten kunnen oefenen, zonder dat ze op alle andere skiërs moeten letten. En wat altijd fijn is: we staan niet lang te wachten in de rij voor de liften. We kunnen ook de skiles van onze jongste op het allerlaatste moment nog aanpassen. De klasjes en skileraren zijn niet volgeboekt.

Maar gelukkig is het ook niet zo dat we als enige op de piste zijn. Er zijn mensen uit Duitsland, Nederland en Tsjechië op de piste te vinden. De berghutten en de terrassen zijn gezellig druk. Ik krijg echt wel het wintersportgevoel tijdens onze wintersport in Tsjechië.

Wintersport in Tsjechië skipistes
Ook tijdens de schoolvakanties is het heerlijk rustig op de skipistes in Tsjechië
Als je wilt leren skiën is het heerlijk als je alle ruimte op de piste hebt

Reden 5: Combinatie wintersport en andere uitstapjes

De meeste mensen staan tijdens een week wintersport de hele week op de ski’s. Dat vind ik ook lekker, de hele dag buiten zijn. Maar het is ook leuk om het skiën af te wisselen met wat anders. Zeker als er mensen in je reisgezelschap zijn die niet willen of kunnen skiën.

Wanneer je dure skipassen heb, wil je daar waarschijnlijk optimaal gebruik van maken. Doordat de skipassen in Tsjechië relatief goedkoop zijn, is de drempel wat lager om een (mid)dagje niet te gaan skiën. Als je in meerdere kleine gebieden gaat skiën, kun je besluiten een dag tussendoor even wat anders te doen.

In de regio Liberec wisselen wij het skiën af met een stadsbezoek aan Liberec. We bezoeken het kindvriendelijke IQlandia, Dinoland en gaan zwemmen in een groot zwembad. Tijdens het skiën in Rokytnice Nad Jizerou bezoeken we een fabriek waar kerstversiering wordt gemaakt. De kinderen mogen hun eigen kerstversiering maken. De middelste en ik gaan naar een kleine museum over een violenbouwer. Even een break tussen het skiën door. 

Wij hebben het zelf niet gedaan, maar Praag ligt op een goed uur rijden vanaf het Reuzengebergte. Het is dus ook mogelijk om een stedentrip en skivakantie te combineren.

Wintersport in Tsjechië Liberec
Tijdens onze wintersport in Liberec brengen we ook een bezoek aan IQlandia, een sciencemuseum voor kinderen

Reden 6: De lage prijs van wintersport in Tsjechië

Hoe je het wendt of keert, wintersport is geen goedkope vakantie. Zeker met kinderen niet. Naast verblijfskosten heb je te maken met kosten voor skikleding, skipassen en skilessen. En natuurlijk moet er op vakantie ook gegeten worden. 

Een paar jaar geleden verbaasde ik mij al over de prijzen in Tsjechië tijdens een vakantie aan het Lipnomeer. Maar hoe zouden de prijzen van wintersport in Tsjechië zijn, vroeg ik mijzelf af. Zouden die ook veel lager zijn? Het antwoord op die vraag is: ja!

Zo betalen wij in Rokytnice nad Jizerou voor drie dagen skihuur (skischoenen, ski’s, stokken en helmen) voor vijf personen 120 euro. De skipassen kosten voor drie dagen 66 euro per volwassenen en 46 euro per kind. Skiles in een skiklas (max. acht personen) kost voor drie dagen 108 euro (prijspeil 2019).

Maar ook het eten en drinken op de piste is een stuk goedkoper. We betalen voor een drankje 1 euro. En de boodschappen in de supermarkt en het uiteten gaan zijn ook goedkoper dan in Nederland en in andere wintersportlanden.

De prijzen van accommodaties liggen ook lager. Bij een wintersport in Tsjechië is er een ruime keus uit hotels, appartementen, vakantiehuizen en pensions. Een vierpersoonsappartement voor een week in de voorjaarsvakantie kost zo’n 600 euro (prijspeil 2019).

Wij verblijven in pension Samohel middenin Rokytnice nad Jizerou. Iedere dag staat er een heerlijk ontbijtje voor ons klaar. En als we ’s avonds mee willen eten, moeten we dat even aangeven. Een pension is niet zo luxe als een hotel, maar prima als je de hele dag op de ski’s staat en er alleen ’s avonds bent.

De beste deals voor een accommodatie in Rokytnice nad Jizerou vind je hier.

Wintersport in Tsjechië pension samohel
Wij verblijven in een pension in Rokytnice nad Jizerou. Ook de accommodatieprijzen liggen lager dan de prijzen in de Alpen.

Meer informatie over wintersport in Tsjechië vind je op de website van Czech Tourism en op de website van de Liberec Regio.

Ben jij al eens op wintersport in Tsjechië geweest?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke wintersportbestemmingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Tsjechisch Bureau voor Toerisme en Liberec Regio. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.